Hyppää sisältöön

Euroopan hurjin funikulaari tarjoaa lähes pystysuoraa kyytiä – kuin luonnon oma vuoristorata

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 14.04.2024
Gelmerin kuuluisa funikulaari vie Sveitsin hengästyttäviin vuoristomaisemiin. Oletko jo nähnyt videoita tämän radan kyydistä?

Gelmerbahn on suosittu kiskoköysirata Sveitsissä

Sveitsin Bernin kantonissa, noin 120 kilometrin päässä Zürichista sijaitsee kohde, jota korkeita paikkoja rakastavien on lähes mahdoton vastustaa.

Gelmerin funikulaari eli kiskoköysirata vie matkustajat alas jyrkkää rinnettä pitkin: parhaimmillaan reitin kaltevuus on jopa 106 prosenttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähes vuoristorataa muistuttava Gelmerbahn kuljettaa kyytiläiset Gelmerin laaksoon fantastisten vuoristomaisemien kohotessa aivan silmien edessä. Jos rakastat upeita maisemia, tässä funikulaarissa haluat ehdottomasti etupenkille.

Funikulaari on rakennettu vuonna 1926, ja se otettiin matkustajakäyttöön vuonna 2001. Sitä ennen rataa käytettiin painavien rakennustarvikkeiden kuljettamiseen Gelmerin padolle.

Shutterstock / Eva BocekGelmerin funikulaari
Gelmerin funikulaari on kuin luonnon oma vuoristorata.

Gelmerbahn tunnettiin ennen Euroopan jyrkimpänä funikulaarina, mutta tittelin vei vuonna 2017 toinen sveitsiläinen funikulaari Stoosbahn. Sen kaltevuus on tiukimmillaan 110 prosenttia.

Monien mielestä Gelmerbahn on kuitenkin edelleen Sveitsin upein funikulaari – se on nimittäin avoin toisin kuin Stoosbahn, jonka kyydissä matkustetaan lasihyteissä. Gelmerbahn onkin yhä Euroopan jyrkin avoin funikulaari.

Gelmerbahn on avoinna kesäkuusta lokakuuhun, ja yhdensuuntainen lippu maksaa reilut 18 euroa. Kokemuksesta pääsee nauttimaan kerrallaan 24 henkilöä, ja ihmisten lisäksi mukaan pääsevät myös koirat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gelmerin kiskoköysiradalle voi tehdä päiväretken esimerkiksi Interlakenista, Luzernista, Zürichista tai Bernistä. Helpointa sinne on saapua omalla vuokra-autolla.

Liput kannattaa hankkia etukäteen verkon kautta. Jos saavut paikalle ilman varausta, joudut varautumaan pitkiin jonoihin.

Katso videolta, millaiset maisemat funikulaarin kyydistä avautuvat!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Zürich, Sveitsi

Suorat lennot Zürichistä Kuusamoon ja Ivaloon ensi talvikaudeksi

Hotellin uima-allas Sveitsissä

Ei ihan tavallinen uima-allas! Hotellivierailla hulppeat maisemat kesällä ja talvella

Hotel Arbez sijaitsee puoliksi Ranskassa ja puoliksi Sveitsissä

Oletko kuullut? Euroopassa on kummallinen hotelli, jossa nukut samaan aikaan kahdessa eri maassa

Charles Kuonen -riippusilta, Sveitsi

Uskaltaisitko astua tälle sillalle? Maailman pisin jalankulkijoille suunnattu riippusilta saa jalat tutisemaan keskellä Alppeja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja