Hyppää sisältöön

Yksi helppo moka voi sattua kenelle tahansa Italiassa – näin vältät sakot junassa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.04.2022
Tarkista aina Italiassa, pitääkö juna- tai bussilippu leimata ennen lähtöä.

Muista junalippusäännöt Italiassa

Haluatko liikkua lomakohteessa raiteita pitkin? Italia on erinomainen kohde junamatkailuun: reittiverkosto on kattava ja maisemat upeat. Samalla vältät autoiluun liittyvät miinukset kuten ruuhkat, paikoin kaoottisen liikenteen ja aggressiiviset kuskit.

Monille junamatkailijoille sattuu kuitenkin Italiassa helppo moka. Tästä löytyy esimerkkejä pitkin verkkoa, jossa sakkoja saaneet turistit tilittävät kokemuksiaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Italiassa tietyt junaliput on muistettava leimata ennen kyytiin nousemista. Ei siis välttämättä riitä, että olet maksanut lippusi – jos sitä ei ole leimattu, se ei ole voimassa. Konduktööri ei Italiassa leimaa lippuja.

Leimauksen vaativat ainakin kaikki sellaiset regionale-tyypin junat, joihin on ostettu lippu aseman tiskiltä tai lippuautomaatista. Regionale-junalla tarkoitetaan hitaammin liikkuvia junia, jotka liikennöivät myös syrjäisille seuduille.

Leimauslaitteita löytyy junalaitureilta tai niiden kupeesta. Käytännöstä muistutetaan yleensä myös kyltein, mutta ne jäävät helposti matkailijalta huomaamatta varsinkin silloin, kun omassa kotimaassa ei ole samaa käytäntöä.

Kaikkia lippuja ei tarvitse leimata

Jotta säännöt eivät menisi liian helpoiksi, ei kaikkia lippuja ei tarvitse leimata. Jos olet ostanut suurnopeusjunaan lipun, johon on selkeästi merkitty lähtöaika sekä paikkanumero, ei tarvetta leimaamiselle ole. Lippu on voimassa ainoastaan siihen vuoroon, johon se on ostettu.

Italia Rail -sivustolla kerrotaan, että vuonna 2016 astui voimaan uusi käytäntö, jonka mukaan myöskään verkosta ostettuja regionale-lippuja ei tarvitse leimata. Sen sijaan ne ovat automaattisesti voimassa tiettynä päivänä valmiiksi valitun neljän tunnin aikaikkunan verran.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockItalian junasäännöt
Cinque Terre on Italiassa esimerkki alueesta, jonka voi kokea junalla liikkuen.

Jos taas olet ostanut verkosta lipun, joka on tulostettava automaatista juna-asemalla, saatat lipun tyypistä riippuen joutua leimaamaan sen. Tarkista säännöt tai kysy henkilökunnalta apua asemalla.

Erilaiset junapassit tulee yleensä leimata ennen matkaa. Jos matkustat tietyn ajan voimassa olevalla tai tietyn määrän matkoja sisältävällä junapassilla, selvitä aina omaa lipputyyppiäsi koskevat säännöt etukäteen.

Muista leimata bussilippu

Muista leimaussääntö myös busseissa. Esimerkiksi Roomassa suosittu Trasteveren kaupunginosa on paikka, johon metro ei kulje. Bussilippuja saa tupakkakaupoista, mutta ne pitää muistaa myös leimata. Laitteet löytyvät busseista.

Jos konduktööri tai lipuntarkastaja havaitsee junassa tai bussissa leimaamattoman lipun, voi matkustaja saada 50 euron sakon. Selitykseksi ei auta se, että turistina et tiennyt asiasta. Italia on täynnä turisteja, joten jokaisen epätietoisen kohdalla ei voida tehdä poikkeuksia.

Italiassa junalippuja voi ostaa helposti verkon kautta. Liput voi hankkia suoraan junayhtiön sivuilta tai etsiä niitä Trainline- tai Omio-sovellusten kautta, jotka näyttävät kaikki toimijat. Italian suurin raideyhtiö on Trenitalia.

Italia ei ole ainoa paikka, jossa käytetään lippujen leimausta. Esimerkiksi Portugalissa ja Ranskassa törmäät myös leimauslaitteisiin.

Lue myös: Mikä on Rooman räikein miinus? 6 asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen ikuisessa kaupungissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja