Dominikaaninen tasavalta

Kohdeopas: Dominikaaninen tasavalta

Dominikaaninen tasavalta

Dominikaaninen tasavalta voittaa matkailijan puolelleen valkoisilla hiekkarannoilla, turkoosilla vedellä ja karibialaisella vieraanvaraisuudella.

Kun löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbus aikoinaan astui Hispaniolan saarelle, hän kuvaili päiväkirjassaan sitä paratiisiksi. Yhä vieläkin Dominikaanisessa tasavallassa valtavat palmut huojuvat tuulessa ja turkoosi merivesi huuhtoo sokerinvalkoisia hiekkarantoja.

Aurinkoinen talvikohde Dominikaaninen tasavalta

Dominikaaninen tasavalta on noin kymmenen miljoonan asukkaan valtio, joka jakaa Hispaniolan saaren yhdessä naapurinsa Haitin kanssa. Dominikaanisen tasavallan rannat levittäytyvät sekä Karibianmeren että Atlantin valtameren äärelle.

Dominikaaninen tasavalta löydettiin vuonna 1492, kun Kolumbus seurueineen eksyi sinne ensimmäisellä löytöretkellään etsiessään Uutta Maailmaa. Tuohon aikaan saarta asuttivat intiaanit. Kolumbus ihastui saareen ja sen ystävällisiin asukkaisiin ikihyviksi ja risti paikan La Hispaniolaksi.

Nykyisin Dominikaaninen tasavalta on värikäs sekoitus espanjalaisia, ranskalaisia, haitilaisia ja afrikkalaisia vaikutteita, ja tarjoaa kävijöilleen kulttuurielämyksen vailla vertaa.

Dominikaanisen tasavallan käytössä oleva valuutta on peso. Hintataso on suomalaisittain edullinen. Turistialueilla ja etenkin suurissa hotelleissa puhutaan hyvää englantia, mutta on kuitenkin kohteliasta opetella muutama sana espanjaa ennen matkaa. Pienemmissä ravintoloissa ruokalistat ovat usein vain espanjaksi.

Merenguen rytmejä ja valkeaa hiekkaa

Dominikaanisessa tasavallassa ihmiset ovat ystävällisiä ja nauravaisia, ja elämäniloa siivittää keinuva merengue. Maassa riittää myös aurinkoa ja aktiviteetteja, joten ei ihme, että moni haluaa suunnata omille löytöretkilleen tälle Karibian saarelle Kolumbuksen jalanjäljissä.

Dominikaanisessa tasavallassa on vuoristoa, rehevää viidakkoa, mäntymetsiä, koralliriuttoja, koskemattomia rantoja, pikkukyliä, ihastuttavia kaupunkeja – ja kaikki nämä vieri vieressä suhteellisen lyhyiden välimatkojen päässä toisistaan. Dominikaanisen tasavallan suosituin ja nopeimmin kasvava matkailualue sijoittuu maan itärannikolle.

Kohteesta riippuen rannoissa riittää valikoimaa suojaisista lahdenpoukamista tuulisempiin rantoihin, joilla viihtyvät jopa maailmanluokan purjelautailijat ja surffarit. Muita aktiviteetteja ovat muun muassa sukellus, golf ja ratsastus.

Ruokakulttuuri ja yöelämä

Dominikaanisessa tasavallassa syödään paljon lihaa ja kanaa, jotka tarjoillaan yleensä riisin ja papujen kanssa. Eksoottisia hedelmiä käytetään myös paljon. Korkeatasoisimmat ravintolat löytyvät hotelleista, kun taas kaupunkien kaduilla pääsee tutustumaan autenttiseen karibialaiseen keittiöön.

Ruokajuomana Dominikaanisessa tasavallassa toimii viiniä useammin olut tai hedelmäiset virvoitusjuomat. Maan suosituin juoma on tietysti rommi, jota kannattaakin viedä vaikka kotiin tuliaisiksi. Tunnettu rommivalmistaja on esimerkiksi santodomingolainen Barceló. Matkan aikana kannattaa ainakin kerran kokeilla Mama Juanaa, paikallista juurista, yrteistä, hunajasta ja rommista valmistettua juomaa.

Dominikaanisen tasavallan yöelämään kuuluu olennaisena osana musiikki ja tanssi. Rytmikäs merengue- ja bachata-musiikki saa lanteet heilumaan niin diskoissa kuin rantabaareissakin. Paikallinen musiikki raikaa ohikulkevista autoista, kaupoista, ravintoloista ja taloista. Auringon laskettua latinotahdit saavat niin paikalliset kuin lomailijatkin suunnistamaan askeleensa kohti yökerhojen täpötäysiä tanssilattioita.

Sikareita, rommia ja meripihkaa

Maailman suurimpana sikarintuottajana Dominikaanista tasavaltaa kutsutaan alan harrastajien keskuudessa ”Sikarimaaksi”. Maassa on yli 600 000 hehtaaria tupakkaviljelmiä. Suurin osa sikareista tuotetaan saaren keskiosassa Santiagon ja Cibaon alueilla, joissa kasvatusympäristö on ihanteellista. Paikallisia sikareita löytyy laaja valikoima eri aromeissa, väreissä ja hintaluokissa.

Juomapuolelta tuliaispussiin sujahtaa usein rommia, Dominikaanisen tasavallan kansallisjuomaa. Maassa on useita eri rommivalmistajia, joiden joukosta voi jokainen valita suosikkinsa.

Maan pohjoista rannikkokaistaletta, meripihkarannikkoa, pidetään maailman parhaimpana meripihkan löytöpaikkana. Tästä jalokivestä tehtyjä koruja voi ostaa ympäri saarta.

Rommin, sikareiden ja meripihkan lisäksi suosittuja tuliaisostoksia ovat paikallisten tekemät värikkäät käsityöt ja maalaukset sekä tummapaahtoinen kahvi.

Lomaile turvallisesti Dominikaanisessa tasavallassa

Dominikaanisessa tasavallassa piileviä vaaroja tunnutaan usein liioittelevan, mikä pelottaa potentiaalisia matkailijoita pois. Koska kyseessä on kuitenkin köyhä valtio, on siellä hyvä noudattaa tiettyä varovaisuutta ja maalaisjärkeä. Yksin liikkuminen turistialueiden ulkopuolella etenkään ilta-aikaan ei ole suotavaa.

Turisteja kohtaavat ongelmat liittyvät yleensä taskuvarkauksiin ja ryöstöihin. Arvoesineet kannattaa pitää hotellin tallelokerossa, eikä mukana ole syytä kantaa suuria summia käteistä. Suurin osa ryöstöistä tapahtuu kuitenkin Santo Domingossa.

Maan virkavallan ammattimaisuus ja luotettavuus on hieman kyseenalaista. Turvatakseen maan turistivirrat, on Dominikaanisen tasavallan hallitus perustanut erikseen ”turistipoliisin” (Politur), joka huolehtii ulkomaisten matkailijoiden turvallisuudesta. Ongelmatilanteissa kannattaakin mieluiten kääntyä heidän puoleensa.

All inclusive –hotelleissa majailevien lomalaisten kannattaa myös kurkistaa hotellialueensa ulkopuolelle – turvallinen tapa tutustua Dominikaaniseen tasavaltaan on osallistua matkanjärjestäjien opastetuille retkille. Retket vievät turisteja muun muassa historialliseen pääkaupunkiin Santo Domingoon sekä Dominikaanisen tasavallan maaseudulle.

Matkustamista Dominikaaniseen tasavaltaan hurrikaanikauden aikana tulee välttää. Haitilla vuonna 2010 tapahtunut tuhoisa maanjäristys ei aiheuttanut vahinkoja Dominikaanisessa tasavallassa. Ajankohtaisen matkustustiedotteen voi tarkistaa Ulkoministeriön sivuilta.

Hyvä tietää Dominikaanisesta tasavallasta

Dominikaaninen tasavalta on suosittu kohde sekä rantalomailijoiden että reppureissaajien keskuudessa. Maassa voi kokea niin seikkailumatkan kuin löhölomankin – lepoa ja rentoutusta kaipaava matkailija voi asua lomakylässä, jossa kaikki palvelut ovat käden ulottuvilla.

Dominikaaniseen tasavaltaan tehdään pakettimatkoja talvikaudella marraskuusta huhtikuuhun. Talvikuukaudet ovatkin maan paras matkustusaika, jolloin trooppinen helle hellii lomailijoita. Sadekuuroja saattaa esiintyä toisinaan, mutta kesä kuivaa kastuneen matkailijan.

Dominikaaninen tasavalta sijaitsee hurrikaanivyöhykkeellä. Virallinen hurrikaanisesonki kestää kesäkuun alusta marraskuun loppuun. Hurrikaanit ovat uhka, joka kannattaa ottaa tosissaan, mutta nykyajan satelliitit varoittavat katastrofeista yleensä ennakkoon.

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Dominikaaniseen tasavaltaan. Vaadittavat matkadokumentit ovat passi sekä turistikortti, jonka valmismatkan varannut lomailija saa matkanjärjestäjältä.

Dominikaaniseen tasavaltaan suositellaan perusrokotusten lisäksi A-hepatiittisuojaa. Maan joissain osissa esiintyy malariaa ja dengue-kuumetta, joten näillä alueilla on hyvä suojautua hyttysenpistoilta. Viikon tai kahden lomalla malarialääkitys ei ole pakollinen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN DOMINIKAANISESSA TASAVALLASSA

Dominikaaninen tasavalta
Dominikaaniseen tasavaltaan pääsee Suomesta lomailemaan kätevästi suorilla lennoilla.

Lennot ja pakettimatkat Dominikaaniseen tasavaltaan

Helpointa Suomesta Dominikaaniseen tasavaltaan on matkustaa pakettimatkalla. Useat suomalaiset matkanjärjestäjät, kuten Apollomatkat ja Aurinkomatkat, tarjoavat valmismatkoja Dominikaanisen tasavallan valkoisille hiekoille. Maa on myös yksi suosittu vierailukohde Karibian risteilyllä.

Dominikaaniseen tasavaltaan voi matkustaa myös omatoimimatkalle, mutta se saattaa tulla pakettimatkaa kalliimmaksi. Finnair lentää Suomesta suoraan Puerto Plataan kerran viikossa marraskuusta maaliskuuhun saakka.

Dominikaanisen tasavallan vilkkaimmat lentokentät sijaitsevat Punta Canassa ja Santo Domingossa.

Majoitus Dominikaanisessa tasavallassa

Suosittu majoitusmuoto Dominikaanisessa tasavallassa on All inclusive –hotelli, jossa kaikki majoituksesta ruokailuihin kuuluu matkapaketin hintaan. All inclusive on helppo vaihtoehto etenkin lapsiperheille ja varttuneemmille matkaajille. Täysihoidosta maksaneen lomailijan ei myöskään tarvitse stressata matkabudjetista.

All inclusive –hotellit ovat usein varsinaisia lomakyliä, joiden sisältä löytyvät kaikki palvelut supermarketeista ravintoloihin ja kasinoihin. Hotelleissa myös järjestetään paljon ohjattuja aktiviteetteja sekä viihdeohjelmaa iltaisin.

Toki Dominikaanisesta tasavallasta löytyy myös tavallisia hotelleja sekä huoneistohotelleja.

Liikkuminen Dominikaanisessa tasavallassa

Dominikaanisessa tasavallassa on hyvä paikallisliikenneverkosto – bussilla pääsee matkustamaan lähes joka paikkaan suhteellisen edullisesti. Busseja kutsutaan Dominikaanisessa tasavallassa nimellä guagua. Takseissa puolestaan on kiinteät hinnat, jotka kannattaa selvittää ennen kyytiin hyppäämistä.

Autonvuokraus ei maassa ole suositeltavaa, sillä liikenne on vilkasta ja tiet voivat olla huonossa kunnossa. Jos kuitenkin päätät vuokrata auton, kannattaa sopimukseen kiinnittää erityistä huomiota. Autonvuokrauksessa tulee huomioida myös se, että kuljettajalta vaaditaan voimassa oleva ajokortti ja ikää vähintään 25 vuotta. Tapana on jättää passi pantiksi vuokrauksen ajaksi, ja useat autovuokraamot hyväksyvät maksuvälineenä ainoastaan luottokortin.

Moottoripyöriä on myös vuokrattavana, tosin tätä suositellaan vain kokeneille kuljettajille.

DOMINIKAANISEN TASAVALLAN MATKAKOHTEET

Dominikaaninen tasavalta
Dominikaanisen tasavallan lomakohteet ovat tunnettuja upeista paratiisirannoista.

Historiallinen pääkaupunki Santo Domingo

Dominikaanisen tasavallan pääkaupungissa Santo Domingossa on noin kolme miljoonaa asukasta. Värikäs Santo Domingo on maan sykkivä keskus, jonka siirtomaatyylisillä kaduilla saattaa hetkeksi unohtaa olevansa Karibialla. Samaan aikaan kaupunki kuitenkin täyttyy latinomusiikin rytmeistä.

Santo Domingo perustettiin jo vuonna 1496 Kristoffer Kolumbuksen veljen toimesta. Mukulakivikatujen takana Santo Domingolla on kuitenkin myös moderni puoli liikekeskuksineen ja trendikkäine klubeineen.

Santo Domingossa kannattaa poiketa tekemässä ostoksia ja katsomassa nähtävyyksiä. Zona Colonial eli kaupungin siirtomaatyyliset korttelit ovat ehdoton vierailukohde, samoin kuin 1600-luvulla rakennettu Catedral Primada de América, uuden mantereen ensimmäinen kirkko.

Rantaparatiisi Punta Cana

Punta Cana on kuuluisa 30 kilometrin pituisesta rantaviivastaan, josta matkailijat löytävät unelmiensa Karibian rannan. Punta Cana on itärannikon tunnetuin lomakohde.

Punta Canassa on tarjolla paljon aktiviteetteja erityisesti vesiurheilulajien ystäville: kohteessa voi harrastaa sukellusta, purjelautailua ja riippuliitoa. Kalamiehet voivat kokeilla syvämerenkalastusta turkooseilla vesillä.

Aktiviteettien ja auringon Puerto Plata

Noustessasi saaren pohjoisrannikolla Atlantin aalloista astelet Kolumbuksen jalanjäljissä. Hänen laivansa laskivat ankkurinsa Puerto Platan edustalle vuonna 1492. Nykyisin 180 000 asukkaan kaupunki on yksi Dominikaanisen tasavallan suosituimmista matkailukohteista.

Puerto Plataan saavutaan nauttimaan tropiikin auringosta, kilometrien mittaisista hiekkarannoista, vehreästä luonnosta ja erinomaisista snorklaus- ja sukellusmahdollisuuksista. Alueen elämänmeno on myös säilynyt mukavan paikallisena.

Turistit majoittuvat usein Playa Doradan lomakeskukseen noin viiden kilometrin päähän Puerto Platasta. Alueella voi myös harrastaa golfia Playa Doradan tai Playa Granden viheriöillä.

Lepoloma Bayahibessa

Bayahiben kalastajakylä on tunnettu kirkkaista vesistään ja puhtaista rannoistaan – rauhallinen kohde onkin varsinainen rantaparatiisi lepolomaa etsivälle matkailijalle. Bayahibessa Karibianmereen kannattaa pulahtaa myös snorkkelin kanssa.

Bayahibe on oivallinen kohde hemmottelulomalle, jossa päivät täyttyvät rantaelämästä, karibialaista herkuista ja spa-hoidoista. Alueen tunnetuimmat nähtävyydet ovat läheisessä La Romanan kaupungissa sijaitseva maailman suurin sikaritehdas Tabacaleria de Garcia sekä Parque National del Este –luonnonpuisto.

Luonnonkaunis Samana

Puerto Platan ohella pohjoisrannikolla matkailijoita viehättää Samana, jota ympäröivä luonto on erityisen kaunista. Samanan niemimaalla kukoistaa ainutlaatuinen, Unescon suojelukseen kuuluva ekosysteemi. Alueen matkailua on pyritty kehittämään luontoa kunnioittaen. Täälläkin kilometrien mittaisia hiekkarantoja huuhtoo kristallinkirkas meri, jonka pinnan alla on paljon nähtävää. Samana onkin sukeltajien suosima paikka, ja seudulla toimii useita sukelluskerhoja.

DOMINIKAANISEN TASAVALLAN PARHAAT

Dominikaaninen tasavalta
Valkoisen hiekan ja kirkkaan meriveden värittämät paratiisimaisemat ovat tuttu näky Dominikaanisessa tasavallassa.

Koe nämä Dominikaanisessa tasavallassa

  1. Ota rennosti Dominikaanisessa – loikoile rannalla ja pulahda aaltoihin.
  2. Tutustu Santo Domingon kaupunkiin.
  3. Nauti paikallisia herkkuja sekä tietenkin rommia.
  4. Osallistu opastetulle retkelle Dominikaanisen tasavallan maaseudulle.
  5. Kokeile vesiurheilulajeja, golfia tai kalastusta.

Lisätietoa

Dominikaanisen Tasavallan viralliset matkailusivut

Teksti: Hanna Ahonpää
Kuvat: Dominican Republic Ministry of Tourism

Päivitetty: 1.12.2017

Dominikaaninen tasavalta: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Onko kellään kokemuksia Bayahiben alueesta? Rannat ilmeisesti vastaavat vaativammankin matkaajan vaatimuksia, mutta miten on esimerkiksi turvallisuuden ja ravintoloiden laita? Uskaltaako pimeällä liikkua järkeä käyttäen, entäpä onko all inclusive -alueiden ulkopuolella riittävästi ruokaravintoloita saatavilla eli voiko tyytyä “tavalliseen” hotelliin?

Olen lähdössä seikkailemaan Dominikaaniseen Tasavaltaan ostamalla pelkän menolipun niin mitä asiakirjoja silloin tarvitsen.

Mieheni varasi matkan tammikuulle 2015. Olen jo nyt rakastunut paikkaan luettuani siitä tietoa.