Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Romania

Romania
Kohdeoppaat

Romania on pala erikoisinta Eurooppaa

Romania on erinomainen lomakohde jotain uutta etsivälle. Mustanmeren hiekkarannat, Bukarestin cityelämä ja maaseudun hienot luontokohteet tekevät maasta ehdottomasti tutustumisen arvoisen. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi.
Päivitetty: 29.07.2017
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Vuoria, rantoja ja pieniä kyliä

Romaniasta kolmannes on vuoristoa, kolmannes kukkuloita ja loput tasankoa. Kun sekaan lisää vielä historiallisia pikkukyliä, upeita linnoja, merenrantaa ja eläväisen Bukarestin, syntyy kokonaisuudesta mielenkiintoinen matkailumaa.

Draculan kotimaata on kuvailtu itäisen Euroopan kauneimmaksi. Lähes koskemattomat metsät ja jylhät vuoristoseudut saavatkin Romanian erottautumaan edukseen. Maaseudun pienissä kylissä arkikin on luonnonmukaista, kun pääkaupunki Bukarestissa taas sykkii eurooppalainen syke.

Romania, yksi Euroopan unionin uusimmista jäsenmaista, sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Mustanmeren rannalla. Sen naapurivaltioita ovat Bulgaria, Serbia, Unkari, Ukraina ja Moldova. Romanian länsiosaa hallitsee Karpaattien vuoristo, jonka korkein huippu on noin 2 500 metrissä. Itään mentäessä korkeuserot pienenevät, kunnes vastaan tulee Mustameri ja sinne päättyvä Tonavan vetinen suistoalue.

IstockphotoSighisoara, Romania
Sighisoara on yksi Romanian Unesco-kohteista.

Kesällä rannalle, talvella kaupunkiin

Lähes kolmannes Romaniasta on metsäistä Karpaattien vuoristoa, joka halkoo melkein koko maan. Loput pinta-alasta peittyy lähinnä peltoihin ja kaupunkeihin. Romanialla on myös pieni pätkä Mustanmeren rannikkoa, missä Tonava laskee mereen.

Suurimmassa osassa Romaniaa vallitsee mannerilmasto, mikä tarkoittaa kuumia kesiä ja suhteellisen kylmiä talvia. Sateista on lähinnä keväällä ja alkukesästä, Karpaattien vuoristossa tosin useammin. Loppukevät ja alkusyksy ovat sään puolesta parhaita aikoja matkustaa ainakin Romanian alangolle, kuten pääkaupunkiin Bukarestiin.

Syö, juo ja shoppaa

Romania on suomalaiselle matkailijalle edullinen kohde. Ei ole ongelma löytää ravintolaa, jossa päivällisen saa noin 5 eurolla. Bukarestista löytyy kalliitakin ravintoloita, mutta maaseudulla hinnat ovat yleensä alhaiset.

Romanialainen ruoka on tyypillisesti lihapainotteista, ja myös keitoilla on paikkansa ruokaympyrässä. Romaniassa tuotetaan useita viinejä, joita harvemmin myydään ulkomailla. Paikalliset viinit ovat huomattavasti ulkomaisia edullisempia.

Etenkin Bukarestiin rakennetaan lähes jatkuvasti uusia kauppakeskuksia, joiden liikkeet ovat pääasiassa samoja kuin muuallakin Euroopassa. Omaperäisempiä matkamuistoja kaupitellaan kojuissa, joita sijaitsee ainakin turistinähtävyyksien lähistöllä. Tyypillisimpiä tuotteita ovat erilaiset käsityöt, kuten koristeelliset kankaat, puutyöt, pitsiliinat ja kudotut matot.

Kaupunkilomaa tai rantarentoilua

Pääkaupunki Bukarest on mielenkiintoinen kaupunkikohde, joka sopii mainiosti esimerkiksi viikonloppukohteeksi. Hyvän ruuan ja edullisten hintojen parissa kuluu helposti muutama päivä. Romaniassa kannattaa tutustua myös linnoihin ja kartanoihin, joista kuuluisin lienee Draculan kodiksi kutsuttu Branin linna. Hyvin erilaiseen ympäristöön pääsee tutustumaan Mustanmeren rannalla. Lyhyellä rantakaistaleella sijaitsee useita rantalomakohteita sekä luonnoltaan ainutlaatuinen Tonavan suistoalue.

>> Lue lisää Romanian rantalomakohteista

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ROMANIASSA

Riikka KrennOradea, Transilvania
Oradean kaupungissa voit ihailla kaunista jugend-arkkitehtuuria.

Lennot Romaniaan

Romanian suurimmat lentokentät sijaitsevat Bukarestissa. Vilkkain niistä on Henri Coandan (Otopeni) lentokenttä. Kaupungissa sijaitsee lisäksi joidenkin halpalentoyhtiöiden, esimerkiksi Wizzairin, käyttämä Aurel Vlaicun (Baneasa) lentoasema. Romanian muut kansainväliset lentokentät sijaitsevat Timisoarassa ja Transilvanian Cluj-Napocassa.

Suomesta Bukarestiin liikennöi suorin lennoin Blue Air. Lisäksi monet eurooppalaiset lentoyhtiöt, esimerkiksi Air France ja Austrian Airlines, tarjoavat vaihdollisia yhteyksiä Suomesta Romaniaan. Näillä vaihdollisilla vuoroilla menopaluun hinta jää helposti alle 200 euron.

Romaniaan on myös junayhteyksiä muualta Euroopasta, erityisen suosittu on yöjuna Unkarin Budapestista Bukarestiin.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Romaniaan

Romanian hotellit

Romaniasta löytyy majoitusvaihtoehtoja monelle kukkarolle. Bukarestista ja muista suuremmista kaupungeista löytyy niin huippuhotelleja kuin edullisia hostelleja. Sesonkiaikoina matkailijoiden suosimissa kohteissa etenkin asemien ympärillä liikkuu myös paikallisia, jotka vuokraavat huoneita omistamistaan asunnoista. Hinta-laatusuhde vaihtelee reippaasti, joten aina kannattaa tutkia asiakasarviot tarkasti ennen varauksen tekemistä.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Romaniasta

Liikkuminen Romaniassa

Liikkuminen Romaniassa on edullista, muutamalla eurolla pääsee satoja kilometrejä. Pidemmät välimatkat kannattaa taittaa junalla, lyhyempiin linja-auto on kätevämpi. Mikäli suunnitelmissa on kierrellä maaseudulla, saattaa auton vuokraaminen tulla kysymykseen. Romaniassa tiet ovat kyllä melko hyvässä kunnossa, mutta paikallisten ajotyyli on paikoittain huoletonta, joten autoillessa ylimääräinen varovaisuus on tarpeen.

>> Lue lisää autoilusta Romaniassa
>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto lomallesi

ROMANIAN MATKAKOHTEET

Riikka KrennBaile Felix, Hotel President
Baile Felixin kylpyläkaupungissa voit viettää hemmottelulomaa edullisesti.

Pääkaupunki Bukarest

Yli kahden miljoonan asukkaan Bukarest on Romanian suurin ja merkittävin kaupunki. Bukarest sijaitsee maan eteläosassa lähellä Bulgarian rajaa. Monien muiden itäisen Euroopan suurkaupunkien tapaan Romaniankin pääkaupunki on jännittävä sekoitus vanhaa ja uutta. Keskiaikaisen kirkon vieressä saattaa kohota moderni lasirakennus, jolla ei juuri ole historiaa kerrottavaksi.

Bukarest ei ehkä ole Euroopan kaunein kaupunki, mutta ehdottomasti mielenkiintoinen. Pakollisiin nähtävyyksiin kuuluu muun muassa massiivinen parlamenttirakennus, johon kannattaa tutustua myös sisältä käsin.

Romaniasta löytyy myös käymisen arvoisia pikkukaupunkeja, joista viehättävimpiä ovat muun muassa Sighişoara ja sen vanhavanhakaupunki sekä Transilvanian Oradea sekä Cluj Napoca.

Transilvanian linnat ja Dracula-tarinat

Myyttinen Transilvania on paitsi Draculan kotiseutu, myös monien maan näyttävimpien linnojen ja keskiaikaisten kylien sijaintipaikka. Niistä suosituin on juuri Draculan kotina tunnettu Branin linna. Draculan tarina elää vahvana etenkin turistien keskuudessa, ja tiettyjä yhteyskohtia historiaan siitä kyllä löytyy – mutta itse asiassa Dracula luoja Bram Stoker ei itse koskaan edes käynyt Romaniassa ja hän poimi vain viitteellisiä palasia Vlad Seivästäjän tarinasta osaksi vampyyrisaagaansa.

Linnoja sijaitsee Transilvanian lisäksi muuallakin Romaniassa. Erityisen komeita ovat myös goottilaistyylinen Corvinestin linna maan keskiosissa Hunedoarassa sekä ylellinen Pelesin linna reilu sata kilometriä Bukarestista pohjoiseen.

Tonavan suiston huikeat luontokohteet

Tonavan suisto on yksi Romanian merkittävimmistä luontokohteista ja etenkin lintubongareiden paratiisi. Laskutavasta riippuen suiston pinta-ala on noin 4 000 km², joista valtaosa on suojeltua. Alueesta merkittävä osa muodostuu soista, järvistä ja muista vesistöistä. Suistoon pääsee tutustumaan parhaiten Tulcean kaupungista käsin. Tulceasta liikennöidään säännöllisiä lauttoja useisiin suiston kyliin, ja sieltä on mahdollista myös vuokrata vene.

>> Lue lisää Tonavan suistosta

Turdan suolakaivos

Miltä kuulostaa päivä suolakaivoksessa syvällä maan sisuksissa? Transilvanialainen Turdan suolakaivos on tuottanut aikanaan miljoonia ja taas miljoonia kiloja suolaa, mutta nykyisin sen on matkailijoiden käytössä ja erittäin suosittu käyntikohde. Maan syvyyksissä on tarjolla kaivoshistoriaan tutustumisen lisäksi paljon tekemistä: biljardipöytiä, tikanheittoa ja muita pelejä, mahdollisuus souturetkelle maanalaisella järvellä ja jopa oma maailmanpyörä 120 metrin syvyydessä.

>> Lue lisää Turdan suolakaivoksesta

ROMANIAN PARHAAT

IstockphotoVuoristotie Karpaateilla
Autoilu Romaniassa voi tarkoittaa kaikkea moottoriteistä vuoriston kapeisiin polkuihin.

Romanian parhaat rantakohteet

 1. Mamaia
 2. Eforie Sud
 3. Eforie Nord
 4. Mangalia
 5. Constanta

Kiinnostavimmat kaupungit

 1. Bukarest
 2. Oradea
 3. Cluj Napoca
 4. Sighisoara

Luonnonnähtävyydet

 1. Tonavan suisto
 2. Karpaattien vuoristomaisemat
 3. Karpaattien luolat

Lisätietoa

Romania Tourism

Teksti: Laura Uotila, Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Istockphoto, Flickr / Stefan Jurca

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Romaniassa paljon aikaa viettäneenä, ja nyt osan vuotta asuvanakin ihan harmittaa miten sitä ei moni edes ajattele suunnitellessa lomamatkaa. Jutussa mainittujen lisäksi suosittelen ehdottomasti vierailua maan pohjois-osiin Maramuresin alueelle. Upeat puukirkot ja luostarit joista 8 on Unescon maailmanperintökohteita, saa pakanankin herkistymään. Talvella upeat laskettelupuitteet myös siellä.


 2. Vietimme huhtikuun lopussa kuusi päivää Bukarestissa.
  Teimme yhden päivän junamatkan Sinaihin jossa kävimme Pelesin linnassa. Sinne kannattaa ottaa taksi koska matkaa oli ainakin neljä kilometriä ylämäkeen. Pelesin linna oli todella kaunis ja ihanalla paikalla vuoren rinteellä. Kävimme myös jonkun vuoren huipulla kaapelihissillä mutta jos jos sen on jo kokenut ei ehkä kannata mennä vaan viettää aikaa enemmän linnan ja muiden nähtävyyksien parissa.
  Bukarest oli turvallinen ja siisti kaupunki, sekaisin vanhaa ja uutta. Puistot olivat todella kauniita ja pakollinen parlamenttitalo teki vaikutuksen.
  Asuimme keskustassa Piata Romanalla ja siitä käveli nopeasti vanhaan kaupunkiin jossa oli hyviä ravintoloita.
  Hintataso oli edullinen ja matkoihin käytimme metroa.
  Kulkukoiria ja kodittomia näimme muutaman mutta ne eivät häirinneet.
  Rahapussista piti pitää huolta mutta niinhän se on joka paikassa.
  Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka ja saimme käsityksen että se oli hyvin lapsiystävällinen suurkaupunki.
  Ihmiset olivat hyvin ystävällisiä ja puhuivat englantia.


 3. Romania on Euroopan löytämätön timantti. Edulliset hinnat, ystävälliset ihmiset ja huikean kauniit maisemat. Keittiö ei ole tunnettu, ehkä siksi että sekoitus kaikkea, mutta ruokakin on hyvää. Suosittelen kovasti!


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.