hero taustakuva

Varo näitä lomamatkallasi – 7 yleisintä turistihuijausta Roomassa

Istockphoto artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Kiehtovan Rooman suosio matkakohteena houkuttelee kaupunkiin paitsi runsaasti matkailijoita valitettavasti myös huijareita. Tunnista Rooman yleisimmät turistiansat ja vältyt joutumasta huijauksen kohteeksi.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 02.11.2017
facebook   whatsapp

1. Ota kuva gladiaattorin kanssa

Rooman historiallisten nähtävyyksien ja niistä erityisesti Colosseumin luona parveilee useita gladiaattorin asuun pukeutuneita miehiä, jotka esiintyvät mielellään valokuvissa hymyilevien matkailijoiden kanssa. Kuvan ottaminen ei kuitenkaan ole ilmaista hupia vaikka se saattaa siltä ensin vaikuttaa. Lomamuistojen tallentamisen jälkeen tuleekin yllättäen maksun aika.

Monet gladiaattoreiksi pukeutuneet miehet elättävät itsensä valokuvattujen matkailijoiden antamilla tipeillä, joita he vaativat kiitokseksi valokuvasta. Tämä gladiaattorin vaatima maksu voi olla useita euroja, ja kokeneina huijareina miehet taitavat ja tietävät keinot, kuinka kokemattomalta matkailijalta saa vaadittua mahdollisimman paljon rahaa, vaikka summa vaikuttaisikin vapaaehtoiselta. Ellet siis halua joutua sanaharkkaan viiden euron vuoksi, älä missään nimessä ota valokuvaa gladiaattorin kanssa.

Flickr / peterpe1Rooma, Italia
Gladiaattoreita näkee eniten Colosseumin liepeillä.

2. Ystäväranneke mukavalta vastaantulijalta

Matkailijoiden suosimien nähtävyyksien liepeillä vaanii monista muista kaupungeista tuttuja ystävärannekkeita tuputtavia henkilöitä. Katsellessasi kaikessa rauhassa nähtävyyksiä vastaantuleva ystävärannekekauppias alkaa sitoa määrätietoisin ottein narua ranteeseesi ja muutamassa sekunnissa valmis ranneke koristaa kättäsi. Ranteeseen kiinnitetty naru on nyt omaisuuttasi, ja korun tekijä haluaa tietysti saada korusta maksun.

Huijarin mahdollisista uhkailuista riippumatta kannattaa muistaa, että et aikonut ostaa ranneketta tai pyytänyt sitä itse. Joten sinun ei tarvitse myöskään maksaa sitä. Ystävärannekehuijaus on yksi suosituimpia, sillä sen onnistumisprosentti on hyvä. Viekkaat huijarit käyvät nopeasti hyvin epäkohteliaiksi ja jopa röyhkeiksi, mikä saa useimmat pulittamaan maksun vain päästäkseen eroon häiriköistä. Paras tapa välttää huijaus on yrittää estää nauhan sitominen ranteeseen heti alussa.

3. Eksynyt muotikuski tarvitsee apua

Jos Roomassa autokuski pysähtyy viereen kysymään ajo-ohjeita, kannattaa keskustelun aloittamista miettiä useaan otteeseen. Tavallisesti muotiliikkeen työntekijäksi esittäytyvä tyylikkäästi pukeutunut mies tulee kyselemään ajo-ohjeita, eikä lopeta keskustelua vaikka kertoisit olevasi turisti. Mies jatkaa keskustelua kysymällä suuntaa vaikkapa Colosseumille tai muulle lähistöllä sijaitsevalle tunnetulle nähtävyydelle, ja haluaa sen jälkeen osoittaa kiitollisuutensa avustasi.

Muotiliikkeen työntekijän takapenkillä tai peräkontissa on tietysti sattumoisin iso kasa kalliita design-vaatteita, ja hän haluaa myydä sinulle yhden tuotteen alennushintaan kiitokseksi korvaamattomasta avustasi. Yllättävää kyllä, design-vaatehuijaus toimii, ja monet turistit ovat lopulta maksaneet jopa useita satoja euroja väärennetyistä vaatteista joita he eivät edes halunneet.

4. Uuden ystävän kanssa klubille

Nuorten miespuolisten matkailijoiden on syytä olla valppaana Roomassa, sillä he ovat helppo kohde perinteiselle turistihuijaukselle. Arviolta samanikäinen mies lähestyy turistialueella yksin kulkevaa miesmatkailijaa jutustellen niitä näitä. Hetken kuluttua hän ehdottaa vierailua klubissa, ja maanittelee niin kauan, kunnes matkailija myöntyy vierailuun.

Klubissa vastassa on loputtomasti juomaa ja eksoottisia tanssijoita, mutta illan päättyessä hyväuskoista matkailijaa odottaa usean sadan euron suuruinen lasku riippumatta siitä, oliko lasissa halpaa olutta vai hyvälaatuista samppanjaa. Klubin valtavat turvamiehet tekevät selväksi että lasku on parempi maksaa, ja omasta turvallisuudestaan kiinnostunut matkailija pulittaa loppusumman mukisematta.

IstockphotoRooma, Italia
Auringon laskiessa Rooma näyttää toisen puolensa.

5. Tuntematon tarjoaa apua metroasemalla

Roomalaisten metroasemien lippuautomaatit voivat aiheuttaa päänvaivaa, ja automaattia ihmettelevä turisti saakin nopeasti seuraa ystävällisestä roomalaisesta, joka auttaa mielellään metrolipun ostamisessa. Kun lippu on paikallisen apurin avustuksella ostettu, pyytää hän seuraavaksi muutamaa kolikkoa tipiksi avusta.

Automaatit eivät ole mitenkään monimutkaisia, ja useimmat saavat ostettua lippunsa myös ilman apua. Siitä syystä olo onkin varsin typerä, kun tarpeettomalta tuntuneeseen avuntarjoukseen tarttumisen jälkeen joutuu vielä maksamaan avusta, jota tuskin olisi edes tarvinnut. Helpoten ylimääräisten tippien maksamiselta välttyykin, kun kieltäydyt avusta kohteliaasti mutta tiukasti.

6. Ruusu lahjaksi neitokaiselle

Perinteinen ruusuhuijaus toimii ja voi hyvin myös Roomassa, missä naispuolisia matkailijoita lahjotaan ruusuilla. Tavallisesti huijarit lähestyvät kaksin liikkuvia tai illastavia pariskuntia, ja huijari ylistää naisen olevan niin kaunis, että hänen on aivan pakko antaa tälle ruusu. Nainen ottaa kukan tietysti vastaan hämmentyneenä saamistaan kehuista, ja hetkeä ennen kuin pariskunta jatkaa matkaa, pyytää huijari mieheltä paria euroa maksuksi neidon ruususta.

Miesseuralainen on kiperässä tilanteessa: hänen on joko maksettava ilmaisesta ruususta tai pyydettävä naista palauttamaan ruusu takaisin. Huijaukselta välttyminen on kuitenkin hyvin helppoa, sillä ruusuista voi kieltäytyä.

7. Huijaripoliisit varastelevat lompakoita

Kukapa uskaltaisi vastustaa virkavaltaa varsinkaan ulkomailla? Matkailijoiden rehellisyyttä sumeilematta hyväksikäyttävät huijarit esiintyvät Roomassa italialaisina poliiseina ja vaativat matkailijoita näyttämään lompakkonsa. Hyväuskoisen matkailijan ojentaessa virkavallan edustajalle lompakkonsa ottaa huijari jalat alle ja pakenee turistin rahojen kanssa.

Huijaus perustuu ohjeeseen, jonka mukaan matkailijoiden tulee kantaa henkilöpapereita mukana kaikkialla. Vaikka henkilöllisyystarkastuksia ei tavallisesti tehdä kaduilla, toimii huijaus siitä huolimatta. Henkilöpapereita tivaavalta poliisilta kannattaa aina kysyä poliisin henkilökorttia, ja jos virkavallan edustaja vaikuttaa uskottavalta, ojenna hänelle ainoastaan henkilökorttisi ja älä missään nimessä koko lompakkoa.

>> Lue lisää vinkkejä Roomaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Istockphoto ja Flickr / peterpe1

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

 1. Joo, näitä ruusuhuijareita nähtiin Roomassa. Äijät yritti antaa mulle ruusuja, jolloin livahdin aina mieheni selän takaa toiselle puolelle ja hetken päästä jouduin taas livahtamaan takaisin. En todellakaan tartu sellaisiin.

  Suomessakin olen joutunut joskus väistelemään ruusuhuijareita. Toki joku kerta otin ruusun vastaan (oma mies ei mukana) ja kiitin. Sitten huijari alkoi vaatia rahaa, joten heitin ruusun häntä päin ja huusin, että ”tuollaisesta en todellakaan maksa” ja katosin paikalta.


 2. Muistakaa tämä: Vatikaanissa eräässä kirkossa kun levähdimme, istuin penkillä vasemmalla puolella vaimoni käsilaukku vierelläni.
  Yllättäen oikealle puolen penkkiä tuli isokokoinen mies seisomaan tehden ristinmerkin. Sitten mies kumartui minua kohden ja kuiskaili jotain epämääräistä kuin kysyen minulta jotain. Tietenkin nousin ja lähestyin häntä ja sanoin italiaksi etten ymmärrä koska hän puhuu niin hiljaa. OLin ottanut vaistomaisesti vaimoni käsilaukun mukaani noustessani penkiltä. Silloin tajusin miksi miehen ilme oli pettynyt. Sillä siltä puolen penkkiä jolla olin istunut käveli nainen joka sanoi miehelle jotain ja he poistuivat kirkosta yhdessä…
  Selvä peli: nainen odotti että jätän vaimoni laukun penkille kun mies herätti huomioni.
  En tiennyt tästä, mutta onneksi vaisto pelasi sen verran että otin vaimon laukun mukaani noustessani penkiltä. Quindi state attenti!


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.