Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Romania

Romania on pala erikoisinta Eurooppaa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.07.2017
Romaniasta kolmannes on vuoristoa, kolmannes kukkuloita ja loput tasankoa.

Vuoria, rantoja ja pieniä kyliä

Draculan kotimaata on kuvailtu itäisen Euroopan kauneimmaksi. Lähes koskemattomat metsät ja jylhät vuoristoseudut saavatkin Romanian erottautumaan edukseen. Maaseudun pienissä kylissä arkikin on luonnonmukaista, kun pääkaupunki Bukarestissa taas sykkii eurooppalainen syke.

Romania, yksi Euroopan unionin uusimmista jäsenmaista, sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Mustanmeren rannalla. Sen naapurivaltioita ovat Bulgaria, Serbia, Unkari, Ukraina ja Moldova. Romanian länsiosaa hallitsee Karpaattien vuoristo, jonka korkein huippu on noin 2 500 metrissä. Itään mentäessä korkeuserot pienenevät, kunnes vastaan tulee Mustameri ja sinne päättyvä Tonavan vetinen suistoalue.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoSighisoara, Romania
Sighisoara on yksi Romanian Unesco-kohteista.

Kesällä rannalle, talvella kaupunkiin

Lähes kolmannes Romaniasta on metsäistä Karpaattien vuoristoa, joka halkoo melkein koko maan. Loput pinta-alasta peittyy lähinnä peltoihin ja kaupunkeihin. Romanialla on myös pieni pätkä Mustanmeren rannikkoa, missä Tonava laskee mereen.

Suurimmassa osassa Romaniaa vallitsee mannerilmasto, mikä tarkoittaa kuumia kesiä ja suhteellisen kylmiä talvia. Sateista on lähinnä keväällä ja alkukesästä, Karpaattien vuoristossa tosin useammin. Loppukevät ja alkusyksy ovat sään puolesta parhaita aikoja matkustaa ainakin Romanian alangolle, kuten pääkaupunkiin Bukarestiin.

Syö, juo ja shoppaa

Romania on suomalaiselle matkailijalle edullinen kohde. Ei ole ongelma löytää ravintolaa, jossa päivällisen saa noin 5 eurolla. Bukarestista löytyy kalliitakin ravintoloita, mutta maaseudulla hinnat ovat yleensä alhaiset.

Romanialainen ruoka on tyypillisesti lihapainotteista, ja myös keitoilla on paikkansa ruokaympyrässä. Romaniassa tuotetaan useita viinejä, joita harvemmin myydään ulkomailla. Paikalliset viinit ovat huomattavasti ulkomaisia edullisempia.

Etenkin Bukarestiin rakennetaan lähes jatkuvasti uusia kauppakeskuksia, joiden liikkeet ovat pääasiassa samoja kuin muuallakin Euroopassa. Omaperäisempiä matkamuistoja kaupitellaan kojuissa, joita sijaitsee ainakin turistinähtävyyksien lähistöllä. Tyypillisimpiä tuotteita ovat erilaiset käsityöt, kuten koristeelliset kankaat, puutyöt, pitsiliinat ja kudotut matot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkilomaa tai rantarentoilua

Pääkaupunki Bukarest on mielenkiintoinen kaupunkikohde, joka sopii mainiosti esimerkiksi viikonloppukohteeksi. Hyvän ruuan ja edullisten hintojen parissa kuluu helposti muutama päivä. Romaniassa kannattaa tutustua myös linnoihin ja kartanoihin, joista kuuluisin lienee Draculan kodiksi kutsuttu Branin linna. Hyvin erilaiseen ympäristöön pääsee tutustumaan Mustanmeren rannalla. Lyhyellä rantakaistaleella sijaitsee useita rantalomakohteita sekä luonnoltaan ainutlaatuinen Tonavan suistoalue.

>> Lue lisää Romanian rantalomakohteista

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ROMANIASSA

Riikka KrennOradea, Transilvania
Oradean kaupungissa voit ihailla kaunista jugend-arkkitehtuuria.

Lennot Romaniaan

Romanian suurimmat lentokentät sijaitsevat Bukarestissa. Vilkkain niistä on Henri Coandan (Otopeni) lentokenttä. Kaupungissa sijaitsee lisäksi joidenkin halpalentoyhtiöiden, esimerkiksi Wizzairin, käyttämä Aurel Vlaicun (Baneasa) lentoasema. Romanian muut kansainväliset lentokentät sijaitsevat Timisoarassa ja Transilvanian Cluj-Napocassa.

Suomesta Bukarestiin liikennöi suorin lennoin Blue Air. Lisäksi monet eurooppalaiset lentoyhtiöt, esimerkiksi Air France ja Austrian Airlines, tarjoavat vaihdollisia yhteyksiä Suomesta Romaniaan. Näillä vaihdollisilla vuoroilla menopaluun hinta jää helposti alle 200 euron.

Romaniaan on myös junayhteyksiä muualta Euroopasta, erityisen suosittu on yöjuna Unkarin Budapestista Bukarestiin.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Romaniaan

Romanian hotellit

Romaniasta löytyy majoitusvaihtoehtoja monelle kukkarolle. Bukarestista ja muista suuremmista kaupungeista löytyy niin huippuhotelleja kuin edullisia hostelleja. Sesonkiaikoina matkailijoiden suosimissa kohteissa etenkin asemien ympärillä liikkuu myös paikallisia, jotka vuokraavat huoneita omistamistaan asunnoista. Hinta-laatusuhde vaihtelee reippaasti, joten aina kannattaa tutkia asiakasarviot tarkasti ennen varauksen tekemistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Romaniasta

Liikkuminen Romaniassa

Liikkuminen Romaniassa on edullista, muutamalla eurolla pääsee satoja kilometrejä. Pidemmät välimatkat kannattaa taittaa junalla, lyhyempiin linja-auto on kätevämpi. Mikäli suunnitelmissa on kierrellä maaseudulla, saattaa auton vuokraaminen tulla kysymykseen. Romaniassa tiet ovat kyllä melko hyvässä kunnossa, mutta paikallisten ajotyyli on paikoittain huoletonta, joten autoillessa ylimääräinen varovaisuus on tarpeen.

>> Lue lisää autoilusta Romaniassa
>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto lomallesi

[rp_social]

ROMANIAN MATKAKOHTEET

Riikka KrennBaile Felix, Hotel President
Baile Felixin kylpyläkaupungissa voit viettää hemmottelulomaa edullisesti.

Pääkaupunki Bukarest

Yli kahden miljoonan asukkaan Bukarest on Romanian suurin ja merkittävin kaupunki. Bukarest sijaitsee maan eteläosassa lähellä Bulgarian rajaa. Monien muiden itäisen Euroopan suurkaupunkien tapaan Romaniankin pääkaupunki on jännittävä sekoitus vanhaa ja uutta. Keskiaikaisen kirkon vieressä saattaa kohota moderni lasirakennus, jolla ei juuri ole historiaa kerrottavaksi.

Bukarest ei ehkä ole Euroopan kaunein kaupunki, mutta ehdottomasti mielenkiintoinen. Pakollisiin nähtävyyksiin kuuluu muun muassa massiivinen parlamenttirakennus, johon kannattaa tutustua myös sisältä käsin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Romaniasta löytyy myös käymisen arvoisia pikkukaupunkeja, joista viehättävimpiä ovat muun muassa Sighişoara ja sen vanhavanhakaupunki sekä Transilvanian Oradea sekä Cluj Napoca.

Transilvanian linnat ja Dracula-tarinat

Myyttinen Transilvania on paitsi Draculan kotiseutu, myös monien maan näyttävimpien linnojen ja keskiaikaisten kylien sijaintipaikka. Niistä suosituin on juuri Draculan kotina tunnettu Branin linna. Draculan tarina elää vahvana etenkin turistien keskuudessa, ja tiettyjä yhteyskohtia historiaan siitä kyllä löytyy – mutta itse asiassa Dracula luoja Bram Stoker ei itse koskaan edes käynyt Romaniassa ja hän poimi vain viitteellisiä palasia Vlad Seivästäjän tarinasta osaksi vampyyrisaagaansa.

Linnoja sijaitsee Transilvanian lisäksi muuallakin Romaniassa. Erityisen komeita ovat myös goottilaistyylinen Corvinestin linna maan keskiosissa Hunedoarassa sekä ylellinen Pelesin linna reilu sata kilometriä Bukarestista pohjoiseen.

Tonavan suiston huikeat luontokohteet

Tonavan suisto on yksi Romanian merkittävimmistä luontokohteista ja etenkin lintubongareiden paratiisi. Laskutavasta riippuen suiston pinta-ala on noin 4 000 km², joista valtaosa on suojeltua. Alueesta merkittävä osa muodostuu soista, järvistä ja muista vesistöistä. Suistoon pääsee tutustumaan parhaiten Tulcean kaupungista käsin. Tulceasta liikennöidään säännöllisiä lauttoja useisiin suiston kyliin, ja sieltä on mahdollista myös vuokrata vene.

>> Lue lisää Tonavan suistosta

Turdan suolakaivos

Miltä kuulostaa päivä suolakaivoksessa syvällä maan sisuksissa? Transilvanialainen Turdan suolakaivos on tuottanut aikanaan miljoonia ja taas miljoonia kiloja suolaa, mutta nykyisin sen on matkailijoiden käytössä ja erittäin suosittu käyntikohde. Maan syvyyksissä on tarjolla kaivoshistoriaan tutustumisen lisäksi paljon tekemistä: biljardipöytiä, tikanheittoa ja muita pelejä, mahdollisuus souturetkelle maanalaisella järvellä ja jopa oma maailmanpyörä 120 metrin syvyydessä.

>> Lue lisää Turdan suolakaivoksesta

[rp_social]

ROMANIAN PARHAAT

IstockphotoVuoristotie Karpaateilla
Autoilu Romaniassa voi tarkoittaa kaikkea moottoriteistä vuoriston kapeisiin polkuihin.

Romanian parhaat rantakohteet

 1. Mamaia
 2. Eforie Sud
 3. Eforie Nord
 4. Mangalia
 5. Constanta

Kiinnostavimmat kaupungit

 1. Bukarest
 2. Oradea
 3. Cluj Napoca
 4. Sighisoara

Luonnonnähtävyydet

 1. Tonavan suisto
 2. Karpaattien vuoristomaisemat
 3. Karpaattien luolat

Lisätietoa

Romania Tourism

Teksti: Laura Uotila, Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Istockphoto, Flickr / Stefan Jurca

[rp_social]

Vinkkejä ja ideoita

Turda, romania

Koe erikoinen elämys Transilvaniassa – maailmanpyörä maan alla suolakaivoksessa

Draculan linnan Romanian Branissa

Draculan linna laitettiin myyntiin – kuka ostaisi tämän hulppean kohteen?

Branin linna Romanian Transilvaniassa

Mitä ihmettä – Draculan kotipaikassa veri kelpaa maksuvälineeksi festareille

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Wien, Itävalta

Vuoden 2019 kiinnostavimmat kaupungit top 10 – koe klassikot ja jännittävimmät uutuuskohteet

Albania

Kokeile jotain uutta – neljä halpaa rantakohdetta, joita et vielä tullut ajatelleeksi

Romania

Edullinen matkailumaa tarjoaa jännitystä: näe susia, karhuja ja karmeita linnoja vampyyritarinoiden Romaniassa

Romania, Karpaatit

Koe Romanian upeimmat luontokohteet – Tonavan suisto ja Karpaatit kiinnostavat matkailijoita

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja