Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Thaimaa

Ao Nang tarjoaa portin valkoisille hiekkarannoille

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 02.01.2020
Krabin alueella sijaitseva Ao Nangin lomakylä tarjoaa matkailijalle kaikki mukavuudet.

Mainio matka valkoisille rannoille

Krabille suuntaava matkailija päätyy todennäköisimmin majoittumaan Ao Nangin lomakylään, joka on yksi alueen vilkkaimmista turistikeskuksista. Ao Nang sopii parhaiten rentoa pakettimatkaa etsivälle lomailijalle, joka viihtyy myös päiväretkillä.

Ao Nangin rannoilta on helppo suunnistaa saarikierroksille, temppeliretkille ja sukelluskursseille. Etelä-Thaimaan rannikolla sijaitseva lomakylä toimii porttina valkohiekkaisille rannoille, joille pääsee kätevästi pitkähäntäveneillä. Krabin alue on tunnettu Andamaninmerestä nousevista jylhistä karstikivikallioista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itse Ao Nangissa on rantaelämän ja ostostenteon lisäksi varsin vähän nähtävää, mutta lähistöllä on runsaasti mielenkiintoisia vierailukohteita ja upeita saaria. Ao Nang on hyvä matkakohde myös lapsiperheille.

ShutterstockSaariretket Ao Nangista
Ao Nangista voi tehdä retken esimerkiksi Koh Kaille eli Chicken Islandille.

Talvikausi on Ao Nangin vilkkain sesonki

Miellyttävin ajankohta matkustaa Ao Nangiin on sadekauden loputtua marraskuusta maaliskuun loppuun, jolloin Suomesta tehdään kohteeseen pakettimatkoja. Silloin trooppinen ilmasto on lempeimmillään ja sateita tulee vain harvakseltaan.

Sesonkikauden ulkopuolella Ao Nangissa lomaileva omatoimimatkaaja kohtaa enemmän sateita sekä tulikuumia helteitä, mutta hyötyy edullisemmista hinnoista ja rauhallisemmasta tunnelmasta.

Aurinkoa ja aktiviteetteja

Ao Nangissa voi helposti yhdistää sekä ranta- että aktiiviloman. Valkoisella hiekalla loikoilun lisäksi kohteessa voi osallistua sukellus- ja snorklausretkille suomalaisen sukelluskeskuksen Raya Diversin ohjauksessa.

Läheiseltä Railayn paratiisirannalta puolestaan löytyy ensiluokkaiset puitteet kokeilla kiipeilyä. Railayta pidetään yhtenä Thaimaan parhaista kiipeilykohteista, josta löytyy vaihtoehtoja sekä aloittelijoille että kokeneille harrastajille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mahtavia maisemia pääsee näkemään myös kanoottiretkillä, jotka kuljettavat melojan salaperäisiin luoliin ohi jylhien jyrkänteiden ja mangroveryteikköjen.

Ostoksia markkinoilla ja kauppakeskuksissa

Ostosmahdollisuudet ovat Ao Nangissa keskittyneet rantakadun varteen. Vaateliikkeiden lisäksi tarjolla on runsaasti matkamuistoja, sisustustavaroita sekä käsitöitä.

Rantakadulla on myös lukuisia räätäliliikkeitä, joissa voi teettää mittojen mukaan vaikkapa puvun tai juhlamekon. Useampia vaatekappaleita kerralla tilaamalla voi saada hyvät alennukset.

Himoshoppaajan kannattaa tehdä retki Krabin kaupunkiin, jossa on paitsi laajempi ostostarjonta myös huokeammat hinnat. Kaupungista löytyy isoja tavarataloja sekä optikkoliikkeitä, joista monet matkaajat päätyvät ostamaan edulliset silmälasit. Krabin ruokamarkkinat puolestaan ihastuttavat kulinaristia.

Thairuokaa ja rantabaareja

Turismi on tehnyt Ao Nangista helpon ja mukavan lomakohteen, jossa riittää ravintoloita, aktiviteetteja ja majoitusvaihtoehtoja. Paikalliset puhuvat englantia, joten kaupanteko sujuu mutkattomasti räätäliliikkeissä ja matkamuistopuodeissa.

Ruokailumahdollisuuksia on lukuisia perinteisestä thairuoasta pippuripihveihin, mutta etenkin länsimaisten aterioiden hinnat on hilattu yläkanttiin. Herkullista ja halpaa thairuokaa saa Ao Nangin suosituilta iltamarkkinoilta.

Ao Nangista löytyy myös riittämiin yöelämää. Sopivia vaihtoehtoja on tarjolla tyylikkäistä hotellibaareista rentoihin rantakuppiloihin. Isoja yökerhoja ei kylästä tosin löydy. Jos baareissa istuskelu ei innosta, voi iltaa lähteä viettämään esimerkiksi perinteiseen thainyrkkeilyotteluun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halpoja huveja ja hauskoja otuksia

Rauhallisempia rantoja haikailevat reissaajat saattavat pitää Ao Nangia ylikansoitettuna. Ao Nangin rannan lisäksi lyhyen kävelymatkan päässä on Napparat Tharan ranta, josta löytyy yleensä hieman enemmän omaa rauhaa.

Turismin myötä myös hinnat ovat nousseet tasaisesti – suomalaiselle Krabin alueen hintataso on kuitenkin vielä edullinen. Esimerkiksi hierontojen ja kauneushoitojen hinnat ovat huokeat. Ao Nangissa kannattaa kokeilla myös kokkauskurssia.

Ilmaista huvia on seurata hauskojen apinaperheiden temmellystä Ao Nangin rannan syrjäisimmässä päässä. Veikeät otukset ovat tottuneet turisteihin, eivätkä arkaile varastaa eväitä. Pidä siis tavaroistasi tiukasti kiinni.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN AO NANGISSA

ShutterstockLiikkuminen Ao Nangissa
Ao Nangista lähtee pitkähäntäveneitä lähisaarille.

Pakettimatkat vievät suoraan kohteeseen

Ao Nang on Phuketin ohella yksi suomalaisten suosikkikohteista Thaimaassa. Kaikki isoimmat matkanjärjestäjät tekevätkin talvikaudella pakettimatkoja Ao Nangiin. Suorat lomalennot saapuvat Krabin lentokentälle.

Omatoimimatkaajat voivat lentää Krabille ostamalla suoran lomalennon tai reittilennon Bangkokin kautta. Krabin kaupunkiin on myös toimivia bussi- ja junayhteyksiä muualta Thaimaasta.

Krabin-lentojen hintahaitari liikkuu noin 500 eurosta ylöspäin. Jos olet valmis matkustamaan lyhyellä varoitusajalla, pidä silmällä äkkilähtöjä ja matkanjärjestäjien lomalentojen roimalla alennuksella myytäviä viimeisiä paikkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitus painottuu hotelleihin

Useimmat Ao Nangiin matkustavat turistit saapuvat lomakylään pakettimatkalla, johon kuuluu hotellimajoitus. Kylässä on paljon isoja hotelleja ja lomakeskuksia, jotka soveltuvat myös lapsiperheille.

Penninvenyttäjä saattaa joutua pettymään, sillä Ao Nangissa on hyvin vähän budjettimajoitusta. Muutamat edullisemmat majatalot täyttyvät nopeasti, joten varaukset kannattaa hoitaa mahdollisuuksien mukaan etukäteen.

Yksin matkustaville reppureissaajille on Ao Nangissa hostelleja, joissa voi majoittua jaetussa huoneessa matkabudjetin säästämiseksi.

Jalkaisin tai mopolla ympäri kylää

Ao Nangin vilkkaassa kylässä etäisyydet ovat lyhyitä ja jalkaisin pääsee liikkumaan lähes joka paikkaan. Polku- ja moottoripyöriä voi vuokrata yksityisistä vuokraamoista tai hotellien kautta.

Songthaew-avolavataksien kimppakyydillä pääsee matkustamaan edullisesti esimerkiksi Krabin kaupunkiin. Jos lähiseudun nähtävyydet kiinnostavat, voi yksityisten taksikuskien kanssa neuvotella sopivan hinnan ja vuokrata pirssin kuljettajineen päiväksi.

AO NANGIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockAo Nangin nähtävyydet
Tiikeriluolatemppelille on helppo tehdä päiväretki Ao Nangista käsin.

Railay kutsuu kiipeilemään ja rentoutumaan

Vaikka Railay Beach ei olekaan saari, pääsee sinne ainoastaan veneellä. Eristyksissä oleva mantereenpalanen on ihastuttava ranta, jossa ei tarvitse väistellä autoja ja moottoripyöriä. Ao Nangilta voi matkustaa Railaylle kätevästi pitkähäntäveneellä.

Railayn upein ranta löytyy mantereen länsipuolelta. Toinen suosikkikohde on eteläkärjen hurmaava Ao Phra Nang. Itäpuolella varsinaista rantaa ei ole tiheän mangrovekasvuston takia – auringonpalvonnan sijaan matkaajaa kutsuvat korkealuokkaiset kiipeilymahdollisuudet.

Railaylle voi halutessaan myös majoittua. Vaihtoehtoina on sekä luksushotelleja että budjettibungaloweja.

Saarihyppelyä Ao Nangista käsin

Ao Nangin oma ranta on varsin pieni, mutta saarihyppelymahdollisuudet ovat moninaiset. Suosituimpia saaria ovat muun muassa Poda ja Ko Hua Khwan eli Chicken, joka on saanut nimensä kananpään mallisesta muodostaan.

Ko Hong on toinen upea saari noin tunnin venematkan päässä Ao Nangista. Pitkähäntäveneet odottavat matkaajia rannassa valmiine hinnastoineen.

Ao Nangista voi myös tehdä päiväretken kuuluisille Phi Phi -saarille, joilla kuvattiin Leonardo di Caprion tähdittämä elokuva The Beach.

Kiipeä Tiikeriluolatemppelille

Tiikeriluolatemppeli sijaitsee korkealla kukkulalla lyhyen ajomatkan päässä Krabin kaupungista. Temppelille päästäkseen täytyy olla valmis nousemaan 1237 porrasta. On syytä huomioida, että välillä hyvinkin jyrkkien portaiden kipuaminen saattaa helteellä olla raskasta.

Mukaan täytyy varata runsaasti vettä ja paljon aikaa. Huipulla huikaisevat maisemat palkitsevat, ja reippailija voi pitää ansaitun tauon ihaillen vihreitä vuoria, Buddha-patsaita ja miniatyyritemppeleitä.

Tiikeriluolatemppelin juurella parveilevat apinat ovat herttaisesta ulkomuodostaan huolimatta varsin aggressiivisia. Laukusta kannattaa pitää tiukasti kiinni, varsinkin jos sieltä pilkistää evästä. Turistien myötä röyhkeiksi muuttuneet apinat tietävät, että matkailijoiden mukana kulkee usein herkkuja.

Kuumat lähteet ja kristallilaguuni

Jos Thaimaan helle ei vielä lämmitä tarpeeksi, hyppää Khlong Thomin kuumiin lähteisiin! Keskellä viidakkoa vajaan tunnin ajomatkan päässä Ao Nangista sijaitseva luonnonilmiö tarjoaa reissaajille rentoutushetken luonnon omissa porealtaissa.

Kuumien lähteiden lähistöllä Khao Phra Bang Khramin luonnonpuistossa sijaitsee kristallilaguuni, upean kirkasvetinen viidakkolampi. Paikallisten suosimalla alueella voi toisinaan olla tungosta. Sekä kuumille lähteille että kristallilaguunille pääsee parhaiten joko taksilla tai vuokra-autolla. Molemmat kohteet voi kätevästi yhdistää samaan retkeen.

Simpukoiden hautausmaa

Vajaan kymmenen kilometrin päässä Ao Nangista sijaitsevalla simpukoiden hautausmaalla voi tutustua miljoonista pienistä simpukoista syntyneisiin laattoihin. Yli 75 miljoonaa vuotta vanhat simpukkafossiilit kiinnostanevat erityisesti luonnontieteitä harrastavia matkaajia. Paikan päältä löytyy myös infopiste asianmukaisine esittelyineen sekä pientä purtavaa vierailijoita varten.

AO NANGIN PARHAAT

IstockphotoAo Nangin parhaat rannat
Railay on ehdoton vierailukohde Ao Nangilla lomailtaessa.

Koe nämä Ao Nangissa

  1. Tutustu pitkähäntäveneellä läheisiin saariin.
  2. Näe apinalaumat luonnonoloissa Ao Nangin rannalla.
  3. Vietä päivä kristallilaguunilla ja kuumilla lähteillä.
  4. Nauti thairuokaa Ao Nangin markkinoilla.
  5. Tee retki Krabin kaupunkiin.

Ao Nangin parhaat aktiviteetit

  1. Kokeile kiipeilyä Railaylla
  2. Sukella tai snorklaa suomalaisohjauksessa
  3. Osallistu kanoottiretkelle
  4. Kohota lomakuntoa kiipeämällä Tiikeriluolatemppelille
  5. Tutustu thairuokaan kokkauskurssilla

Lisätietoa

Thaimaan virallinen matkailusivusto

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock