Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Sveitsi

Sveitsissä Alpit ovat kauneimmillaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.07.2017
Alppiaurinkoa ja upeita vuoristomaisemia – Sveitsissä matkailijan aika ei käy pitkäksi.

Sveitsi lepää Alppien sylissä

Sveitsi tunnetaan rikkaana ja puolueettomana korkean elintason maana. Keskellä Eurooppaa Alppien sylissä sijaitseva maa on ehkä kooltaan pieni, mutta alueelle on kerääntynyt harvinaisen paljon rikkauksia niin luonnon kuin varallisuudenkin muodossa.

Vuoristojen, metsien, järvien ja laaksojen muodostama maisemakokonaisuus on kuin suoraan satukirjasta. Sveitsi tarjoaa hyvät mahdollisuudet erilaisiin aktiivilomiin. Kesäisin patikointi ja pyöräily ovat suosittuja, talvella alppilajit ja hiihto tuovat maahan lukuisia turisteja. Sveitsin hiihtokeskukset, kuten St. Moritz, Verbier, Zermatt, Engelberg ja Davos, ovatkin maailmankuuluja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungeista etenkin Zürich ja Geneve sopivat hyvin kaupunkilomailuun. Myös Basel, Luzern ja Lausanne ovat kiehtovia kaupunkikohteita. Kaikista näistä löytyy hyviä ostosmahdollisuuksia ja mielenkiintoista kulttuuritarjontaa.

Sveitsiläinen fondue, juustot ja suklaa tunnetaan laajalti. Ruokakulttuuri on muutenkin mielenkiintoinen sekoitus naapurimaiden parhaimmistosta terästettynä omilla sveitsiläisillä erikoisuuksilla.

Meiringen, Sveitsi
Meiringen on viehättävä pikkukaupunki Alppien sydämessä.

Sveitsi on ympärivuotinen lomakohde

Alpit tekevät Sveitsin säästä vaihtelevan ja sääolosuhteet saattavat vaihdella paljonkin maan eri osissa. Vuoristossa on luonnollisesti kylmää viileämpää, mutta eteläosissa ilmasto voi olla jopa välimerellinen ja esimerkiksi palmut kasvavat yllättävän laajoilla alueilla Sveitsissä.

Kesällä lämpötila vaihtelee yleensä hieman alle +20 asteesta lähelle +30 astetta. Talvella voi olla reilustikin pakkasta. Sateita tulee eniten kesällä. Monipuolisesta ilmastostaan johtuen Sveitsi on erinomainen lomakohde ympäri vuoden. Talven hiihtorinteet vaihtuvat kesällä patikointipolkuihin.

Sveitsi on hintatasoltaan yleisesti ottaen melko kallis maa ja budjettimatkailu voi olla haastavaa. Kohtuuhintaista majoitusta on kuitenkin mahdollista löytää etenkin pienemmistä majataloista ja hostelleista. Hintatasoa ei kannata säikähtää lomakohdetta harkitessa, sillä pienillä fiksuilla valinnoilla on helppo vaikuttaa loman kokonaiskuluihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sveitsin neljä virallista kieltä

Sveitsissä on neljä virallista kieltä: saksa, ranska, italia ja retoromaani. Maan länsiosissa ranska on vallitseva kieli, keski- ja itäosissa puhutaan yleisimmin saksaa, etelässä italiaa ja maan kaakkoisosissa on pieni vähemmistö retoromaania puhuvia.

Sveitsinsaksa poikkeaa Saksassa puhutusta melkoisesti, ja paikallista kieltä saattaa olla koulusaksan perusteella vaikea ymmärtää. Sveitsiläiset kuitenkin vaihtavat tyypillisesti Hochdeutschiin tai englannin kieleen todetessaan vastapuolen ulkomaalaiseksi. Englannilla pärjää varsin hyvin lähes kaikkialla, vaikka saksan tai ranskan taidosta on usein hyötyä. Sveitsiläisten suhtautuminen useiden kielten käyttämiseen on hyvin mutkatonta.

[rp_social]

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SVEITSISSÄ

Mürren
Tunnistatko tämän elokuvasta tutun maiseman? James Bond on kokenut vauhdikkaita seikkailuja Schilthornilla!

Lentäen Zürichiin tai Geneveen

Zürichin ja Geneven lentokentät ovat Sveitsin tärkeimmät kansainväliset kentät. Finnair lentää molempiin kaupunkeihin suoria lentoja myös Suomesta. Kentiltä on hyvät yhteydet kaupunkien keskustaan ja muualle maahan. Edestakaisten lentojen hinnat vaihtelevat noin 250-400 euron välillä.

Zürichiin pääsee Helsingistä suorilla lennoilla sekä Finnairilla että Swiss Airlinesilla. Geneve puolestaan kuuluu tällä hetkellä ainoastaan Finnairin reittivalikoimaan. Baselin seudulle matkustavan kannattaa lentää joko vaihdollisella lennolla Tukholman tai Kööpenhaminen kautta tai varata lento Zürichiin ja jatkaa Junalla. Eteläiseen Sveitsiin puolestaan on Italiata Milanon lentoasemalta melko lyhyt matka.

Useat matkanjärjestäjät tekevät Suomesta myös valmismatkoja Sveitsin eri kohteisiin sekä talvi- että kesäaikaan.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Sveitsiin

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varaa majoitus hyvissä ajoin

Majoitus Sveitsissä on melko kallista, mutta useimmiten myös hyvätasoista. Vaihtoehtoja löytyy laajasti perinteisistä hotelleista hostelleihin ja majataloihin sekä hiihtokeskusten eri majoitusvaihtoehtoihin.

Tutustu täällä Sveitsin rauhallisiin pikkuhotelleihin.

Etenkin kesä- ja talvisesongin aikaan majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin. Sveitsiin tehdään myös paljon liikematkoja, joten suurten tapahtumien aikana Geneven, Baselin ja Zürichin hotellit voivat olla täynnä.

>> Vertaile hinnat ja varaa majoitus Sveitsistä

Kierrä Sveitsiä autolla tai junalla

Lyhyiden välimatkojen ja hyvien liikenneyhteyksien ansioista matkailijan ei tarvitse tyytyä vain yhteen kohteeseen, vaan Sveitsiä on helppo kiertää laajemminkin. Sveitsin julkinen liikenne toimii hyvin ja junalla tai bussilla pääsee liikkumaan kätevästi paikasta toiseen. Kaupungeissa kävely tai raitiovaunu ovat lisäksi hyviä liikkumismuotoja.

Sveitsin rautatieverkostoa on joskus verrattu maailman suurkaupunkien metroliikenteeseen: samassa ajassa, kun Berliinissä tai New Yorkissa pääsee metropolin laidalta toiselle, on Sveitsissä siirtynyt jo koko maan toiselle laidalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Auton vuokraaminen on kannattavaa, mikäli aiot kierrellä Sveitsiä laajemmin. Tämä on myös erinomainen tapa tutustua vuoriston pikkupaikkoihin, joihin on vaikeampi päästä julkisilla liikennevälineillä. Valitse auto vuodenajan ja matkakohteesi mukaan. Ajo-olosuhteet vuoristossa saattavat olla sään johdosta haastavat ja vaihtua yllättävän nopeasti, vaikka tiet pidetäänkin sveitsiläisen säntillisesti hyvässä kunnossa ympäri vuoden.

>> Lue lisää autoilusta Sveitsissä
>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Sveitsistä

[rp_social]

SVEITSIN MATKAKOHTEET

Zürich, Sveitsi
Zürich on Sveitsin suurin kaupunki ja suosituin matkakohde.

Zürich – Sveitsin suurin kaupunki

Zürich on Sveitsin suurin kaupunki ja se sijaitsee melko lähellä Saksan rajaa maan pohjoisosassa. Vastoin monen luuloa Zürich ei ole pääkaupunki, vaan maan hallinnollinen keskus on paljon pienempi kaupunki Bern. Matkailijalle Zürich tarjoaa etenkin erinomaisia ostosmahdollisuuksia, hyviä ravintoloita, baareja ja kahviloita, puistoja sekä kaunista arkkitehtuuria. Zürichistä löytyvät Sveitsin tärkeimmät museot ja kaupungin ostoskatu Bahnhofstrasse on maailmankuulu.

Kaupungin kotijärvi Zürichjärvi tarjoaa kesäisin hienoja rantamaisemia ja virkistysalueita aivan keskustan kupeessa. Rannalle on helppo mennä viettämään päivää eväiden kanssa tai istumaan terassiravintolassa. Zürichin Kotivuori Uetliber puolestaan on korkealla viihtyvien vapaa-ajankohde. Tämä pieni vuori ei vedä vertoja Alppien korkeuksille, mutta sen 869 metriä tarjoavat silti kauniit näkymät Zürichin ympäristöön. Uetlibergiltä ammuttavat ilotulitukset Sveitsin kansallispäivänä 1.8. ovat näkemisen arvoiset.

>> Lue lisää Zürichin nähtävyyksistä

Kansainvälinen Geneve

Kansainvälinen Geneve sijaitsee Sveitsin länsiosassa lähellä Ranskan rajaa Genevenjärven rannalla. Geneven valtteja ovat erinomaiset ostosmahdollisuudet, huippuluokan ravintolat ja vilkas kulttuuritarjonta. Genevestä löytyy monien kansainvälisten organisaatioiden toimistoja ja kaupungissa järjestetään paljon messuja, kongresseja ja muita tapahtumia.

Geneve on kohtuullisen pieni kaupunki, joten lomaan täällä kannattaa yhdistää myös vierailu jossain Genevenjärven ympäristössä sijaitsevista pikkukaupungeista ja kylistä, sillä niissä pääset aistimaan Sveitsin ranskankielisen osan todellista tunnelmaa. Maisemat ovat uskomattoman kauniit ja hyvällä säällä voi nähdä jopa Mont Blancin huipun.

Autolomailijan paras tärppi Geneven seudulle on kiertää koko järven ympäri kiinnostavia rantakyliä ja -kaupunkeja tutkien.

Basel on kolmen maan kulmassa

Baselin kaupunki sijaitsee kolmen maan kulmassa Saksan, Ranskan ja Sveitsin yhtymäpisteessä. Rein-joki virtaa kaupungin halki ja sen varrella on runsaasti miellyttäviä ulkoilupaikkoja. Baselin nähtävyyksiin kuuluvat erinomaisesti säilynyt vanhakaupunki tuomiokirkkoineen, keskustan kävelykadut, lukuisat museot ja hienot puistot. Baselin museoista kenties kiinnostavin on Tinguely-museo, joka esittelee kiehtovan romutaiteen parissa elämäntyönsä tehneen Jean Tinguelyn tuotantoa.

Baselista on helppo tehdä retkiä myös naapurimaiden puolelle. Ranskan Alsacen viinialueet alkavat aivan kaupungin nurkalta ja Saksan puolella Reininvartta koristavat Badenin viinialueet. Joen molemmat puolet tuottavat erinomaisia viinejä maisteltavaksi ja kotiin vietäväksi.

Basel on Zürichin ja Geneven tapaan hyvin kansainvälinen kaupunki. Monien lääke- ja kemianteollisuuden jättien päämajat ovat keskittyneet Baseliin ja ne työllistävät runsaasti kansainvälisiä asiantuntijoita.

Pikkukaupungit ovat aidointa Sveitsiä

Sveitsiä ei voi sanoa tuntevansa, jos ei ole vieraillut sen autenttisissa vuoristokylissä. Jokaisella vuorella ja laaksolla on oma persoonansa, oma historiansa ja omat perinteensä. Tutustu esimerkiksi Haslitalin sympaattiseen Meiringeniin, joka pitää yllä Sherlock Holmesin tarinaa tai vieraile Baselin lähellä Dornachissa, jonne Steiner-liikkeen perustaja on rakentanut hämmätyttävän Goethenaum-keskuksen.

Erityisen omaleimaisia ovat täysin autottomat vuoristokylät, joihin matkailijat pääsevät ainoastaan junalla. Tiesitkö, että tunnettu hiihtokohde Zermatt on yksi näistä? Hienoja maisemia tarjoavat myös Mürren ja Wengen, joissa talvisin hiihdetään ja kesällä nautitaan raikkaasta Alppi-ilmasta patikoiden.

Maailmanluokan hiihtokeskukset

Sveitsistä löytyy useita huipputasoisia hiihtokeskuksia. Tunnetuimpia ovat St. Moritz, Verbier, Zermatt, Engelberg ja Davos. Rinteitä löytyy kaikentasoisille laskettelijoille ja lautailijoille.

Kevätaurinko Alppien hohtavanvalkoisilla rinteillä ja hyvä after-ski kuuluvatkin monelle pakollisena talvilomanviettoon. Hiihtokeskuksissa viihtyvät myös monet kuuluisuudet – verrattuna naapurimaiden kohteisiin Sveitsi profiloituu selvästi laatutietoisten laskijoiden valinnaksi.

Sveitsin lukuisissa hiihtokohteissa voi harrastaa alppilajien ja hiihdon lisäksi myös monipuolisesti muita aktiviteetteja. Hiihtokeskuksista löytyy myös kesäaikaan toimintaa ja esimerkiksi patikointi sekä maastopyöräily ovat suosittua ajanvietettä.

>> Lue lisää Sveitsin hiihtokeskuksista

Alppien luonto loistaa kesälläkin

Sveitsiä pidetään usein vain talvikauden kohteena, mutta tämä uskomus on täysin turha. Kesä Alpeilla on kaunis ja aurinkoinen – tekemistä riittää, vaikka lunta ei olisi. Maassa risteilee tiheä patikkapolkujen verkosto, joka on erittäin hyvin merkitty ja kattaa monentasoisia reittejä vuoristovaelluksista helppoihin tasamaan polkuihin.

>> Lue lisää Sveitsin kesäkauden ulkoilukohteista
>&gt Tutustu Sveitsin Unesco-kohteisiin

[rp_social]

SVEITSIN PARHAAT

Mont Dolent, Sveitsi
Mont Dolentin maisemissa raikkaasta Alppi-ilmasta ei tule pulaa.

Upeimmat Alppikohteet

 1. Zermatt
 2. Jungfrau
 3. Engelberg
 4. Verbier
 5. Grindelwald
 6. Gstaad
 7. Davos
 8. St. Moritz

Kiinnostavimmat kaupungit

 1. Basel
 2. Luzern
 3. Bern
 4. Zürich
 5. Lausanne
 6. Geneve
 7. Lugano

Näyttävimmät Unesco-kohteet

 1. Berninan rautatie
 2. Aletschjäätikkö
 3. Lavaux’n viinialue
 4. Bernin vanhakaupunki
 5. Bellinzonan linnat

Alppien hienoimmat näköalapaikat

 1. Jungfraujoch
 2. Schilthorn
 3. Rochers-de-Naye
 4. Titliksen huippu
 5. Pilatus

Lisätietoa

My Switzerland
Lumipallo.fi

Teksti: Suvi Huttunen, Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Istockphoto, Mürren Tourismus

[rp_social]