Hyppää sisältöön

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.05.2022
Milano on ympärivuotinen matkakohde, josta matkailija löytää paitsi muodin kuumimpia trendejä, myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita.

Milano on tyylin ja kulttuurin keskus

Pohjois-Italiassa sijaitseva Milano on arvostettu muodin ja tyylin syntypaikka sekä kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoinen kohde. Reilun puolentoista miljoonan asukkaan Milano tunnetaan myös Italian kaupan ja teollisuuden keskuksena. Kaupungissa vaalitaan myös italialaisten kahta intohimoa – ruokaa ja jalkapalloa.

Milanon keskusta on tiivis, joten kaupunkiin ehtii tutusta lyhyessäkin ajassa. Kaikki tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet sekä ostospaikat sijaitsevat lähellä toisiaan, ja ne on helposti saavutettavissa kävellen. Milanossa on myös hyvin toimiva metroverkosto, jolla on kätevä liikkua kaupungin sisällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Milano sopii hyvin ympärivuotikseksi matkakohteeksi. Sinne pääsee suoralla lennolla Helsingistä. Lento kestää alle neljä tuntia. Milano mielletään yhdeksi Italian kalleimmista paikoista, mutta jokaisen budjetille löytyy kyllä sopivan hintaista majoitusta. Valikoimaa on luksushotelleista hostelleihin. Tarjouksia seuraamalla nopea varaaja voi napata itselleen luksusmajoituksen edulliseenkin hintaan.

Tutustu Milanon parhaisiin nähtävyyksiin ja lähde matkaan!

1. Milanon tuomiokirkko

Keskellä Milanoa seisoo tuomiokirkko eli Duomo di Milano, joka on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se kuvastaa osaltaan kaupungin luovutta ja kunnianhimoa. Sen julkisivu sekä katolla oleva, kirkkoa suojeleva Madonna-patsas ovat muodostuneet kaupungin symboleiksi.

Tuomiokirkko on yksi Euroopan suurimmista. Sen rakennustyöt alkoivat vuonna 1387 ja saatiin loppuun vasta noin 600 vuotta myöhemmin. Alunperin goottilaistyylillä rakennetusta kirkosta löytyykin myös muiden rakennustaiteen suuntauksien ominaispiirteitä.

ShutterstockMilano
Upea tuomiokirkko on Milanon tunnetuin maamerkki.

Kirkossa on 135 tornia sekä 3 400 patsasta, jotka esittävät marttyyreja, profeettoja ja pyhimyksiä. Ne kuvastavat ihmisen matkaa kohti paratiisia. Kirkossa on myös maalauksia, mutta suuremman huomion saavat kuitenkin lähes 150 maalattua lasi-ikkunaa. Valtavaan kirkkoon mahtuu 40 000 ihmistä ja siellä järjestetään edelleen messuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirkkon sisätiloihin pääsee tutustumaan päivittäin pientä pääsymaksua vastaan. Myös Duomon katolle voi nousta ihailemaan maisemia hissillä tai kävellen. Tarjolla on myös opastettuja kierroksia. Halutessaan voi vuokrata audiolaitteen, joka opastaa paikan saloihin. Kirkon läheisyydessä on lisäksi museo sekä kirjakauppa. Duomo on avoinna lähes vuoden jokaisena päivänä, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

2. Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen

Viimeinen ehtoollinen on yksi renessanssimestari Leonardo da Vincin kuuluisimmista teoksista ja yksi maailman arvostetuimmista maalauksista. Sen ihaileminen onkin monelle syy saapua Milanoon.

ShutterstockMilano
Leonardo da Vincin kuuluisa maalaus Viimeinen ehtoollinen löytyy Milanosta Santa Maria delle Grazien kirkosta.

Viimeinen ehtoollinen sijaitsee Santa Maria delle Grazien kirkon ruokasalissa. Siihen on ikuistettu Raamatun evankeliumeissa kuvattu kohtaus, jossa Jeesus kertoo jonkun opetuslapsista pettävän hänet. Leonardo da Vinci aloitti maalauksen tekemisen vuonna 1495 ja sai sen lopulta valmiiksi 1498. Teosta on vuosien saatossa restauroitu ja tutkittu useaan otteeseen. Viimeisin restaurointityö saatiin valmiiksi 1999, jonka jälkeen maalaus ja sen yksityiskohdat ovat nousseet jälleen tutkimuksen kohteeksi.

Viimeinen ehtoollinen on mahdollista nähdä osallistumalla opastetulle kaupunkikierrokselle. Toinen vaihtoehto on varata ja ostaa lippu tutustumiskäynnille ennakkoon – tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä paikka on todella suosittu. Maalauksen katseluaika on myös rajoitettu viitentoista minuuttiin. Nämä seikat on hyvä huomioida jo matkaa suunnitellessa, mikäli tutustuminen Viimeiseen ehtoolliseen kuuluu matkasuunnitelmiin.

3. Sforzescon linna

Sforzescon linna on yksi Milanon mahtavimmista rakennuksista. Linna on peräisin 1300-luvulta ja sitä on paranneltu sen jälkeen useita kertoja.

Linna on toiminut aikoinaan Milanon hallitsijasukujen linnakkeena. Linna on ollut myös espanjalaisten, itävaltalaisten sekä ranskalaisten Napoleonin joukkojen hallinnassa sekä sotilasparakkina. 1800-luvun lopulla linna palautettiin takaisin milanolaisille. Nykyään linnassa toimii useita taidemuseoita, joissa on esillä eri aikakausien taidetta. Tunnetuimpia ovat Michelangelon, Leonardo da Vincin ja Tintoretton työt.

ShutterstockMilano
Sforzescon linna on yksi Milanon mahtavimmista rakennuksista.

Linnaan ja museoihin voi tutustua yhdessä tai erikseen. Jos linnaan ei halua mennä sisälle, voi muureja, torneja ja Napoleonin rakennuttamaa kaunista suihkulähdettä ihailla ulkopuolella. Linnaa ympäröivä puisto on myös tutustumisen arvoinen ja linnan sisäpiha suosittu oleskelupaikka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Galleria Vittorio Emanuele II

Yhdistyneen Italian ensimmäisen kuninkaan mukaan nimetty ostoskeskus on luksusbrändien täyttämä shoppailupaikka, jossa sijaitsee myös kahviloita ja ravintoloita. Arkkitehti Giuseppe Mengonin suunnittelema rakennus valmistui 1800-luvulla, ja Galleria Vittorio Emanuele II onkin koko Italian vanhin ostoskeskus.

ShutterstockNäyttävä ostoskeskus, jossa lasikatto
Galleria Vittorio Emanuele II on peräisin 1800-luvulta.

Luksusliikkeiden ja tyylikkäiden ohikulkijoiden lisäksi ostoskeskuksen arkkitehtuuri tarjoaa valtavasti nähtävää: arkadirakennus, katon lasikupolit sekä ikkunoita ja parvekkeita ympäröivät komeat mosaiikit ja karyatidipatsaat ovat jo nähtävyys itsessään.

>> Lue lisää vinkkejä Milanoon!

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Istockphoto, Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Bergamo, Italia

Päiväretket Milanosta: 4 kohdetta, jotka tuovat vaihtelua kaupunkilomaan

Nizza, Ranska

Air Balticin aloitti lennot Tampereelta Nizzaan ja Milanoon

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja