Hyppää sisältöön

Barbados

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.05.2019
Eksoottinen Barbados valkeine hiekkarantoineen on monille haaveiden lomakohde.

Karibianmeren itäisin saari Barbados on trooppinen lomaparatiisi, joka tarjoaa rantaviivaa myös Atlantin valtameren puolella. Noin 285 000 asukkaan maa on sekä maailmantähtien että pakettimatkalaisten suosiossa – saarelta löytyykin kaikkea ylellisestä luksuksesta tavalliseen karibialaiseen elämänmenoon.

Letkeää tunnelmaa

Barbadoksella pääsee lepäämään upeilla rannoilla, aktiivilomailemaan vesiurheilun parissa tai oppimaan sen mielenkiintoista historiaa. Pääkaupunki Bridgetownista löytyy saaren parhaat shoppailupaikat, saaren länsi- ja eteläpuolelta lomailijalle parhaat rannat ja saaren itäosista jylhiä maisemia sekä surffiaaltoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Barbadoksella riittää lämpöä ja aurinkoa vuoden ympäri ja merivesi on kirkkaan turkoosin väristä. Saari on tunnettu sen sokeriplantaaseista, rommista, reggaesta ja rennosta elämäntyylistä.

BARBADOS MATKAILUMAANA

Hiekkaranta Barbadoksella

Barbadoksen brittiläiset vaikutteet

Vaikka Barbadoksen ensimmäisiä asukkaita olivatkin arawak-intiaanit, alkaa saaren varsinainen historia vasta 1600-luvulta jolloin Englanti teki siitä siirtomaan kapteeni John Powellin toimesta. Barbados säilyi brittivallan alla yli 300 vuotta ennen itsenäistymistään vuonna 1966.

Barbadoksen historia Britannian siirtomaana näkyy edelleen – iltapäivän teehetket ja kansallislaji kriketti ovat selviä vaikutteita brittiläisestä kulttuurista. Barbadoksen virallinen kieli englanti tekee trooppisesta saaresta helpon lomakohteen.

Barbadoksen monipuolisuus ihastuttaa

Barbados on monimuotoinen lomakohde, josta matkailija voi löytää trooppisten rantojen lisäksi myös kumpuilevia vuoria ja vilkkaita kyliä. Saaren keskiosan mahtavat plantaasit muistuttavat ajoista, jolloin koko maan talous oli pitkälti sokerituotannon ja rommin valmistuksen varassa. Barbadoksen sateenkaarenväriset talot ovat pirteitä väriläiskiä vehreitä palmuja ja turkoosia merta vasten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaat ostosmahdollisuudet löytyvät pääkaupunki Bridgetownista, jonka Broad Street -ostoskadulta voi etsiä tuliaisia. Pääkaupungissa kannattaa poiketa myös viehättävän karibialaisissa rommikaupoissa.

Illan tullen Barbadoksella suunnataan nauttimaan paikallisia herkkuja. Saaren ruokavalikoima on varsin monipuolinen, mutta erityisen paljon Barbadoksella syödään kalaa, porsasta ja kanaa. Maan perinteisin ruoka-annos on flying fish, joka tarjoillaan cou coun eli maissijauhoista valmistetun lisukkeen kera. Illallisen jälkeen reggaen rytmit johdattelevat parhaisiin rantajuhliin. Joka perjantai järjestetään viikon parhaat juhlat, Oisitins Fismarketilla, johon kerääntyy niin paikailliset kuin myös matkailijat.

Aktiiviloma Barbadoksella

Vaikka Barbadokselle matkustavan mielessä pyörivätkin yleensä rauhalliset hiekkarannat, voi saarella viettää myös aktiivista lomaa. Erityisesti vesiurheilusta kiinnostuneet lomailijat ilahtuvat – Barbadoksella voi snorklailla, sukeltaa, surffata ja vesihiihtää. Meritunnelmista voi nauttia myös purjehtimalla tai osallistumalla sukellusveneretkelle. Snorklauksen voi yhdistää mukavaan veneajaeluun, jonka aikana pääsee tapaamaan kilpikonnia.

Barbadoksella on myös riittävästi näkemistä ja tekemistä loman ajaksi. Eläinpuistossa viihtyy koko perhe, kun taas paikalliskulttuurista ja -historiasta kiinnostuneet suuntaavat Barbados-museoon. Barbados on varsin pieni saari, jonka voi helposti kiertää vuokraamalla auton tai osallistumalla opastetulle retkelle.

Hyvä tietää Barbadoksesta

Barbados on rantalomailijan unelmakohde, jossa viihtyvät niin auringonpalvojat kuin vesipedotkin. Maan trooppinen ilmasto pitää lämpömittarin lähes 30 asteessa vuoden ympäri. Kesäkuusta lokakuuhun Karibialla vallitsee hurrikaanivaara. Paras aika matkustaa Barbadokselle on talvi tai kevät.

Barbados on suhteellisen turvallinen matkakohde, jossa kannattaa kuitenkin noudattaa normaalia varovaisuutta. Yleisimmät turisteihin kohdistuvat rikokset liittyvät taskuvarkauksiin. Barbadoksella on vasemmanpuoleinen liikenne. Vaikka saari on pinta-alaltaan pieni, kannattaa autoiluun varata aikaa, koska tiet ovat mutkaisia ja kapeita ja liikennemerkit ovat usein puuttellisia.

Maastokuvioisten ja -väristen vaatteiden käyttö on kiellettyä Barbadoksella ja monilla muilla Karibian saarilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Barbadoksella on yksi maailman puhtaimmista juomavesistä, joten hanavettä voi rauhassa nauttia auringon paahteessa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BARBADOKSELLA

Majakka Barbadoksella

Lennot Barbadokselle

Barbadokselle tehdään Suomesta valmismatkoja. Matkanjärjestäjien pakettimatkat ovatkin helpoin tapa matkustaa kaukaiselle saarelle.

Omatoimimatkaajat voivat tiedustella paikkoja matkanjärjestäjien lennoille tai etsiä reittilennot esimerkiksi Lontoon kautta. Suoria lentoja ei kuitenkaan Suomesta Barbadokselle lennetä. Myös Yhdysvalloista on luonnollisesti runsaasti lentoyhteyksiä Barbadokselle.

Barbadoksen ainoa lentokenttä Grantley Adams International sijaitsee noin 13 kilometrin päässä pääkaupunki Bridgetownista. Lentojen ohella Barbadokselle saapuu vuosittain lähes puoli miljoonaa risteilyaluksen kyydissä matkustavaa turistia.

Majoitus Barbadoksella

Toisin kuin monilla muilla paratiisisaarilla, Barbadokselta löytyy myös kohtuuhintaisia majoitusvaihtoehtoja. Luksushotellit ja all inclusive –lomakylät ovat keskittyneet saaren länsirannikolle, kun taas turistikeskus etelärannikko tarjoaa monenlaista majoitusta kaikille budjeteille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Barbadoksella

Itse lomakohteissa voi Barbadoksella helposti liikkua jalkaisin tai vaikka polkupyörällä. Barbadoksella on myös laaja bussiverkosto, jota käyttämällä voi matkustaa lähes kaikkialle saarella. Aikatauluja ei tosin kannata tuijottaa liian tiiviisti.

Barbadoksella liikkuu runsaasti takseja. Taksamittarit eivät ole käytössä, mutta yleensä kuskeilla on hinnasto valmiina. Hinta kannattaa ehdottomasti sopia etukäteen.

Autonvuokraus on Barbadoksella melko kallista, mutta oma vuokra-auto on kätevä tapa nähdä koko saari. Autonvuokraajan tulee myös huomioida Barbadoksen vasemmanpuoleinen liikenne.

BARBADOKSEN MATKAKOHTEET

Karibialaista arkkitehtuuria

Värikäs pääkaupunki Bridgetown

Barbadoksen eloisa pääkaupunki Bridgetown on myös saaren ainoa kaupunki. Päivä Bridgetownissa kuluu leppoisasti ostoksia tehden ja ihmisvilinää katsellen – ja tietysti rommia siemaillen. Rommin lisäksi hyviä tuliaisia ovat esimerkiksi paikalliset käsityöt, joita löytyy Broad Street -ostoskadulta. Siirtomaatyylisistä rakennuksistaan tunnetussa Bridgetownissa on myös kaunis luonnonsatama.

Barbadoksen rauhallinen länsirannikko

Barbadoksen länsirannikolla sijaitsee useita kauniita rantoja, jotka ovat rauhallisia ja sopivat rantaparatiisista haaveileville matkailijoille. Saaren länsiosasta löytyy myös monia tasokkaita hotelleja ja lomakyliä. Sukeltajat viihtyvät niin ikään länsirannikon kirkkaissa vesissä.

Etelärannikko on turismin keskus

Barbadoksen etelärannikko on maan vilkkainta turistialuetta, jossa on runsaasti hotelleja ja majataloja kaikissa tähtiluokituksissa. Etelä- ja kaakkoisrannikoilta löytyy myös upeita rantoja, kuten Dover Beach sekä saaren parhaaksi rannaksi kehuttu Crane Beach.

Surffaajien Bathsheba

Barbadoksen itärannikko ei ole varsinaista turistialuetta. Hyvistä aalloista nauttiva Bathsheba on surffaajien suosiossa, ja itärannikko vetääkin puoleensa aktiivilomailijoita patikoijista sukeltajiin.

BARBADOKSEN PARHAAT

Uimari Karibialla

Barbadoksen parhaat elämykset

  1. Paistattele päivää Barbadoksen parhailla rannoilla kuten Crane Beachilla.
  2. Tee ostoksia vilkkaassa Bridgetownissa.
  3. Snorklaile merikilpikonnien kanssa tai kokeile surffausta.
  4. Vuokraa auto ja tee saarikierros.
  5. Nauti paikallisen keittiön antimista ja koe yöelämä rantajuhlissa.

Barbadoksen miinukset

  1. Matka Barbadokselle on välilaskuineen pitkä ja hintava.
  2. Kesäkuukausina Barbadoksella on hurrikaanivaara.
  3. Ravintoloissa syöminen on Barbadoksella melko kallista.

BARBADOKSEN TOP-ELÄMYKSET

1. Snorklaus ja kilpikonnat

Upeat hiekkarannat ja kirkkaan turkoosi merivesi ovat Barbadoksen tavaramerkkeja. Karibian lempeän lämpöisiin vesiin tarkenee pulahtaa vuodenajasta riippumatta. Ehdoton aktiviteetti lomailijan ohjelmaan on snorklaus sekä veneretki, jonka aikana osallistujat viedään tapaamaan rohkeita kilpikonnia.

Jopa 12-20 metrin näkyvyydet syvälle mereen tekevät snorklauksesta ikimuistoisen kokemuksen. Jos tuuri käy, snorklaaja pääsee katselemaan kilpikonnaa läheltä, jopa silmästä silmään. Veneretkiä lähtee ainakin Bridgetownin satamasta.

Kilpikonnia Barbadoksella
Kilpikonnat tulevat rohkeasti katselemaan veneretkeläisiä.

2. Oistins Fish Market

Tätä kulttuurillista perjantai-illan tapahtumaa ei kannata jättää väliin. Saaren eteläpuolella joka perjantai-ilta järjestettävät Oistins Fish Market -tapahtuma kerää paikallisen väestön ja lomailijat mukavasti yhteen.

Tarjolla on ruokakojuista saaren tunnetuimpia kalaruokia, rommikolaa, musiikkia, tanssia ja esityksiä. Reggaen tahdit rytmittävät jo valmiiksi rentoa ja iloista tunnelmaa. Perjantai-illat ovat erityisesti tällä saarella niitä viikon parhaita!

3. Rommitehdas

Barbados on rommin syntypaikka ja ensimmäinen saari Karibianmerellä, jossa juomaa on alettu valmistaa. Paikalliset ovat syystäkin erittäin ylpeitä juomastaan. Esimerkiksi maailman vanhimman rommin, Mount Gay Rumin tehdasvierailulla pääsee tutustumaan paremmin juoman historiaan ja valmistamiseen.

Moni ei ehkä tiedä, että rommi valmistetaan sokeriruo’osta puristetusta nesteestä ja karibialaiseen tyyliin tislataan epäpuhtaaksi. Lisäksi tehdasvierailulla pääsee maistelemaan niin vaaleita kuin tummempiakin rommisävyjä, sekä tekemään ostoksia vaikkapa tuliaisia varten.

4. Bridgetown

Saaren pääkaupungissa Bridgetownissa voit aistia historian siipien havinaa. Barbados onkin aikoinaan toiminut yli kolmesataa vuotta Britannian siirtomaana. Bridgetownissa voit tehdä saaren parhaan shoppailukierroksen esimerkiksi päädun Broad Streetin varrella.

Tarjolla on vaatteita, värikkäitä matkamuistoja ja rommikauppoja. Mikäli kaupoissa juokseminen ei kiinnosta, kannattaa kaupungissa tehdä vaikka pelkästään kävelyretki upeiden ja värikkäiden rakennusten vuoksi.

Bridgetownin keskustassa riittää säpinää
Bridgetownin keskustassa riittää ihmisvilinää ja ostospaikkoja.

5. Reggae-bussi

Barbadoksen saari on pieni ja sen kiertää helposti yhden päivän aikana. Vaihtoehtoina on muitakin kuin oma vuokra-auto. Paikallisbussien lisäksi saarta kiertävät yksityisten kuljettajien ajamat pikkubussit/-pakettiautot, joita kutsutaan letkeästi reggae-busseiksi.

Aikatauluja ei näissä busseissa kannata katsoa tai edes yrittää selvittää. Bussin kyytiin mahtuu enemmän matkustajia mitä ehkä uskoisi, reggaen rytmit raikuvat ja tunnelma on leppoinen. Kun kerran astuu kyytiin, pääsee niin pitkälle kuin haluaa vain muutaman Barbadoksen dollarin hinnalla.

6.Liitokala ja mausteikkaat kalakakut

Flying Fish eli liitokala on ehkä Barbadoksen tunnetuin herkku ja se kulautetaan alas tietenkin rommilla. Liitokalan lisukkeena syödään coucou:ta, joka valmistetaan maissijauhosta ja okrasta.

Toinen herkullinen paikallisherkku ovat kalakakut, eli Spicy Fish Cakes. Mausteikkaat kalakakut löytyvät lähes jokaisen ravintolat listalta ja ne tarjoillaan Maria Rosie -kastikkeen kera. Kastike valmistetaan muun muassa majoneesista, limemehusta ja tabascosta.

7. Surffaus

Oletko haaveillut surffauksesta? Barbados on oiva paikka kokeilla surffausta. Vaihtelevat rannat tarjoavat aaltoja niin aloittelijalle kuin kokeneemmalle surffarille. Saaren itäpuolen voimakkaampa aaltoja ei suositella vasta-alkajalle.

Barbadokselta löytyy kymmeniä surffikouluja yksityisopetuksesta useamman oppilaan ryhmätunteihin.

Mikäli surffaus ei innosta, voi saarella harrastaa vesiurheilua myös snorklauksen, sukelluksen tai vesihiihdon parissa.

Barbados on surffaajan paratiisi
Saaren eteläpuoli on sopivaa surffausaluetta myös vasta-alkajalle.

8. The Gap

Kun Oistins Fish Market -markkinoiden jälkeen haluat lähteä jatkamaan iltaa, kannattaa suunnata vähän matkan päähän, St.Lawrence Gap -alueelle. Täältä löytyy iltaisin ruokaravintoloita useampaan eri makuun sekä saaren eteläosan parhaat baarit ja yökerhot.

Esimerkiksi persoonallisessa The Reggae Lounge -yökerhossa pääsee tanssimaan reggae-musiikin tahdeissa pitkälle aamuun.

9. Koe Bathsheba

Barbadoksen itäpuolelta ja Atlantin valtameren puolelta löytyy upeita jylhiä rantoja. Bathsheban rannat tarjoilevat uskomatonta merimaisemaa pitkälle Atlantin yli. Näillä seuduilla ovat saaren parhaat surffirannat, joilla järjestetään kuuluisia surffauksen mestaruuskilpailuja.

Alueelta löytyy muutamia satunnaisia kahviloita ja ravintoloita, mikäli jano tai nälkä pääsee yllättämään. Kuitenkaan, saaren etelä- ja länsipuolen tapaan, palveluilta ei ole kovin paljon tarjolla. Bathshebassa vierailua ei varmasti jälkikäteen kadu.

Purjeveneretki Barbadoksen auringon alla
Barbadoksella on sallittua vain olla ja nauttia upeasta miljööstä.

10. Saarikierros

Koko saaren kierros on tehokas tapa tutustua Barbadokseen. Päiväkierros tarjoaa upeita rantoja, jylhiä vuoria sekä viidakkomaisemaa. Koska Barbados on pinta-alaltaan pieni, pisin pituus on vain noin 33,8 kilometriä ja leveys 22,5 kilometriä, saarikierrokseen aikaa menee noin viidestä kuuteen tuntia.

Saarikierroksen voi tehdä joko oppaan kanssa tai omatoimisesti vuokraamalla auton. Myös paikallisbussit ja reggae-bussit kuljettavat saaren ympäri kohtuulliseen hintaan.

Lisätietoja

Barbadoksen viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala ja Nella Rahkonen
Kuvat: Barbados Tourist Authority, Nella Rahkonen ja Flickr/seanosh, Abir Anwar

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää