Hyppää sisältöön

Päiväretket Milanosta: 4 kohdetta, jotka tuovat vaihtelua kaupunkilomaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.05.2023
Haluatko nähdä lomallasi muutakin kuin Milanon? Ota kaikki irti Lombardian alueesta ja vaihda maisemaa.

1. Bergamo

Tunnin ajomatkan päässä Milanosta sijaitseva Bergamo on seitsemän mäen päälle rakennettu kaupunki, jonka eri osat yhdistyvät toisiinsa sympaattisen funikulaarien avulla. Mäkiset maisemat takaavat huippunäkymät, ja Bergamossa voikin nautiskella kaupunkimaisemista ylhäältä käsin. 

ShutterstockBergamo, Italia
Bergamon kaupungin muurin juurelta avautuu vehreä maisema, ja kirkkaana päivänä näkymä ulottuu Milanoon asti.

Historiallisen kulttuurikaupungin vanhimmat osat ovat peräisin 400-luvulta eaa., joten esimerkiksi Citta Altan vuonna 1100-luvulla valmistunut kirkko ei ole kaupungin mittapuulla erityisen vanha. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bergamo on Milanoa huomattavasti pienempi kaupunki, joka tarjoaa italialaista tunnelmaa sekä paikallisherkkuja, kuten lähialueilla tuotettuja juustoja, sillä Bergamo on juustojen eurooppalainen pääkaupunki. Lisäksi se sopii erityisesti kulttuurin ystäville, kiitos monipuolisen taidehistorian ja museotarjonnan.

Inka KhanjiBergamo, Italia
Accademia Carraran vakituinen näyttely on täynnä arvostettujen italialaisten taiteilijoiden teoksia. Näytillä on muun muassa Bellinnin, Botticellin ja Mantegnan teoksia.

Suosittuja vierailukohteita ovat muun muassa taidemuseot Accademia Carrara ja GAMeC, viiden kilometrin mittainen Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon kuuluva kaupungin muuri sekä Palazzo del Podestan näköalapaikka.

Suuntaa myös yläkaupunkiin Citta Altaan ja eksy historiallisten mukulakivikatujen keskelle. Alueella on vain pieniä perheomisteisia putiikkeja, ja funikulaariaseman vieressä sijaitsee La Marianna -jäätelöbaari, missä stracciatella-maku on keksitty.

2. Brescia

Brescia on Lombardian alueen toiseksi suurin kaupunki heti Milanon jälkeen, ja sijaitsee 90 kilometrin päässä Milanosta. Kaupungin historia ulottuu pitkälle, sillä se on perustettu yli 3 200 vuotta sitten. Brescia onkin ollut merkittävä keskus jo ennen roomalaisten valtakautta.

Kaupunki on täynnä upeita historiallisia rakennuksia, ja arkkitehtuurin ystävälle riittääkin nähtävää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBrescia, Italia
Brescian näyttävä linna sijaitsee kahden kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Kiinnostavimpien kohteiden joukkoon lukeutuvat muun muassa 15 minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista sijaitseva Brescian linna, Querinianan kirjasto sekä 1700-luvulta peräisin oleva Teatro Grande

Lisäksi kaupunki elää aukioiden ympärillä, ja upeimpia aukioita ovat Piazza Paolo IV, Piazza della Loggia sekä Piazza Vittoria. Kuvankaunis kaupunki on sopii erityisesti italialaistunnelmasta nautiskeluun: ota pöytä aukion laidalla sijaitsevasta kahvilasta ja seuraile paikallisten elämää. 

ShutterstockBrescia, Italia
Kauniit piazzat ovat suosittuja kohtaamis- ja ajanviettopaikkoja Bresciassa.

Brescia on tunnettu myös vuosittaisesta 1000 Miglia -autokilpailusta, jonka aloitus- ja päätepiste on Bresciassa. Vintageautojen kilpailuu herättää rutkasti huomiota autojen poikkeuksellisuuden vuoksi: kisaan otetaan vain autoja, jotka on rakennettu vuosien 1927 ja 1957 välillä.

3. Lovere

Pieni Loveren järvenrantakylä sijaitsee Iseojärven pohjoispuolella Alppien juuressa, ja tarjoaa kävijälle vuoriston ja järven yhdistäviä maisemia. Lovere lukeutuu Italian kauneimpien kylien joukkoon, ja on täynnä peri-italialaisia kapeita kujia ja värikkäitä taloja. 

Shutterstock/Kvitka FabianLovere, Italia
Järvi- ja vuoristomaisemat yhdistyvät Loveressa.

Täydellistä maiseman- ja tunnelmanvaihdosta Milanon kaupunkilomalle tuova Lovere sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä.

Loveren sydän on Piazza del Porto -aukio, joka sijaitsee aivan järven rannassa, ja sieltä alkaa pienten mukulakivikatujen verkosto, jonne on helppo upota. Värikkäät talot ja peri-italialainen tunnelma ovat Loveren valttikortteja upeiden maisemien lisäksi. 

Inka KhanjiLovere, Italia
Iseo-järven rannalla kohoavat värikkäät talot luovat peri-italialaista tunnelmaa Lovereen.

Perinteisiä matkailunähtävyyksiä Loveressa on maltillisesti, ja niiden joukkoon lukeutuvat Santa Maria in Valvendran 1600-luvulta peräisin oleva kirkko sekä 28 metriä korkea Civic-torni, mistä avautuu maisema Iseojärvelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Iseo

Iseojärven eteläpuolella sijaitseva, järven mukaan nimetty Iseon kylä on kuin pieni Venetsia kapeine laitureineen ja järvelle avautuvine maisemineen. 

Pieni kylä on rauhallinen vierailukohde, ja sijaitsee 1,5 tunnin ajomatkan päässä Milanosta. Se on helppo yhdistää vierailuun Bresciassa, mistä ajomatkaa tulee vain puoli tuntia. 

Inka KhanjiIseo, Italia
Iseojärven mukaan nimetty kylä on paikoitellen kuin Venetsia.

Matkailjan kannalta kiinnostavimmat nähtävyydet ovat järven rantaa myötäilevä rantareitti laitureineen, sekä kylän pääaukio Piazza Garibaldi, jota reunustavat kaarikäytävillä koristetut talot.

Parasta Iseossa on Iseojärvelle avautuva maisema, minkä lisäksi kylän arkkitehtuuri on mieleenpainuva: se on täynnä värikkäitä taloja, joiden joukossa risteävät kadut ja tornitalot keskiaikaisen kylän tavoin.

Lue lisää: Rantapallon matkaopas Milanoon

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja