Slovenia on monipuolinen kohde aktiivilomalaiselle

Slovenia tunnetaan postikorttimaisista maisemistaan.

Kohdeopas: Slovenia

Slovenia on nouseva viinimaa.

Slovenia on aktiivilomalaisen unelmakohde, joka pienuudestaan huolimatta tarjoaa monipuolisia matkailumahdollisuuksia.

Slovenia on viime vuosina kasvattanut suosiotaan matkakohteena. Entisen Jugoslavian vauraimpaan osavaltioon mahtuu pienestä pinta-alasta huolimatta runsaasti unohtumattomia luontokohteita ja hienoja historiallisia pikkukaupunkeja.

Slovenia on upeiden luontoelämysten maa

Slovenia on pinta-alaltaan pieni valtio, jossa on vain hieman yli kaksi miljoona asukasta. Pienelle maa-alalle mahtuu kuitenkin paljon hienoa luontoa: Slovenian luontotarjonta vaihtelee lumihuippuisista vuoristoista hienohiekkaisiin rantoihin ja idyllisiin vuorten ja metsien reunustamiin järvialueisiin.

Lomalla Sloveniassa kannattaakin suunnata vähintään päiväreissulle kaupunkien ulkopuolelle, sillä Slovenian hienointa antia ovat erilaiset luontokohteet ja aktiivilomailu. Lisäksi lyhyiden välimatkojen ansiosta kohteet ovat helposti ja nopeasti saavutettavissa.

Slovenia-Kranj-Tourism-Slovenia-B. Kladnik

Ympärivuotinen aktiivikohde

Etenkin aktiivilomaa etsivälle Slovenia tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja.

Maasta löytyy yli 7 000 kilometriä vuoristopolkuja, jotka takaavat sen, että vaeltajat ovat maassa kuin kotonaan, kunnosta ja aikatauluista riippumatta. Slovenia on myös pyöräilijöiden suosikkikohde, sillä karttoja on helposti saatavilla, ja reitit seuraavat sekä maastopolkuja että maanteitä.

Slovenian korkein vuori ja maan kansallissymboli Triglav kohoaa 2864 metrin korkeuteen ja perinteisesti valtion presidentti aloittaa virkakautensa kiipeämällä vuoren huipulle. Vuori sijaitsee samannimisessä kansallispuistossa, josta löytyy myös reittejä joka kuntoluokkaan.

Mikäli haluat eläytyä Narnia-elokuvan maisemiin ja harrastaa koskenlaskua, voit lipua alas turkoosina välkehtivää Soča-jokea kumilautalla tai kajakilla. Soča-jokeen pääsee tutustumaan parhaiten Bovecista tai Kobaridista, ja vesiurheilua tarjoavia yrityksiä alueelta löytyy useita.

Rantalomien ystäviä taas ilahduttaa Slovenian 46 kilometrin mittainen rantaviiva Adrianmerellä. Rannikkoa reunustavat keskiaikaiset kylät ja siistit uimarannat tarjoavat miellyttävät puitteet auringonpalvontaan.

Koko perheen lasketteluloma Sloveniassa

Slovenian parhaisiin puoliin kuuluvat maan loputtomat mahdollisuudet. Ympärivuotisen matkakohteen talviin vauhtia ja jännitystä tarjoavat lukuisat hiihtokeskukset.

Verrattuna moniin Alppien valtakeskuksiin rinneloma Sloveniassa tulee kustannuksiltaan melko edulliseksi.

Slovenian laskettelukeskukset ovat pienehköjä ja sopivat kokonsa ja rauhallisuutensa puolesta erityisen hyvin lapsiperheille. Tunnetuimpia maan hiihtokeskuksista ovat Kranjska Gora ja Bovecin kupeessa sijaitseva, Italian puolellekin levittäytyvä Kanin.

Mariborin laskettelukeskus on koko Slovenian suurimpia ja moderneimpia, ja yli puolet keskuksen metsäisistä laskettelurinteistä sopii hyvin lapsiperheille ja aloittelijoille.

Myös maastohiihtäjille löytyy lukemattomia latuvaihtoehtoja: hiihtolomalle voi lähteä esimerkiksi Planican kansainvälisen mäkihyppytornin maisemiin.

Kaupungeista Slovenian idyllisiin kyliin

Pienessä Sloveniassa on vain muutama kaupunki, joista suurin on maan turismin keskus, pääkaupunki Ljubljana. Toinen merkittävä kaupunki on Maribor.

Ljubljanassa matkaaja voi nauttia kaupungin historiallisista nähtävyyksistä, joista tunnetuin on kuninkaanlinna. Lisäksi voi keskittyä kaupungin monipuoliseen kulttuuriantiin ja rentoutua lukuisissa kahviloissa, jotka reunustavat kaupungin läpi virtaavan Ljubljanica-joen vartta.

Ljubljanasta ei ole pitkä matka maaseudun lukuisiin kyliin, joissa ihmiset ja eläimet elävät sulassa sovussa ja navetat ovat usein huomaamattomasti asuintalojen yhteydessä kylän keskellä.

Jos auringon ensisäteet eivät tarjoa aamuherätystä, sen tekevät mahdollisesti naapurissa asuvat lehmät tai kylän kirkonkellot.

Sloveniassa on yli kolmetuhatta uskonnollista monumenttia ja perinteiseen tapaan maaseudun kirkkojen kellot ilmoittavat ajasta viidentoista minuutin välein, kunnes aurinko on laskenut.

Slovenian maaseudun ihmeitä

Slovenian maaseudulla riittää kiinnostavaa tarjottavaa niin luonnonihmeitä etsiville kuin viineistä kiinnostuneillekin.

Viiniä viljellään Sloveniassa laajalti, ja viinialueita halkovat tiet kutsuvat ihailemaan kauniita maisemia ja pysähtymään tienvarsien viinikellareissa.

Luonnonihmeitä taas tarjoavat lukuisat luolastot, joista tunnetuimpia ovat Postojna Jama ja Unescon maailmanperintölistaltakin löytyvät Škocjan luolat. Etenkin jälkimmäinen houkuttelee paikan päälle tuhansia turisteja vuosittain.

Todelliseen rentoutumiseen hyvän vaihtoehdon tarjoavat Slovenian lukuisat kuumien lähteiden ympärille rakennetut kylpylät.

Ruokapöytään vaikutteita naapureilta

Vaikka Slovenia ei ole kansojen sulatusuuni, maa omaksunut paljon vaikutteita lähialueiden kulttuureista, mikä näkyy etenkin maan ruokakulttuurissa.

Slovenialainen ruokapöytä onkin yhdistelmä naapurimaiden herkkuja ja paikallisia erikoisuuksia. Erityisen vahvasti näkyy naapurimaa Italian vaikutus, mutta myös Itävallan ja Unkarin vaikutteita on paljon havaittavissa.

Sloveniassa ruokatilausten yhteydessä kannattaa miettiä läheisintä naapuria. Lähellä Italian rajaa sijaitsevissa kohteissa kannattaa tilata pizzaa ja pastaa, kun taas Itävallan rajan tuntumassa wieninleike kuuluu ruokalistojen vakioannoksiin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SLOVENIASSA

Slovenia-Lake-Bohin-Tourism-Slovenia-Klemen Kunaver

Lentäen Helsingistä Ljubljanaan

Finnair lentää Helsingistä suoraan Ljubljanaan muutaman kerran viikossa.

Lentoaika on noin kaksi tuntia 40 minuuttia. Meno-paluut maksavat noin 300-350 euroa.

Ljubljanan kentältä on säännöllinen bussiyhteys keskustaan. Lisäksi kaupungin ja kentän väliä liikennöivät monet minibussiyritykset.

Majoitus Sloveniassa

Slovenian maaseudulla pystyy majoittautumaan miltei joka kylässä joko
bed and breakfast -tyyppisesti tai yöpymällä maatiloilla, joissa matkailija pääsee seuraamaan paikallista elämänmenoa aitiopaikalta.

Kielitaito on slovenialaisilla yleisesti kohdallaan, ja useimmiten englannilla pärjää tilanteessa kuin tilanteessa. Majoituksen etsimistä maaseudullakaan ei kannata luovuttaa kielitaidon pelossa. Myös italian ja saksan kielistä voi olla hyötyä.

Sloveniassa varsinkin kesällä kaupungit täyttyvät tapahtumista ja festivaaleista. Kaupunkivierailut maahan kannattaakin ajoittaa eri aihepiireihin liittyvien festivaalien mukaan ja tehdä hotellivaraukset ajoissa.

Liikkuminen Sloveniassa

Välimatkat ovat Sloveniassa lyhyitä, ja koko maan voikin kiertää autolla vain muutamassa tunnissa.

Sloveniassa paras tapa liikkua on auton vuokraus, mutta myös bussilla ja junalla pääsee liikkumaan. Junaverkosto Sloveniassa ei ole kovin laaja. Bussilla matkustamiseen kannattaa varata reilusti aikaa varsinkin vuoristoalueilla.

Slovenian kaupungeissa pystyy mainiosti liikkumaan jalan. Tarvittaessa voi käyttää busseja tai ottaa taksin.

SLOVENIAN MATKAKOHTEET

Slovenia-Celje-Tourism-Slovenia-Zavod Celeia

Pääkaupunki Ljubljana

Slovenian suurin kaupunki Ljubljana on täydellinen kohde romanttisen viikonlopun viettoon. Kaupungin nimi on lähellä sloveenin kielen sanaa ”rakastettu”, eikä sympaattinen historiallinen keskusta jätä vierailijaansa kylmäksi.

Ljubljanassa keskustassa historialliset nähtävyydet sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan, ja kaikkialta löytää viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, joiden terasseille on mukava pysähtyä kesäkuumalla.

Ljubljanan tunnetuin nähtävyys on kuninkaanlinna, joka sijaitsee korkealla mäellä vanhan keskustan vieressä. Linnasta avautuu upea näköala yli koko kaupungin.

Ljubljanan sydän taas on Prešernov trg -aukio Ljubljanica-joen varrella. Aukiolta johtaa kolme lähes vierekkäin sijaitsevaa siltaa joen yli vanhaankaupunkiin.

Historiallinen Maribor

Historiallinen Maribor sijaitsee lähellä Itävallan rajaa. Itävallan puolella sijaitsevaa Grazia ja Mariboria pidetään sisaruskaupunkeina niiden läheisen sijainnin vuoksi.

Mariborista on helppo tutustua Slovenian laajoihin viininviljelyalueisiin. Mariboria ympäröivät monet kukkulat täynnä viiniviljelmiä, ja alueelta löytyy maailman vanhin edelleen satoa tuottava viiniköynnös.

Pienen Mariborin keskusta tarjoaa sympaattisia historiallisia rakennuksia nähtäväksi, ja kaupungin laitamilla voi kiivetä korkealle kukkulalle pitkin hulppean mittaisia portaita.

Bled on Alppien helmi

Bled on Slovenian suosituimpia matkakohteita, jota on usein kuvailtu Alppien helmeksi.

Syvänsinisen Bled-järven pienellä saarella sijaitsee keskiaikainen kirkko ja korkealla kallionkiellekkeellä järven yllä Bledin linna. Taustalla kohoavat kuvankauniit vuoret.

Pelkästään tämä maisema saa lukuisat turistit vierailemaan alueella, mutta paikalla on myös mahdollista tehdä erilaisia vaelluksia ja muita luontoretkiä.

Rantalomakohde Portorož

Portorož on Sloevenian oma rantalomakohde Adrianinmeren rannalla. Kaupunki elää rantalomalaisista.

Rantalöhöilyn ohella voi suunnata ihastelemaan keskiaikaista arkkitehtuuria Piraniin tai italiaisvaikutteista arkkitehtuuria Koperiin.

Škocjanin luolat

Škocjanin luolasto on luolien kokonaisuus, joka käsittää kilometrien edestä käytäviä. Kokonaisuuteen kuuluu muun muassa useita maanalaisia vesiputouksia ja tippukiviä.

Škocjanin luolasto on Unescon maailmanperintökohde, jota tuhannet turistit saapuvat ihailemaan vuosittain.

SLOVENIAN PARHAAT

Slovenia-Tourism.Slovenia. U. Trnkoczy

Koe nämä Sloveniassa

  1. Vieraile Škocjanin luolissa.
  2. Laske kumilautalla pitkin syvänsinistä Soča-jokea.
  3. Katsasta Bled-järven uskomattomat maisemat.
  4. Vieraile slovenialaisella viinitilalla tutustumassa paikallisiin viineihin.
  5. Vietä leppoisa kävelypäivä Ljubljanan kuvankauniissa keskustassa.

Slovenian viralliset matkailusivut
Ljubljanan matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen, Satu Vänskä-Westgarth
Kuvat: Tourism Slovenia / Domen Grögl, B. Kladnik, Klemen Kunaver, Zavod Celeia Celje, U. Trnkoczy

Päivitetty: 26.8.2016

Slovenia: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Vaellusmatka Blediin, ihana, kaunis kaupunki, retket Alpeille ikimuistoisia, oppaat ammattitaisia, humoristisia, hotellin henkilökunta ystävällistä, oli hienoa olla suomalainen Sloveniassa.
Suomalainen opas Johanna ihana.
Suosittelen lämpimästi vaellusmatkaa, jos haluaa tidella päästä irti arjesta.
Matkalla kaikki meni napakymppiin.

Olimme äskettäin Sloveniassa lomalla koko perheen kanssa. Ihana maa ja erittäin vieraanvaraiset, ystävälliset ja spontaanit ihmiset. Kaunis ja monipuolinen matkakohde, jossa ehtii viikon aikana kokea kaikenlaista vuoristosta rantaelämään. Suosittelen lämpimästi!

En ole käynyt Sloveniassa, mutta olen selannut englanninkielisiä esitteitä, jotka eräs Suomessa työskentelevä tutkija oli tuonut työpaikalleni.