Hyppää sisältöön

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

  • Ella Vuolasto
Ella Vuolasto Päivitetty: 17.10.2023
Milano on ympärivuotinen matkakohde, josta matkailija löytää paitsi muodin kuumimpia trendejä, myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita.

Milano on tyylin ja kulttuurin keskus

Pohjois-Italiassa sijaitseva Milano on arvostettu muodin ja tyylin syntypaikka sekä kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoinen kohde. Reilun puolentoista miljoonan asukkaan Milano tunnetaan myös Italian kaupan ja teollisuuden keskuksena. Kaupungissa vaalitaan myös italialaisten kahta intohimoa – ruokaa ja jalkapalloa.

Milanon keskusta on tiivis, joten kaupunkiin ehtii tutusta lyhyessäkin ajassa. Kaikki tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet sekä ostospaikat sijaitsevat lähellä toisiaan, ja ne on helposti saavutettavissa kävellen. Milanossa on myös hyvin toimiva metroverkosto, jolla on kätevä liikkua kaupungin sisällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tutustu Milanon parhaisiin nähtävyyksiin ja lähde matkaan!

1. Milanon tuomiokirkko

Keskellä Milanoa seisoo tuomiokirkko eli Duomo di Milano, joka on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se kuvastaa osaltaan kaupungin luovutta ja kunnianhimoa. Sen julkisivu sekä katolla oleva, kirkkoa suojeleva Madonna-patsas ovat muodostuneet kaupungin symboleiksi.

Tuomiokirkko on yksi Euroopan suurimmista. Sen rakennustyöt alkoivat vuonna 1387 ja saatiin loppuun vasta noin 600 vuotta myöhemmin. Alunperin goottilaistyylillä rakennetusta kirkosta löytyykin myös muiden rakennustaiteen suuntauksien ominaispiirteitä.

ShutterstockMilano
Upea tuomiokirkko on Milanon tunnetuin maamerkki.

Kirkossa on 135 tornia sekä 3 400 patsasta, jotka esittävät marttyyreja, profeettoja ja pyhimyksiä. Ne kuvastavat ihmisen matkaa kohti paratiisia. Kirkossa on myös maalauksia, mutta suuremman huomion saavat kuitenkin lähes 150 maalattua ikkunaa. Valtavaan kirkkoon mahtuu 40 000 ihmistä ja siellä järjestetään edelleen messuja.

Kirkon sisätiloihin pääsee tutustumaan päivittäin pientä pääsymaksua vastaan. Myös Duomon katolle voi nousta ihailemaan maisemia hissillä tai kävellen. Tarjolla on myös opastettuja kierroksia. Halutessaan voi vuokrata audiolaitteen, joka opastaa paikan saloihin. Kirkon läheisyydessä on lisäksi museo sekä kirjakauppa. Duomo on avoinna lähes vuoden jokaisena päivänä, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen

Viimeinen ehtoollinen on yksi renessanssimestari Leonardo da Vincin kuuluisimmista teoksista ja yksi maailman arvostetuimmista maalauksista. Sen ihaileminen onkin monelle syy saapua Milanoon.

ShutterstockMilano
Leonardo da Vincin kuuluisa maalaus Viimeinen ehtoollinen löytyy Milanosta Santa Maria delle Grazien kirkosta.

Viimeinen ehtoollinen sijaitsee Santa Maria delle Grazien kirkon ruokasalissa. Siihen on ikuistettu Raamatun evankeliumeissa kuvattu kohtaus, jossa Jeesus kertoo jonkun opetuslapsista pettävän hänet. Leonardo da Vinci aloitti maalauksen tekemisen vuonna 1495 ja sai sen lopulta valmiiksi 1498. Teosta on vuosien saatossa restauroitu ja tutkittu useaan otteeseen. Viimeisin restaurointityö saatiin valmiiksi vuonna 1999, jonka jälkeen maalaus ja sen yksityiskohdat ovat nousseet jälleen tutkimuksen kohteeksi.

Viimeinen ehtoollinen on mahdollista nähdä osallistumalla opastetulle kaupunkikierrokselle. Toinen vaihtoehto on varata ja ostaa lippu tutustumiskäynnille ennakkoon – tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä paikka on todella suosittu. Maalauksen katseluaika on myös rajoitettu 15 minuuttiin. Nämä seikat on hyvä huomioida jo matkaa suunnitellessa, jos tutustuminen Viimeiseen ehtoolliseen kuuluu matkasuunnitelmiin.

