Hyppää sisältöön

San Marino

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
San Marino on maailman vanhin tasavalta ja Euroopan kolmanneksi pienin valtio.

Miniatyyrimainen San Marino on kauniiden maisemien, verovapaiden ostosten ja historiallisten rakennusten maa.

SAN MARINO MATKAILUMAANA

San Marinon pääkaupunki on San Marino

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Siro San Marino

Kokonaan Italian ympäröimä San Marino on yksi maailman pienimmistä valtioista. Pääkaupunki San Marino jakaa nimensä ympäröivän valtion kanssa ja on maan suosituin vierailukohde. Useimmiten näitä ei arkikäytössä ole tarpeen edes erotella.

Asukkaita maassa on reilut 30 000 ja pinta-alaltaan valtio vastaa noin neljäsosaa Helsingistä. San Marinon viehätys ei perustu valtaviin monumentteihin ja suuriin ihmismassoihin, vaan pieniin yksityiskohtiin.

Kapeat keskiaikaiset kadut, joiden varsilla pienet putiikit ja viihtyisät terassit vuorottelevat, imaisevat syövereihinsä. San Marinossa on helppo unohtaa elävänsä hektisessä nykyajassa.

Historiaa arkkitehtuurissa

San Marinon historiallinen keskusta on kuvankaunis. Se on jo itsessään nähtävyys, joka kätkee sisäänsä lukuisia huippukohteita.

Palazzo Publico, San Marinon kaupungintalo, on yli satavuotias uusgoottilainen rakennus ja yksi maan vierailluimmista kohteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkimaisemaa hallitsevat kolme korkealle kohoavaa tornia. Torneista vanhin, Guaita, rakennettiin alun perin jo 1000-luvulla. Kaikki tornit ovat paitsi historiallisia vierailukohteita myös loistavia näköalapaikkoja. Toiseksi vanhin torni, Cesta, nousee torneista korkeimmalle, jopa 750 metriin.

Roomalaiskatolisessa maassa uskonto on, ja erityisesti menneinä aikoina oli, merkittävässä asemassa. San Marinostakin löytyy pienestä koosta huolimatta useita vierailun arvoisia kirkkoja.

Kirkoista suurin on Pyhän Marinuksen basilika, jossa on mahdollista osallistua myös kansainväliseen messuun. Pyhän Franciksen kirkon rakennustyöt aloitettiin jo vuonna 1361 ja se on maan vanhin uskonnollinen rakennus. Myös Pyhän Pietarin kirkko on sympaattisessa pienuudessaan mielenkiintoinen.

Mielenkiintoisia museoita San Marinossa

Kulttuurihistoriasta kiinnostuneelle San Marinolla on paljon tarjottavaa, sillä museoista löytyy sekä taidetta, arkkitehtuuria että arkeologiaa.

Vierailla kannattaa etenkin San Marinon Valtionmuseossa, jossa on taideteosten lisäksi nähtävänä muun muassa arkeologisia löytöjä sekä kolikoita ja mitaleja. Museokierroksen jälkeen saa varmasti enemmän irti myös San Marinon historiallisesta ympäristöstä.

Pyhän Franciksen museo sijaitsee samannimisessä kirkossa ja keskittyy pyhään taiteeseen. Myös jo mainittuihin torneihin sekä Palazzo Publicoon pääsee sisään tutustumaan näiden rakennusten historiaan.

Verovapaata shoppailua San Marinossa

Historiallista ja pikkuruista San Marinoa ei välttämättä heti miellä ostosparatiisiksi, mutta tällä kertaa ulkonäkö pettää. EU:n ulkopuolisena valtiona maasta on nimittäin mahdollista tehdä verovapaita ostoksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ostosvalikoimaakin on kiitettävästi. Muodin ja vaatteiden lisäksi saatavilla on elektroniikkaa ja erityisesti käsintehtyjä koruja.

Jotta verovapaita ostoksia pääsisi tekemään, on mukana oltava luottokortti sekä henkilöllisyystodistus tai passi. Lisäksi kertaostoksen summan tulee ylittää 270 euroa.

Lämpöä San Marinon kesässä

San Marino on tyypillinen Välimeren ilmastovyöhykkeeseen kuuluva maa.

Kesät ovat lämpimiä ja aurinkoisina päivinää, joita kesäaikaan on paljon, helleraja ylitetään säännöllisesti. Sijainti selkeästi merenpinnan yläpuolella tekee kaupunkikierroksesta kuitenkin siedettävän, eikä ilma monien suurkaupunkien tapaan seiso.

Talvisin lämpötilat laskevat kylmimmillään lähelle nollan tuntumaa ja ajoittain San Marinossa saadaan luntakin. Vierailla kannattaakin nimenomaan kevään ja syksyn välisenä aikana.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SAN MARINOSSA

San Marinossa mielenkiintoisia museoita

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentäen lähikohteisiin

San Marinossa ei ole lentokenttää, joten Suomesta ei maahan aivan suoraan pääse.

Lähin lentokenttä on vajaan 30 kilometrin päässä sijaitsevassa Italian Riminissä. Sinnekään ei tosin reittilennolla pääse suoraan Suomesta, mutta matka taittuu varsin jouhevasti välilaskulla tai lomalennolla. Loppumatka Riministä San Marinoon kannattaa porhaltaa raiteita pitkin.

Lentokenttiä löytyy myös esimerkiksi noin 70 kilometrin päästä Forlista sekä reilun 100 kilometrin päästä Bolognasta.

Majoitus San Marinossa

San Marinossa on matkailijalle parisenkymmentä yöpymisvaihtoehtoa. Hotellit ovat yleisesti varsin hyväkuntoisia ja hinnat lähtevät liikkeelle noin 60 eurosta yötä ja kahden hengen huonetta kohden.

Tavallisemmin San Marino on kuitenkin päiväretkikohde, johon suunnataan lähikaupungeista. Esimerkiksi rantalomaa Riminissä voi piristää päivä historiallisessa San Marinossa.

Jalkaisin San Marinossa

Lilliputtimaa San Marino on, kuten jo todettua, hyvin pieni. Lähestulkoon kaiken näkemisen arvoisen löytää pienestä ja tiiviistä keskustasta, jonka kiertelyyn kannattaa ehdottomasti käyttää apostolin kyytiä.

Matkailijan on kuitenkin syytä varautua vesipulloin, sillä kesäisin on kuuma ja korkealle kivutessa hiki saattaa nousta pintaan.

SAN MARINON NÄHTÄVYYDET

San Marinossa välimeren ilmasto

Guaita, torneista vanhin

Guaita on Titano-vuoren huipulle rakennetuista torneista pitkäikäisin. 1000-luvulla rakennettu torni on esittänyt tärkeää roolia San Marinon puolustuksessa läpi historian. Sittemmin sitä on myös käytetty vankilana.

Guaita on torneista paitsi vanhin myös vaikuttavin. Näkemisen arvoinen on etenkin sen kellotapuli – unohtamatta tietenkään uskomatonta kaupunkiin ja lähiseuduille avautuvaa maisemaa.

San Marinon tunnetuin rakennus Palazzo Publico

Palazzo Publico on yksi San Marinon historiallisen keskustan suosituimmista nähtävyyksistä. Se on itsessäänkin jo maamerkki. Korkealle nousevan kellotornin näkee jo kaukaa, eikä rakennukselle suunnistaminen siis tuota ongelmia.

Palazzo Publico rakennettiin aikoinaan keskiaikaisen talon jäännösten päälle ja se valmistui 1800-luvun lopulla. Ulkoapäin vaaleankeltainen kivirakennus on näyttävä ja erityisesti auringonlaskussa rakennus pääsee oikeuksiinsa.

Sisälläkin riittää nähtävää. Seinillä olevat taideteokset ja tapetit rytmittävät kauniita huoneita, joiden ikkunoista avautuu hieno näkymä rakennusta edustalla olevalle aukiolle.

Perehdy historiaan Valtionmuseossa

Vierailu San Marinon Valtionmuseossa ei jätä historiasta kiinnostunutta kylmäksi. 1900-luvun puolivälissä perustetusta museosta löytyy monenlaista nähtävää.

Museon eri osat on jaoteltu kerroksittain. Näistä kerroksista kiinnostavin on ensimmäinen, jossa on näytillä San Marinon arkeologisia löytöjä ja dokumentteja aina neoliittiselta ajalta keskiajalle.

Kerrosta ylempää löytyy puolestaan taideteoksia, joista osa on peräisin 1600-luvulta. Ylimmässä kerroksessa ovat näytillä museolle lahjoitetut taideteokset, kun taas pohjakerroksesta löytyvät muun muassa egyptiläisiä ja roomalaisia arkeologisia lahjoituksia.

SAN MARINON PARHAAT

San Marinon Serravalle

San Marinon hienoimmat nähtävyydet

  1. Guaita (ensimmäinen torni)
  2. Palazzo Publico
  3. Cesta (toinen torni)
  4. Valtionmuseo
  5. Montale (kolmas torni)

Kauneimmat kirkot

  1. Pyhän Marinuksen basilika
  2. Pyhän Franciksen kirkko
  3. Santon basilika
  4. Pyhän Pietarin kirkko
  5. Cappuccinin kirkko

Lisätietoa

San Marinon virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / Valdas143 , Nicola since 1972 , Drnantu , Jorden rundt og hjem igen , mauro742