Hyppää sisältöön

Vatikaani on kulttuurimatkailijan aarreaitta

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Katolisen kirkon keskus, kaupunkivaltio Vatikaani, pullistelee korvaamattomia taideaarteita ja esimerkiksi Dan Brownin suosikkiromaanista tuttuja rakennuksia.

Uskonnon, taiteen ja kulttuurin keskittymä

Vain 44 hehtaarin suuruinen Vatikaanivaltio sijaitsee keskellä Italian pääkaupunkia, Roomaa, ja se on maailman pienin itsenäinen valtio. Pienuudestaan huolimatta Vatikaani on todellinen aarreaitta kulttuurimatkailijoille.

Vatikaani on sanalla sanoen loistava kohde arkkitehtuurin ja taidehistorian ystäville, varsinkin kun arkkitehtuuri ja taide kulkevat siellä käsi kädessä. Alueen arkkitehtonisesti upeimmat rakennukset sisältävät usein myös muita korvaamattomia taideaarteita, kuten Michelangelon maalauksia ja Berninin veistoksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vatikaanin museot ovat suosittu käyntikohde

Pääsiäinen vetää pyhiinvaeltajia Vatikaaniin

Vatikaanissa, kuten Italiassakin, vallitsee välimerellinen ilmasto. Kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet koleita ja sateisia.

Turisteja kaupungissa on ympäri vuoden, mutta eläväisin matkustukausi on kesäkuulta elokuun loppuun. Korkealle kohoava lämpötila voi käydä suurkaupungissa tukahduttavaksi kesän kuumina kuukausina. Parasta matkustusaikaa ovatkin kevät ja alkusyksy, jolloin lämpötilat ovat miellyttävät ja suurimmat turistimassat poissa.

Pääsiäinen on todellista sesonkiaikaa Vatikaanissa tuhansien katolilaisten matkatessa uskonnolliseen keskukseen. Nähtävyyksiin jonottamiseen voi tällöin tuhlaantua tuntikaupalla aikaa.

Vatikaanin euroja matkamuistoksi

Vatikaanin rahayksikkö on euro ja valtio jopa lyö omia eurokolikoitaan. Vatikaanin euroja voi ostaa matkamuistomyymälästä kotiinviemisiksi. Erikoisia eurokolikoita tarjoavien myymälöiden lisäksi kannattaa pistäytyä myös Vatikaanin postitoimistossa – kortteihin saa tällöin Vatikaanin postileiman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso on yleisesti ottaen Vatikaanissa samaa luokkaa kuin Italiassa. Italiassa hinnat ovat hieman alhaisemmat kuin Suomessa, mutta vilkkaimmilla turistialueilla, eli myös Vatikaanissa, hinnat ovat usein keskivertoa kalliimmat ja hinta-laatusuhde esimerkiksi ravintoloissa on huono.

Kaupunkivaltio haltuun päivässä

Yleensä vierailu Vatikaanivaltioon yhdistetään Rooman matkaan. Kaupunkivaltio on pieni ja sen voi koluta läpi päivässä. Vatikaani sijaitsee Monte Vaticanon kukkulalla ja Tiberjoki virtaa aivan sen vierestä. Vatikaanin erottaa Roomasta vain sitä ympäröivät muurit, mutta matkailija ei välttämättä edes huomaa astuneensa Vatikaanin puolelle.

Vatikaanin suosituimpiin nähtävyyksiin, Pietarinkirkkoon ja Sikstuksen kappeliin, kannattaa varautua jonottamaan. Vatikaani on katolilaisuuden keskus ja paavi on sen valtionpäämies, jota myös matkailijoiden tulee kunnioittaa. Kirkoissa vieraillessa tulee peittää olkavarret ja polvet.

Vatikaanin nähtävyyksiin tutustumisen yhteydessä on helppo vierailla esimerkiksi Castel Sant’Angelossa eli Hadrianuksen mausoleumissa, joka sijaitsee Pietarinkirkkoa vastapäätä Tiberjoen rannalla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VATIKAANISSA

Pietarinkirkko on yksi maailman suurimmista kirkoista

Lentäen Roomaan

Vatikaani sijaitsee Rooman kaupungin sisällä ja helpoin tapa tutustua lilliputtivaltioon on tehdä se Rooman matkan aikana. Useat lentoyhtiöt lentävät Helsingistä Roomaan, joka on klassinen kaupunkilomakohde. Edestakaiset lennot voi halvimmillaan saada noin 200 eurolla. Jotkut matkatoimistot järjestävät Roomaan myös pakettimatkoja.

Lukuisia majoitusvaihtoehtoja

Majoitusvaihtoehtoja Rooman kaltaisessa suurkaupungissa on lukuisia viiden tähden hotelleista vaatimattomiin hostelleihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellien hintoihin vaikuttaa luonnollisesti hotellin sijainti ja matkustusajankohta. Lähellä suosittuja nähtävyyksiä ja turistikohteita hotellien hinnat ovat huomattavasti tyyriimmät kuin kaupungin laitamilla.

Liikkuminen Vatikaanissa

Kaupunkivaltio on pieni ja kaikki nähtävyydet sijaitsevat niin lähellä toisiaan, että se on helppo ottaa kävellen haltuun. Vatikaaniin pääsee kätevästi esimerkiksi Rooman metrolla. Lähimmät metroasemat ovat Ottaviano ja Ciro ”Musei Vatican”.

VATIKAANIN NÄHTÄVYYDET

Vatikaanin museon kierreportaat ovat valokuvaajien suosikkikohde

Pietarinkirkko

Vatikaanin kuuluisin rakennus on kiistämättä Pietarinkirkko, jota pidetään katolisen kirkon keskeisimpänä paikkana. Vuonna 1626 käyttöön otettu kirkko on yksi maailman suurimmista kirkoista.

Pietarinkirkon sanotaan sijaitsevan samalla paikalla, jossa apostoli Pietari ristiinnaulittiin. Pietarin, jota pidetään ensimmäisenä paavina, haudan uskotaan olevan Pietarinkirkon alla. Kirkko on täynnä kuuluisien taiteilijoiden, kuten Berninin ja Michelangelon töitä. Kuuluisin näistää lienee Michelangelon veistos Pietà.

Kirkon etupuolelle levittäytyvää Pietarinaukiota reunustaa nelirivinen pylväskäytävä ja 140 pyhimyspatsasta. Aukiolta löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia; maahan on esimerkiksi merkitty piste, josta katsottuna aukiota ympäröivä pylväskäytävä näyttääkin yhtäkkiä yksiriviseltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sikstuksen kappeli

Vatikaanin apostolinen palatsi on rakennuskompleksi, jonka eittämättä tunnetuin osa on Sikstuksen kappeli. Sikstiiniläiskappeliksin kutsuttu kappeli on maailman tunnetuimpia kirkkorakennuksia, ja sen pyhässä salissa suoritetaan uuden paavin valinta.

1500-luvulla paavi tilasi Michelangelolta, jota pidetään yhtenä taidehistorian suurimmista neroista, kuvituksen kattoholviin. Katon peittävä maalaus sisältää yli 300 hahmoa ja on vaikuttava näky vielä tänäkin päivänä. Michelangelon kädenjälkeä on myös alttarin yläpuolella komeileva Viimeinen tuomio -fresko. Sikstuksen kappelissa käy päivittäin kymmeniätuhansia vierailijoita ihastelemassa näitä maailmankuuluja taideteoksia.

Vatikaanin museot

Vatikaanin museossa on yksi maailman arvokkaimmista taidekokoelmista. Museo koostuu useista eri aikoina rakennetuista palatseista ja pihoista. Nyttemmin palatsit on muutettu museoiksi ja mittaamattoman arvokasta kokoelmaa pääsevät ihastelemaan kaikki halukkaat.

Museokompleksissa on taidetta useilta eri aikakausilta. Mielenkiintoisia ovat esimerkiksi muinaisen Egyptin aarteet sekä Raffaellon upeat maalaukset. Sikstuksen kappeli on myös osa Vatikaanin museoita.

VATIKAANIN PARHAAT

Pietarinaukiota reunustaa nelirivinen pylväikkö

Vatikaanin kuuluisimmat taideteokset

1. Michelangelon Sikstuksen kappelin kattomaalaukset
2. Michelangelon Viimeinen tuomio -fresko Sikstuksen kappelissa
3. Raffaellon Ateenan koulu -fresko Vatikaanin museossa
4. Raffaellon Parnassos-fresko Vatikaanin museossa
5. Michelangelon Pietà-veistos Pietarinkirkossa

Teksti: Jenna Lehkonen, Anni Moilanen
Kuvat: Flickr / David Paul Ohmer, Francisco Antunes, Andrey Belenko, Michal Osmenda, Joao Maximo