3. Sforzescon linna

Sforzescon linna on yksi Milanon mahtavimmista rakennuksista. Linna on peräisin 1300-luvulta ja sitä on paranneltu sen jälkeen useita kertoja.

Linna on toiminut aikoinaan Milanon hallitsijasukujen linnakkeena. Linna on ollut myös espanjalaisten, itävaltalaisten sekä ranskalaisten Napoleonin joukkojen hallinnassa sekä sotilasparakkina. 1800-luvun lopulla linna palautettiin takaisin milanolaisille. Nykyään linnassa toimii useita taidemuseoita, joissa on esillä eri aikakausien taidetta. Tunnetuimpia ovat Michelangelon, Leonardo da Vincin ja Tintoretton työt.

ShutterstockMilano
Sforzescon linna on yksi Milanon mahtavimmista rakennuksista.

Linnaan ja museoihin voi tutustua yhdessä tai erikseen. Jos linnaan ei halua mennä sisälle, voi muureja, torneja ja Napoleonin rakennuttamaa kaunista suihkulähdettä ihailla ulkopuolella. Linnaa ympäröivä puisto on myös tutustumisen arvoinen ja linnan sisäpiha suosittu oleskelupaikka.

4. Galleria Vittorio Emanuele II

Yhdistyneen Italian ensimmäisen kuninkaan mukaan nimetty ostoskeskus on luksusbrändien täyttämä shoppailupaikka, jossa sijaitsee myös kahviloita ja ravintoloita. Arkkitehti Giuseppe Mengonin suunnittelema rakennus valmistui 1800-luvulla, ja Galleria Vittorio Emanuele II onkin koko Italian vanhin ostoskeskus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockNäyttävä ostoskeskus, jossa lasikatto
Galleria Vittorio Emanuele II on peräisin 1800-luvulta.

Luksusliikkeiden ja tyylikkäiden ohikulkijoiden lisäksi ostoskeskuksen arkkitehtuuri tarjoaa valtavasti nähtävää: arkadirakennus, katon lasikupolit sekä ikkunoita ja parvekkeita ympäröivät komeat mosaiikit ja karyatidipatsaat ovat jo nähtävyys itsessään.

5. Oopperatalo La Scala

Milanon sydämessä sijaitseva La Scala on maailmankuulu oopperatalo, joka avattiin vuonna 1778. Niin ulkoa kuin sisältä näyttävä oopperatalo on toiminut monien kuuluisien esitysten näyttämönä, ja sen takana on pitkä historia ja perinne. Muun muassa Giuseppe Verdi oli aikoinaan La Scalan hovisäveltäjä.

ShutterstockOopperatalo La Scala Milanossa
La Scala on yksi maailman arvostetuimmista oopperataloista, ja sen ohjelmisto tarjoaa mahdollisuuden kokea korkeatasoista musiikkia ja teatteria.

Oopperatalon yhteydessä toimii myös museo, joka esittelee laajan kokoelman maalauksia, piirroksia, patsaita, pukuja ja muita oopperaan liittyviä esineitä. Museo on avoinna päivittäin ja sisäänpääsy maksaa aikuiselta noin 15 euroa.

La Scalan sisätiloihin pääsee oopperaesitysten ulkopuolella tutustumaan opastetulla tunnin kestävällä kierroksella, joka maksaa noin 30 euroa. Hinta sisältää myös museoon pääsyn.

6. Sempionen puisto

Milanon keskustassa sijaitseva Parco Sempione on suuri puistoalue, joka tarjoaa rauhallisen keitaan kaupungin sydämessä. Alue on rakennettu vuosina 1890–1893 ja se on ottanut mallia tyypillisestä englantilaisesta puutarhasta.

Puisto on suosittu paikka kävelyille ja piknikeille, ja sieltä johtaa kulku myös Sforzescon linnaan. Parco Sempione on ihanteellinen paikka rentoutua kaupungin vilinästä ja nauttia vehreästä ympäristöstä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMilano Sempionen puisto
Puistoon voi kulkea vaikuttavan Arco della Pacen, Pariisin Riemukaarta muistuttavan portin, alitse.

Lisäksi puistossa komeilee useita upeita rakennuksia ja nähtävyyksiä, kuten Arena Civica, Napoleonin aikana vuonna 1807 avattu amfiteatteri, joka toimii nykyään monikäyttöisenä stadionina muun muassa urheilu- ja musiikkitapahtumille.

Milanon triennaali pidetään myös Parco Sempionessa. Se on joka kolmas vuosi järjestettävä arvostettu taideteollisuusnäyttely ja tapahtuma.

Puistossa kohoaa myös Torre Branca -torni. Näköalatornista avautuu upeat maisemat kaupungin yli. Torni on 108 metriä korkea, ja sen huipulle pääsee hissillä.

7. Giardini Pubblici Indro Montanelli 

Giardini Pubblici on suuri julkinen puisto Milanon keskustassa. Se tarjoaa miellyttävän ympäristön kävelyille ja rentoutumiselle. Puistosta löytyy myös kiinnostavia rakennuksia ja nähtävyyksiä, kuten Ulrico Hoeplin planetaario ja Luonnontieteellinen museo. Kummankin nähtävyyden sisäänpääsy maksaa erikseen viisi euroa.

ShutterstockMilano Giardini Pubblici
Puistossa seisoo Milanon entisen pormestarin Gaetano Negrin patsas.

Puistossa on kauniita istutuksia ja polkuja, ja se on suosittu paikka paikallisten ja matkailijoiden keskuudessa. Giardini Pubblici on ihanteellinen paikka viettää aikaa luonnossa kaupungin sydämessä ja piipahtaa kahvilla tai syömässä jossakin puiston ravintoloista. Alueella on myös leikkipaikkoja perheen pienimmille.

Puiston kyljestä löytyy myös modernin taiteen museo GAM ja sen vierestä Padiglione d’Arte Contemporanea eli PAC, joka esittelee aina uusinta taidetta.

8. Leonardo da Vincin viinitila

Leonardo da Vincin viinitarha on historiallinen viinitarha, joka on omistettu kuuluisan taiteilijan muistolle. Tarha sijaitsee kauniissa ympäristössä ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua paitsi viinin viljelyyn myös alueen kulttuurihistoriaan. 

ShutterstockLeonardo da Vincin viinitarha Milanossa
Kaupunkiviinitarha sijaitsee lähellä kuuluisaa Viimeistä ehtoollista.

Tarhan historia on saanut alkunsa Ludovico “Il Moro” Sforzalta, joka antoi sen lahjaksi Leonardolle vuonna 1498. Viinitarha on nyt palautettu alkuperäiseen kuntoonsa. Viinitarha tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua Leonardon maailmaan ja maistella Malvasia di Candia aromatica -rypäleestä valmistettua ainutlaatuista viiniä.

Liput viinitarhaan digitaalisella äänioppaalla maksavat 10 euroa, ja opastetun kierroksen kanssa 20 euroa. Alueen museo ja kahvila ovat toistaiseksi suljettuna yleisöltä.

9. MUDEC-kulttuurimuseo

MUDEC on modernin taiteen ja kulttuurin museo, joka avattiin vuonna 2015. Museo tarjoaa monipuolisen katsauksen nykytaiteeseen ja kulttuuriin. Se on suosittu kohde taiteesta kiinnostuneille ja tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua erilaisiin taiteen muotoihin.

ShutterstockMudec Milano
MUDEC on osa Milanon monipuolista kulttuuritarjontaa.

Museon pysyvää kokoelmaa pääsee ihailemaan maksutta. MUDEC tarjoaa myös vaihtuvia näyttelyitä, joihin on erillinen sisäänpääsymaksu.

10. Piazza Gae Aulenti

Piazza Gae Aulenti on moderni aukio, joka sijaitsee Milanon liikekeskuksessa. Aukio on ympäröity lasirakennuksilla ja tarjoaa vaikuttavan kaupunkinäkymän. Se on suosittu paikka niin paikallisten kuin turistien keskuudessa.

ShutterstockMilano Piazza Gae Aulentti
Piazza Gae Aulenti toimii kohtaamispaikkana sekä ostos- ja ravintola-alueena.

Aukion ympärillä komeilevat erilaiset rakennukset, kuten Italian korkein pilvenpiirtäjä, 231 metriä korkea Unicredit Tower. Toisena huomionarvoisena nähtävyytenä on The Vertical Forest, kaksi tornia, jotka on peitetty 2 000 eri kasvilajilla. 

Jalankulkusilta yhdistää aukion vilkkaaseen Corso Como -katuun, joka on täynnä kauppoja, ravintoloita ja baareja. Illan pimetessä aukio herää eloon valojen, musiikin ja veden show’lla. 

11. Navigli-kanavat

Navigli-kanavat ovat historiallisia kanavia, jotka muodostavat kauniin verkoston kaupungin eteläosassa. Nämä kanavat ovat peräisin keskiajalta, ja niiden rakentaminen oli osa laajempaa vesihuoltohanketta.

Naviglion alueella on kaksi tärkeää kanavaa, Naviglio Grande ja Naviglio Pavese, jotka ovat täynnä charmia ja elämää. Nämä kanavat tarjoavat ainutlaatuisen kontrastin Milanon modernille kaupunkikuvalle. Niiden varrella on viehättäviä kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja, jotka luovat tunnelmallisen ilmapiirin.

ShutterstockMilano Naviglion alue
Naviglion alue on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Naviglion kanavilla Milanossa voi myös nauttia rauhallisista veneajeluista, jotka tarjoavat ainutlaatuisen tavan kokea kaupungin viehättävät vesireitit. Veneet lipuvat hitaasti pitkin kanavia, antaen vierailijoille mahdollisuuden ihailla kauniita siltoja, historiallisia rakennuksia ja tunnelmallisia kujia vesiltä käsin.

12. Breran taidemuseo

Breran taidemuseo, Pinacoteca di Brera, sijaitsee Milanon sydämessä ja on kiehtova vierailukohde taiteen ystäville. Vuonna 1809 avattu museo löytyy Breran kaupunginosasta, joka itsessään on täynnä charmia ja historiaa.

ShutterstockBreran taidemuseo on nähtävyys Milanossa
Breran museorakennus itsessään on osa Milanon historiaa, ja sen upeat tilat tekevät vierailusta unohtumattoman.

Breran taidemuseo tunnetaan laajasta taidekokoelmastaan. Nähtävillä on maalauksia, veistoksia ja muita taideteoksia, jotka tarjoavat monipuolisen katsauksen taiteen kehitykseen eri aikoina. Museo sisältää teoksia kuuluisilta taiteilijoilta, kuten Caravaggio, Raffaello Sanzio ja Giovanni Bellini.

13. Leonardo da Vincin tiede- ja teknologiamuseo

Leonardo da Vincin tiede- ja teknologiamuseo on moderni museo, joka on omistettu Leonardon teknologisille saavutuksille. Museossa vierailijat matkaavat ajassa taaksepäin, tutustuvat Leonardo da Vincin elämään ja hänen aikanaan tekemiin tieteellisiin ja teknologisiin löytöihin.

ShutterstockLeonardo da Vincin tiedemuseo Milanossa
Museossa esitellään interaktiivisesti Leonardo da Vincin monipuolisia keksintöjä, maalauksia ja piirustuksia.

Yleiset teemat, kuten tiedonhalu, tarkkaavaisuus ja poikkitieteellinen ajattelu, muodostavat Da Vincin työskentelytavan arvokkaan perinnön, joka on edelleen tärkeä. 

Näyttelyt ovat opettavaisia ja samalla viihdyttäviä, tehden museosta houkuttelevan paikan kaikenikäisille. Lippu museoon maksaa aikuiselta noin 10 euroa.

14. San Siron jalkapallostadion

San Siro on Milanon kuuluisa jalkapallostadion. Se on yksi Euroopan suurimmista ja historiallisimmista stadioneista. Paikka on pyhättö jalkapallofaneille, ja sen suuri kapasiteetti tekee siitä unohtumattoman paikan jalkapallo-otteluille.

ShutterstockMilano San Siron stadion
San Siron stadionilla pelaa kaksi Milanon huippujalkapalloseuraa, AC Milan ja Inter.

San Siro ei ole vain Milania ja Interiä vastaan pelattavien otteluiden näyttämö, vaan se on toiminut myös suurten konserttien areenana 1970-luvulta lähtien. Tällä hetkellä Milanoon rakennetaan uutta jalkapallostadionia, jonka on tarkoitus korvata nykyinen vuonna 2027.

15. Colonne di San Lorenzo

Colonne di San Lorenzo, Milanon keskustassa sijaitseva historiallinen alue, tunnetaan antiikin Roomasta peräisin olevista pylväistä. Nämä pylväät ovat säilyneet vuosisatojen ajan ja muodostavat nyt suositun kohtaamispaikan paikallisten ja matkailijoiden keskuudessa.

ShutterstockMilano Colonne di San Lorenzo
Pylväiden takana seisoo San Lorenzon basilika, yksi Milanon vanhimmista kirkoista.

Colonne di San Lorenzo -alue on erityisen suosittu iltaisin, kun tänne kokoonnutaan nauttimaan rennosta ilmapiiristä. Alueella on runsaasti ravintoloita, jotka tarjoavat ulkotiloja, joten täällä voi nauttia juomista ja seurasta kauniissa historiallisessa ympäristössä.

16. Basilica di Sant’Ambrogio

Basilica di Sant’Ambrogio on yksi Milanon vanhimmista kirkoista ja tärkeä uskonnollinen nähtävyys, joka sijaitsee hieman syrjässä kaupungin keskustasta. Se on omistettu Milanon suojeluspyhimykselle, Pyhälle Ambrosiukselle.

ShutterstockMilano Basilica di Sant’Ambrogio
Basilica di Sant’Ambrogio on avoinna yleisölle joka päivä ja vierailu on maksuton.

Kirkon alkuperä juontaa juurensa 300-luvulle. Basilikan sisätilat ovat vaikuttavia ja täynnä uskonnollista historiaa. Siellä voit ihailla antiikin mosaiikkeja, veistoksia ja muita taide-esineitä. 

17. Palazzo Reale eli Milanon kuninkaallinen palatsi

Palazzo Reale on historiallinen rakennus, joka toimi aiemmin Milanon hallituksen työtilana. Nykyään se toimii taidenäyttelyiden ja kulttuuritapahtumien näyttämönä.

ShutterstockMilanon kuninkaallinen palatsi
Milanon kuninkaallinen palatsi sijaitsee lähellä tuomiokirkkoa.

Palatsin upeat huoneet ja galleriat esittelevät sekä historiallista että nykyaikaista taidetta. Tämä arvokas rakennus avaa ikkunan Milanon kuninkaalliseen menneisyyteen. Pääsymaksu aikuisilta on noin 15 euroa.

18. Biblioteca Ambrosiana

Biblioteca Ambrosiana on Milanon vanhin yleinen kirjasto, jonka perusti kardinaali Federico Borromeo vuonna 1607. Ambrosiana on kulttuurin aarreaitta, joka sisältää laajan kokoelman harvinaisia käsikirjoituksia, korvaamattomia piirustuksia ja arvokkaita painotuotteita.

ShutterstockMilano Biblioteca Ambrosiana
Kirjasto sijaitsee upeassa rakennuksessa, joka on osa laajempaa kulttuurikokonaisuutta yhdessä Pinacoteca Ambrosianan taidegallerian kanssa.

Kirjasto on kuuluisa antiikin ja renessanssin mestariteoksistaan, jotka tekevät siitä merkittävän kohteen niin tutkijoille kuin taiteesta kiinnostuneille vierailijoillekin.

19. Cimitero Monumentale

Cimitero Monumentale on Milanon kuuluisa hautausmaa, jossa lepää monia kaupungin merkkihenkilöitä. Hautausmaa on perustettu vuonna 1866.

ShutterstockMilano Cimitero Monumentale
Cimitero Monumentale on yksi Euroopan kauneimmista hautausmaista.

Hautakivet ovat taideteoksia itsessään, ja hautausmaa on rauhallinen paikka kävellä ja tutkia kaupungin historiaa. Se on vaikuttava muistomerkki ja arvokas paikka hiljentymiseen.

Lue lisää: Rantapallon matkaopas Milanoon

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja