Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Slovenia

Slovenia on monipuolinen kohde aktiivilomalaiselle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.12.2018
Slovenia on aktiivilomalaisen unelmakohde, joka pienuudestaan huolimatta tarjoaa monipuolisia matkailumahdollisuuksia.

Slovenia on viime vuosina kasvattanut suosiotaan matkakohteena. Entisen Jugoslavian vauraimpaan osavaltioon mahtuu pienestä pinta-alasta huolimatta runsaasti unohtumattomia luontokohteita ja hienoja historiallisia pikkukaupunkeja.

Slovenia on upeiden luontoelämysten maa

Slovenia on pinta-alaltaan pieni valtio, jossa on vain hieman yli kaksi miljoona asukasta. Pienelle maa-alalle mahtuu kuitenkin paljon hienoa luontoa: Slovenian luontotarjonta vaihtelee lumihuippuisista vuoristoista hienohiekkaisiin rantoihin ja idyllisiin vuorten ja metsien reunustamiin järvialueisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lomalla Sloveniassa kannattaakin suunnata vähintään päiväreissulle kaupunkien ulkopuolelle, sillä Slovenian hienointa antia ovat erilaiset luontokohteet ja aktiivilomailu. Lisäksi lyhyiden välimatkojen ansiosta kohteet ovat helposti ja nopeasti saavutettavissa.

Maan tunnetuimmat kohteet ovat pääkaupunki Ljubljana ja upeista järvimaisemistaan tunnettu Bled, mutta Sloveniassa on paljon muutakin kiinnostavaa. Paina mieleen ainakin maan Koillisosassa sijaitseva Maribor sekä täysin vastakkaisella puolella maata oleva rantakaupunki Koper.

Inka KhanjiSlovenia
Slovenian pääkaupunki Ljubljana on tunnelmallinen kohde, jonne on helppo matkustaa Suomesta.

Ympärivuotinen aktiivikohde

Etenkin aktiivilomaa etsivälle Slovenia tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja.

Maasta löytyy yli 7 000 kilometriä vuoristopolkuja, jotka takaavat sen, että vaeltajat ovat maassa kuin kotonaan, kunnosta ja aikatauluista riippumatta. Slovenia on myös pyöräilijöiden suosikkikohde, sillä karttoja on helposti saatavilla, ja reitit seuraavat sekä maastopolkuja että maanteitä.

Slovenian korkein vuori ja maan kansallissymboli Triglav kohoaa 2 864 metrin korkeuteen ja perinteisesti valtion presidentti aloittaa virkakautensa kiipeämällä vuoren huipulle. Vuori sijaitsee samannimisessä kansallispuistossa, josta löytyy myös reittejä joka kuntoluokkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli haluat eläytyä Narnia-elokuvan maisemiin ja harrastaa koskenlaskua, voit lipua alas turkoosina välkehtivää Soča-jokea kumilautalla tai kajakilla. Soča-jokeen pääsee tutustumaan parhaiten Bovecista tai Kobaridista, ja vesiurheilua tarjoavia yrityksiä alueelta löytyy useita.

Rantalomien ystäviä taas ilahduttaa Slovenian 46 kilometrin mittainen rantaviiva Adrianmerellä. Rannikkoa reunustavat keskiaikaiset kylät ja siistit uimarannat tarjoavat miellyttävät puitteet auringonpalvontaan.

Koko perheen lasketteluloma Sloveniassa

Slovenian parhaisiin puoliin kuuluvat maan loputtomat mahdollisuudet. Ympärivuotisen matkakohteen talviin vauhtia ja jännitystä tarjoavat lukuisat hiihtokeskukset.

Verrattuna moniin Alppien valtakeskuksiin rinneloma Sloveniassa tulee kustannuksiltaan melko edulliseksi.

Slovenian laskettelukeskukset ovat pienehköjä ja sopivat kokonsa ja rauhallisuutensa puolesta erityisen hyvin lapsiperheille. Tunnetuimpia maan hiihtokeskuksista ovat Kranjska Gora ja Bovecin kupeessa sijaitseva, Italian puolellekin levittäytyvä Kanin.

Mariborin laskettelukeskus on koko Slovenian suurimpia ja moderneimpia, ja yli puolet keskuksen metsäisistä laskettelurinteistä sopii hyvin lapsiperheille ja aloittelijoille.

Myös maastohiihtäjille löytyy lukemattomia latuvaihtoehtoja: hiihtolomalle voi lähteä esimerkiksi Planican kansainvälisen mäkihyppytornin maisemiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungeista Slovenian idyllisiin kyliin

Pienessä Sloveniassa on vain muutama kaupunki, joista suurin on maan turismin keskus, pääkaupunki Ljubljana. Toinen merkittävä kaupunki on Maribor.

Ljubljanassa matkaaja voi nauttia kaupungin historiallisista nähtävyyksistä, joista tunnetuin on kuninkaanlinna. Lisäksi voi keskittyä kaupungin monipuoliseen kulttuuriantiin ja rentoutua lukuisissa kahviloissa, jotka reunustavat kaupungin läpi virtaavan Ljubljanica-joen vartta.

Ljubljanasta ei ole pitkä matka maaseudun lukuisiin kyliin, joissa ihmiset ja eläimet elävät sulassa sovussa ja navetat ovat usein huomaamattomasti asuintalojen yhteydessä kylän keskellä.

Jos auringon ensisäteet eivät tarjoa aamuherätystä, sen tekevät mahdollisesti naapurissa asuvat lehmät tai kylän kirkonkellot.

Sloveniassa on yli kolmetuhatta uskonnollista monumenttia ja perinteiseen tapaan maaseudun kirkkojen kellot ilmoittavat ajasta viidentoista minuutin välein, kunnes aurinko on laskenut.

Slovenian maaseudun ihmeitä

Slovenian maaseudulla riittää kiinnostavaa tarjottavaa niin luonnonihmeitä etsiville kuin viineistä kiinnostuneillekin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viiniä viljellään Sloveniassa laajalti, ja viinialueita halkovat tiet kutsuvat ihailemaan kauniita maisemia ja pysähtymään tienvarsien viinikellareissa.

Luonnonihmeitä taas tarjoavat lukuisat luolastot, joista tunnetuimpia ovat Postojna Jama ja Unescon maailmanperintölistaltakin löytyvät Škocjan luolat. Etenkin jälkimmäinen houkuttelee paikan päälle tuhansia turisteja vuosittain.

Todelliseen rentoutumiseen hyvän vaihtoehdon tarjoavat Slovenian lukuisat kuumien lähteiden ympärille rakennetut kylpylät.

Slovenian hintataso on suomalaisittain edullinen, joten lomalla voi toteuttaa villejäkin unelmia ja panostaa elämyksiin huomattavasti kotimaata halvemmalla.

Ruokapöytään vaikutteita naapureilta

Vaikka Slovenia ei ole kansojen sulatusuuni, maa omaksunut paljon vaikutteita lähialueiden kulttuureista, mikä näkyy etenkin maan ruokakulttuurissa.

Slovenialainen ruokapöytä onkin yhdistelmä naapurimaiden herkkuja ja paikallisia erikoisuuksia. Erityisen vahvasti näkyy naapurimaa Italian vaikutus, mutta myös Itävallan ja Unkarin vaikutteita on paljon havaittavissa.

Sloveniassa ruokatilausten yhteydessä kannattaa miettiä läheisintä naapuria. Lähellä Italian rajaa sijaitsevissa kohteissa kannattaa tilata pizzaa ja pastaa, kun taas Itävallan rajan tuntumassa wieninleike kuuluu ruokalistojen vakioannoksiin.

Paikalliskulttuuri on suomalaiselle helppo

Yleisesti slovenialainen kulttuuri ei juuri poikkea suomalaisesta, mistä syystä matkailija pärjää maassa helposti. Muutamiin yksityiskohtiin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota.

Matkailijoiden on syytä huomioida maan korkeat työttömyysluvut. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen slovenialaiset menettivät rutkasti työpaikkoja tehtaiden sulkemisen myötä, ja eri puolilla maata kovat työttömyysluvut ovat jatkuneet siitä lähtien. Tämä näkyy paikallisten turhautumisena, ja edellyttää matkailijalta empatiaa. Paikallisia yrittäjiä kannattaakin tukea kansainvälisten ketjujen sijaan.

Slovenia selvisi 90-luvun alun Jugoslavian sodasta kymmenen päivän sodalla, joten sodan jättämät traumat eivät ole maassa yhtä syvät kuin naapureilla. Sodasta on kuitenkin syytä puhua varovaisesti ja vastapuolen kokemuksia kunnioittaen.

Sloveniassa puhutaan sloveenia, mutta useat paikalliset puhuvat monia entisen jugoslavian alueen kieliä. Myös saksaa, italiaa ja englantia osataan hyvin erityisesti matkailijoiden suosimissa kohteissa. Englantia puhutaan hyvin myös maaseudun matkailukohteissa.

Maa sopii mainiosti matkakohteeksi esteettömyyttä edellyttäville matkailijoille. Maassa toimii esteettömään matkailuun erikoistuneita matkatoimistoja, joiden avulla järjestyvät esimerkiksi kaupunkien väliset matkat ja lentokenttäkuljetukset. Suosituimmat kohteet kuten Ljubljana ja Bled-järvi onnistuu nähdä helposti myös pyörätuolista käsin.

Seksuaalivähemmistöille Slovenia on helppo matkakohde, ja erityisesti Ljubljanassa näkee sateenkaarilippuja useissa paikoissa. Slovenia salli vuonna 2015 samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot. Pride-kulkue on järjestetty Ljubljanassa vuodesta 2001 lähtien.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SLOVENIASSA

Inka KhanjiSlovenia
Maan tärkeimpiin kohteisiin liikkuminen onnistuu vaivatta, sillä etäisyydet ovat lyhyet.

Lentäen Helsingistä Ljubljanaan

Finnair lentää Helsingistä suoraan Ljubljanaan kesäkausina parhaimmillaan neljä kertaa viikossa.

Lentoaika on noin kaksi tuntia 40 minuuttia. Suorat lennot maksavat halvimmillaan noin 250 euroa.

Ljubljanan kentältä on säännöllinen bussiyhteys keskustaan. Lisäksi kaupungin ja kentän väliä liikennöivät monet minibussiyritykset.

Majoitus Sloveniassa

Slovenian maaseudulla pystyy majoittautumaan miltei joka kylässä joko bed and breakfast -tyyppisesti tai yöpymällä maatiloilla, joissa matkailija pääsee seuraamaan paikallista elämänmenoa aitiopaikalta.

Hotellitarjonta on Sloveniassa erinomaista ja majoitusta on hyvin saatavilla niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Osa maan vanhoista linnoista on valjastettu majoituskäyttöön, joten maaseudulta saattaa löytyä myös huipputasokkaita majapaikkoja.

Sloveniassa varsinkin kesällä kaupungit täyttyvät tapahtumista ja festivaaleista. Kaupunkivierailut maahan kannattaakin ajoittaa eri aihepiireihin liittyvien festivaalien mukaan ja tehdä hotellivaraukset ajoissa.

Liikkuminen Sloveniassa

Välimatkat ovat Sloveniassa lyhyitä, ja koko maan voikin kiertää autolla jopa päivässä.

Sloveniassa paras tapa liikkua on vuokrata oma auto, mutta myös bussilla ja junalla pääsee liikkumaan helposti ja kattavasti. Junaverkosto Sloveniassa ei ole kovin laaja. Bussilla matkustamiseen kannattaa varata reilusti aikaa varsinkin vuoristoalueilla.

Slovenian kaupungeissa pystyy mainiosti liikkumaan jalan. Tarvittaessa voi käyttää busseja tai ottaa taksin. Ljubljanan keskustan kävelyalueilla liikennöi ilmaisia sähköautoja, jotka on suunnattu erityisesti matkailijoille.

SLOVENIAN MATKAKOHTEET

Inka KhanjiSlovenia
Maribor on mainio kohde, jos haluat nähdä Sloveniassa muutakin kuin pääkaupungin.

Pääkaupunki Ljubljana

Slovenian suurin kaupunki Ljubljana on täydellinen kohde romanttisen viikonlopun viettoon. Kaupungin nimi on lähellä sloveenin kielen sanaa ”rakastettu”, eikä sympaattinen historiallinen keskusta jätä vierailijaansa kylmäksi.

Ljubljanassa keskustassa historialliset nähtävyydet sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan, ja kaikkialta löytää viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, joiden terasseille on mukava pysähtyä kesäkuumalla.

Ljubljanan tunnetuin nähtävyys on kuninkaanlinna, joka sijaitsee korkealla mäellä vanhan keskustan vieressä. Linnasta avautuu upea näköala yli koko kaupungin.

Ljubljanan sydän taas on Prešernov trg -aukio Ljubljanica-joen varrella. Aukiolta johtaa kolme lähes vierekkäin sijaitsevaa siltaa joen yli vanhaankaupunkiin.

Historiallinen Maribor

Historiallinen Maribor sijaitsee lähellä Itävallan rajaa. Itävallan puolella sijaitsevaa Grazia ja Mariboria pidetään sisaruskaupunkeina niiden läheisen sijainnin vuoksi.

Mariborista on helppo tutustua Slovenian laajoihin viininviljelyalueisiin. Mariboria ympäröivät monet kukkulat täynnä viiniviljelmiä, ja alueelta löytyy maailman vanhin edelleen satoa tuottava viiniköynnös.

Pienen Mariborin keskusta tarjoaa sympaattisia historiallisia rakennuksia nähtäväksi, ja kaupungin laitamilla voi kiivetä korkealle kukkulalle pitkin hulppean mittaisia portaita.

Bled on Alppien helmi

Bled on Slovenian suosituimpia matkakohteita, jota on usein kuvailtu Alppien helmeksi.

Syvänsinisen Bled-järven pienellä saarella sijaitsee keskiaikainen kirkko ja korkealla kallionkiellekkeellä järven yllä Bledin linna. Taustalla kohoavat kuvankauniit vuoret.

Pelkästään tämä maisema saa lukuisat turistit vierailemaan alueella, mutta paikalla on myös mahdollista tehdä erilaisia vaelluksia ja muita luontoretkiä.

Rantalomakohde Portorož

Portorož on Sloevenian oma rantalomakohde Adrianinmeren rannalla. Kaupunki elää rantalomalaisista.

Rantalöhöilyn ohella voi suunnata ihastelemaan keskiaikaista arkkitehtuuria Piraniin tai italiaisvaikutteista arkkitehtuuria Koperiin.

Škocjanin luolat

Škocjanin luolasto on luolien kokonaisuus, joka käsittää kilometrien edestä käytäviä. Kokonaisuuteen kuuluu muun muassa useita maanalaisia vesiputouksia ja tippukiviä.

Škocjanin luolasto on Unescon maailmanperintökohde, jota tuhannet turistit saapuvat ihailemaan vuosittain.

SLOVENIAN PARHAAT

ShutterstockSlovenia
Aktiivielämykset ovat Slovenian valtti, sillä hulppeat maisemat luovat erinomaiset puitteet monenlaisille kokemuksille.

Koe nämä Sloveniassa

  1. Vieraile Škocjanin luolissa.
  2. Laske kumilautalla pitkin syvänsinistä Soča-jokea.
  3. Katsasta Bled-järven uskomattomat maisemat.
  4. Vieraile slovenialaisella viinitilalla tutustumassa paikallisiin viineihin.
  5. Vietä leppoisa kävelypäivä Ljubljanan kuvankauniissa keskustassa.

Slovenian viralliset matkailusivut
Ljubljanan matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen, Satu Vänskä-Westgarth ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bled, Slovenia

Slovenian Bled-järvi on maan suosituin luontokohde, eikä ihme – katso kuvat ja ihastu vuoristomaisemiin!

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Pieni Slovenia on monipuolinen matkailumaa.

10 syytä matkustaa satumaiseen Sloveniaan

Triglav

Lähde luontomatkalle! Nappaa tästä ideat Euroopan upeisiin kansallispuistoihin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja