Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ukraina

Ukraina

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 21.04.2015
Suuressa Ukrainassa matkailija voi viettää lomansa idän metropoleissa, Mustanmeren rannalla tai vaikka Karpaattien hiihtokeskuksissa.

Valtavan Ukrainan monet mahdollisuudet

Ukraina on pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin valtio. Edelleen hienoisessa turismikatveessa elävä maa ehti jo olla matkailullisesti nousussa ennen Itä-Ukrainan konfliktia. Tällä hetkellä matkailijan on syytä välttää tiettyjä alueita Ukrainassa, mutta esimerkiksi maan länsiosissa voi edelleen hyvin lomailla.

Maantieteellisen monimuotoisuutensa ansiosta Ukraina tarjoaa matkailijalle lukemattomia vaihtoehtoja. Kaupunkilomailun lisäksi Ukrainassa voi harrastaa monenlaisia aktiviteetteja. Karpaattien vuoriston hiihtokeskukset ovat laskettelumahdollisuuksiltaan melkeinpä Alppien veroisia – hintatasoltaan puolestaan selkeästi huokeampia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaassa tapauksessa Ukrainan-matkassa yhdistyvät sekä kaupunkien kulttuurikokemukset että elämykset luonnon helmassa. Rosoisella charmillaan maa hurmaa niin löysin rantein lomailevan kuin aktiivimatkailijankin.

Ukraina on maineeltaan kylmä ja luminen, mutta totuus on toisenlainen. Kuuma kesä mahdollistaa esimerkiksi sukeltamisen ja uimisen. Mustameren rannikko lienee suosituin tämän sortin kohteista, mutta kokeilunhaluisten kannattaa kokeilla esimerkiksi öistä pulahtamista johonkin maan monista järvistä.

Mahtavat arot ja valtavat tasangot tarjoavat puolestaan tekemistä muun muassa pyöräilijälle ja patikoijalle. Valokuvaajan lomasta voi sen sijaan tulla kiireinen. Maisemien taltiointiin on syytä varautua riittävän suurella muistikortilla.

Kaupunkikulttuuria ja katedraalien kupoleja

Reilun 40 miljoonan asukkaan Ukrainasta löytyy monia miljoonakaupunkeja, joiden ilmapiirissä yhdistyvät perinteisempi idän elämänmeno sekä nouseva länsimainen urbaanius.

Pääkaupunki Kiova on asutuskeskuksista suurin ja samalla ehkä maan suosituin sekä länsimaistunein matkakohde. Suurkaupunkien tunnelmaa pääsee aistimaan myös kauniissa Dnepropetrovskoissa sekä teollisuudesta ja kulttuurista tunnetussa Harkovassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ukraina on valtava

Kahdessa viimeksi mainitussa pääsee ehkä lähemmäs ukrainalaista arkea. Toisaalta myös urbaanimman Kiovan taivaanrantaa värittävät historialliset rakennukset, ortodoksiset kupolit sekä slaavilaiset palatsit. Myös tahmea asiakaspalvelu kertoo itäblokin kulttuuriperinnöstä.

Mustanmeren rannalla sijaitseva Odessa muistuttaa palmuineen ja rantabulevardeineen enemmänkin Etelä-Euroopan rantakohteita. Matkailijoille tutuiksi ovat tulleet erityisesti kaupungin hiekkarannat, yökerhot sekä hienostohotellit. Odessa onkin Mustameren helmi, varsinainen idän Ibiza, johon sekä paikalliset että turistit suuntaavat tuulettumaan.

Vodkaa, samppanjaa ja borssia

Ukraina on hyvä paikka aloittaa tutustuminen slaavilaiseen keittiöön. Maan tunnetuimpiin ruokalajeihin lukeutuvat muun muassa punajuuresta värinsä ammentava borssikeitto sekä uppopaistettu Kiovan kana. Myös esimerkiksi blinit ovat maassa suosittuja. Perinteisiä ruokalajeja on saatavilla melkeinpä kaikista maan ravintoloista.

Ukraina tunnetaan myös varsin eksessiivisestä juomakulttuuristaan. Hyvätasoisen hotellin aamiaisbuffetissa päivän voi halutessaan aloittaa samppanjalla ja vodkan puuttuminen liikelounaalta on harvinaisuus.

Miesten odotetaan kumoavan vodkasnapsinsa miehekkäästi yhdellä kulauksella. Naisille puolestaan suodaan yleisemmin mahdollisuus valita ruokajuomaksi vodkan sijaan esimerkiksi viiniä.

Ilmasto Ukrainassa

Ukrainaa hallitsee pääosin lauhkea ja mannermainen ilmasto. Kesät ovat lämpimiä, ajoittain jopa kuumia, talvet puolestaan kylmiä. Mustanmeren rannikolla meri vaikuttaa etenkin talvisin lämmittävästi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etelärannikko poikkeaa ilmastollisesti muusta Ukrainasta. Siellä vallitsee Välimeren ilmasto, mikä on tehnyt alueesta suositun lomakohteen.

Paras matkustusaika riippuu täysin omista intresseistäsi. Rantakohteet ovat luonnollisesti kesäisin parhaimmillaan, kun taas keskikesän polttava paahde voi olla liikaa kaupunkilomailijalle, jonka kannattaakin suosia kevättä tai syksyä. Laskettelukohteet ovat sen sijaan parhaimmillaan talvisin.

Turvallisuus Ukrainassa

Itäisen Ukrainan tilanne on konfliktien johdosta sekava. Lomamatkustusta alueelle ei suositella. Pääkaupungin Kiovan ja maan länsiosien osalta erityistä syytä välttää matkustamista ei kuitenkaan ole. Matkaa suunnittelevan kannattaa seurata Ulkoministeriön matkustustiedotteita ja ottaa selvää ajankohtaisesta tilanteesta ennen lähtöä.

Kiovan lentoasema toimii normaalisti, joten esimerkiksi vaihdollisissa lennoissa Kiovan kautta ei ole ollut ongelmia.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN UKRAINASSA

Ukrainaan tullaan yleensä kaupunkilomalle

Lennot Ukrainaan

Ukraine International Airlines lentää Helsingistä suoraan Kiovaan. Lento kestää vain noin pari tuntia ja yhteydet Kiovasta eteenpäin ovat hyvät. Itäisen Ukrainan tilanteesta huolimatta Kiovan lentoasema toimii täysin normaalisti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihdollisin yhteyksin maahan kuljettaa myös Air Baltic, jonka kyydissä matka Riian kautta Kiovaan kestää parhaimmillaan vajaat neljä tuntia.

Hinnat saattavat ajankohdan mukaan vaihdella paljonkin, mutta yleisesti ne eivät nouse järin korkeiksi. Halvimmillaan Kiovaan ja takaisin lentää jo noin 150 eurolla.

Majoitus Ukrainassa

Asumisen laatu ja hintataso vaihtelevat Ukrainassa huomattavasti. Saatavilla on niin todellisia luksushotelleja kuin hyvinkin vaatimattomia yöpymispaikkoja.

Etenkin suuremmissa kaupungeissa hotellien tähtiluokittelu saattaa tuntua hieman kummalliselta, eikä niihin kannatakaan sokeasti luottaa. Hotellivarauspalveluihin jätetty palaute on hyvä tapa saada lisäinfoa hotellien todellisesta tasosta.

Suosituimmissa matkakohteissa hotellitarjonta on kuitenkin yleensä varsin hyvä. Etenkin Kiovassa ja Odessassa valikoimaa löytyy.

Hostellissa yöpyvä budjettimatkailija selviää yleensä kohtuuhinnoin. Esimerkiksi Kiovassa on muutamakin alle kymmenen euron hostelli.

Suurempien kaupunkien ulkopuolella majoittuminen on luonnollisesti halvempaa, mutta matkailijan on kuitenkin syytä huomioida rajallinen valikoima ja maakuntien asukkien rajallinen kielitaito.

Liikkuminen Ukrainassa

Suuressa Ukrainassa välimatkat venähtävät helposti pitkiksi. Siinä, missä kaupungeissa pärjää hyvin busseilla tai metroilla, on pidempiä matkoja reissaavan hyödynnettävä usein pitkän matkan busseja tai yöjunia.

Myös Ukrainan sisäiset lennot ovat pidemmille matkoille varteenotettavia vaihtoehtoja, sillä hinnat ovat usein kohtuullisia. Kiovasta Odessaan lentää satasella, usein huomattavasti halvemmallakin.

UKRAINAN MATKAKOHTEET

Ukrainassa on upeat maisemat  mereen

Kiova on kulttuurin kehto

Dnepr-joen halkoma Ukrainan pääkaupunki Kiova on kahden ja puolen miljoonan asukkaan metropoli, jossa perinteet ja modernius kulkevat hurmaavalla tavalla käsi kädessä.

Kontrastin näkee jo kaukaa. Historialliset katedraalit, palatsit ja luostarit värittävät Kiovaa, jonka esikaupunkialueita hallitsevat neuvostoaikaiset kerrostalot. Toisaalla taas katutason ovat vallanneet modernit, länsimaiset muotitalot.

Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Pyhän Sofian katedraali sekä Marjinskin palatsi. Eritoten kannattaa tutustua Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaan Petšerskin luolaluostariin.

Kulttuurifanaatikolle Kiova on unelmakohde. Sekä kaupungin ooppera että teatteri ovat tunnettuja laadukkaista esityksistään. Museoista kiinnostavimpia ovat Kansallismuseo sekä Kiovan historiallinen museo.

Odessa, Mustanmeren helmi

Kiovan tapaan myös Odessalla on pitkä historia. Nykypäivänä se on tärkeä teollisuuskaupunki ja kaupan keskus. Näiden ohella sen merkitys Ukrainan turismille on suuri.

Mustanmeren helmeen matkaajia houkuttelevat sen leuto ilmasto, hyvät hiekkarannat sekä vaikuttava kulttuuritarjonta. Rentoutujalle palvelujaan tarjoavat myös lukuisat kylpylät.

Odessassa on vaikea uskoa olevansa edesmenneen Neuvostoliiton raunioilla. Pikemminkin kaupunki muistuttaa Välimeren lomakohteita palmuineen, hiekkarantoineen ja rantabulevardeineen.

Kaupunki on oivallinen kohde myös yössä viihtyvälle. Monet ravintolat, baarit ja yökerhot tarjoavat viihdykettä aamunkoittoon asti.

UKRAINAN PARHAAT

Merelliset maisemat

Kiinnostavimmat kohteet

  1. Odessa
  2. Kiova
  3. Karpaatit
  4. Lviv

Lisätietoa

Ukrainan virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / Jean & Nathalie , anaroza , lil’latvian , diasUndKompott