Hyppää sisältöön

Venetsian vanhimmalla kahvilalla on mehukas tarina – sinäkin voit käydä paikassa, jonne merkkihenkilöt kokoontuivat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.04.2019
Venetsian vanhimmassa kahvilassa maksat muustakin kuin tarjoiluista.

Ensimmäinen naisille avoin kahvila

Lasillisen nauttiminen Piazza San Marcon eli Pyhän Markuksen aukiolla on venetsialainen klassikko siinä missä gondoliajelukin. Molemmissa on yksi miinus: ne yllättävät kovilla hinnoillaan. Silti jokin vetää kävijöitä puoleensa.

Caffè Florian on Venetsian – ja tiettävästi koko Euroopan – vanhin edelleen toiminnassa oleva kahvila. Pyhän Markuksen aukiolla sijaitseva kahvila avattiin jo vuonna 1720, ja remonteista huolimatta se on pyritty säilyttämään mahdollisimman alkuperäisessä asussaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kahvilan perustanut Floriano Francesconi antoi sille alun perin nimen Alla Venezia Trionfante. Kaupunkilaisten suussa nimi vääntyi kuitenkin sen omistajaan viittaavaan muotoon, ja lopulta paikkaa alettiin kutsua virallisestikin Caffè Florianiksi.

Kahvilan sisätilat toimivat Procuratie Nuove -nimisessä rakennuksessa komean, katetun käytävän ja pylväiden takana. Kahvila koostuu erillisistä huoneista, jotka edustavat erilaisia tyylejä. Näistä uusin avattiin kävijöille vasta vuonna 1920 sen toimittua pitkään varastotilana.

Tänä päivänä monet kävijät valitsevat terassin voidakseen seurata aukion ihmisvilinää, mutta Florianin paras osa löytyy nimenomaan kahvilan sisätiloista. Upeat seinä- ja kattomaalaukset luovat tunnelman, johon voi kadota keskellä kiireistä Venetsiaa.

Kahvilan asiakkaina on nähty Venetsian vanhoja merkkihenkilöitä kuten runoilija Lordi Byron sekä kaupungin kuuluisin naistenmies, kirjailija Giacomo Casanova. Kulttuurialan isoista nimistä paikassa ovat viihtyneet myös muun muassa kirjailija Charles Dickens ja taiteilija Andy Warhol.

Floriania voidaan pitää edistyksellisenä ravintolana, sillä se oli aikoinaan kaupungin ainoa paikka, jossa myös naiset saattoivat kokoontua. Sanotaan, että juuri siksi Casanovakin viihtyi siellä niin hyvin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huomioi nämä asiat Caffe Florianissa

Jos päätät poiketa kahvilaan, varaudu siihen, että tuotteet ovat ylihinnoiteltuja. Florianissa hupenevia rahoja ei kannata suoraan vertailla tavalliseen kahvilakäyntiin – enemmänkin paikkaan voi suhtautua nähtävyytenä, jossa voi myös syödä ja juoda.

Kahvilassa tarjoillaan erilaisia kakkuja, leivonnaisia, jäätelöä, voileipiä ja salaatteja sekä tietysti kahvijuomia ja cocktaileja. Tarjonta on laadukasta, mutta jo tavallisten kahvien ja vesipullojen hinnat on hilattu reilusti yläkanttiin.

Kahvilalla on oma orkesteri, joka esittää live-musiikkia Piazza San Marcon aukiolla. Terassilla istuvilta asiakkailta peritään laskun yhteydessä lisämaksu musiikista. Tällä hetkellä maksu on kuusi euroa per henkilö. Italialaiseen tapaan laskuun lisätään myös coperto eli palvelumaksu.

Jos ajatus lisämaksuista ja korkeista hinnoista ärsyttää, kannattaa kaikki Piazza San Marcon kahvilat ja ravintolat kiertää kaukaa. Budjettimatkailija voi säästää suosimalla ravintoloita vilkkaimpien turistireittien ulkopuolella.

Venetsian helmikuussa järjestettävien karnevaalien aikaan Caffè Florian on suosittu paikka poseerata tyypillisissä venetsialaisasuissa ja -naamioissa. Kahvilassa on myös esimerkiksi kuvattu kohtaus Italiaan sijoittuvaan Hollywood-elokuvaan Lahjakas herra Ripley, joka ilmestyi vuonna 1999.

Katso alta matkailijoiden jakamia kuvia Florianista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Ensimmäistä kertaa Venetsiaan – 5 asiaa, jotka yllättävät jokaisen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Instagram

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko Tallinnassa tapana jättää tippiä?

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

Venetsian tärkeimmät nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

Seinäjoen ravintolat

Missä syödä Seinäjoella? Katso 10 ravintolavinkkiä

Milano

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja