Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Vihreä Samos

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 22.04.2020
Samos on onnistunut säilyttämään kreikkalaisen tunnelmansa kasvavasta matkailusta huolimatta.

Kesän aurinkovarmimpiin kohteisiin lukeutuva eloisa saari houkuttelee matkailijoita rannoilla, kulttuurilla ja vehreillä maisemilla.

Viljava kulttuurikohde

Kreikalle kuuluva Samos sijaitsee Turkin rannikon läheisyydessä Egeanmerellä. Samos on noin 470 neliökilometrin kokoisena Kreikan kahdeksanneksi suurin saari ja yksi sen hedelmällisimmistä maapaloista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Antiikin aikoina Samoksella asusti lukuisia aikansa suuria ajattelijoita, kuten kirjailija Aisopos ja matemaatikko Pythagoras, jonka nimikkokaupunki yhä löytyy saarelta. Samos on aikojen saatossa ollut haluttua aluetta, ja se on kuulunut kreikkalaisten ohella myös roomalaisille ja turkkilaisille.

Saarella onkin mittava kulttuurihistoriallinen perintö ja Samoksella sijaitsee Unescon maailmanperintökohteista esimerkiksi Heraionin temppelin rauniot yli 2 500 vuoden takaa. Samoksen tunnetuin nähtävyys, Eupalinioksen vesitunneli, sijaitsee Pythagorionin kaupungissa.

Samoksen hedelmällinen maaperä on tarjonnut hyvät lähtökohdat muun muassa viininviljelylle ja saari onkin tunnettu viineistään. Nykyisin viljava Samos elää maatalouden ohella myös matkailusta, ja saari on tunnettu rannoistaan ja upeasta ilmastostaan.

Samoksella voi viettää aktiivilomaa patikoiden ja pyöräillen, tai retkeillä naapurisaarille ja Turkkiin. Saaren tärkeimpiä matkailukohteita ovat Vathi, Pythagorion, Kokkari ja Votsalakia.

Samoksella on yli 200 rantaa.

Samoksen ilmasto on lempeä

Kesät ovat Samoksella kuuminta matkailusesonkia – monessakin mielessä. Kesän kuukausina Samoksen rannat täyttyvät auringonpalvojista ja lämpötilat kohoavat 30 asteeseen. Lämpimintä Samoksella on heinä-elokuussa, mutta reippaasti yli 20 asteen päivälämpötiloista voi nauttia toukokuusta lokakuulle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kylmintä Samoksella on tammi-helmikuussa, jolloin päivälämpötilat jäävät vain hieman 10 asteen yläpuolelle. Talvella myös sataa enemmän kuin kesällä. Kesät ovat Samoksella aurinkovarmoja, sillä sadepäivät ovat touko-syyskuussa erittäin harvassa.

Loikoilua yli 200 rannalla

Samos tunnetaan erityisesti rantalomakohteena, kiitos upean kesäisen ilmaston ja lukuisien rantojen. Samoksella on reippaasti yli 200 erikokoista rantaa, joista lomailija voi valita mieleisensä. Rantoja on monenlaisia, hiekkarannoista aina pikkukivirantoihin.

Yksi saaren upeimmista ja suosituimmista rannoista sijaitsee Vathin ja Pythagorionin kaupunkien välissä. Psili Ammos on etenkin kesällä usein täynnä matkailijoita. Tunnettu on myös Tzamadoun ranta, joka sijaitsee reilut 12 kilometriä Samoksen kaupungista länteen.

Monilla saaren rannoilla voi harrastaa vesiurheilua ja vuokrata aurinkotuoleja. Palvelut ovat hyviä etenkin hotellialueiden lähellä. Pienten lasten kanssa kannattaa useimmilla rannoilla olla tarkkana, sillä rannat voivat olla äkkisyviä.

Iltaelämää Samoksen kaupungissa

Samoksen pääkaupunki Vathi tunnetaan myös saaren kaimana, eli Samoksen kaupunkina.

Samoksen kaupunki on yksi saaren tunnetuimmista lomakohteista. Pikkukaupunki tarjoaa hieman kaikkea, joten se sopii hyvin monenlaiseen lomanviettoon. Kaupungissa voi viettää rentoa lomaelämää, nauttia shoppailusta, iltaelämästä ja rannoista.

Iltaelämää Vathissa tarjoavat etenkin yökerhot ja klubit kaupungin uudemmissa osissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Retkiä lähisaarille ja Turkkiin

Samokselta on helppo retkeillä lähisaarille ja lauttamatkan päässä sijaitsee esimerkiksi naapurisaari Patmos. Saarihyppelyn aikana matkaaja voi tutustua esimerkiksi luostareihin, raunioihin, oliivilehtoihin ja uneliaisiin pikkukyliin, joita löytyy ripoteltuna pitkin saaristoa.

Samos sijaitsee kaikista Kreikan saarista lähimpänä Turkkia, joten saarelta on hyvät lauttayhteydet paitsi naapurisaarille, myös naapurimaahan. Samokselta voi tehdä retkiä esimerkiksi Kusadasiin, joka on yksi Turkin suosituimmista matkailukohteista.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SAMOKSELLA

Samokselta pääsee helposti merille. Meriteitse on vain lyhyt matka Turkkiin.

Näin matkustat Helsingistä

Samokselle ei ole suoria lentoyhteyksiä Suomesta, mutta helpoimmin pääsee vaihtamalla kerran konetta Prahassa. Lennot maksavat noin 300–500 euroa.

Kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Vathista eli Samoksen kaupungista. Yhden koneenvaihdon lennot kestävät noin viisi tuntia.

Jos haluaa suorat lennot kohteeseen, Samos on kesäkaudella suosittu pakettimatkakohde ja valmismatkoja saarelle löytyy esimerkiksi Tuilta ja Matkavekalta. Matkanjärjestäjät myyvät myös pelkkiä lentolippuja lomalennoilleen Helsingistä ja maakunnista, joten suoria lentoja voi etsiä myös Rantapallon äkkilähtöhausta.

Hotellit ja majoittuminen

Hotelleja löytyy runsaasti etenkin saaren suurimmista kaupungeista. Monet hotellit sijaitsevat kaupunkien keskustoissa tai rantojen lähellä. Tasokkaiden lomahotellien ja perhehotellien ohella saarelta löytyy myös pienempiä ja edullisempia majoitusvaihtoehtoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskimäärin hotelliyö saarella maksaa noin 60–70 euroa. Edullisimmillaan Samoksella majoittuu 20–30 eurolla. Edullisemmat majoitusvaihtoehdot sijaitsevat usein muutaman kilometrin päässä suurimmista keskuksista.

Liikkuminen ja autonvuokraus

Hyvä tapa liikkua Samoksella ovat bussit, joiden reittiverkosto kattaa kaikki suurimmat kylät ja kaupungit. Etenkin Vathista on hyvät liikenneyhteydet ympäri saarta. Bussimatkustus on myös edullista ja nähtävyyksille pääsee usein vain parilla eurolla.

Mikäli haluat tutustua omassa tahdissa saaren maisemiin ja syrjäisempiin pikkukyliin, on auton tai skootterin vuokraus varteenotettava vaihtoehto. Tiet ovat pääosin hyväkuntoisia, mutta liikennekulttuuri suomalaiseen verrattuna hieman erilainen. Taksit ovat Samoksella melko kalliita.

Samokselta on hyvät lauttayhteydet lähisaarille ja Turkkiin.

SAMOKSEN NÄHTÄVYYDET

Lemonakia Beachia reunustaa vehreä luonto.

Eupalinos-tunneli

Saaren antiikinaikaisessa pääkaupungissa Pythagorionissa sijaitseva Eupalinos-tunneli on Samoksen tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Orjien vuoren läpi kaivama tunneli kaivetiin merirosvo Polykrateen hallinnon aikana. Yli kilometrin mittainen vesitunneli on lähes 2500 vuotta vanha ja yksi esimerkki saaren pitkästä historiasta.

Heraionin temppeli

Samoksen kaakkoisrannikolla sijaitsevassa Pythagorionissa näkee arkeologisia kaivauksia jopa kaupungin keskustassa.

Yksi kaupungin tunnetuimmista kaivausalueista on Hera-jumalattarelle omistetun Heraionin temppelin rauniot. Heraion temppeli on peräisin yli 2500 vuoden takaa ja se on päässyt myös Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Pythagoraan asuinluola

Pythagorionin kaupunki on saanut nimensä jonkin aikaa Samoksen saarella asuneen kuuluisan matemaatikko Pythagoraan mukaan. Pythagoraan asuin- ja opetusluolaan voi tutustua Votsalakian kylässä, joka sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Pythagorionin kaupungista.

SAMOKSEN PARHAAT

Kokkarin kylässä voi vierailla tutustumassa aitoon kalastajakylän arkeen.

Samoksen parhaat kohteet

  1. Pythagorion
  2. Kokkari
  3. Vathi
  4. Votsalakia
  5. Karlovassi

Lisätietoa

Kreikan matkailu
Visit Samos

Teksti: Jenna Lehkonen ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto