Liechtenstein
Liechtensteinin viehätys piilee sen pienuudessa. Minimaan Alppi-idylliä eletään turvassa vuorten kainalossa Sveitsin ja Itävallan välissä. Matkailuelinkeino kukoistaa ja pankkisalaisuus on ainakin toistaiseksi turvannut eurooppalaisittain vahvan finanssitilanteen, vaikka muiden maiden viranomaisia salaperäisen ruhtinaskunnan tilit kiinnostaisivatkin kovasti.
LIECHTENSTEIN MATKAILUMAANA
Alhaalla Rein, ylhäällä Alpit
Vain 160 neliökilometrin kokoinen Liechtenstein rajoittuu lännessä Rein-jokeen ja idässä korkealle vuoristoon vedettyyn maarajaan. Maan noin 35 400 asukkaasta yli 5000 asuu pääkaupungissa Vaduzissa.
Alpit hallitsevat Liechtensteinin maisemaa ja jokilaaksossakin katse hakeutuu väistämättä kohti vuoria. Liechtensteinin korkein huippu Grauspitz nousee 2 599 metrin korkeuteen. Maan ainoa hiihtokohde Malbun sijaitsee 1600 metrin korkeudessa ja tarjoaa etenkin perheille sopivan rauhallisen paikan talvilomailuun.
Tiiviit siteet naapureihin
Liechtensteinissa puhutaan saksaa. Huolimatta muuten tiiviistä yhteistyöstä Sveitsin kanssa, Liechtensteinin murre muistuttaa enemmän Itävallassa puhuttua saksaa kuin sveitsinsaksaa. Englannilla tulee Liechtensteinissa toimeen erinomaisesti.
Liechtenstein ja Sveitsi kulkevat käsi kädessä. Naapuruksilla on tulli- ja valuuttaunioni ja Sveitsi huolehtii myös Liechtensteinin rajojen valvonnasta. Liechtensteinin valuutta on Sveitsin frangi.
Ympärivuotinen matkakohde
Liechtenstein sopii ympärivuotiseksi matkakohteeksi. Etenkin kesällä se on suosittu Keski-Euroopan autolomalaisten etappi, mutta myös muilla vuodenajoilla on kullakin puolensa. Alppien raikas syksy sopii patikoijille siinä missä kesäkuukaudetkin. Talvella vuoret kutsuvat rinteisiin ja keväällä sää suosii matkailijaa jo paljon Suomen kevättä aiemmin.
Hurjaa yöelämää, pikkukaupunkia kummempia ostosmahdollisuuksia tai kulttuurielämyksiä muutamaa museota lukuun ottamatta Liechtensteinilla ei ole tarjottavanaan, mutta harva niitä minimaasta tulee edes etsimään.
Hintataso kohtuullisempi kuin moni kuvittelee
Liechtensteinin hintataso on samaa luokkaa Sveitsin kanssa. Kyseessä ei siis ole budjettilomailijan säästökohde, mutta reissua ei kannata silti jättää tekemättä vain hintojen vuoksi.
Hotelli- ja ravintolahintojen taso vain hitusen Suomea kalliimpi tai joissain tapauksissa jopa lähes sama. Säästöhaluinen voi etsiä majoituksen myös Itävallan puolelta Feldkirchistä, jossa hinnat ovat matalammat.
Liechtensteinin vauraus näkyy seudun yleisilmeessä. Talot ovat sieviä ja hoidettuja, autot kalliita ja lähes kaikki kaupat merkkiliikkeitä. Vaduzin kaduille on sijoitettu huomiota herättävän paljon ulkoilmataidetta.
LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LIECHTENSTEINISSA
Helsingistä Zürichiin lentäen
Liechtensteiniin saavuttaessa lähimmät lentoasemat ovat Sveitsin Zürichissä ja Saksan Friedrichshafenissa. Zürichiin lentävät suoria lentoja Helsingistä sekä Finnair että Blue1. Edestakaisten lentojen hinnat vaihtelevat kausittain noin 200 ja 350 euron välillä.
Omaa rautatieasemaa Liechtensteinilla ole, vaan junaliikenteestä vastaa Itävallan Österreichische Bundesbahnen. Junalla saapuminen hoituu kätevimmin matkustamalla joko Itävallan Feldkirchiin tai vaihtoehtoisesti Sveitsin Sargansiin tai Buchsiin, joista kaikista pääsee linja-autolla Liechtensteinin puolelle. Bussiliikenne myös Liechtensteinin sisällä on helppoa ja edullista.
Helposti omalla autolla
Omalla autolla liikkuminen Liechtensteinissa on kätevää, sillä ruuhkia ei täällä kohtaa ja parkkipaikkojakin on tarjolla yllin kyllin.
Vuorille noustaessa kuskin kannattaa olla tarkkana, sillä paikallisten ajotyyli voi olla suomalaisen silmin raisu. Metriäkään moottoritietä Liechtensteinissa ei ole, mutta Alpeilla kasvaneet ovat tottuneet kurveihin ja jyrkkiin rinteisiin.
Talviseen aikaan lumiketjut ovat säännöllisesti tarpeen ja ne myös säädösten mukaan kuuluu olla jokaisella mukanaan.
Majataloja ja pieniä hotelleja
Liechtensteinin majoitustarjonta on maan koon mukainen. Vaikka Liechtenstein onkin suosittu etappi monen turistin matkalla, eivät läheskään kaikki yövy siellä lainkaan.
Hotellitarjonta on pieniin yksityishotelleihin ja majataloihin painottuvaa. Tosin juuri Alppi-Gasthaus onkin tällaisessa ympäristössä se ehdottomasti autenttisin tapa yöpyä!
LIECHTENSTEININ MATKAKOHTEET
Viihtyisä Vaduz
Liechtensteinin alhaalla laaksossa sijaitseva pääkaupunki Vaduz on viihtyisä pikkukaupunki, johon tutustumiseen riittää helposti päivä tai puolikas sellainen. Kaikki on kävelymatkan ulottuvilla.
Pääkadun Städtlen varrelta ja naapurikaduilta löytyy lähes kaikki, mikä turistia Vaduzissa kiinnostaa. Ostosmahdollisuudet ja ravintolat ovat keskittyneet tänne ja myös kaupungin matkailuinfo, josta saa kahdella frangilla Liechtensteinin leiman passiinsa, löytyy Städtlen varrella.
Samalla kadulla sijaitsevat myös Liechtensteinin hallintorakennukset, Vaduzin kaupungintalo sekä valtion taidemuseo.
Liechtensteinin pienessä parlamenttitalossa työskentelee maan 25-henkinen parlamentti. Ruhtinas Hans-Adam II hallitsee kansaansa rinteellä Vaduzin yläpuolella sijaitsevasta linnastaan. Ruhtinasperheen linna Schloss Vaduz ei ole yleisölle avoinna.
Laskettelua Malbunissa
Triesenbergissä korkealla vuorilla sijaitseva Malbun on pieni alppikylä, joka talvisin tarjoaa rauhallisen paikan laskettelulomailuun ja kesäisin patikointipolkuja komeissa maisemissa. Paikalle pääsee joko omalla autolla tai paikallisbussilla Vaduzista noin puolessa tunnissa.
Malbunin rinteet sopivat hyvin perheille tai vähemmän kokeneille laskettelijoille. Pääosa Malbunin rinteistä on sinisiksi tai punaisiksi merkittyjä. Mustia joukossa on vain muutama ja nekin ainoastaan lyhyitä rinneosuuksia.
Majoituksen suhteen Malbun on erinomainen hiihtokohde, sillä käytännössä kaikki hotellit ja Gasthausit ovat aivan hissien tuntumassa.
Riikka Krenn