Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille
1. Girona, vaihtoehto Barcelonalle Kataloniassa
Ei kannata kuitenkaan unohtaa, että Gironasta voi jatkaa matkaa moniin muihinkin kohteisiin esimerkiksi Katalonian road tripillä. Tai entä jos viettäisitkin loman kokonaan Gironassa?
Barcelonaa pienempää ja rauhallisempaa lomakohdetta hakevat ihastuvat Gironan värikkäisiin rakennuksiin, jotka reunustavat kaupunkia halkovaa Onyar-jokea. Ihan pikkukylästä ei ole kyse: Gironassa on yli 100 000 asukasta.
Ruoasta ja viinistä kiinnostuneet matkailijat ovat saattaneet kuulla Gironan kolmen Michelin-tähden ravintolasta nimeltä El Celler de Can Roca, joka on valittu maailman parhaaksi ravintolaksi vuosina 2013 ja 2015.
Muita Gironan tunnettuja nähtävyyksiä ovat esimerkiksi kaupungin historiallinen katedraali sekä elokuvamuseo. Gironassa on myös useita muita historiallisia maamerkkejä kuten kirkkoja ja vanhan kylpylän rauniot.
Autolla Gironan kentältä voi siirtyä kätevästi myös Lloret de Marin rantakohteeseen, trendikkäänä bilekohteena tunnettuun Sitgesiin tai Saloun kaupunkiin, josta löytyy suosittu huvipuisto PortAventura.
Noin 50 kilometrin päässä Gironasta sijaitseva Figueres puolestaan tunnetaan Salvador Dalin kotikaupunkina, jossa on taiteilijalle omistettu museo.
Gironan lentokentältä on bussiyhteydet Gironan keskustan lisäksi Barcelonaan, Barcelonan El Prat -lentoasemalle sekä Costa Bravan rannikon kohteisiin. Suoraan kentältä pääsee myös Ranskan puolelle.
Ryanair liikennöi Gironaan Helsingistä. Barcelonan El Pratin lentokentälle pääsee puolestaan Finnairin ja Norwegianin suorilla lennoilla.
2. Bergamosta Milanoon ja Pohjois-Italian järville
Kaikki tietävät Italian Milanon, mutta oletko kuullut sen naapurissa sijaitsevasta Bergamosta?
Bergamoon pääsee Suomesta Ryanairin suorin lennoin sekä Helsingistä että Lappeenrannasta. Bergamon lentokenttä Orio al Serio sijaitsee vajaan 60 kilometrin päässä Milanosta. Lentoasemalta on bussiyhteys Milanoon.
Halpalentoyhtiöiden käyttämä Bergamon lentokenttä on brändätty portiksi Milanoon, mutta lomaa voi yhtä hyvin viettää myös Bergamossa. Noin 120 000 asukkaan kaupungissa riittää tarpeeksi nähtävää lomalle.
Bergamossa ei ainakaan kannata jättää väliin vierailua vanhassakaupungissa, kukkuloille rakennetussa yläkaupungissa eli Città Altassa. Siellä katuvilinän keskus on Piazza Vecchian aukio.
Bergamoa ympäröivät ja suojaamaan rakennetut venetsialaiset muurit on lisätty Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneet matkailijat voivat poiketa myös Santa Maria Maggioren basilikassa sekä Campanonen kellotornissa.
Museoista on syytä painaa mieleen esimerkiksi Bergamon luonnonhistoriallinen museo sekä taidemuseo Accademia Carrara.
Bergamon kenttä toimii edullisena reittinä myös Pohjois-Italian kauniisiin luontokohteisiin kuten Gardajärvelle ja Comojärvelle. Molempien järvien rannalle ajelee lentokentältä reilussa tunnissa, samoin Romeon ja Julian kaupunkina tunnettuun Veronaan. Siirtymiset onnistuvat myös julkista liikennettä käyttäen.
Helppo päiväretki Bergamosta on myös San Pellegrino Terme, jonka suomalaisetkin tuntevat samannimisestä hiilihapotetusta vedestä. Tämä unohdettu kylpyläkaupunki sijaitsee reilun 20 kilometrin päässä Bergamosta.
Pohjois-Italiaan on Suomesta muutenkin erinomaiset yhteydet. Finnairilla on reitit Milanoon sekä Linaten että Malpensan lentokentille, Veronaan ja Venetsiaan.
Venetsiaan lentävät Helsingistä myös Ryanair ja Norwegian.
3. Charleroi, portti Keski-Eurooppaan
Jos valitset Ryanairin lennon Brysseliin, on syytä huomioida, että lennot liikennöidään Charleroin kaupunkiin noin 60 kilometrin päähän pääkaupungista.
Charleroi itsessään ei ole suosittu lomakohde, vaan useimmat matkustajat jatkavat kentältä suoraan Brysseliin. Lentokenttäbussi ajaa Brysselin keskustaan noin tunnissa.
Belgiassa Charleroi tunnetaan kaupunkina, jolla ei ole kovin imarteleva maine. Charleroita pidetään usein kolkkona ja totta onkin, että kauneuskilpailuissa se ei pärjää monille muille belgialaisille kaupungeille.
Charleroin historiaa määrittää Bois du Cazierin hiilikaivoksessa vuonna 1956 tapahtunut onnettomuus, jossa kuoli 262 työntekijää. Kaivoksen paikalla on nykyään museo, joka on osa Vallonian kaivoksista koostuvaa Unescon maailmanperintökohdetta.
Jos haluat tutustua muihin Charleroin nähtävyyksiin, kannattaa kaupungissa vierailla esimerkiksi tasokkaassa valokuvamuseossa (Musée de la Photographie).
Lyhyiden etäisyyksien Belgiassa Charleroin kentältä on helppo matkustaa myös muualle kuin Brysseliin. Esimerkiksi postikorttimaisemistaan tunnetut Gent ja Antwerp sijaitsevat molemmat vain reilun tunnin ajomatkan päässä.
Vuokraamalla auton Charleroin lentokentältä kohde sopii myös aloituspisteeksi autoreissulle mihin tahansa Keski-Euroopassa. Belgiasta on helppo siirtyä Ranskaan, Alankomaihin ja Saksaan.
Nopeinta yhteyttä Brysseliin etsivät voivat valita Finnairin lennot Brysselin kansainväliselle lentokentälle, josta pääsee junalla keskustaan parissakymmenessä minuutissa.
4. Zadar – suorin lennoin Kroatian rannikolle
Zadar ei ehkä ole Kroatian tunnetuin lomakohde, mutta kaupunkiin lentäessäsi olet helpon etäisyyden päässä monista maan suosituimmista nähtävyyksistä. Zadar sopiikin hyvin tukikohdaksi matkailijalle, joka haluaa vuokrata auton ja tehdä retkiä.
Ryanair lentää suorin lennoin Helsingistä Zadariin kesäkaudella. Lentokenttäbussi liikennöi Zadarin kentältä kaupungin keskustaan sekä satamaan.
Yli 70 000 asukkaan Zadarin kaupunki on osa laajempaa Zadarin rannikkoa, johon kuuluu useita pienempiä kyliä.
Zadarin tunnetuin nähtävyys on muurien ympäröimä vanhakaupunki, joka on myös Unescon maailmanperintökohteiden joukossa.
Uudempia vetonauloja kaupungissa ovat vuonna 2005 rakennetut meriurut eli veteen laskeutuvat soivat portaat. Saman suunnittelijan Nikola Bašićin töihin kuuluu myös Auringon tervehdys -niminen monumentti, jonka sadat lasiset laatat järjestävät illan pimetessä värikkään valoshow’n.
Zadarista voi tehdä retkiä esimerkiksi Krkan ja Plitvicen kansallispuistoihin sekä Galešnjakin sydämenmuotoiselle saarelle. Šibenikin viehättävä kaupunki sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä ja Splitin suosittu lomakohde noin 1,5 tunnin päässä.
5. Beauvais, Pariisin naapuri
Beauvais–Tillén lentokenttää on alettu kutsua nimellä Paris–Beauvais, jotta Pariisiin matkustavat hoksaisivat käyttää sitä. Lentoasema sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Pariisista.
Beauvais on noussut Ranskan kymmenen vilkkaimman kentän joukkoon, ja Pariisin liepeillä se on kolmanneksi suurin kenttä Charles de Gaullen ja Orlyn jälkeen. Sinne liikennöivät Ryanairin, Wizz Airin ja EasyJetin kaltaiset halpalentoyhtiöt.
Yli 55 000 asukkaan Beauvais ei ole varsinainen turistikohde. Siellä pysähtyvät matkailijat voivat kuitenkin vierailla esimerkiksi goottilaistyylisessä katedraalissa (Cathédrale Saint-Pierre de Beauvais) tai Musée de l’Oisen taidemuseossa (MUDO).
Suomesta Beauvais’n lentokentälle pääsee Ryanairin suorilla lennoilla Helsingistä. Matkaa suunnitellessa kannattaa huomioida, että siirtymisiin on varattava hieman enemmän aikaa.
Helpointa Beauvais’n kentältä on matkustaa Pariisiin lentoasemalta lähtevällä yhteysbussilla, jonka päätepiste on Pershingin parkkialue Porte Maillot’n asemalla. Noin 75 kilometrin matka kestää keskimäärin tunnin ja 15 minuuttia.
Porte Maillot’n liikennekeskittymästä matkaa voi jatkaa Pariisin keskeisille alueille metrolla tai RER-junalla.
Auton vuokraaville roadtrippailijoille sijainnilla ei ole suurta merkitystä – itse asiassa liikkeelle lähteminen voi olla pienemmältä kentältä jopa helpompaa ja ruuhkattomampaa.
Nopein reitti Pariisiin kulkee Charles de Gaullen lentokentältä, jonne Finnair ja Air France liikennöivät Helsingistä.
Lue myös: Kaikkiin näihin kohteisiin pääset kesällä suorin lennoin Helsinki-Vantaalta – katso jättilista