Hyppää sisältöön

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

  • Ella Vuolasto
  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Ella Vuolasto, Inka Khanji Päivitetty: 19.11.2023
Romanttinen Venetsia on suosittu kohde erityisesti lyhyille, vaikkapa viikonlopun mittaisille matkoille. Vaikka kaupungissa ehtii jo parissa päivässä päästä sisälle tunnelmaan, riittää Venetsiassa nähtävyyksiä myös pidemmälle reissulle.

Siltojen ja kanaalien Venetsia

Italiassa sijaitseva Venetsia koostuu yhteensä yli sadasta saaresta, joita halkovat pitkin kaupunkia rakennetut kanaalit. Venetsian kaupunkimaisema pitää sisällään kanaalien ja siltojen lisäksi kapeaakin kapeampia sokkeloisia katuja, vieri viereen rakennettuja värikkäitä taloja sekä kanaaleja pitkin lipuvia laivoja, veneitä ja tietysti gondoleja.

Venetsiassa on helppo eksyä, sillä korkeiden rakennusten välissä risteilevillä kujilla suuntavaisto katoaa hetkessä. Onneksi monissa rakennuksissa on merkitty kadun nimen yhteyteen myös suunta joko Rialton sillalle tai Pyhän Markuksen aukiolle, mikä helpottaa suunnistamista tilkkutäkkimäisessä kaupungissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockVenetsian tärkeimmät nähtävyydet
Kuvankaunis Venetsia on Euroopan ikonisimpia kaupunkikohteita.

Autoton Venetsia tunnetaan kanaalien ja gondolien lisäksi myös herkullisesta italialaisesta jäätelöstä gelatosta sekä näyttävistä karnevaaleistaan. Vaikka kaupungin tunnelmaan on helppo uppoutua ja unohtua vain seikkailemaan katuja pitkin, kannattaa loman aikana nähdä edes Venetsian tärkeimmät nähtävyydet.

1. Pyhän Markuksen aukio

Venetsian tunnetuin aukio eli piazza on Pyhän Markuksen aukio, jossa voi tunnelmoida kaupungin historiallisia rakennuksia muiden matkailijoiden kanssa. Aukio on erittäin suosittu vierailukohde, ja sinne mennessään on syytä varautua paitsi väenpaljouteen myös taskuvarkaisiin.

Pyhän Markuksen aukiolla on useita vierailukohteita: kirkko, kellotorni ja palatsi. Aukiolla sijaitseva Venetsian korkein rakennus Pyhän Markuksen kellotorni on todella suosittu, mutta tornin huipulta avautuvat maisemat ympäri kaupunkia ovat jonottamisen arvoiset. Myös vierailua Pyhän Markuksen kirkossa kannattaa harkita.

ShutterstockPiazza San Marco, Venetsia
Pyhän Markuksen aukio on Venetsian suosituimpia vierailukohteita.

Ellei suunnitelmissasi ole vierailla aukion päärakennuksissa, on Pyhän Markuksen aukio siitä huolimatta mieleenpainuva kokemus. Upea arkkitehtuuri ja historiallinen tunnelma saavat matkailijat palaamaan aukiolle kerta toisensa jälkeen.

Yhtä asiaa kannattaa tällä aukiolla välttää: aukion turistiravintoloiden ylihinnoiteltuja annoksia. Suuntaa ruokailemaan ja kahville aukion ulkopuolelle, ja hinnat laskevat hetkessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Dogen palatsi ja Huokausten silta

Myös Pyhän Markuksen aukiolla sijaitseva Dogen palatsi, italiaksi Palazzo Ducale, on maininnan arvoinen suosittu nähtävyys. 1300-luvun rakennus edustaa venetsialais-goottilaista arkkitehtuuria. Nykyään Dogen palatsi toimii museona, ja vierailijat voivat tutustua siihen noin 40 euron pääsymaksulla.

ShutterstockVenetsia, Italia
Huokausten silta yhdistää Dogen palatsin uudempaan vankilarakennukseen.

Dogen palatsi toimi aikoinaan Venetsian hallinnon keskuksena ja dogen, Venetsian valtionpäämiehen, virallisena asuinpaikkana. Rakennus on täynnä upeita saleja, huoneita ja käytäviä, joiden seinät ovat koristeltu taidehistorian aarteilla.
Huokausten silta on palatsin tunnetuin osa. Legenda kertoo, että vangit huokaisivat sillalla viimeisen kerran nähdessään Venetsian kauniit maisemat ennen vangitsemistaan.

3. Rialton silta

Venetsian pääkanaalin Canal Granden ylittävä Rialton silta sijaitsee melko lähellä Pyhän Markuksen aukiota, ja on kaupungin suosituin silta. Näyttävä Rialton silta on helppo erottaa, sillä matkailijavirran näkee jo kaukaa. Myös sillan mahtipontiset kaiteet tekevät siitä poikkeuksellisen maamerkin.

Silta on matkailijalle todella helppo vierailukohde, sillä sen löytää vaivatta ja sillalla on helppo viettää aikaa esimerkiksi alapuolella lipuvia laivoja ja gondoleita seuraten.

ShutterstockVenetsian tärkeimmät nähtävyydet
Rialton silta on Venetsian tunnetuimpia kohteita.

Rialton sillalla ja sen ympäristössä on tarjolla monia palveluja, esimerkiksi kahviloita ja kauppoja, joista voi ostaa Venetsian-tuliaisia. Sillan lähettyvillä on myös monia jäätelökojuja, joista voi ostaa pallon tai kaksi herkullista gelatoa. Rialton sillan tuntumassa on myös monien gondolieerien parkkipaikka, joten gondolin kyytiin on helppo hypätä heti siltavierailun jälkeen.

4. Retki Canal Grandella

Kaupungin läpi kulkeva pääkanaali Canal Grande on neljän kilometrin mittainen leveä kanaali, joka ulottuu Venetsian rautatieasemalta aina Pyhän Markuksen aukion liepeille.

Canal Granden kokee parhaiten laiva- tai venematkalla kanaalia pitkin, jolloin pääsee kokeilemaan perivenetsialaista tapaa liikkua paikasta toiseen, sillä saarista koostuvassa kaupungissa ei ole lainkaan autoja. Romanttisin tapa on tietysti hypätä gondolin kyytiin, mutta ellei budjetti anna myöten noin sadan euron hintaiselle gondoliajelulle, on tarjolla myös edullisempia vaihtoehtoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockVenetsia, Italia
Gondoliajelu kuuluu useimpien Venetsian-lomaan.

Venetsian joukkoliikennevälineet eli vesibussit, italiaksi vaporettot kulkevat myös Canal Grandella. Useiden pysäkkien vuoksi matkanteko on vesibusseilla varsin hidasta, mutta tarjoaa mainion tavan päästä seuraamaan paikallisten elämää. Monet matkailijat suosivat myös taksiveneitä, joiden hintataso kulkee vesibussin ja gondoliajelun välissä.

Jos haluat välttämättä päästä gondolin kyytiin mutta käyttäisit mieluiten mahdollisimman vähän rahaa, etsi kanaalin varrelta Traghetto-kyltillä varusteltu laituri. Kanaalin ylittäviä, parin minuutin mittaisia traghetto-kyytejä tarjoavat vapaalla olevat kuljettajat, ja tämä tapa ylittää kanaali on erityisesti paikallisten suosiossa. Unica Venezia -kortilla nopea kanaalin ylitys maksaa kuljettajasta riippuen 50 sentistä kahteen euroon.

5. Caffè Florian

Keskeisellä sijainnilla Pyhän Markuksen aukiolla komeileva Caffè Florian on yksi Euroopan vanhimmista kahviloista. Vuonna 1720 perustettu kahvila on pyritty pitämään korjaustöistä huolimatta mahdollisimman hyvin alkuperäiskunnossa.

ShutterstockVenetsia Caffè Florian
Kahvila on tunnettu sen näyttävästä sisustuksesta, antiikkisista yksityiskohdista ja taideteoksista.

Kahvilalla on pitkä ja arvokas historia, ja se on houkutellut vuosien varrella monia kuuluisia vieraita. Florian on ollut kohtaamispaikka taiteilijoille, kirjailijoille ja kulttuuri-ikoneille.

Caffè Floriania kannattaa pitää perinteisen kahvilan sijaan enemmänkin nähtävyytenä, ja hinnat ovat sen mukaiset. Voit nauttia historiallisen tunnelman lisäksi italialaisista herkuista, ja kahvilassa järjestetään usein musiikkiesityksiä, jotka täydentävät vierailukokemusta.

>> Lue lisää Caffè Florianin tarinasta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Basilica di Santa Maria della Salute

Basilica di Santa Maria della Salute kohoaa Venetsian kanaalien äärellä. Tämä barokkityylinen kirkko valmistui 1600-luvulla ja on omistettu Neitsyt Marialle, jonka uskotaan pelastaneen Venetsian rutolta.

ShutterstockVenetsia Basilica di Santa Maria della Salute
Kirkon kupolin yläosassa komeilee Neitsyt Mariaa kuvaava patsas.

Kirkko on tunnettu vaikuttavasta kupolista ja sen yksityiskohtaisista freskoista. Sisältä löytyvät taidokkaasti veistetyt pilarit ja alttarit, jotka ovat aikansa taiteilijoiden teoksia.

Basilica di Santa Maria della Salute ei ole pelkästään uskonnollinen monumentti vaan myös symboli kaupungin selviytymisestä vaikeuksista. Kirkon edustalla avautuva näkymä Canal Grandelle on kuin postikortista.

7. Scuola Grande di San Rocco

Venetsian sydämessä sijaitseva Scuola Grande di San Rocco on historiallinen rakennus, joka on tunnettu arvokkaasta taidekokoelmastaan, erityisesti Tintoretton maalauksista. 

Scuola Grande di San Roccon tarkoituksena alunperin oli suojella kaupunkia rutolta, mikä näkyy rakennuksen nimeämisessä suojeluspyhimyksen, San Roccon, mukaan. Rakennus toimi aikoinaan veljeskunnan toimistona ja kokouspaikkana.

ShutterstockVenetsia Scuola Grande di San Rocco
Scuola Grande di San Rocco perustettiin vuonna 1478 saman nimisen kirkon viereen.

Rakennus toimii nykyään museona, jonka kokoelma koostuu pääasiassa Tintoretton mestariteoksista, joita taiteilija loi reilun 20 vuoden aikana. Tintoretton taide kuvastaa Raamatun tarinoita ja uskonnollisia teemoja.

Viereisen kirkon sisätiloissa vieraat voivat ihastella kullalla koristeltuja alttaritauluja, veistoksia ja muita taide-esineitä, jotka ovat säilyneet vuosisatojen ajan. Rakennukset ovat myös ulkopuolelta arkkitehtonisesti kiinnostavia, ja niiden huolellisesti suunnitellut yksityiskohdat kertovat Venetsian taiteellisesta perinteestä.

8. Ca’ Rezzonicon taidemuseo

Ca’ Rezzonicon taidemuseo sijaitsee komeassa 1700-luvun palatsissa Venetsian Grand Canalin varrella. Alkuperäisen rakennuksen suunnitteli arvostettu arkkitehti Baldassare Longhena, ja se on yksi kaupungin vaikuttavimmista esimerkeistä barokkiarkkitehtuurista.

ShutterstockVenetsia Ca' Rezzonico
Ca’ Rezzonico seisoo Canal Granden varrella.

Museon näyttely antaa ainutlaatuisen näkymän 1700-luvun venetsialaiseen elämään ja taiteeseen. Kokoelma sisältää maalauksia, veistoksia, freskoilla koristeltuja kattoja ja huonekaluja. Palatsi on kuuluisa myös elegantista sisustuksestaan, joka heijastaa aikakautensa loistoa.

9. Peggy Guggenheim -museo

Peggy Guggenheim -museon sanotaan olevan yksi 1900-luvun eurooppalaisen taiteen merkittävimmistä museoista. Museo sijaitsee Grand Canalin varrella Palazzo Venier dei Leonissa, joka oli aikoinaan itse Peggy Guggenheimin koti.

ShutterstockVenetsia Peggy Guggenheim museo
Peggy Guggenheim -museo on osa Solomon R. Guggenheim -säätiötä, johon kuuluu myös esimerkiksi New Yorkin Guggenheim-museo.

Palazzo Venier dei Leoni -palatsi luo arvokkaan taustan taiteelle, ja sen veistospuutarha antaa rauhallisen tilan taiteen ihailuun. Museo esittelee Peggy Guggenheimin henkilökohtaista kokoelmaa, mestariteoksia Hannelore B. ja Rudolph B. Schulhofin kokoelmista sekä vaihtuvia näyttelyitä.

10. La Fenice

La Fenice on Venetsian maineikas oopperatalo. Alun perin vuonna 1792 avattu La Fenice on toiminut maailmankuulujen taiteilijoiden, kuten Bellinin ja Verdin, näyttämönä. Moni tunnettu ooppera on saanut kantaesityksensä täällä.

ShutterstockVenetsia La Fenice -oopperatalo
Kulttuurin ystävän kannattaa varata yksi ilta oopperaelämykselle Venetsiassa.

Teatteri on tuhoutunut kahdesti tulipaloissa, mutta jälleenrakennettu alkuperäiseen loistoonsa viimeksi vuonna 2003. Oopperatalo onkin saanut nimensä La Fenice, eli feenikslintu, symbolina uudestisyntymiselle tulipalojen jälkeen. La Fenice edustaa Euroopan kauneimpia oopperataloja ja tarjoaa ensiluokkaisen ohjelmiston.

11. Libreria Acqua Alta -kirjakauppa

Libreria Acqua Alta on poikkeuksellinen kirjakauppa, joka on noussut suosituksi nähtävyydeksi Venetsiassa. Kirjakauppa erottuu epätavallisilla tavoillaan säilyttää kirjoja, kuten hyllyistä, jotka on rakennettu gondoleista, ja vanhoihin ammeisiin asetelluista kirjapinoista.

ShutterstockVenetsia Libreria Acqua Alta
Libreria Acqua Altassa kirjalöytöjä voi tehdä gondolin kyydistä.

Kirjat ovat järjestelty Libreria Acqua Altassa taiteellisesti, ja kissojen näkeminen kiertelevän hyllyjen välissä on täällä myös tavallista. Suurin osa kirjoista on saatavilla italiaksi, mutta valikoimasta löytyy myös postikortteja, karttoja ja muita matkamuistoja.

12. Gallerie dell’Accademia

Canal Granden varrella sijaitseva taide­museo Gallerie dell’Accademia on yksi Venetsian suosituimmista vierailukohteista, ja erityisesti viikonloppujen iltapäivinä kävijöitä kertyy usein ruuhkaksi asti.

Teokset on näytillä pääosin aikajärjestyksessä, ja osa niistä juontaa juurensa jopa 1300-luvulle. Gallerian kuuluisiin taiteilijoihin kuuluvat Tintoretto, Tizian, Giovanni Bellini ja Leonardo da Vinci, jonka huomionarvoisin teos on Vitruviuksen mies, joka koristaa myös Italian yhden euron kolikkoa.

ShutterstockVenetsia Gallerie dell'Accademia
Museossa voi ihailla monien merkittävien italialaisten taiteilijoiden teoksia aina renessanssin ajoista lähtien.

Museo on avoinna maanantaisin klo 8.15–14 ja tiistaista sunnuntaihin klo 8.15–19.15. Pääsyliput maksavat noin 15 euroa ja alle 18-vuotiaat pääsevät museoon maksutta.

13. Palazzo Contarini del Bovolo

Palazzo Contarini del Bovolo on aivan Pyhän Markuksen torin läheisyydessä sijaitseva goottilaistyylinen palatsi. Tämä kaunis palatsi rakennettiin 1400-luvulla Contarini-suvulle, ja sen arkkitehtoninen suunnittelija oli Giovanni Candi. Rakennus edustaa pääosin venetsialaista goottilaista tyylisuuntaa.

ShutterstockPalazzo Contarini del Bovolo, Venetsia
Moni tulee katsomaan Palazzo Contarini del Bovoloa sen “etenaportaiden” vuoksi.

Palatsi on erityisen kuuluisa “etanaportaistaan” eli spiraalimaisista ulkoportaistaan, jotka virallisesti tunnetaan nimellä Scala Contarini del Bovolo. Nämä portaat, jotka on rakennettu istriankivestä ja punatiilestä, ovat Giorgio Spaventon suunnittelemat ja valmistuivat vuonna 1499.

14. Harry’s Bar

Historiaa huokuva Harry’s Bar on ollut toiminnassa jo vuosikymmenten ajan. Sen sijainti on keskeinen, aivan Pyhän Markuksen aukion läheisyydessä. Baari perustettiin vuonna 1931 Giuseppe Ciprianin toimesta, ja se on toiminut kohtaamispaikkana monille kuuluisuuksille, kuten Ernest Hemingwaylle.

Harry’s Bar on tunnettu sen cocktaileistaan. Giuseppe Ciprianin, baarin perustajan, sanotaan kehittäneen Bellini-cocktailin, joka on sittemmin tullut yhdeksi Harry’s Barin ikonisimmista ja suosituimmista juomista.

15. Cannaregion kaupunginosa ja Venetsian ghetto

Cannaregion, Venetsian pohjoisosassa sijaitseva kaupunginosa, tunnetaan erityisesti juutalaisten ghettostaan, Ghetto Nuovosta, joka perustettiin vuonna 1516. Juutalaiset pakotettiin tuolloin alueelle asumaan.

ShutterstockVenetsian ghetto
Ghetto oli maailman ensimmäinen laatuaan ja sanan uskotaan saaneen alkuperänsä Venetsiasta.

Alueella on nykyään nähtävillä merkkejä tästä ajasta ja kävijät voivat tutustua kolmeen synagogaan ja juutalaismuseoon. Cannaregionin sokkeloiset kujat ja historialliset rakennukset muodostavat vaikuttavan ympäristön, joka avaa ikkunan kaupungin rikkaaseen historiaan.

16. Muranon saari ja lasinpuhaltajat

Murano on yksi Venetsian laguunin saarista ja se on erityisen kuuluisa sen lasista ja lasinpuhallustaidoista. Lasinvalmistus Venetsiassa on perinne, joka juontaa juurensa aina 900-luvulle.

ShutterstockMuranon saari
Muranon saari on parhaiten tunnettu sen lasista.

Venetsian hallitus siirsi lasinvalmistuksen Muranoon, sillä pelättiin, että lasitehtaat voivat aiheuttaa paloturvallisuusriskin tiiviisti rakennetussa Venetsian kaupungissa. Murano kehittyi nopeasti lasinvalmistuksen keskukseksi.

Lasinpuhaltajien ammattikunta on kunnioitettu, ja heidän taitonsa on välitetty eteenpäin vuosisatojen ajan. Jotkut Muranon työpajoista tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden nähdä lasinpuhalluksen taikaa läheltä ja saaren myymälöistä voi hankkia ainutlaatuisia lasiesineitä matkamuistoksi.

Lue lisää: Rantapallon matkaopas Venetsiaan

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja