Hyppää sisältöön

Oletko aina syönyt Tobleronea tietämättä, mistä se sai muotonsa? Jäljet johtavat Alpeille ja kabareehen

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 11.05.2023
Olet saattanut huomata Tobleronen ja sveitsiläisen vuoren yhdennäköisyyden - mutta löytyykö totuus sittenkin kabareesta?

Matterhorn on tosielämän Toblerone-vuori

Suurin osa suomalaisista tuntee sveitsiläisen Toblerone-suklaan ja on sitä joskus maistanutkin. Helposti tunnistettava pyramidin muotoinen pakkaus napataan usein tuliaisiksi esimerkiksi risteilyltä tai lentokentältä.

Kuulutko sinäkin niihin, jotka eivät ole ikinä huomanneet suklaan muodon mukailevan Sveitsin Alpeilla sijaitsevaa Matterhorn-vuorta? Pakkausta koristava vuori on siis todellinen paikka, jossa sinäkin voit käydä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Zermattin vuoristokylän kupeessa kohoava Matterhorn sijaitsee Sveitsin ja Italian rajalla. Jyrkän pyramidin muotoista Matterhornia kuvaillaan usein rosoiseksi torahampaaksi, joka kurkottaa 4 478 metrin korkeuteen. Vuori on yksi Alppien kuuluisimmista.

Matterhornista on pitkään kerrottu legendaa, jonka mukaan se olisi antanut muodon Toblerone-patukalle. Toisaalta tarinan arvellaan olevan myöhemmin syntynyt urbaani legenda: suklaapatukka keksittiin jo vuonna 1908, mutta vuori ilmestyi pakkaukseen vasta 60-luvulla.

Pakkauksen Matterhornissa on toinenkin hauska yksityiskohta: kun katsot vuorta tarkasti, huomaat siihen piilotetun valkoisen, takajaloillaan seisovan karhun. Tämä viittaa siihen, että suklaatehtaan kotipaikkaa Berniä kutsutaan karhujen kaupungiksi.

Tobleronen kehitelleen suklaatehtaan tarina alkoi jo 1868, kun Jean Tobler alkoi valmistaa omia suklaatuotteitaan Bernissä sijaitsevassa liikkeessään. Myöhemmin toiminta laajeni, ja vuonna 1900 yritys siirtyi tämän pojalle Theodor Toblerille, joka valmisti ensimmäisen Tobleronen.

Löytyykö totuus Tobleronesta kabareesta?

Tobleronen verkkosivuilla kerrotaan, että suklaan nimi on sanaleikki Toblerista ja torronesta, joka on puolestaan italialainen hunajalla ja manteleilla höystetty nougat. Samoja raaka-aineita on käytetty myös Tobleronessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valmistaja paljastaa toisenkin salaisuuden, joka saattaa harmittaa Matterhorn-teoriasta innostuneita. Tiettävästi inspiraatio suklaan malliin ei tullut Matterhornista, vaan yhdennäköisyys huomattiin vasta jälkeenpäin.

Toblerin pojat ovat väittäneet isänsä saaneen idean Pariisissa toimivan Folies Bergèren kabareesta. Show’ssa tanssijat muodostivat esityksen lopuksi pyramidin. Varmaa totuutta tuskin saadaan koskaan selville: Theodor Tobler menehtyi jo vuonna 1941.

Kabareetarina ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että Matterhorn on nykyään Tobleronen symboli. Lukemattomat matkailijat ovat poseeranneet jylhän vuoren siluettia vasten saman muotoinen suklaapatukka kädessään.

Zermattiin on helpointa matkustaa Suomesta lentämällä ensin esimerkiksi Italian Milanoon tai Sveitsin Geneveen. Alppikylä on suosittu aktiivilomailijoiden keskuudessa sekä kesällä että talvella.

Katso alta kuvia Matterhornista!

ShutterstockEtualalla kukkia ja taustalla Matterhorn-vuori
Matterhorn on paitsi Alppien kuuluisimpia myös kauneimpia vuoria.
ShutterstockMatterhornin vuori Sveitsissä
Yli kahden kilometrin korkeudessa sijaitsevalta Stellisee-järveltä avautuu upea vuorimaisema.
ShutterstockPunainen juna ja Matterhorn-vuori taustalla
Jylhää Matterhornin vuorta pääsee ihailemaan myös paikallisen Gornergratbahn-junan kyydistä.

Lue myös: Tältä näyttää Euroopan korkein ulkoilmahissi – maisemat palkitsevat huipulla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Italia, Vatikaani ja San Marino

Kun matkustat Italiaan, löydät kolme maata yhden sisältä – joko ehdit käydä kaikissa?

Yllättävät asiat Roomassa

Mikä on Rooman räikein miinus? 6 asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen ikuisessa kaupungissa

Hammetschwandin hissi

Tältä näyttää Euroopan korkein ulkoilmahissi – upeat maisemat palkitsevat huipulla

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja