Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Sveitsi

Geneve - kaupunkiloma Alppien sydämessä

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.07.2017
Sveitsin länsipäädyssä sijaitseva Geneve on maan toiseksi suurin kaupunki ja tärkeä kansainvälisten organisaatioiden ja lentoliikenteen keskus.

Kansainvälinen Geneve on yksi Alppien tärkeimmistä keskuksista

Geneve tunnetaan yhtenä koko maailman kalleimmista kaupungeista ja korkea hintataso näkyy myös matkailupalveluissa. Hotelleista, ravintoloista ja julkisesta liikenteestä joutuu täällä maksamaan hieman enemmän kuin Suomessa, mutta hintojen ei silti kannata antaa vaikuttaa matkustuspäätökseen. Sveitsissä on täysin mahdollista lomailla myös kohtuukustannuksin.

Lounas tai illallinen ravintolalaivassa on viihtyisä tapa nauttia kesäillasta Genevessä.

Paras aika matkustaa on kesäkausi

Geneven ilmasto on tyypillinen Keski-Euroopan ilmasto. Kesät ovat kuumia, talvisin viilenee. Kesälämpötilat vaihtelevat tyypillisesti noin 20 ja 30 asteen välillä. Talvella saatetaan saada lumisateita ja pakkasia. Geneve sijaitsee matalalla järven tasolla, joten aivan vuoriston armoilla täällä ei olla. Kaupungista on kuitenkin vain kivenheitto lähimmille vuorille, joiden korkeuksissa ilmasto muuttuu nopeasti toisenlaiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesän voi katsoa alkavan jo huhti-toukokuussa ja lämmin kausi kestää pitkälle syksyyn. Jopa vielä lokakuussa on yli 20-asteisia päiviä. Geneven seutu on ympärivuotista matkailualuetta, joten ajankohta kannattaa valita omien mieltymysten mukaisesti. Jos tahdot sisällyttää lomaan laskettelua Alpeilla, on helmi-maaliskuu parasta aikaa siihen. Muussa tapauksessa kauneinta kautta on pitkä kesä ja erityisesti sadonkorjuuaika, jolloin Genevenjärven pohjoispuolen viiniviljelmät hehkuvat hienon keltaisina ja kylissä vietetään viinijuhlia.

Geneve on ranskankielistä Sveitsiä

Geneve kuuluu Sveitsin ranskankieliseen alueeseen ja parhaiten matkailija pärjää jos hallussa on ainakin jokunen fraasi ranskaksi. Kaupunki on kuitenkin hyvin kansainvälinen, sillä lukuisat suuryritykset ja kansainväliset organisaatiot työllistävät paljon muualta tulleita asiantuntijoita. Englannillakin tulee tarvittaessa toimeen lähes kaikissa tilanteissa. Monikielisessä maassa asuvat sveitsiläiset ovat myös tottuneet siihen, että kielen vaihtaminen on tarvittaessa luontevaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Genevessä kannattaisi ensisijaisesti asioida esimerkiksi saksaksi, sillä asennemuuri Sveitsin saksan- ja ranskankielisten alueiden välillä on kaikesta huolimatta yllättävän korkea.

Sveitsin valuutta on frangi. Voit vaihtaa rahaa joko etukäteen jo Suomessa tai nostaa sitä paikan päällä pankkiautomaatista. Valuutanvaihdon hintaerot näiden kahden vaihtoehdon välillä eivät yleensä ole merkittäviä jollei kyseessä ole tuntuvan suuri summa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN GENEVESSÄ

Riikka KrennYK, Geneve
Yhdistyneiden Kansakuntien porttien edessä komeilevat kaikkien jäsenvaltioiden liput.

Suorat lennot Helsingistä

Geneven lentoasema on merkittävä lentoliikenteen keskus ja yhteydet kaupunkiin ovat hyvät lähes kaikkialta maailmasta. Myös Suomesta pääsee Geneveen helposti Finnairin suorilla lennoilla. Edestakaisten lentojen hinnat vaihtelevat noin 250 – 450 euron välillä ajankohdasta riippuen. Kalleinta on hiihtolomakaudella, jolloin lentohinnat voivat alkaa jopa 600 eurosta. Vaihdollisia lentoja tarjoavat esimerkiksi KLM Amsterdamin kautta tai Swiss Airlines Zürichin kautta. Joissain tilanteissa vaihtoyhteys voi olla suoraa lentoa edullisempi tai aikataulullisesti helpompi.

Geneveen saapuessa kannattaa hyödyntää kaupungin erikoistarjous: lentomatkustajat saavat saapuessaan ilmaisen 80 minuuttia voimassa olevan julkisen liikenteen lipun, jolla pääsee helposti lentoasemalta keskustaan. Lipun voi lunastaa matkatavara-aulassa olevista automaateista – älä siis siirry hihnojen luota aulan puolelle ennen kuin olet napannut lipun mukaasi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Geneveen

Majoitus Genevessä

Geneven hotellitarjonta on laaja mutta hinnakas. Kaupungissa järjestetään runsaasti erilaisia suurtapahtumia, kongresseja ja messuja. Ne yhdessä YK:n ja muiden järjestöpäämajojen vilkkaan vierailijaliikenteen kanssa pitävät seudun hotellit kiireisinä ja hinnat korkeina.

Edullisin ratkaisu hotellikysymykseen on valita majapaikaksi jokin lähikaupungeista, esimerkiksi Geneven itäpuolella sijaitseva Nyon, joka on viihtyisä järvenrantakaupunki ja hintatasoltaan edullisempi, mutta kuitenkin niin lähellä Geneveä, että kulkeminen sinne onnistuu kyllä helposti.

Voit kokeilla myös kotimajoitusta, mutta se ei välttämättä tuo merkittävää säästöä, sillä yksityistenkin majoittajien hinnat ovat Sveitsissä muuta Eurooppaa korkeammat.

>> Vertaile hinnat ja varaa majoitus Genevestä

Liikkuminen Genevessä

Geneven keskustassa liikkuminen sujuu helposti jalkaisin, sillä etäisyydet ovat verraten lyhyitä. Julkinen liikenne toimii bussien ja raitiovaunujen voimin. Lähijunat liikennöivät kaupungin ulkopuolelle suuntautuvaa raideliikennettä. Taksit ovat Sveitsissä luotettavia, mutta myös melko kalliita.

Jos oleskelet matkasi aikana ainoastaan kaupungissa, ei vuokra-autosta ole juuri hyötyä. Mutta jos tarkoituksesi on tutustua myös maaseutuun tai tehdä päiväretkiä lähikaupunkeihin, on kaikkein helpon tapa liikkumiseen vuokra-auto. Autoilu on paras tapa päästä hienoimmille maisemapaikoille ja Alppien vuoristokyliin. Ajaminen Sveitsissä on helppoa eikä liikenne juuri poikkea suomalaisesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää autoilusta Sveitsissä
>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Genevestä

[rp_social]

GENEVEN NÄHTÄVYYDET

IstockphotoGenevenjärvi, Sveitsi
Genevenjärven kierros on hyvä idea autolomailijan reitiksi. Järven ehtii kiertää nopeimmillaan jo muutamassa tunnissa, mutta siihen voi hyvin käyttää vaikka koko viikon, sillä nähtävää riittää viinirinteistä vuoriin ja keskiaikaisiin kaupunkeihin.

Kierrä kaunis keskusta ja vanhakaupunki

Geneveen tutustuminen kannattaa aloittaa tutustumalla keskustaan ja vanhankaupungin alueeseen. Kävele rantakatua pitkin ja ihaile järvimaisemia, istahda kahville ja kierrä ikkunaostoksilla kellokorttelien luksuskaduilla. Tunnetuin Geneven keskustan maamerkeistä on 140 metrin korkeuteen vettä puhaltava suihkulähde Jet d’Eau. Rue du Rhônen ympäristö on täynnä kalliiden tavaroiden muotikauppoja sekä hulppean hintaisia kelloliikkeitä. Sveitsin kelloteollisuuden keskus Vallée de Joux sijaitsee maaseudulla lähellä Geneveä, joten kaupunki on päätynyt monen kellomerkin lippulaivaliikkeen sijaintipaikaksi.

Jos tahdot vihreää virkistystä kivitalojen keskustan tasapainotukseksi, ota suunta kasvitieteelliseen puutarhaan. Se sopii päiväkävelyn tai piknikin kohteeksi ympäri vuoden. Kasvitieteellisessä puutarhassa on myös hieno lasinen kaktustalo sekä trooppinen kasvihuone, jossa puut kantavat hedelmää talvellakin. Sekä puutarhaan että kasvihuoneille on vapaa pääsy.

Geneve yllättää ostoskaupunkina

Korkeahkosta hintatasostaan huolimatta Geneve yllättää ostoskaupunkina. Tarjonta on hyvää ja laadukasta, eikä sveitsiläiseen kaupantekotapaan kuulu minkäänlainen tyrkyttäminen. Parhaat ostospaikat löytyvät luksustavaraa etsivälle keskustan fiineiltä kaduilta ja tavallisempia ostoksia etsiville Balexert- ja Metro Shopping Cornavin -kauppakeskuksista. Genevestä on helppo tehdä ostosretki myös Ranskan puolelle edullisempien apajien äärelle. Naapurikaupunki Annemassen valikoima on runsas ja matka sinne lyhyt.

>> Lue Geneven ostosopas ja löydä parhaat tuliaiset

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Risteile Genevenjärvellä

Risteily Genevenjärvellä on viihtyisä tapa viettää päivää Alppien hienoissa vuoristomaisemissa. Järven valtavan koon hahmottaa todella vasta laivalla liikkuessa. Geneven kaupunki sijaitsee aivan järven länsipäädyssä ja kaupungista lähtee sekä risteilyjä että reittilaivoja monille eri reiteille. Laivamatkan voi yhdistää päiväretkeen vaikkapa Lausanneen, Nyoniin tai Ranskan Yvoireen. Näistä Yvoire on kenties kiinnostavin ja idyllisin. Sen pieni keskiaikainen keskusta on säilyttänyt historiallisen ilmeensä ja kesäpäivä sujuu mukavasti maisemaa ihaillen, kauppoja kierrellen ja terassien tarjonnasta nauttien.

Ulkoile Alpeilla tai Juravuorilla

Geneve itsessään sijaitsee tasamaalla, mutta lähimmät vuoret ovat vain pienen ajomatkan päässä. Kaupungin toisella puolella nousevat Alpit ja toisella Juravuoret. Esimerkiksi Chamonix ja Mont-Blanc ovat vain noin tunnin matkan takana. Lähin vuori ja kaupunkilaisten suosittu ulkoilukohde on Salèven vuori, jonne monet geneveläiset suuntaavat kaupungin vilinää pakoon viikonloppuisin ja iltaisin. Ranskan puolella noin kahdenkymmenen kilometrin päässä keskustasta sijaitseva vuori nousee 1 379 metrin korkeuteen. Ylös pääsee joko patikoiden tai helpointa reittiä Etrembièresistä lähtevällä kaapelihissillä, joka liikennöi huhtikuusta lokakuuhun.

Vieraile viinialueilla

Genevenjärven pohjoispuoli on historiallista viininviljelyaluetta, joka tuottaa esimerkiksi oikein hyviä valkoviinejä. Nyonin seudulla Juravuorten suuntaan kohoavilla rinteillä sijaitsee La Côten viinialue, johon kuuluva pienten kylien sarja on hienoa seutua kävely- tai polkupyöräretkille. La Côten sydäntä ovat Begninsin, Luinsin ja Vinzelin kylät.

Toinen Genevenjärven viinialue, idempänä Lausannen ja Montreux’n välissä sijaitseva Lavaux, on saanut Unescon maailmanperintökohteen statuksen hienojen maisemiensa ja tuhatvuotisen historiansa ansiosta. Jo roomalaiset viljelivät viiniä Lavaux’n jyrkillä rinteillä. Lavaux’n alueeseen voit tutustua esimerkiksi Lutryn ja Cullyn kylissä.

>> Lue lisää Lavaux’sta ja Sveitsin muista Unesco-kohteista

GENEVEN PARHAAT

Riikka KrennLuins, Sveitsi
Luinsin pikkukylä sijaitsee La Coten viinialueella Genevenjärven kupeessa.

Koe nämä Genevessä

 1. Kävely rantakaduilla
 2. Kasvitieteellinen puutarha
 3. Risteily Genevenjärvellä
 4. CERN-vierailu
 5. YK-vierailu
 6. Tee päiväretki mille tahansa lähivuorelle

Genevenjärven kauneimmat rantakaupungit

 1. Montreux
 2. Yvoire
 3. Rolle
 4. Morges
 5. Nyon
 6. Lausanne

Maista ainakin näitä Genevessä

 1. Chasselas-viini
 2. Juustofondue
 3. Filets de perche, Genevenjärven ahvenfileet
 4. Tomme vaudoise -juusto
 5. Vacherin Mont d’Or -juusto

Lue lisää

Geneven matkailusivusto

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn ja Istockphoto