Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Dominikaaninen tasavalta

Vaihda vapaalle Dominikaanisessa tasavallassa

Elina Venttola Päivitetty: 29.11.2019
Dominikaaninen tasavalta voittaa matkailijan puolelleen valkoisilla hiekkarannoilla, turkoosilla vedellä ja karibialaisella vieraanvaraisuudella.

Kun löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbus aikoinaan astui Hispaniolan saarelle, hän kuvaili päiväkirjassaan sitä paratiisiksi. Yhä vieläkin Dominikaanisessa tasavallassa valtavat palmut huojuvat tuulessa ja turkoosi merivesi huuhtoo sokerinvalkoisia hiekkarantoja.

Aurinkoinen Dominikaaninen tasavalta

Dominikaaninen tasavalta on noin kymmenen miljoonan asukkaan valtio, joka jakaa Hispaniolan saaren yhdessä naapurinsa Haitin kanssa. Dominikaanisen tasavallan rannat levittäytyvät sekä Karibianmeren että Atlantin valtameren äärelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dominikaaninen tasavalta löydettiin vuonna 1492, kun Kolumbus seurueineen eksyi sinne ensimmäisellä löytöretkellään etsiessään Uutta Maailmaa. Tuohon aikaan saarta asuttivat intiaanit. Kolumbus ihastui saareen ja sen ystävällisiin asukkaisiin ikihyviksi ja risti paikan La Hispaniolaksi.

Nykyisin Dominikaaninen tasavalta on värikäs sekoitus espanjalaisia, ranskalaisia, haitilaisia ja afrikkalaisia vaikutteita, ja tarjoaa kävijöilleen kulttuurielämyksen vailla vertaa.

Dominikaanisen tasavallan käytössä oleva valuutta on peso. Hintataso on suomalaisittain edullinen. Turistialueilla ja etenkin suurissa hotelleissa puhutaan hyvää englantia, mutta on kuitenkin kohteliasta opetella muutama sana espanjaa ennen matkaa. Pienemmissä ravintoloissa ruokalistat ovat usein vain espanjaksi.

Dominikaaninen tasavalta
Punta Canan rannalla kelpaa asettua rantatuoliin ja kuunnella meren kohinaa.

Suosittu kohde talvella

Dominikaaniseen tasavaltaan tehdään pakettimatkoja talvikaudella marraskuusta huhtikuuhun. Talvikuukaudet ovatkin maan paras matkustusaika, jolloin trooppinen helle hellii lomailijoita. Sadekuuroja saattaa esiintyä toisinaan, mutta kesä kuivaa kastuneen matkailijan.

Dominikaaninen tasavalta sijaitsee hurrikaanivyöhykkeellä. Virallinen hurrikaanisesonki kestää kesäkuun alusta marraskuun loppuun. Hurrikaanit ovat uhka, joka kannattaa ottaa tosissaan, mutta nykyajan satelliitit varoittavat katastrofeista yleensä ennakkoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Merenguen rytmejä ja valkeaa hiekkaa

Dominikaanisessa tasavallassa ihmiset ovat ystävällisiä ja nauravaisia, ja elämäniloa siivittää keinuva merengue-tanssi. Maassa riittää myös aurinkoa ja aktiviteetteja, joten ei ihme, että moni haluaa suunnata omille löytöretkilleen tälle Karibian saarelle Kolumbuksen jalanjäljissä.

Dominikaanisessa tasavallassa on vuoristoa, rehevää viidakkoa, mäntymetsiä, koralliriuttoja, koskemattomia rantoja, pikkukyliä, ihastuttavia kaupunkeja – ja kaikki nämä vieri vieressä suhteellisen lyhyiden välimatkojen päässä toisistaan. Dominikaanisen tasavallan suosituin ja nopeimmin kasvava matkailualue sijoittuu maan itärannikolle.

Kohteesta riippuen rannoissa riittää valikoimaa suojaisista lahdenpoukamista tuulisempiin rantoihin, joilla viihtyvät jopa maailmanluokan purjelautailijat ja surffaajat. Muita aktiviteetteja ovat muun muassa sukellus, golf ja ratsastus.

Dominikaaninen tasavalta on suosittu kohde sekä rantalomailijoiden että reppureissaajien keskuudessa. Maassa voi kokea niin seikkailumatkan kuin löhölomankin – lepoa ja rentoutusta kaipaava matkailija voi asua lomakylässä, jossa kaikki palvelut ovat käden ulottuvilla.

Ruokakulttuuri ja yöelämä

Dominikaanisessa tasavallassa syödään paljon lihaa ja kanaa, jotka tarjoillaan yleensä riisin ja papujen kanssa. Eksoottisia hedelmiä käytetään myös paljon. Korkeatasoisimmat ravintolat löytyvät hotelleista, kun taas kaupunkien kaduilla pääsee tutustumaan autenttiseen karibialaiseen keittiöön.

Ruokajuomana Dominikaanisessa tasavallassa toimii viiniä useammin olut tai hedelmäiset virvoitusjuomat. Maan suosituin juoma on tietysti rommi, jota kannattaakin tuoda vaikka kotiin tuliaisiksi. Tunnettu rommivalmistaja on esimerkiksi santodomingolainen Barceló. Matkan aikana kannattaa ainakin kerran kokeilla Mama Juanaa, paikallista juurista, yrteistä, hunajasta ja rommista valmistettua juomaa.

Dominikaanisen tasavallan yöelämään kuuluu olennaisena osana musiikki ja tanssi. Rytmikäs merengue- ja bachata-musiikki saa lanteet heilumaan niin diskoissa kuin rantabaareissakin. Paikallinen musiikki raikaa ohikulkevista autoista, kaupoista, ravintoloista ja taloista. Auringon laskettua latinotahdit saavat niin paikalliset kuin lomailijatkin suunnistamaan askeleensa kohti yökerhojen täpötäysiä tanssilattioita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sikareita, rommia ja meripihkaa

Maailman suurimpana sikarintuottajana Dominikaanista tasavaltaa kutsutaan alan harrastajien keskuudessa ”Sikarimaaksi”. Maassa on yli 600 000 hehtaaria tupakkaviljelmiä. Suurin osa sikareista tuotetaan saaren keskiosassa Santiagon ja Cibaon alueilla, joissa kasvatusympäristö on ihanteellista. Paikallisia sikareita löytyy laaja valikoima eri aromeissa, väreissä ja hintaluokissa.

Juomapuolelta tuliaispussiin sujahtaa usein rommia, Dominikaanisen tasavallan kansallisjuomaa. Maassa on useita eri rommivalmistajia, joiden joukosta voi jokainen valita suosikkinsa.

Maan pohjoista rannikkokaistaletta, meripihkarannikkoa, pidetään maailman parhaimpana meripihkan löytöpaikkana. Tästä jalokivestä tehtyjä koruja voi ostaa ympäri saarta.

Rommin, sikareiden ja meripihkan lisäksi suosittuja tuliaisostoksia ovat paikallisten tekemät värikkäät käsityöt ja maalaukset sekä tummapaahtoinen kahvi.

Lomaile turvallisesti Dominikaanisessa tasavallassa

Dominikaanisessa tasavallassa piileviä vaaroja tunnutaan usein liioittelevan, mikä pelottaa mahdollisia matkailijoita pois. Koska kyseessä on köyhä valtio, on siellä hyvä noudattaa tiettyä varovaisuutta ja maalaisjärkeä. Yksin liikkuminen turistialueiden ulkopuolella etenkään ilta-aikaan ei ole suotavaa.

Matkailijoita kohtaavat ongelmat liittyvät yleensä taskuvarkauksiin ja ryöstöihin. Arvoesineet kannattaa pitää hotellin tallelokerossa, eikä mukana ole syytä kantaa suuria summia käteistä. Suurin osa ryöstöistä tapahtuu suuremmissa kaupungeissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dominikaanisen tasavallan hallitus perustanut erikseen ”turistipoliisin” eli Politurin, joka huolehtii ulkomaisten matkailijoiden turvallisuudesta. Ongelmatilanteissa kannattaakin mieluiten kääntyä heidän puoleensa.

All inclusive –hotelleissa majailevien lomalaisten kannattaa myös kurkistaa hotellialueensa ulkopuolelle – turvallinen tapa tutustua Dominikaaniseen tasavaltaan on osallistua matkanjärjestäjien opastetuille retkille. Retket vievät turisteja muun muassa historialliseen pääkaupunkiin Santo Domingoon sekä Dominikaanisen tasavallan maaseudulle.

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Dominikaaniseen tasavaltaan. Vaadittavat matkadokumentit ovat passi sekä turistikortti, jonka valmismatkan varannut lomailija saa matkanjärjestäjältä.

Dominikaaniseen tasavaltaan suositellaan perusrokotusten lisäksi A-hepatiittisuojaa. Maan joissain osissa esiintyy malariaa ja dengue-kuumetta, joten näillä alueilla on hyvä suojautua hyttysenpistoilta. Viikon tai kahden lomalla malarialääkitys ei ole pakollinen.

Matkustamista Dominikaaniseen tasavaltaan hurrikaanikauden aikana tulee välttää. Hurrikaanikausi kestää kesäkuusta marraskuuhun. Ajankohtaisen matkustustiedotteen voi tarkistaa Ulkoministeriön sivuilta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN DOMINIKAANISESSA TASAVALLASSA

Dominikaaninen tasavalta
Dominikaanisen tasavallan rannalta löytyy paikka jokaiselle auringonpalvojalle.

Lennot ja pakettimatkat Dominikaaniseen tasavaltaan

Helpointa Suomesta Dominikaaniseen tasavaltaan on matkustaa pakettimatkalla. Useat suomalaiset matkanjärjestäjät, kuten Apollomatkat, Tjäreborg ja Aurinkomatkat, tarjoavat valmismatkoja Dominikaanisen tasavallan valkoisille hiekoille. Maa on myös yksi suosittu vierailukohde Karibian risteilyllä.

Dominikaaniseen tasavaltaan voi matkustaa myös omatoimimatkalle, mutta se saattaa tulla pakettimatkaa kalliimmaksi. Finnair lentää Suomesta suoraan Puerto Plataan kerran viikossa marraskuusta maaliskuuhun saakka. Myös Punta Canaan on suorat lennot joulukuusta 2019 alkaen.

Dominikaanisen tasavallan vilkkaimmat lentokentät sijaitsevat Punta Canassa ja Santo Domingossa.

Majoitus Dominikaanisessa tasavallassa

Suosittu majoitusmuoto Dominikaanisessa tasavallassa on all inclusive -hotelli, jossa kaikki majoituksesta ruokailuihin kuuluu matkapaketin hintaan. All inclusive on helppo vaihtoehto etenkin lapsiperheille ja varttuneemmille matkaajille. Täysihoidosta maksaneen lomailijan ei myöskään tarvitse stressata matkabudjetista.

All inclusive -hotellit ovat usein varsinaisia lomakyliä, joiden sisältä löytyvät kaikki palvelut supermarketeista ravintoloihin ja kasinoihin. Hotelleissa myös järjestetään paljon ohjattuja aktiviteetteja sekä viihdeohjelmaa iltaisin.

Dominikaanisesta tasavallasta löytyy myös tavallisia hotelleja, hostelleja ja huoneistohotelleja.

>> Etsi hotelleja Rantapallon hotellihausta!

Liikkuminen Dominikaanisessa tasavallassa

Dominikaanisessa tasavallassa on hyvä paikallisliikenneverkosto – bussilla pääsee matkustamaan lähes joka paikkaan suhteellisen edullisesti. Busseja kutsutaan Dominikaanisessa tasavallassa nimellä guagua. Takseissa puolestaan on kiinteät hinnat, jotka kannattaa selvittää ennen kyytiin hyppäämistä.

Autonvuokraus ei maassa ole suositeltavaa, sillä liikenne on vilkasta ja tiet voivat olla huonossa kunnossa. Jos kuitenkin päätät vuokrata auton, kannattaa sopimukseen kiinnittää erityistä huomiota. Autonvuokrauksessa tulee huomioida myös se, että kuljettajalta vaaditaan voimassa oleva ajokortti ja ikää vähintään 25 vuotta. Tapana on jättää passi pantiksi vuokrauksen ajaksi, ja useat autovuokraamot hyväksyvät maksuvälineenä ainoastaan luottokortin.

Moottoripyöriä on myös vuokrattavana, tosin tätä suositellaan vain kokeneille kuljettajille.

DOMINIKAANISEN TASAVALLAN MATKAKOHTEET

Dominikaaninen tasavalta
Dominikaanisen tasavallan pääkaupungissa Santo Domingossa voi viettää aikaa muun muassa ravintoloiden terasseilla.

Historiallinen pääkaupunki Santo Domingo

Dominikaanisen tasavallan pääkaupungissa Santo Domingossa on hieman yli kolme miljoonaa asukasta. Värikäs Santo Domingo on maan sykkivä keskus, jonka siirtomaatyylisillä kaduilla saattaa hetkeksi unohtaa olevansa Karibialla. Samaan aikaan kaupunki kuitenkin täyttyy latinomusiikin rytmeistä.

Santo Domingo perustettiin jo vuonna 1496 Kristoffer Kolumbuksen veljen toimesta. Mukulakivikatujen takana Santo Domingolla on kuitenkin myös moderni puoli liikekeskuksineen ja trendikkäine klubeineen.

Santo Domingossa kannattaa poiketa tekemässä ostoksia ja katsomassa nähtävyyksiä. Zona Colonial eli kaupungin siirtomaatyyliset korttelit ovat ehdoton vierailukohde, samoin kuin 1600-luvulla rakennettu Catedral Primada de América, uuden mantereen ensimmäinen kirkko.

>> Katso lisää vinkkejä Santo Domingon kohdeoppaasta!

Rantaparatiisi Punta Cana

Punta Cana on kuuluisa 30 kilometrin pituisesta rantaviivastaan, josta matkailijat löytävät unelmiensa Karibian rannan. Punta Cana on itärannikon tunnetuin lomakohde.

Punta Canassa on tarjolla paljon aktiviteetteja erityisesti vesiurheilulajien ystäville: kohteessa voi harrastaa sukellusta, purjelautailua ja riippuliitoa. Kalamiehet voivat kokeilla syvämerenkalastusta turkooseilla vesillä.

Aktiviteettien ja auringon Puerto Plata

Noustessasi saaren pohjoisrannikolla Atlantin aalloista astelet Kolumbuksen jalanjäljissä. Hänen laivansa laskivat ankkurinsa Puerto Platan edustalle vuonna 1492. Nykyisin 180 000 asukkaan kaupunki on yksi Dominikaanisen tasavallan suosituimmista matkailukohteista.

Puerto Plataan saavutaan nauttimaan tropiikin auringosta, kilometrien mittaisista hiekkarannoista, vehreästä luonnosta ja erinomaisista snorklaus- ja sukellusmahdollisuuksista. Alueen elämänmeno on myös säilynyt mukavan paikallisena.

Matkailijat majoittuvat usein Playa Doradan lomakeskukseen noin viiden kilometrin päähän Puerto Platasta. Alueella voi myös harrastaa golfia Playa Doradan tai Playa Granden viheriöillä.

>> Lue lisää vinkkejä Puerto Platan kohdeoppaasta!

Lepoloma Bayahibessa

Bayahiben kalastajakylä on tunnettu kirkkaista vesistään ja puhtaista rannoistaan – rauhallinen kohde onkin varsinainen rantaparatiisi lepolomaa etsivälle matkailijalle. Bayahibessa Karibianmereen kannattaa pulahtaa myös snorkkelin kanssa.

Bayahibe on oivallinen kohde hemmottelulomalle, jossa päivät täyttyvät rantaelämästä, karibialaista herkuista ja spa-hoidoista. Alueen tunnetuimmat nähtävyydet ovat läheisessä La Romanan kaupungissa sijaitseva maailman suurin sikaritehdas Tabacaleria de Garcia sekä Parque National del Este –luonnonpuisto.

Luonnonkaunis Samana

Puerto Platan ohella pohjoisrannikolla matkailijoita viehättää Samana, jota ympäröivä luonto on erityisen kaunista. Samanan niemimaalla kukoistaa ainutlaatuinen, Unescon suojelukseen kuuluva ekosysteemi. Alueen matkailua on pyritty kehittämään luontoa kunnioittaen.

Samanan pitkiä hiekkarantoja huuhtoo kristallinkirkas meri, jonka pinnan alla on paljon nähtävää. Samana onkin sukeltajien suosima paikka, ja seudulla toimii useita sukelluskerhoja.

>> Lue lisää vinkkejä Samanan kohdeoppaasta!

DOMINIKAANISEN TASAVALLAN PARHAAT

Dominikaaninen tasavalta
Punta Cana on yksi Dominikaanisen tasavallan suosituimpia kohteita.

Koe nämä Dominikaanisessa tasavallassa

  1. Ota rennosti Dominikaanisessa – loikoile rannalla ja pulahda aaltoihin.
  2. Tutustu Santo Domingon kaupunkiin.
  3. Nauti paikallisia herkkuja sekä tietenkin rommia.
  4. Osallistu opastetulle retkelle Dominikaanisen tasavallan maaseudulle.
  5. Kokeile vesiurheilulajeja, golfia tai kalastusta.

Lisätietoa

Dominikaanisen tasavallan viralliset matkailusivut

Teksti: Hanna Ahonpää ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aktiiviloma Dominikaanisessa tasavallassa

Aktiivilomailijan viisi vinkkiä Dominikaanisen tasavallan paratiisimaisemiin

Kymmenen kaukokohdetta, jotka pitää kokea – lue nopeat faktat vuoden kiehtovimmista kohteista

Dominikaanine tasavalta

Finnairilta kaksi uutta kaukokohdetta ensi talvelle: suorat lennot Sapporoon ja Punta Canaan

Punta Canan lentokentällä on uima-allas

Tämän lomakohteen lentokentällä on uima-allas – katso nousevia ja laskeutuvia koneita vedessä kunnes lentosi lähtee

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja