Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Itävalta

Itävalta tarjoaa vuoristomaisemia ja kulttuuria

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.08.2016
Euroopan sydämessä sijaitseva Itävalta on hyvin suosittu kulttuurikohde, jossa voi viettää kaupunkiloman lisäksi myös aktiivimatkan tai vaihtoehtoisesti muunlaisen luontoloman.

Matkoja kohteeseen Itävalta

Valmismatkat alk. 216 € Näytä matkat

Kuvankaunis luonto- ja kulttuurimaa

Itävallan sanotaan tarkoittavan sielulle samaa kuin Mozartin musiikin korville. Alppimaan häkellyttävän kauniit maisemat kutsuvat aktiivilomalle luontoon ympäri vuoden. Itävallan kaupunkikohteet tunnetaan upeasta arkkitehtuuristaan ja kulttuuritarjonnastaan.

Keski-Euroopassa sijaitseva Itävalta tunnetaan vuoristoistaan. Alpit täyttävät jopa kaksi kolmasosaa maan pinta-alasta, ja korkein huippu Grossglockner kohoaa miltei 3 800 metrin korkeuteen. Itävallan asutus on keskittynyt muutamaan suureen kaupunkiin ja vuorten välisiin laaksoihin, joissa sijaitsee lukuisia pieniä alppikyliä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itävallan kaupunkikohteet tarjoavat matkailijalle roppakaupalla hienoa historiaa ja kulttuuria. Pääkaupunki Wien lukeutuu Euroopan vanhoihin keskuksiin ja loistaa etenkin kauniilla arkkitehtuurillaan ja mittavalla klassisen kulttuurin tarjonnallaan.

Itävallan muita mielenkiintoisia kaupunkikohteita ovat urheilumahdollisuuksistaan tunnettu olympiakaupunki Innsbruck, tunnelmallinen Salzburg, jonka upeissa maisemissa klassikkomusikaali The Sound of Music on filmattu, sekä Arnold Schwarzeneggerin kotikaupunki Graz, jonka historiallinen keskusta on erinomaisesti säilynyt.

IstockphotoItävalta
Schonbrunnin linna on yksi koko Wienin näyttävimpiä nähtävyyksiä.

Matkusta keväällä tai syksyllä

Suomesta katsottuna eteläisen sijaintinsa vuoksi Itävalta on suomalaisesta näkökulmasta mukavan lämmin kohde. Kevät alkaa Itävallassa noin kuukautta Suomea aikaisemmin, ja esimerkiksi pääkaupungissa Wienissä on mukavan lämmintä jo huhtikuussa.

Lämpimintä on kesä–elokuussa, mikä on myös suosituinta matkustusaikaa ja se näkyy myös Itävallan kaupungeissa runsaana matkailijamääränä. Paras aika matkustaa onkin touko- tai syyskuussa, jolloin ilma on mukavan lämmin mutta muita matkailijoita on melko niukasti.

Itävaltaan liikuntalomalle

Itävallan alppimaisemat houkuttelevat liikkumaan. Talvisin maasta löytyy lukuisia laskettelukeskuksia kuten Bad Gastein. Kesäisin Itävalta tarjoaa puolestaan tarjoaa hienot mahdollisuudet niin patikointiin, maastopyöräilyyn kuin golfaamiseenkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eritasoisia vaellusreittejä on Itävallassa niin paljon, että patikoijat aloittelijoista kovakuntoisempiin reippailijoihin löytävät varmasti tasolleen sopivan polun.

Vaellusreitit, niiden vaikeustasot ja tarvittavat varusteet on selvästi ohjeistettu polkujen varteen. Kilometrimäärien sijaan matkan kesto on merkitty opastauluihin tunteina. Paikallisista turisti-infoista saa karttoja ja esitteitä reiteistä sekä tietoa ohjatuista vaellusretkistä. Vaellusreittien lähtöpisteille voi yleensä matkata esimerkiksi bussikyydillä.

Levähdystaukoja etappien välillä voi pitää alppimajoissa, joista kannattaa hankkia tietoa etukäteen esimerkiksi turisti-infoista, jos olet suuntaamassa pidemmälle vaellukselle.

Itävallan kulttuuriperintö tutuksi kaupunkilomalla

Itävalta on kautta historiansa tuottanut merkittäviä kulttuurintekijöitä. Habsburgien Itävallassa kehittyivät vuosisatojen mittaan etenkin klassinen musiikki ja arkkitehtuuri linnoineen, palatseineen ja kirkkoineen.

Etenkin Wienissä kävijöille klassinen iltaelämys on jokin kaupungin lukuisista konserteista. Itävallan musiikkiperintö on maassa korostetusti esillä, sillä monet Euroopan parhaista säveltäjistä ovat olleet itävaltalaisia, esimerkiksi Mozart ja Johan Straussit. Myös saksalaissyntyinen Beethoven vaikutti Itävallassa.

Wienin, Salzburgin ja Grazinkin keskustat lukeutuvat Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Yksittäisistä itävaltalaisista rakennuksista tunnetuimpia ovat Euroopan suurimpiin keskiaikaisiin linnoihin lukeutuva Salzburgin linna sekä Schönbrunnin ja Belvederen palatsit Wienissä.

Herkuttele Itävallassa

Itävaltaan voi matkustaa myös hyvän ruoan perässä. Maan ruokakulttuuri on saanut vaikutteita naapurimailta, mutta kehittänyt makuja omaan suuntaansa. Itävaltaisen keittiön lahjoja maailmalle ovat esimerkiksi wieninleike sekä apfelstrudel-omenaleivokset ja maailmankuulu sacherkakku.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jälkiruoat ovat siis itävaltalaisen keittiön tunnetuimpia vientituotteita, ja jälkiruuista pääsekin nauttimaan mukavasti Wienissä, joka on yksi eurooppalaisen kahvilakulttuurin alkukodeista. Legendan mukaan Wieniä piirittäneiltä turkkilaisilta unohtui kahvisäkki kaupungin liepeille 1680-luvulla. Wieniläiset oppivat käyttämään kahvia ja alkoivat perustaa kahviloita ajanviettopaikoiksi.

Itävaltalaiset kahvilat ovat edelleen kiireettömiä ja tunnelmallisia paikkoja, jonne tullaan esimerkiksi lukemaan lehtiä ja tapaamaan ystäviä. Kahvilajeja on tarjolla tavallisesti useita kymmeniä, kuten myös erilaisia leivonnaisia.

Kahviloissa istuskelun lisäksi kannattaa perehtyä myös perinteiseen itävaltalaiseen ruokaan, joka on mutkatonta ja maukasta. Tunnelmaan pääsee parhaiten jossakin maaseudun pitopaikassa, mutta myös kaupunkien kansainvälisestä ravintolatarjonnasta löytää tasokkaita itävaltalaispaikkoja. Aterian kruunaavat laadukkaat paikalliset viinit tai oluet.

Suomalaisittain edullinen hintataso

Itävalta on eurooppalaisittain keskihintainen kohde, mutta suomalaisesta näkökulmasta maassa on halpa hintataso. Esimerkiksi ruoka, asuminen ja liikkuminen ovat maassa huomattavasti Suomen hintoja edullisempia. Halpa hintataso ulottuu myös pääkaupunki Wieniin.

Hintataso vaihtelee kuitenkin runsaasti alueesta ja ajankohdasta riippuen. Esimerkiksi alppikylien hintataso talvikaudella voi nousta jopa moninkertaiseksi muuhun Itävaltaan verrattuna.

Tuttu kulttuuri

Suomalaismatkailija ei juuri kohtaa kulttuurieroja Itävallassa matkaillessaan. Kaikki on hyvin keskieurooppalaista, ja ainoastaan paikallisten jakamat poskisuukot saattavat ihmetyttää suomalaista matkailijaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kohteesta riippuen matkailija pärjää Itävallassa saksan tai englannin kielellä. Mitä pienempään kohteeseen matkustaa, sitä heikommin englantia osataan. Ennen matkaa onkin syytä opetella edes perusfraasit saksaksi. Kannattaa myös huomioida, että itävaltalaisilla on omat sanat monille ilmauksille, ja esimerkiksi perunoita tilatessa kannattaa kartoffeleiden sijaan tilata erdapfeleita.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ITÄVALLASSA

Saalback HinterglemmItävalta
Alpit ovat monelle suurin syy matkustaa Itävaltaan.

Suorilla lennoilla Itävaltaan

Itävallan suurin lentoasema sijaitsee Wienissä, jonne Finnair lentää suoraan Helsingistä. Lentoja on tarjolla päivittäin, ja menopaluulennot maksavat noin 200–300 euroa. Matka-aika on melko lyhyt, sillä lennot kestävät noin kaksi ja puoli tuntia.

Wienin lentokentältä on suora junayhteys lentokenttäjuna Catilla keskustaan. Matka-aika on vain noin viisitoista minuuttia. Lentoasemalta pääsee keskustaan myös lentokenttäbussilla sekä kaupungin julkisen liikenteen kulkuvälineillä, joten vaihtoehtoja riittää.

Wienin lisäksi Suomesta pääsee suorilla lennoilla myös alppikaupunki Salzburgiin, jonne Norwegian liikennöi talvikaudella. Lentoaika Helsingistä Salzburgiin on noin kaksi ja puoli tuntia. Lentojen hinnat vaihtelevat runsaasti, mutta halvimmillaan lennot voi saada noin sadalla eurolla.

Majoitus Itävallassa

Itävallassa majoitus on yleensä siistiä ja hyvätasoista. Vaihtoehtoja löytyy majatalonomaisista pensionaateista kansainvälisiin laatuhotelleihin kylpylöineen.

Majoitusta on yleisesti hyvin saatavilla niin kaupungeissa kuin maaseudullakin, etenkin paikoissa joissa on paljon laskettelu- tai vaellustoimintaa. Etukäteen varaaminen kuitenkin kannattaa erityisesti pienemmissä kylissä.

Maassa voi majoittua myös pienellä budjetilla, ja erityisesti suurissa kaupungeissa, esimerkiksi Wienissä ja Grazissa, on runsaasti halpoja hostelleja. Myös kotimajoituspalvelut tarjoavat majapaikkoja Itävallassa.

Bussilla tai junalla Itävallassa

Itävallan rautatieyhtiö ÖBB liikennöi suurten kaupunkien välillä hyvätasoisilla junilla päivittäin ja tiheästi. ÖBB:n aikataulut voi tarkistaa ja liput ostaa ÖBB:n verkkosivuilta. Junat ovat kuitenkin usein myöhässä, joten aikatauluun kannattaa jättää liikkumavaraa viivästysten varalta.

Mikäli haluttuun matkakohteeseen ei ole junayhteyttä saatavilla, perille pääsee helposti bussilla. Itävallan bussiverkosto on kattava, ja vakinaisia yhteyksiä operoi esimerkiksi Postbus.

Kaupungeissa on tavallisesti hyvin toimivat julkisen liikenteen verkostot, ja esimerkiksi Wienissä voi liikkua niin metrolla, busseilla kuin raitiovaunullakin.

Vuokraa auto Itävallassa

Omalla tai vuokra-autolla Itävaltaan tutustuen pääset parhaiten upeiden alppimaisemien äärelle. Varsinkin Salzkammergutin alueella järvimaisemien halkomat ajoreitit ovat hurmaavia.

Pikkukylät ovat maisemiltaan maalauksellisia pysähdyspaikkoja, joista voi ostaa tuliaisiksi tai matkamuistoiksi paikallisia käsitöitä. Itävallan maaseutukylien välillä liikuttaessa auto on vaivattomin ja nopein liikkumismuoto.

Autoilijan on muistettava maksaa maksu moottoriteillä ajamisesta. Moottoritievinjetti eli tuulilasiin liimattava tarra kannatta hankkia heti rajalta. Tarroja myydään huoltoasemilla.

ITÄVALLAN MATKAKOHTEET

IstockphotoItävalta
Itävallan pääkaupunki Wien on iltavalaistuksessaan hyvin tunnelmallinen.

Arkkitehtuurin ja kulttuurin loistoa – Wien

Pääkaupunki Wienin katuja reunustaa lähes kaikkialla menneen ajan kaunis arkkitehtuuri, eivätkä palatsit, museot ja kirkot taatusti lopu kesken.

Wienin on Unescon suojelukohde, ja kaupungissa on myös paljon puistoja. Ympäröivät vuoretkin tulevat näkyviin esimerkiksi Wienin tv-tornin näköalatasanteella vierailtaessa.

Yksittäisistä nähtävyyksistä tärkeimpiä ovat muun muassa Schönbrunnin linna, Belvederen palatsi, raatihuone, Karlskirche ja Stepshansdom-katedraali. Lisäksi perinteisiä tutustumiskohteita ovat museokortteli, Wienin huvipuisto, oopperatalo ja sacherkakusta tunnetun hotelli Sacherin kahvila.

Olennaisena osana Wieniin kuuluvat myös lukemattomat kahvilat ja konditoriat, eikä perinteistä klassisen musiikin konserttiakaan kannata jättää väliin.

Wien sopii hyvin shoppailijan kaupunkikohteeksi. Wienin tyylikkäät ostoskadut, omaperäiset putiikit, monet antiikkiliikkeet ja Naschmarktin kuuluisa kirpputori saavat eurot polttelemaan rahapussissa.

Salzburg – romanttinen Mozartin kotikaupunki

Salzburg on Wolfgang Amadeus Mozartin synnyinkaupunki, ja musiikkineron muisto näkyy kaupungissa kaikkialla.

Nimensä Salzburg, Suolavuori, on saanut korkealla vuorella sijaitsevasta suolalinnakkeesta. Hohensalzburgin linnoitus lukeutuu Euroopan suurimpiin keskiaikaisiin linnoihin ja vartioi yhä kaupunkia jylhistä korkeuksistaan.

Salzburgissa ehdoton elämys on kapuaminen ylös linnaan pitkin jyrkkiä portaita ja mutkaisia kävelyteitä. Jos kunto ei kestä aivan huipulle asti, voi turvautua osan matkaa hissikyytiin. Kapuamisen vaiva palkitaan upeilla näkymillä alas kaupunkiin.

Mozartin ohella Salzburg tunnetaan kuuluisasta The Sound of Music -musikaalista, joka kuvattiin alueen kauniissa maisemissa. Jos omaat edes kohtuullisen lauluäänen, kannattaa kokeilla kuinka upeasti laulu kaipuu Salzburgia ympäröivien vuorien seinistä.

Itse Salzburgin kaupunkiin on helpointa tutustua jalan. Erityisesti vierailemisen arvoinen on Salzburgin vanhakaupunki.

Mestariteoksia löytyy eri puolilta Salzburgia, sillä alueella on paljon esimerkiksi upeita kirkkoja. Kultauksia ja koristeleikkauksia ei ole säästelty, ja Salzburgista löytyvät myös yhdet Euroopan suurimmista kirkkouruista.

Kaunis historiallinen Graz

Itävallan toiseksi suurin kaupunki Graz tunnetaan historiallisesta keskustastaan, joka on Unescon maailmanperintökohde, sekä keskustan viereisellä kukkulalla kohoavista Grazin linnoituksen jäänteistä.

Linnoituskukkula tunnetaan etenkin viihtyisenä puistoalueena sekä kellotornistaan, joka Grazin keskustassa lähes kaikkialle.

Graz on myös suuri opiskelijakaupunki, ja alueen yöelämä on vilkasta laajan opiskelijapohjan ansiosta. Samoin alue sijaitsee luonnonkauniissa ympäristössä, jossa voi käydä muun muassa vierailuilla viinitiloilla ja patikoimassa vuorilla.

Kansainvälisesti Graz tunnetaan Arnold Schwarzeneggerin kotikaupunkina.

Innsbruck – paratiisi vuoriston varjossa

Olympialaisista ja monista muista urheilutapahtumista tutuksi tullut Innsbruck sijaitsee upeiden lumihuippuisten vuorten välissä. Itse kaupunki on melko pieni mutta rakennuksiltaan kaunis.

Innsbruckiin useimmat matkailijat tulevat vuoriseikkailujen vuoksi. Kaupunkiin saavuttua iskeekin yleensä välitön tarve päästä ylös ympäröiville vuorille. Kesällä patikoidaan, ja talvella hiihto- ja laskettelumahdollisuudet ovat erinomaiset.

Liikuntalomalle Tiroliin

Itävallan Tirol on yhä kuin suoraan vanhoista elokuvista: idyllinen ja kuvankaunis alppimaisema pienine kylineen, poluilla vierastakin tervehditään tirolilaiseen tapaan sydämellisesti.

Tirol tarjoaa upeita maisemia, puhtaan raikasta vuoristoilmaa ja pienten tirolilaiskylien aitoa tunnelmaa. Kaunis luonto houkuttelee matkailijoita esimerkiksi Wilder Kaiser -vuoriston sylissä lepäävään Sölliin liikkumaan.

Tirolissa voi ulkoilla monipuolisesti ympäri vuoden. Hohe Salve -vuoren juurella sijaitseva kauniista tirolilaiskylästä Söllistä löytyy Itävallan suurin hiihtoalue, Wilder Kaiser-Brxental Ski World. Tästä ympärivuotisesta lomakohteesta löytyy monipuolinen valikoima aktiviteetteja kaikenikäisille. Söll sopiikin hyvin myös lapsiperheiden lomakohteeksi.

Laskettelun ohessa tai sijasta Söllissä voi nauttia Panoramabad-kylpylän rentouttavista kylpylähoidoista ja liukumäistä tai erityisesti lapsille mieluisan Hexenwasserin teemapuiston huvituksista.

Tirolissa on erinomaiset mahdollisuudet myös patikointiin ja pyöräretkiin. Söllin alueella on 120 kilometrin verran hyväkuntoisia vaelluspolkuja, joiden varrelle mahtuu vuoristomaisemien parasta antia.

Haastavimmat polut nousevat vuorten lumisten huippujen lähelle. Jos vaelluskengät puristavat, komeita maisemia voi nousta ihailemaan myös kabiinihissillä. Hissillä pääsee nousemaan lähellä kylää kohoavan Hohe Salven huipulle 1 829 metrin korkeuteen.

Lasketteluparatiisi Bad Gastein

Bad Gastein on Itävallan suosituimpia laskettelukohteita. Yli tuhannen metrin korkeudessa sijaitsevassa Bad Gasteinissa lunta on talvella varmasti riittävästi lasketteluun.

Bad Gasteinissa pääsee parhaimmillaan laskettelemaan jopa yli 2 500 metrin korkeudessa, ja rinteillä on huimia korkeuseroja, parhaimmillaan 1 500 metrin verran. Alueella sijaitsee hyvä hiihtohissijärjestelmä, ja Bad Gasteinin kylässä riittää ravintoloita ja yöelämää. Lisäksi Bad Gastein tarjoaa kuumia lähteitä kylpyläelämyksiin.

Ischgl – laskettelua Sveitsin rajalla

Ischgl on suosittu laskettelukeskus lähellä Sveitsin rajaa. Ischglin alueella on yli 200 kilometriä hoidettuja rinteitä, ja suurin osa niistä sijaitsee yli 2 000 metrin korkeudessa. Suuri rinnealue Silvretta Arena yhdistää Ischglinin Sveitsin Samnaun kylän rinteisiin. Alueen hiihtohissijärjestelmä lukeutuu Alppien moderneimpiin ja tehokkaimpiin.

Ischglin leveät rinteet tarjoavat etenkin vaikeita ja keskivaikeita mäkiä. Alue kiinnostaa myös lumilautailijoita suuren lumilautailupuistonsa vuoksi.

Ischglin perinteisessä itävaltalaisessa lomakylässä on paljon ravintoloita, hotelleja ja illanviettopaikkoja.

ITÄVALLAN PARHAAT

Itävalta
Tunnelmalliset pikkukaupungit ovat maan valtti.

Viisi Unescon maailmanperintökohdetta Itävallassa

  1. Salzburgin historiallinen keskusta ja linna – Kauniimpaa kaupunkimaisemaa saa hakea.
  2. Semmeringin rautatie – Maailman ensimmäinen vuoristojunarata, jonne järjestetään varta vasten ajeluita. Maisemat tekevät vaikutuksen.
  3. Wachaun kulttuurimaisema – Itävallan idyllistä maaseutua parhaimmillaan.
  4. Schönbrunnin palatsi ja puutarhat Wienissä – Habsburgien vaikuttava palatsi vetää vertoja jopa Versaillesille.
  5. Grazin historiallinen keskusta – Kaunis ja hyvin säilynyt keskusta houkuttelee vaeltelemaan ja viettämään aikaa kapeilla kaduilla. Kiipeä lisäksi puistomaiselle linnakukkulalle, joka tunnetaan kauniista kellotornistaan.

Koe nämä Itävallassa

  1. Patikoi Innsbruckin vuorilla kesäisin, laskettele talvella.
  2. Kiipeä Salzburgin linnakukkulalle, vieraile linnassa ja nauti huikeista näkymistä alas kuvankauniiseen kaupunkiin.
  3. Vietä aikaa jossakin Wienin keskustan perinteisistä kahviloista kera kahvin ja leivonnaisen.
  4. Liiku autolla tai junalla ympäri Itävallan maaseutua ja nauti maisemista.
  5. Vieraile paikallisella viinitilalla.

Lisätietoa

Itävallan matkailutoimisto
Lumipallon Itävalta-tietopankki

Teksti: Panu Lempiäinen ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Saalback Hinterglemm ja Zell am See Kaprun Tourismus GmbH / Dietmar Sochor

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Wienin parhaat nähtävyydet

Wienin tärkeimmät nähtävyydet – 11 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Kesän 2020 matkatoimistojen uutuudet

Kokeile tulevana kesänä jotain uutta – tässä ovat matkatoimistojen kesän 2020 uutuuskohteet

Budjettivinkit Wieniin

Näin onnistuu halpa loma Wienissä – lue budjettivinkit

Wien hemmottelee herkuttelijaa – katso kymmenen ravintolavinkkiä ja löydä kaupungin kiinnostavat makuelämykset

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja