Kuva: Shutterstock
Mitkä asiat yllättävät ensikertalaisen Venetsiassa?

Ensimmäistä kertaa Venetsiaan – 5 asiaa, jotka yllättävät jokaisen

Tarunhohtoinen Venetsia on myyttien kaupunki, joka onnistuu yllättämään ensikertalaisen. Varaudu näihin!

1. Hintaerot pöyristyttävät

Harva ehtii matkustamaan Venetsiaan asti kuulematta, että kyseessä on kallis kaupunki. Kun puitteet ovat yhtä ainutlaatuiset kuin Venetsiassa, on pieni rahastus jopa ymmärrettävää.

Suurin osa ensikertalaisista ei kuitenkaan osaa edes varautua härskeihin keinoihin, joilla turisteja vedätetään. Jos istut paraatipaikalla sijaitsevaan kahvilaan ja tilaat kahvin, et ikinä voi tietää mitä yhdestä juomasta tullaan veloittamaan.

Helpoin tapa nähdä loven lompakossaan on suunnata Pyhän Markuksen aukiolle ja päättää seurata ihmisvilinää kahvilasta käsin. Jos kahvilassa on livemusiikkia, varaudu lisäkuluihin. Mediassa huomiota saaneet kauhutarinat kertovat parin kahvin ja vesipullon takomasta sadan euron laskusta.

Virhe on helppo tehdä, sillä pelkälle kahvilla istuva matkailija ei välttämättä edes tarkista hintoja etukäteen. Palvelumaksut ja musiikkilisät tyhjentävät taskut nopeasti.

Venetsiassa kannattaa aina syödä ja juoda reilun etäisyyden päässä suosituimmista maamerkeistä sekä hintatason että laadun takia. Myös majoituksen hinnassa voi säästää ison siivun yöpymällä varsinaisen Venetsian ulkopuolella.

2. Matkustuskausi ei rajoitu kesään

Venetsiassa käy vuosittain huimat 30 miljoonaa turistia. Vertailuna voidaan käyttää Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua, joissa rekisteröitiin vuonna 2017 yhteensä 5,3 miljoonaa yöpymistä. Venetsian matkailijamäärät huitelevat omassa luokassaan.

Turistivirtoihin pätevät Euroopan lomakauden säännöt, mutta ne eivät rajoitu niihin – saapuuhan matkailijoita kaikkialta maailmasta. Vilkkaimmillaan kaupunki on kesäkuukausina, mutta ei ole olemassa aikaa, jolloin kanaalikaupunki ei houkuttelisi kävijöitä.

Myös talvikausi on Venetsiassa täynnä pienempiä sesonkeja. Joulu ja uusi vuosi houkuttelevat matkailijoita lomapäivien ansiosta, vaikka säässä ei olekaan kehumista. Helmikuussa vietetään ystävänpäivää ja Venetsian karnevaaleja, jotka ovat kaupungin kalenterivuoden ykköstapahtuma. Sitten onkin jo pääsiäisen aika.

Elokuussa monet italialaiset viettävät lomiaan ja pakenevat kaupungin helteitä, mikä saattaa näkyä liikkeiden tai ravintoloiden sulkemisena.

3. Veneellä ja jalkaisin – varaudu eksymään

Venetsian infrastruktuuri voi tuntua etukäteen hieman hämmentävältä. Kaikki tietävät kanaaleista, mutta kuinka paljon kaupungissa on varsinaisia katuja? Voiko Venetsiassa liikkua taksilla tai polkupyörällä?

Vastaus jälkimmäiseen kysymykseen on ei. Venetsiassa kuljetaan joko kävellen tai vesiteitse. Kalliit gondolit ovat huviajeluja varten, joten tavalliset siirtymiset paikasta toiseen suoritetaan vesibussilla (vaporetto). Venetsiassa liikennöi myös vesitakseja.

Kuva: ShutterstockVenetsian kadut
Venetsiassa liikutaan jalkaisin tai veneellä.

Venetsian kapeat kadut muodostavat herkullisen sokkelon, jossa ensikertalainen saa varautua eksymään. Se ei kuitenkaan välttämättä ole huono asia. Jos suunnistaminen tuntuu turhauttavalta, lähde harhailemaan ilman odotuksia. Vaikka et heti pääsisikään päämäärääsi, voit löytää matkan varrelta jotain parempaa.

4. Romantiikka on välillä kaukana

Venetsia on monien mielestä Euroopan romanttisin kaupunki, jonne suunnataan häämatkalle tai merkkipäivien viettoon. Aina tunnelma ei kuitenkaan ole matkailijan puolella.

Venetsian ylikuormittuminen on fakta, joka on saanut paikalliset jopa protestoimaan turismia vastaan. Päiväretkeläiset, risteilymatkustajat ja Venetsian-lomailijat täyttävät kaupungin kadut ja sillat välillä ääriään myöten. Kahdenkeskinen tila saattaa rajoittua hotellihuoneen seinien sisälle.

Matkustusajankohdasta riippuen Venetsiassa saattaa kiusata myös kaikkea muuta kuin puhtaiden kanaalien haju. Talvikuukausina saatat päästä kokemaan acqua altan eli kaduille tulvivan veden.

Ei ole kuitenkaan syytä huolestua: negatiivisten puolien lisäksi myös Venetsian kauneus onnistuu yllättämään. Monien matkailijoiden mielestä maalauksellinen kaupunki on todellisuudessa vielä kauniimpi kuin kuvissa.

5. Venetsiaan kuuluu uskomaton määrä saaria

Vaikka Venetsia on kuuluisa ympäri maailmaa, tulee kaupungin saaristomaisuus yllätyksenä monille matkailijoille. Venetsia on itse asiassa rakennettu 118 saarelle.

Päiväretkellä tai lyhyellä viikonloppulomalla ei välttämättä ole aikaa tutustua Venetsian laguunin muihin kohteisiin, mutta jos päiviä on enemmän, kannattaa lähteä myös historiallisen keskustan ulkopuolelle.

Venetsian laguunin suosituin rantakohde on Lido. Pitkän ja kapean hiekkasärkän rannat täyttyvät kesällä sekä turisteista että paikallisista.

Suosituimmat päiväretket suuntautuvat yleensä Muranoon, joka tunnetaan lasin valmistuksesta. Buranossa puolestaan tehdään upeita pitsitöitä. Molemmat saaret hurmaavat värikkäillä rakennuksillaan. Rauhallisempi vaihtoehto saarivierailulle on Torcello, jossa sanotaan olleen asutusta jo ennen varsinaista Venetsiaa.

Löytyypä Venetsian laguunista myös hylättyjä aavesaariakin, joille matkailijoilla ei ole asiaa.

Lue myös: Tiesitkö tämän Venetsiasta? 10 hauskaa faktaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 3.9.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia