Helsinki elää kesällä – katso ideat lomalaiselle!
Helsinki elää kesällä
Helsingissä ei tekeminen lopu kesken – riippumatta siitä, kuinka pitkä loma on käytettävissä. Naurua Linnanmäellä, nautintoja Suomenlinnassa, vilvoittelua Uimastadionilla, pitkiä kävelyitä kaupungin lukuisissa puistoissa. Ja tietysti runsas kulttuuritarjonta, kaunis arkkitehtuuri ja vaihtuvat kaupunkimaisemat ovat osa Helsingin viehätystä.
Helsingin keskusta-alueeseen tutustut parhaiten jalan tai polkupyörällä, ja jos matkaa kertyy taitettavaksi, on kaupungin julkinen liikenne helppokäyttöinen ja kattava. Raitiovaunulla voit lähteä vaikka omatoimiselle kaupunkikierrokselle; astu vain 3B tai 3T-linjan kyytiin, ja vajaan puolentoista tunnin mittaisen kiertoajelun päätteeksi olet jälleen lähtöpisteessä.
Linnanmäelle, Korkeasaareen ja polskuttelemaan
Yksi kesäisen Helsingin vetonauloista on huvipuisto Linnanmäki. Huvipuiston reilut 40 laitetta takaavat sen, että tekemistä löytyy niin hurjapäille kuin rauhallistenkin vempainten ystäville. 60-vuotiaan Linnanmäen porttien sisäpuolella toimii myös Peacock-teatteri, ja huvipuiston vieressä toimiva Merimaailma Sea Life tarjoaa erilaista nähtävää.
Toinen kestosuosikki on Korkeasaaren eläintarha. Eläintarha perustettiin Korkeasaareen jo yli 120 vuotta sitten, ja nykyään saarella asustaa eläinlajeja kuudesta maanosasta. Eläinpuisto on auki vuoden ympäri, ja kesäisin tänne pääsee myös lautalla Kauppatorilta tai Hakaniemestä. Näin hauskaan päivään voi yhdistää pienimuotoisen risteilyn.
Jos helle yllättää, pääsee keskusta-alueella vilvoittelemaan vaikkapa Uimastadionilla tai Hietaniemen uimarannalla. Uimastadion sijaitsee Töölössä Olympiastadionin kyljessä, ja sinne pääsee keskustasta kätevästi esimerkiksi raitiovaunuilla 4, 7A ja 10; jää pois Oopperan pysäkillä. Hietaniemen uimarannalle pääsee keskustasta nopeasti kävellen, mutta myös Mannerheimintieltä Sokoksen edestä bussilla numero 24, joka jatkaa Hietaniemestä matkaa Seurasaareen asti.
Helsingin puistot ja saaret
Kauniiseen Suomenlinnaan pääset lautalla julkisen liikenteen matkalipulla, ja tilaisuus kannattaa hyödyntää. Saari luo upeat puitteet kauniin kesäpäivän picnicille, ja viimehetken matkaeväät nappaat kätevästi mukaasi Kauppatorilta venelaiturin vierestä. Merilinnoitus on Unescon maailmanperintökohde, ja saaresta löytyy lisäksi museoita, kahviloita ja kesäteatteri. Lauttamatka kestää noin 20 minuuttia, ja paluumatkalla voit varmasti todeta nähneesi uuden puolen pääkaupungista.
Toinen antoisa saarikohde on Seurasaari. Saaresta tehtiin kansallispuisto jo 1800-luvun lopussa, ja se oli etenkin työläisväestön suosima retkikohde ja juhlienpitopaikka. Juhannus Seurasaaressa on suosittu vaihtoehto, ja saaren uimaranta, kahvio, kävelytiet ja grillausmahdollisuudet tekevät siitä hyvän kohteen kesäpäivän vietolle.
Kaupungin lähisaaristoon voi tutustua myös vesikiertoajelulla, joista osaan kuuluu lounas tai illallinen. Kauppatorin rannasta liikennöivistä aluksista lisätietoa täällä.
Keskusta-alueella on myös lukuisia puistoja, jotka kutsuvat kävelylle ja rentoutumaan. Kaivopuiston kukkulan laelta aukeaa hyvät näkymät Helsingin ylle, ja keskustaan voi helposti tutustua etenemällä puistosta toiseen. Keskustan puistot täyttyvät kesäisin päivää paistattelevista kaupunkilaisista. Sinebrychoffin puisto on nuorten suosikki, ja Esplanadin puisto ravintoloineen ja kahviloineen houkuttelee vierailijoita varsinkin kesäisin. Uusin tulokas on Musiikkitalon viereen perustettu Kansalaistori, jonka porrasmainen viheriö on omiaan kesäpäivän piknikille.
Tunnettuja nähtävyyksiä Helsingissä
Kaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat sen kirkot ja museot.
Ehkä yksi kuvatuimmista on Senaatintorin ympäristön kaunis kokonaisuus, joka koostuu neljästä Carl Ludvig Engelin suunnittelemasta rakennuksesta. Valtioneuvoston linna palvelee nykyään pääasiassa hallinnollisena rakennuksena. Helsingin yliopiston päärakennuksessa on nykyään yliopiston hallinnollisia toimintoja sekä humanistisen tiedekunnan opetustiloja. Komea Kansalliskirjasto palvelee asiakkaita lähes päivittäin, ja sen arvokasta tunnelmaa kannattaa käydä aistimassa. Senaatintorin reunalta kohoava jylhä Tuomiokirkko on vakuuttava nähtävyys, joka monessa tilanteessa nousee Helsingin symboliksi.
Katajanokalla kohoava Uspenskin katedraali on Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Upeaan rakennukseen kannattaa tutustua, sillä graniittipilareineen ja tähtitaivaaksi maalattuine holvikattoineen avara tila on hyvin vaikuttava. Toisenlaista kauneutta edustaa erikoinen Temppeliaukion kirkko, joka on louhittu kallioon. Koska kirkossa on hyvä akustiikka, se on hyvin suosittu konserttipaikka. Temppeliaukion kirkko sijaitsee Etu-Töölössä, vain kivenheiton päässä Kampin kauppakeskuksesta.
Kansallismuseo sijaitsee Mannerheimintiellä, vastapäätä Alvar Aallon suunnittelemaa Finlandia-taloa. Museon kokoelmat ovat kertyneet 170 vuotta kestäneen keräystyön tuloksena, ja ne esittelevät suomalaisuutta esihistoriasta nykyaikaan. Museossa on myös perheen pienimmille sopiva työpaja, jossa maan historiaan tutustutaan tekemällä ja kokemalla.
Taiteen ystäville kaupungissa riittää tarjontaa. Jos aikaa kuitenkin riittää vain kahdelle, tunnetuimpia ovat Suomen kansallisgalleriana toimiva Ateneumin taidemuseo ja nykytaiteen museo Kiasma. Molemmat ovat osia Valtion taidemuseosta.
Pääkaupuki tutuksi opastetuilla kierroksilla
Nähtävää ja koettavaa Helsingissä riittää toki paljon enemmänkin. Parasta on ehkä antaa katujen kuljettaa, mutta lisävinkkejä saa halutessaan kaupungin matkailuneuvonnasta tai tahon virallisilta matkailusivuilta.
Saatavilla on runsaasti erilaisia opastettuja kierroksia, joihin osallistumalla kaupunkiin voi tutustua jalan tai erilaisilla kulkuvälineillä. Myös omatoiminen kaupunkikierros on helppo järjestää; hyppää vain minkä tahansa raitiovaunun kyytiin, ja ohitat taatusti kuuluisia ja kauniita nähtävyyksiä. Jos julkista liikennettä aikoo hyödyntää enemmän, kannattaa harkita erilaisten vuorokausilippujen hankkimista.
Lisätietoa Helsingistä
www.helsinki.fi
www.visithelsinki.fi
www.virtualhelsinki.net
Julkisen liikenteen reittiopas
Teksti: Anne Ventelä
Kuvat: Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimisto / Maija Astikainen & Sakke Somerma