Kuva: Shutterstock
San Marino

Arvaatko, missä Euroopan maassa käy vähiten turisteja? Näin upealta se näyttää – ja näin helposti sinne pääsee

Komeiden maisemien ja helppojen yhteyksien San Marinossa käy vähemmän turisteja kuin missään muualla Euroopassa.

Tuntemattomaan San Marinoon on helppo matkustaa

Oletko kyllästynyt Euroopan ruuhkaisimpiin matkailumaihin, jotka ovat täynnä turisteja ympäri vuoden? Kannattaa vilkaista Maailman matkailujärjestön (UNWTO) julkaisemaa listaa maista, joihin matkustetaan kaikkein vähiten.

Koko maailman mittakaavassa vähiten turisteja käy Eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevassa Tuvalussa, mutta aivan niin kauas ei tarvitse lähteä rauhallisempien paikkojen perässä. Euroopassakin on maita, joissa juuri kukaan ei tunnu lomailevan.

Kohteita, joiden turismi on vähäistä, leimaa yleensä syrjäinen sijainti, huonot yhteydet tai epävakaa turvallisuustilanne. Euroopan vähiten vierailtu maa San Marino on kuitenkin poikkeus. Maisemat ovat upeat ja sijainti on matkailijan kannalta helppo.

Pikkuruisen San Marinon tasavallan vähäistä kävijämäärää voidaan pitää yllättävänä, sillä se sijaitsee huippusuositun matkailumaan Italian ympäröimänä. Minivaltio piileskelee ikään kuin Italian sisällä, ja myös sen virallinen kieli on italia. Asukkaita maassa on reilut 30 000.

Tyypillisiä San Marinoon saapuvia matkailijoita ovat päiväretkeilijät ja maabongarit. Vuonna 2016 maassa vieraili UNWTON:n mukaan vain 60 000 matkailijaa – mikä oli kuitenkin enemmän kuin vuonna 2015, jolloin turisteja kävi minivaltiossa 54 000.

Mitä San Marinossa voi tehdä?

Vuoristoinen San Marino on pinta-alaltaan yksi Euroopan pienimmistä maista. San Marinon tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon listatut vanhakaupunki ja Titano-vuori sekä Guaitan linnoitus, joka lienee maan valokuvatuin paikka. Palazzo Publicon kellotorni on yksi historiallisen keskustan maamerkkejä.

Historiallisten rakennusten ja vuoristomaisemien lisäksi San Marinoon voi matkustaa esimerkiksi shoppailemaan, sillä maassa voi tehdä ostoksia verovapaasti.

Lähellä San Marinoa sijaitsevat Italian klassikkolomakohteet Rimini ja Riccione, joista on helppo tehdä päiväretki toiseen valtioon. Italian suuremmista kaupungeista lähimpiä ovat Bologna ja Firenze. Riminin lentokentältä on San Marinoon vain noin 40 minuutin ajomatka, mutta edullisimmat lennot löytyvät todennäköisesti kaupunkeihin.

Euroopan toiseksi ja kolmanneksi vähiten vieraillut maat ovat UNWTO:n listauksen mukaan Liechtenstein ja Moldova. Sveitsin ja Itävallan välissä sijaitseva Liechtenstein on San Marinon tapaan minivaltio, joka saattaa olla tuttu esimerkiksi Keski-Euroopan automatkoilta.

Romanian ja Ukrainan välissä piileskelevä Moldova ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen lomaa suunnitellessa. Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan Moldovassa on turvallista matkustaa, mutta Transnistrian aluetta kehotetaan välttämään.

Katso matkailijoiden Instagramissa julkaisemista kuvista, miltä San Marinossa näyttää!

Welcome to my 3rd house

A post shared by Marta Quinto (@_martaquinto_) on

I love heights, especially the views ❤️??

A post shared by Carola Madis (@carolamadis) on

Lähde: The Telegraph, Travel + Leisure
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Päivitetty: 19.10.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 4,75 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Retki San Marinoon kuului Ricconen matkamme valmispakettiin, joten ihmettelen, pitäneekö paikkansa, että siellä kävisi Euroopan maista vähiten turisteja. Kyse lienee yöpyjistä. Viehättävä ja omaleimainen paikka.

kävin ko. vuorella lähetin postikortin suommeen paikallisesta postitoimistosta, ei muuten tullut koskaan suomeen, ainut mikä siellä ilahdutti siellä oli viinakauppa jonka kyltissä luki sumeksi viinakauppa em. perusteella en ihmettele miksi turistit eivät ole ko.vuorta valloittaneet.

Lähellä Rimin-Riccionea on Urbinon kaupunki Pesaro e Urbinon maakunnassa Italiassa Urbino sijaitsee kukkulan rinteillä ja on säilyttänyt keskiaikaisia näkymiään varsin hyvin. Kiva kaupunki.