Hyppää sisältöön

Rooman parhaat nähtävyydet – 18 kiinnostavaa paikkaa

  • Krista Ahonen
  • Maria Hietala
Krista Ahonen, Maria Hietala Päivitetty: 22.03.2024
Italian pääkaupunki Rooma on täynnä nähtävyyksiä, joiden kiertelemiseen voisi helposti käyttää viikkoja. Katso lista tärkeimmistä kohteista!

1. Colosseum

Vuonna 80 valmistunut Colosseum on ehkä Rooman tunnetuin maamerkki. Antiikin Rooman aikaisessa amfiteatterissa järjestettiin ennen erilaisia näytöksiä kuten gladiaattorien taisteluja.

Colosseum on maailman suurin amfiteatteri, ja sen katsomoihin on mahtunut parhaimmillaan jopa yli 80 000 ihmistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska Colosseum kuuluu lähes kaikkien matkailijoiden ohjelmaan Roomassa, on siellä usein ruuhkaista. Vierailu kannattaa ajoittaa esimerkiksi aikaiseen aamuun, jolloin kävijöitä on vähemmän.

ShutterstockRooma, Italia
Colosseum on Rooman ikonisimpia nähtävyyksiä. Vanhalla taisteluareenalla pääsee vierailemaan myös sisällä, mutta monille matkailijoille riittää rakennuksen näkeminen ulkoa käsin.

Oman aikataulun ja budjetin mukaan voi joko ostaa pääsylipun amfiteatteriin tai tutustua siihen vain ulkopuolelta. Colosseumilla järjestetään lisäksi opastettuja kierroksia.

Liput kannattaa varata etukäteen, vilkkaimpana matkustusaikana jo hyvissä ajoin. Liput maksavat noin 16 euroa. Alle 18-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen, ja alle 25-vuotiaat EU-kansalaiset saavat pääsylipun normaalia huokeammin.

2. Vatikaani

Vatikaani on Rooman kaupungin sisällä sijaitseva minivaltio, jossa riittää nähtävää uskonnosta, taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneelle matkailijalle.

Vatikaanin suosituimpia nähtävyyksiä ovat Pietarinkirkko ja Pietarinaukio, Sikstuksen kappeli sekä Vatikaanin museokompleksi. Kaupunkivaltion taideaarteisiin kuuluvat esimerkiksi Michelangelon maalaamat kattofreskot ja Berninin veistokset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockRooma, Italia
Vatikaani on Rooman kaupungin sisällä sijaitseva mikrovaltio, joka on kulttuurillisesti merkittävä.

Vatikaanin nähtävyyksillä kannattaa varautua jonottamaan ja erityisesti kirkollisten juhlapyhien kuten pääsiäisen aikaan kaupunkivaltio täyttyy vierailijoista.

Vatikaani on katolisen kirkon keskus ja kirkoissa vierailua varten on syytä pukeutua niin, että olkapäät ja polvet peittyvät.

3. Trevin suihkulähde

Fontana di Trevi eli Trevin suihkulähde on yksi koko maailman tunnetuimmista suihkulähteistä. Suihkulähde muodostuu noin 26 metriä korkeasta seinämästä, jonka edessä on vesiallas ja useita patsaita.

Vuonna 1762 valmistunutta suihkulähdettä on käytetty kuvauspaikkana monissa elokuvissa kuten klassikkoelokuvassa La Dolce Vita, joka tunnetaan suomeksi nimellä Ihana elämä.

ShutterstockRooma, Italia
Trevin suihkulähde on paikka, jonka näkee tyhjänä vain harvoin. Jos et nauti väkijoukoista, suuntaa paikalle varhain aamulla.

Suihkulähteellä voi nähdä matkailijoita heittämässä kolikkoja veteen, sillä yhden uskomuksen mukaan kolikon lähteeseen heittänyt henkilö tulee palaamaan uudestaan Roomaan. Trevin suihkulähteeseen heitetään päivittäin jopa tuhansien eurojen edestä kolikoita. Rooman kaupunki lahjoittaa rahat hyväntekeväisyyteen.

4. Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat ovat kuuluisat ulkoilmaportaat Roomassa ja suosittu kohtauspaikka keskellä vilkasta ostosaluetta.

Espanjalaisissa portaissa on yhteensä 135 porrasta, jotka päättyvät Piazza di Spagnalle eli Espanjan aukiolle, jonka vuoksi myös portaita kutsutaan espanjalaisiksi portaiksi. Portaiden yläpuolella kohoaa Trinità dei Montin kirkko.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockRooma, Italia
Espanjalaiset portaat ovat Rooman suosituimpia kohteita. Italialaisen luksusbrändi Bulgarin rahoittamat mittavat uudistustyöt valmistuivat vuonna 2016.

Espanjalaiset portaat valmistuivat 1720-luvulla, ja nykyisin ne houkuttavat kävijöitä läpi vuoden. Portaisiin liittyen on tiukkoja sääntöjä, jotka muun muassa kieltävät portailla syömisen kokonaan. Älä siis istahda gelaton kanssa portaille!

5. Forum Romanum

Forum Romanum oli muinaisen Rooman keskus ja merkittävä politiikan, uskonnon sekä kaupankäynnin keskittymä. Alueella pääsee tutustumaan Rooman historiaan lukuisten rakennuksien ja raunioiden kuten riemukaarien ja temppeleiden kautta.

ShutterstockRooma, Italia
Forum Romanumissa riittää nähtävää useiksi tunneiksi. Varaa mukaan aurinkosuoja ja rutkasti vettä.

Forum Romanum sijaitsee Colosseumin vieressä, ja molemmissa kohteissa voi vierailla samalla pääsylipulla.

6. Pantheon

Nykyään katolisena kirkkona toimivaa Pantheonia ei voi jättää Rooman-matkalla väliin: rakennusta pidetään nimittäin koko kaupungin parhaiten säilyneenä antiikin aikaisena temppelinä. Pantheon on valmistunut vuonna 125 aiemmin tulipalossa tuhoutuneen temppelin tilalle.

Pantheon sijaitsee keskeisellä paikalla lyhyen kävelymatkan päässä Trevin suihkulähteeltä. Yksi rakennuksen mielenkiintoisimpia piirteitä on sen kupolin pyöreä reikä, jonka tarkoituksena oli aikoinaan tuoda sisälle valoa.

ShutterstockRooman nähtävyydet
Vaikuttava Pantheon on nähtävä vähintäänkin ulkoapäin.

Pantheonissa vierailu on ollut aiemmin ilmaista, mutta kesällä 2023 kohteessa otettiin käyttöön viiden euron suuruinen pääsymaksu kirkonmenojen ulkopuolella. Paikalliset pääsevät edelleen sisään ilmaiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liput Pantheoniin voi hankkia etukäteen verkon kautta tai ostaa suoraan ovelta.

7. Trastevere

Trastevere on perinteinen roomalainen työläiskaupunginosa, joka on nykyään osa useimpien matkailijoiden ohjelmaa Roomassa. Alueella kannattaa piipahtaa ainakin syömässä ja kävelemässä tunnelmallisilla kaduilla.

Jo nimi antaa vinkin Trasteveren sijainnista: se tarkoittaa kirjaimellisesti joen toista puolta. Italiaksi Tiberjoki tunnetaan nimellä Tevere.

ShutterstockRooman kaupunginosat
Monien mielestä Trasteveren kadut ovat kauneinta Roomaa.

Trasteverea ei enää voi pitää Rooman salattuna helmenä. Alue on jo pitkään ollut turistien tiedossa, ja varsinkin vilkkaimpina matkustuskuukausina siellä käy kuhina. Se on kuitenkin kiistämättömän viihtyisä kaupunginosa.

Trastevereen pääsee helpoiten bussilla ja taksilla. Alueella ei ole omaa metroasemaa, mutta sinne voi kävellä Piramiden asemalta parissakymmenessä minuutissa.

Piazza Navona on yksi Rooman kuuluisimmista aukioista, joka tunnetaan barokkityylisestä arkkitehtuuristaan ja kolmesta suihkulähteestään. Aukiota reunustavat lukuisat ravintolat terasseineen.

Alun perin ellipsinmuotoista Piazza Navonaa käytettiin stadionina, jossa seurattiin kilpaurheilua. Nyt sen vilinässä esiintyvät katutaiteilijat.

ShutterstockRooman aukiot
Piazza Navona on yksi Rooman vilkkaimmista aukioista.

Piazza Navona sijaitsee noin viiden minuutin kävelymatkan päässä Pantheonista, joten molemmat kohteet kannattaa nähdä samalla kertaa.

9. Castel Sant’Angelo

Komea Castel Sant’Angelon linna tunnetaan myös Hadrianuksen mausoleumina, jonne keisari Hadrianus on haudattu. Nykyään sylinterimäinen, vuonna 135 valmistunut rakennus toimii museona.

Linnaa kannattaa ihailla Pons Aelius -nimellä (tai Ponte Sant’Angelo) kutsutulta sillalta, jonka päässä se seisoo majesteettisen näköisenä.

ShutterstockHadrianuksen mausoleumi
Pyöreä linna on helposti tunnistettava maamerkki.

Liput museoon maksavat noin 13 euroa. Siellä järjestetään myös kalliimpia kierroksia, jotka vievät yleisöltä normaalisti suljetuille alueille.

10. Villa Borghese

Piazza del Popolon kupeessa sijaitseva Villa Borghese on Rooman kuuluisin puisto ja kaupunkilaisten oma levähdyspaikka. Sen kuuluisin vierailukohde on taidemuseo Galleria Borghese.

Puistoalueella voi käydä kävelyllä, poiketa museoissa, tutkia monumentteja tai vaikka vuokrata veneen lammella. Siellä on myös elokuvateatteri sekä leikkipuistoja lapsille. Pincion näköalatasanne on suosittu maisemapaikka.

ShutterstockRooman puistot
Kesäpäivinä puistoon voi paeta kaupungin hulinaa.

Villa Borgheseen voi saapua kävellen, taksilla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Raitiovaunu numero 2 ja lukuisat bussilinjat ohittavat puiston portit. Lähimmät metroasemat ovat Spagna sekä Flaminio – Piazza del Popolo.

Sisäänpääsy yleiseen puistoon on ilmainen, mutta esimerkiksi museoihin on ostettava pääsylippu. Villa Borgheseen on useita portteja eri puolille puistoa.

11. Vittorio Emanuele II:n muistomerkki

Rooman kaltaisessa kaupungissa uusien nähtävyyksien joukkoon luetaan myös ne, jotka ovat valmistuneet 1900-luvun alussa. Vittorio Emanuele II:n muistomerkkiä ei ehkä pidetä tärkeänä historiallisena kohteena, mutta se on kiistattoman majesteettinen näky Piazza Venezian aukion laidalla.

Muistomerkki päätettiin rakentaa kuningas Vittorio Emanuele II:lle pian tämän kuoleman jälkeen. Hohtavan valkoinen marmori ja valtava koko tekevät rakennuksesta paikan, jota ei voi ohittaa.

Monumenttia tehtiin pitkään ja huolella: työt alkoivat vuonna 1885, mutta täysin valmista tuli vasta vuonna 1935. Muistomerkki tosin vihittiin käyttöön jo vuonna 1911.

ShutterstockRooman nähtävyydet
Monumentin huipulle voi nousta tähyilemään maisemia.

Nähtävyyteen kuuluu useita eri osia. Rakennusta on helppo ihailla ulkoapäin Piazza Venezialta, mutta museoon tai näköalatasanteelle nousemiseen tarvitaan lippu.

Vittorio Emanuelen muistomerkki sijaitsee lähellä Forum Romanumia ja Colosseumia. Se kuuluu myös kaikkiin Roomassa bussilla järjestettäviin nähtävyyskierroksiin.

12. Santa Maria Maggioren basilika

Santa Maria Maggiore on neitsyt Marialle omistettu basilika ja yksi Rooman kuuluisimmista kirkoista. Rakennuksen tunnistaa helposti 75-metrisestä kellotornista, joka on kaupungin korkein.

Kirkko on komea ulkoapäin, mutta sen erikoisuutena voidaan pitää seinien ja katon mosaiikkeja. Täällä kannattaa siis vierailla sisällä asti.

Shutterstock / Julie MayfengRooman kirkot
Santa Maria Maggioren seinät ja katto ovat hengästyttävä taidonnäyte.

Santa Maria Maggiore sijaitsee alle kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Rooman Termini-asemalta, joka tulee useimmille matkailijoille tutuksi loman aikana.

Kirkossa voi vierailla maksutta. Kannattaa muistaa pukeutua asiallisesti ja peittää olkapäät ja polvet myös kesäkuukausina.

13. Nykytaiteen museo Maxxi

Ikuiseen kaupunkiin matkustetaan ensisijaisesti palaamaan ajassa taaksepäin ja katsomaan historiallisia nähtävyyksiä. Roomassa on kuitenkin myös muutamia kiinnostavia nykyaikaisia kohteita.

Nykytaiteen ja arkkitehtuurin museo Maxxi (Museo nazionale delle arti del XXI secolo) toimii modernissa Zaha Hadidin suunnittelemassa rakennuksessa, joka on valmistunut vuonna 2010.

Shutterstock / Ugis RibaRooman museot
Museorakennus herättää huomion jo ulkoapäin.

Taidenäyttelyiden lisäksi Maxxissa järjestetään myös muita kulttuuritapahtumia. Museo sijaitsee Flaminion kaupunginosassa Rooman historiallisen keskustan ulkopuolella. Alueelle pääsee metrolla, raitiovaunulla ja bussilla.

Liput museoon maksavat noin 12 euroa, ja alle 14-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Museo on suljettu maanantaisin.

Taiteesta kiinnostuneiden kannattaa poiketa myös modernin taiteen museossa, joka sijaitsee parin kilometrin päässä Villa Borghesen puiston kupeessa.

14. Campo de’ Fiori

Rooman vilkkaimpiin aukioihin kuuluva Campo de’ Fiori tunnetaan parhaiten aamupäivämarkkinoistaan, joilla myydään muun muassa kukkia, hedelmiä, vihanneksia, lihaa ja kalaa. Ensimmäiset kauppiaat saapuvat aukiolle jo aamuseitsemältä.

Campo de’ Fiorin aukio on myös koko Rooman vanhin markkinapaikka. Aukion keskellä huomion varastaa patsas, joka on omistettu samalla paikalla vuonna 1600 poltetulle Giordano Brunolle. Filosofia pidettiin vääräoppisena.

Shutterstock / Matej KastelicRooman markkinat
Campo de’ Fiorin aukiolla on elämää aamusta myöhälle yöhön.

Iltaisin aukiolle kokoonnutaan illalliselle ja lasilliselle ennen kuin matkaa jatketaan Rooman yöelämään.

Campo de’ Fiori sijaitsee vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Piazza Navonan aukiolta, joten molempiin voi tutustua samalla kertaa jalkaisin.

15. Centrale Montemartini

Jos olet kiinnostunut taiteesta ja haluat kokea Roomassa jotain vähän erikoisempaa, älä jätä väliin vierailua Centrale Montemartinin taidemuseossa. Vanhaan sähkölaitokseen rakennetussa museossa on esillä muun muassa veistoksia, taideteoksia ja paavi Pius IX:n käyttämiä junanvaunuja.

Museon tarina alkoi vuonna 1997, kun tyhjillään olleeseen voimalaitokseen päätettiin siirtää väliaikainen näyttely Capitoliumin museotilojen remonttien ajaksi.

Kohteesta tuli kuitenkin niin suosittu, että vuonna 2001 siitä tehtiin pysyvä museo.

Shutterstock / Sibil PhotosRooman museot
Vanha sähkölaitos tarjoaa uniikin miljöön esillä oleville teoksille.

Centrale Montemartini sijaitsee Rooman suosituimpien alueiden ulkopuolella. Sinne pääsee helpoiten taksilla, metrolla tai bussilla.

Liput museoon näyttelyineen maksavat noin kymmenen euroa. Museo on suljettu maanantaisin.

16. Bocca della verità

Santa Maria in Cosmedin -kirkko on historiallinen nähtävyys itsessään, mutta paikan kiinnostavin osa on monelle matkailijalle Bocca della verità eli totuuden suu.

Tämä naamataulu on useimmille tuttu näky – onhan vanhasta viemärinkannesta tehdyistä kasvoista olemassa lukemattomia kopioita ympäri maailmaa.

Vanhan legendan mukaan totuuden suu sulkeutuu, jos valehtelija työntää sinne kätensä.

Shutterstock / Dmytro SurkovTotuuden suu Roomassa
Turistit jonottavat työntääkseen vuorollaan kätensä totuuden suuhun.

Totuuden suu on tullut tutuksi myös Audrey Hepburnin ja Gregory Peckin tähdittämästä elokuvasta Loma Roomassa.

17. Rooman katakombit

Yksi suosituimmista Roomasta tehtävistä retkistä vie Via Appia Anticalle, Rooman valtakunnan ensimmäiselle valtatielle, joka kulki aikoinaan aina Etelä-Italian Brindisiin saakka.

Via Appia Anticalta löytyvät myös Rooman katakombit eli maanalaiset hautausmaat, joista kuuluisimpia ovat Calliston katakombit. Niille on haudattu aikoinaan jopa puoli miljoonaa kristittyä ja useita paaveja.

Shutterstock / Sun_ShineRooman katakombit
Alueelle järjestetään myös pyöräretkiä.

Katakombeilla ei ole mahdollista vierailla itsenäisesti ilman ryhmän mukana kulkevaa opasta. Sisällä maanalaisissa sokkeloissa ei ole myöskään lupa ottaa valokuvia.

Katakombeille pääsee Rooman keskustasta helpoiten bussilla numero 118. Liput katakombeille maksavat noin kymmenen euroa.

18. Lido di Ostia

Rooma ei ole rantakaupunki, mutta rannikolle pääsee yllättävän helposti. Lähin ranta on Lido di Ostia vain puolen tunnin junamatkan päässä.

Kesän kuumimpina päivinä sekä paikalliset että matkailijat haikailevat raikkaan merituulen perään. Ostian ranta ei kuulu Italian kauneimpiin tai rauhallisimpiin, mutta toimittaa tehtävänsä, kun kaupungin pölyt on saatava karistettua.

ShutterstockRooman rannat
Lido di Ostia on helpoiten saavutettava ranta Roomasta käsin.

Rannalle matkustaa vain muutamalla eurolla. Lido di Ostiassa on sekä ilmaisia että maksullisia rantakaistaleita. Aurinkotuoleja ja -varjoja voi vuokrata maksua vastaan.

Vaihtoehtoisesti rannalle pääsee esimerkiksi Sperlongassa, joten matkustaminen kestää noin 1,5 tuntia.

>> Lue lisää vinkkejä Roomaan!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Cinque Terre, Italia

Italian kolme kauneinta paikkaa ovat saaneet matkailijat pauloihinsa – voitko sinä vastustaa näitä maisemia?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja