hero taustakuva

Oletko aina syönyt Tobleronea tietämättä, mistä se sai muotonsa? Jäljet johtavat Alpeille ja kabareehen

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Olet saattanut huomata Tobleronen ja sveitsiläisen vuoren yhdennäköisyyden - mutta löytyykö totuus sittenkin kabareesta?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 13.05.2019
facebook   whatsapp

Matterhorn on tosielämän Toblerone-vuori

Suurin osa suomalaisista tuntee sveitsiläisen Toblerone-suklaan ja on sitä joskus maistanutkin. Helposti tunnistettava pyramidin muotoinen pakkaus napataan usein tuliaisiksi esimerkiksi risteilyltä tai lentokentältä.

Kuulutko sinäkin niihin, jotka eivät ole ikinä huomanneet suklaan muodon mukailevan Sveitsin Alpeilla sijaitsevaa Matterhorn-vuorta? Pakkausta koristava vuori on siis todellinen paikka, jossa sinäkin voit käydä.

Zermattin vuoristokylän kupeessa kohoava Matterhorn sijaitsee Sveitsin ja Italian rajalla. Jyrkän pyramidin muotoista Matterhornia kuvaillaan usein rosoiseksi torahampaaksi, joka kurkottaa 4 478 metrin korkeuteen. Vuori on yksi Alppien kuuluisimmista.

Matterhornista on pitkään kerrottu legendaa, jonka mukaan se olisi antanut muodon Toblerone-patukalle. Toisaalta tarinan arvellaan olevan myöhemmin syntynyt urbaani legenda: suklaapatukka keksittiin jo vuonna 1908, mutta vuori ilmestyi pakkaukseen vasta 60-luvulla.

Pakkauksen Matterhornissa on toinenkin hauska yksityiskohta: kun katsot vuorta tarkasti, huomaat siihen piilotetun valkoisen, takajaloillaan seisovan karhun. Tämä viittaa siihen, että suklaatehtaan kotipaikkaa Berniä kutsutaan karhujen kaupungiksi.

Tobleronen kehitelleen suklaatehtaan tarina alkoi jo 1868, kun Jean Tobler alkoi valmistaa omia suklaatuotteitaan Bernissä sijaitsevassa liikkeessään. Myöhemmin toiminta laajeni, ja vuonna 1900 yritys siirtyi tämän pojalle Theodor Toblerille, joka valmisti ensimmäisen Tobleronen.

Löytyykö totuus Tobleronesta kabareesta?

Tobleronen verkkosivuilla kerrotaan, että suklaan nimi on sanaleikki Toblerista ja torronesta, joka on puolestaan italialainen hunajalla ja manteleilla höystetty nougat. Samoja raaka-aineita on käytetty myös Tobleronessa.

Valmistaja paljastaa toisenkin salaisuuden, joka saattaa harmittaa Matterhorn-teoriasta innostuneita. Tiettävästi inspiraatio suklaan malliin ei tullut Matterhornista, vaan yhdennäköisyys huomattiin vasta jälkeenpäin.

Toblerin pojat ovat väittäneet isänsä saaneen idean Pariisissa toimivan Folies Bergèren kabareesta. Show’ssa tanssijat muodostivat esityksen lopuksi pyramidin. Varmaa totuutta tuskin saadaan koskaan selville: Theodor Tobler menehtyi jo vuonna 1941.

Kabareetarina ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että Matterhorn on nykyään Tobleronen symboli. Lukemattomat matkailijat ovat poseeranneet jylhän vuoren siluettia vasten saman muotoinen suklaapatukka kädessään.

Zermattiin on helpointa matkustaa Suomesta lentämällä ensin esimerkiksi Italian Milanoon tai Sveitsin Geneveen. Alppikylä on suosittu aktiivilomailijoiden keskuudessa sekä kesällä että talvella.

Katso alta kuvia Matterhornista!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Tältä näyttää Euroopan korkein ulkoilmahissi – maisemat palkitsevat huipulla

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.