Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Hua Hin

Istockphoto
Hua Hin
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Hua Hin tarjoaa golfia ja aurinkorantoja

Hua Hin on Thaimaan vanhin rantakohde, jossa viihtyvät myös kuninkaalliset. Kaupunkiin saavutaan golfaamaan ja nauttimaan talviauringosta.
Päivitetty: 03.01.2020
next
prev

Hua Hinissä lomailet rennosti ja kiireettömästi ympäristössä, joka kelpaa myös Thaimaan kuningasperheelle.

Hua Hinin pitkät perinteet

Hua Hin on niittänyt pitkään mainetta thaimaalaismatkailijoiden keskudessa. Lomanviettopaikkana se on tullut tutuksi monille paikallisille – aina kuningasperhettä myöten.

Myös muun maailman tietoisuuteen Hua Hin nousi jo kauan sitten. Hulppea Centara Grand Beach Resort -hotelli avattiin jo melkein sata vuotta takaperin, ja se on yksi Hua Hinin tunnetuimmista maamerkeistä.

Jatkuva suosio ja vuosikausia kestänyt turismi ovat tehneet Hua Hinistä matkailijalle helpon lomakohteen: palveluita aina ravintoloista hotelleihin ja retkiin löytyy runsaasti. Kääntöpuolena tosin on tyrkytys, sillä rääteleiltä ja hierojilta kuulee tarjouksia muutaman metrin välein.

Etsivä kuitenkin löytää vielä perinteistä kalastajakylämeininkiäkin, kunhan vain malttaa kulkea hieman ydinkeskustan ulkopuolelle.

Rantaa ja golfia

Hua Hinin ranta tarjoaa tekemistä koko perheelle. Aurinkoisena päivänä pehmeähiekkainen ranta hohtaa valkoisena ja turkoosi vesi kutsuu pulahtamaan, vaikka omasta hotellista ei sattuisi allaskompleksia löytymäänkään.

Rantaviiva on täynnä aktiviteetteja. Yhtenä päivänä voit nauttia vaikka banaanivenekyydistä ja seuraavana vaihtelun vuoksi hypätä hevosen selkään. Rentoutumista varten voit sen sijaan vuokrata allesi rantatuolin tai saapua hietikolle oman pyhkeen kanssa.

Vesiurheilulajien lisäksi Hua Hinissä on mahdollisuus harrastaa muutakin. Esimerkiksi Hua Hinin golfkentät ovat Thaimaan parhaimpia. Ympäristö vesiputouksineen ja hoidettuine puistoineen antaa upeat puitteet kävelyretkille.

Shoppailua ja ruokalöytöjä

Myös shoppailijalle Hua Hin tarjoaa varsin hyvät olosuhteet. Tuliaisten löytäminen kaupungien satojen pikkuputiikkien sekamelskassa ei muodostu ongelmaksi. Lukuisilla räätäleillä voi teettää vaikka koko vaatekerran mittatilaustyönä houkuttelevaan hintaan.

Kova kilpailu tuntuukin vaatemarkkinoilla, ja hihassa roikkuvat räätälit ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Paikallisilta tai omasta hotellista voi tiedustella hyväksi havaittujen putiikkien koordinaatteja. Hyvällä tuurilla jälki on erinomaista ja hinta edullinen.

Illan hämärtyessä Hua Hinin kulinaaritarjonta herää henkiin. Keskustan alueella on lukemattomia ravintoloita, jotka tarjoavat ruokia maailman joka kolkasta. Kokeilla kannattaa myös kaupungin yömarkkinoita, joiden tarjontaan kuuluu perinteisten nuudeli- ja riisiruokien lisäksi länsimaisittain vähän eksoottisempiakin ruokalajeja.

Retkillä näkee enemmän

Useimmat matkatoimistot järjestävät Hua Hinissä retkiä mielenkiintoisiin kohteisiin. Yksi kestosuosikki on yön yli kestävä retki Kwaijoelle, jossa junamatkan jälkeen yövytään veden päälle rakennetussa hotellissa. Tämän retken sanotaan olevan yksi Thaimaan mieleenpainuvimmista.

Myös paikallisilta matkatoimistoilla on valikoimissaan mielenkiintoisia retkiä. Nämä retket ovat useimmiten kansainvälisiä. Lisäksi ystävälliset riksakuskit järjestävät mielellään retkiä lähiympäristöön ja kertovat alueen historiasta.

Suurkaupungin sykkeeseen Bangkokiin pääsee järjestettyjen retkien lisäksi Hua Hinistä junalla tai bussilla. Snorklaajien retkikohde on ehdottomasti Koh Talu (kirjoitetaan myös Koh Thalu) kirkkaine vesineen ja valkohiekkaisine rantoineen.

Kuuma ja kostea ilmasto

Thaimaan ilmasto on kuuma ja kostea, joten matkalle mukaan kannattaa ottaa kevyttä kesävaatetta. Kuuminta on maalis-huhtikuussa, jolloin lämpötila kipuaa noin 35 celsiusasteeseen. Kesällä sadekuurot ovat yleisiä. Illat ovat viileimpiä joulu-tammikuussa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HUA HINISSÄ

ShutterstockLiikkuminen Hua Hinissä
Hua Hinin ulkopuolelta löytyy erilaisia teemapuistoja, joihin pääsee helpoiten taksilla tai vuokra-autolla.

Lennot ja matkat Hua Hiniin

Kätevin reitti Suomesta Hua Hiniin kulkee Bangkokin lentokentän kautta, josta matka jatkuu noin kymmentuntisen lennon jälkeen vielä maateitse noin neljän tunnin verran.

Monet kotimaiset matkatoimistot järjestävät Hua Hiniin valmismatkoja, joilla kyydityksistä ei tarvitse murehtia. Omatoimimatkailija taittaa Hua Hinin ja Bangkokin välisen matkan edullisimmillaan noin viidellä eurolla.

Varsin keskeisen sijaintinsa puolesta Hua Hin on myös hyvä tukikohta kattavammalle Thaimaan tutkimusretkelle. Kulkuyhteydet käytännössä kaikkiin ilmansuuntiin ovat kunnossa.

Majoitusta bungaloweista luksushotelleihin

Majoituksen puolesta matkailijalla on Hua Hinissä valinnan varaa. Aivan keskustassa sijaitsee suosittuja ja tasokkaita hotelleja, kuten Hilton ja Sofitel.

Huokeampia vaihtoehtoja etsivän kannattaa puolestaan suunnata keskustan kapeille ja mutkaisille kujille. Guesthouset tarjoavat majoitusta jopa kymmenellä eurolla yötä kohden. Myös rannan läheisyydestä löytyy kohtuuhintaisia vaihtoehtoja.

Eksoottisempaa majoitusta haluavien kannattaa ottaa suunnaksi Hua Hinin keskustan ulkopuoliset alueet. Näiden hotellien rannat ovat usein rauhallisempia ja hyvin hoidettuja. Hääpareille yksi romanttinen majoitusvaihtoehto on bungalowihuvila omalla porealtaalla.

Kävellen tai tuk-tukilla ympäri kohdetta

Välimatkat Hua Hinissä ovat järjestäen varsin lyhyitä ja kävellen pärjääkin pitkälle. Pidemmälle lähdettäessä tuk-tuk on kohtuuhintainen vaihtoehto, mutta tinkimistä ei kannata näissä kyydeissä unohtaa. Myös kunnollisia takseja kaupungista löytyy.

Varteenotettavana vaihtoehtona näille on myös skootterin vuokraaminen. Aivan ummikon kannattaa kaksipyöräiset jättää väliin, sillä pienemmässäkin paikassa liikennekulttuuri saattaa yllättää. Kokeneempienkin on syytä muistaa käyttää kypärää.

HUA HININ NÄHTÄVYYDET

ShutterstockHua Hinin nähtävyydet
Maruekathaiyawan Palace sijaitsee Hua Hinin ja Cha-amin välimaastossa.

Maruekathaiyawan Palace

Hua Hinistä käsin on helppo tehdä retki Maruekathaiyawan Palaceen eli Thaimaan kuninkaallisen perheen entiseen kesäasuntoon. Upea, viktoriaanista tyyliä jäljittelevä rakennus toimii nykyään museona. Vierailulle kannattaa pukeutua siististi ja hieman peittävämmin samaan tapaan kuin olisit menossa esimerkiksi temppeliin.

Karkinvärinen palatsi sijaitsee meren rannalla Hua Hinin ja Cha-amin lomakohteen välimaastossa. Käy täällä jos haluat tehdä aikamatkan 20-luvun Hua Hiniin.

Hua Hinin rautatieasema

Hua Hinissä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa kaupungin rautatieasemaa, vaikka et saapuisikaan sinne junalla. Värikäs arkkitehtuuri ja kuninkaallinen odotustila tekevät paikasta kiinnostavan. Lisäksi rautatieasemalla oli 1920-luvulla suuri merkitys sille, että Hua Hinistä kehittyi suosittu rantakohde. Yhteydet sekä Bangkokista että Singaporesta houkuttelivat lomailijoita.

Makuelämyksiä yömarkkinoilla

Hua Hinin yömarkkinoiden ruokatarjonta on monipuolinen ja laadukas. Tarjolla on ruokia aina riisi- ja nuudeliannoksista räiskäleisiin ja erilaisiin hyönteisiin. Tunnelma katukeittiöiden pannujen sihistessä ja tuoksujen sekoittuessa lämpimässä illassa on ainutlaatuinen.

Vatsaa täyttäessä voi samalla retkellä hankkia vaikkapa tuliaiset kotiin, sillä ruokakojujen lisäksi yömarkkinoilla on kymmeniä tuotteitaan myyviä pikkukojuja. Krääsän seasta saattaa silloin tällöin tehdä ihan oikeitakin löytöjä.

Rentoutumaan rannalle

Hua Hinin rannalla riittää aurinkoa, lämpöä ja hiekkaa – niillä lomalainen pääsee jo pitkälle. Vesi on lämmintä ympäri vuoden ja perinteisten vesileikkien lisäksi aktiviteetteja löytyy runsaasti.

Golfia auringossa

Hua Hinistä löytyvät Thaimaan parhaat golfkentät. Ympäristö on vesiputouksineen ja hyvin hoidettuine puistoineen tarjoaa kauniit puitteet ja ympärivuotinen helle puolestaan takaa pelikokemuksen miellyttävyyden.

HUA HININ PARHAAT

ShutterstockParhaat retket Hua Hinistä
Hua Hinistä voi helposti tehdä retken Kwai-joelle.

Parhaat aktiviteetit

 1. Rannalla lekottelu
 2. Yömarkkinoilla herkuttelu
 3. Golf
 4. Shoppailu
 5. Retki Kwaijoelle

Mielenkiintoisimmat rakennukset

 1. Maruekathaiyawan Palace
 2. Hua Hinin rautatieasema
 3. Centara Grand Beach Resort & Villas
 4. Plearn Wan Shopping Village
 5. Khao Takiab -temppeli

Lisätietoa

Thaimaan viralliset matkailusivut

Teksti: Kalle Jokinen, Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Olemme varttuneita, siis siippani ja minä, omatoimimatkailijoita, sanoisin että melkein reppumatkailijoita. Emme kuitenkaan pidä yllättävistä seikkailuista matkan aikana. Uusien asioiden kokeminen ja näkeminen on meille tärkeää. Netti on mainio tietolähde omatoimiselle matkan suunnittelulle. Siksi haluamme osaltamme kertoa hyvistä kokemuksistamme muille matkaa suunnitteleville. Kävimme ensi kertaa Thaimaassa tammikuun 2013 lopussa. Kohdevalintamme oli Hua Hin, koska se on tietojemme mukaan aito thaimaalainen kalastajakylä pitkine hiekkarantoineen. Kuningaskin on valinnut sen kesäpaikakseen, joten ei paikka aivan huono voi olla. Matka Bangkok’in lentokentältä taittui taksilla perille noin kolmessa tunnissa 50 euron hintaan. Etukäteistietomme kohteesta piti paikkansa. Paikka on aito. Liikennekin on oikeaoppisen aasialaiskaoottista, mutta rohkeasti mukaan vain. Vajaa kaksi viikkoa meni kuin siivillä.
  Olimme saaneet pari vinkkiä majapaikasta ja varsinkin ruokapaikasta. Vinkit olivat hyviä kokemuksiemme mukaan. Asuinpaikkamme oli edullinen (alle 20,- €/vrk) pieni kotoinen hotelli Chara Guesthouse aivan keskustassa päätien tuntumassa. Kaikkialle oli lyhyt matka. Tilavat, ilmastoidut huoneet olivat siistejä ja henkilökunta ystävällistä. Englannin kielellä asiat hoituivat hyvin. Paikan omat palvelut ovat vaatimattomat, mutta sijainti ja edullinen hinta sekä mukavat ihmiset korvasivat sen.
  Suositeltu ruokapaikka löytyi noin kahden korttelin päästä. Se sijaitsee melkein Sofitel Centara hotellia vastapäätä Hotel Peonyn yhteydessä. Paikan nimi on Susanna Restaurant. Ravintolalla on suomalainen omistaja Sipi ja hänen thaimaalaissyntyinen vaimonsa Poni (Suthiporn). He osaavat mainiosti yhdistää thaimaalaisen ruokakulttuurin suomalaiseen makuun. Meille thaikeittiö oli mieluisa kokemus. Kävimme Sipin perheen ruokapaikassa lähes päivittäin. Annoimme heidän yleensä päättää syömisistämme. Emme pettyneet, olivat luottamuksemme arvoiset. Saimme uusia ja maistuvia matkakokemuksia perä toisensa jälkeen. Siksi suosittelemme näitä makukokemuksia muillekin. Varsinkin erilaiset kalaruuat olivat herkullisia. Heidän erikoisuutensa on myös grillatut porsaan ribsit thaimaalaisella marinadilla. Niissä on pieni toimitusaika pitkän valmistusajan takia, joten kysykää etukäteen. Kannattaa kokeilla. Yleisesti ottaen, niin heillä kuin muuallakin, thairuoka on hämmästyttävän edullista suomalaiselle kukkarolle.
  Kaikkialta löytyvät katukeittiöt ovat myös kokeilemisen arvoisia. Ei tarvitse pelätä pilaantunutta ruokaa, vaikka ollaankin kuumassa ilmanalassa. Mielestämme kuuluisa paikallinen Phat thai annos oli aidossa katukeittiössä parempi kuin varsinaisessa ravintolassa. Sipi kertoi, että kaupungissa on erittäin tehokas viidakkorumpu. Se kertoo heti jos joku on sairastunut jonkin katukeittiön ruuasta. Se on sen katukeittiön loppu asiakaskatoon. Siksi jokainen ruuan myyjä tekee kaikkensa, että ei näin käy. Yömarkkinat ovat katukeittiömaistelijan taivas. Tarjontaa riittää.
  Saimme heiltä myös vinkkejä omatoimimatkamme retkeilyyn. Sipi tuntuu olevan ahkera suomalainen, joka on monessa mukana. Hän on järjestämässä meriretkiä ja on niin ikään mukana torstaisten suomalaisten karaokeiltojen järjestelyissä, jos ne kiinnostavat. Hänen toimenkuvaansa kuuluu myös turistipoliisin toimi, mikäli suomalainen on joutunut vaikeuksiin. Kävimme mm. Hua Hin’istä jonkin matkan päässä sijaitsevassa Buddhan temppelialueella, jossa vuosittain käy miljoonia ihmisiä. Osasimme heidän neuvojensa mukaan osallistua uskonnollisiin menoihin muun thaikansan mukana. Se oli hienoa. Emme olleet töllisteleviä turisteja, vaan ihmisiä ihmisten joukossa maan tavan mukaan.
  Sanotaan, että kysyvä ei tieltä eksy. Thaimaassa tämä ei aina pidä paikkaansa. Thaikansa on ystävällistä ja hymy herkässä. Kysymysten vastauksiin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella. Mikäli vastausta ei tiedetä, niin se keksitään. Pääasia että ei menetetä kasvoja. Sipin ja Ponin paikassa ei ole tästä pelkoa. Siellä käy myös paljon suomalaisia, jotka asuvat paikkakunnalla. Heiltä saa hyviä neuvoja ja vinkkejä nähtävyyksistä ja yleensä Hua Hinin elämänmenoon.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.