Hyppää sisältöön

Kotimaan syyslomavinkit – viisi kaupunkia, joissa vietät onnistuneen loman

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 17.10.2022
Suomen kaupungit ovat täynnä mielenkiintoista tekemistä myös lokakuussa. Katso, mitä kaikkea kotimaan kohteissa voi tehdä syyslomalla!

Vietä onnistunut syysloma kotimaassa

Koululaisten syysloma on pian edessä ja lomia vietetään viikoilla 42 ja 43 asuinpaikasta riippuen. Poikkeuksellinen kesä innosti monet nauttimaan matkailusta kotimaassa ja Suomen matkakohteet tarjoavat kiinnostavaa tekemistä ja lomaelämyksiä myös syksyllä. Monissa kaupungeissa järjestetään koululaisten lomien aikaan erilaisia tapahtumia ja perheen pienimmille suunnattua ohjelmaa.

Kokosimme syyslomavinkit viiteen eri kaupunkiin. Lähde siis syksyiselle kaupunkilomalle tai löydä uutta tekemistä omasta kotikaupungista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Luontoseikkailuja ja kaupunkitunnelmaa Helsingissä

Syyslomaviikkojen tarjonta on Helsingissä varsin monipuolista, ja lomaviikko hujahtaa nopeasti kaupungin tapahtumissa sekä vierailukohteissa.

Yksi syyslomakauden päätapahtumista on Linnanmäen Valokarnevaali, joka järjestetään 13.–23.10. Valokarnevaalin aikana huvipuisto täyttyy karnevaalitunnelmasta ja valoista. Sisäänpääsy kannattaa varata etukäteen Linnanmäen verkkokaupasta.

Helsingin Kauppatorin tuntumassa tarkenee polskia syyslomalla kuten kesällä konsanaan, sillä rannalla sijaitsevan Allas Sea Pool -merikylpylän lämmitetyssä uima-altaassa ei tarvitse palella. Trooppinen tunnelma jatkuu Töölönlahden pohjoispuolella sijaitsevassa Talvipuutarhassa, missä voi tutkiskella trooppisia kasveja, värikkäitä kaloja ja viettää mukavan eväshetken.

Pääkaupunkiseudulla on lukuisia retkikohteita, ja syyssäästä pääsee nauttimaan esimerkiksi Seurasaaressa, Suomenlinnassa, Pihlajasaaressa tai Espoon puolella sijaitsevassa Nuuksion kansallispuistossa. Kehnon sään sattuessa esimerkiksi Luonnontieteellinen museo tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille.

Lue lisää vinkkejä Helsinkiin Rantapallon matkaoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kotimaan syyslomavinkit 2022

2. Kuopion syysloma on museoita ja ulkoilua

Savolaiskaupunki Kuopio panostaa koululaisille suunnattuihin tapahtumiin erityisesti kaupunkilaisten omalla syyslomaviikolla 42, sillä silloin Kuopiossa vietetään supersyyslomaa. Supersyysloman aikana moniin museoihin on ilmainen sisäänpääsy alle 18-vuotiailta ja lapsiperheille on tarjolla erityisohjelmaa.

Syysloman ehdoton ajanviete on Kuopiossakin ulkoilu. Kaupungin tunnetuin kohde, korkealla kukkulalla sijaitseva Puijon torni ja sitä ympäröivä ulkoilualue, ovat suosittuja lokakuussakin. Muita hyviä ulkoilukohteita ovat esimerkiksi Katiskaniemi, Halmejoki sekä Kolmisoppi–Neulamäen alue.

Kuopion tori ja sen yhteydessä sijaitseva kauppahalli ovat hyviä vierailukohteita läpi vuoden.

>> Lue lisää vinkkejä Kuopioon Rantapallon matkaoppaasta!

3. Talvitunnelmat alkavat Rovaniemellä jo syyslomalla

Jos haluat aloittaa joulun tunnelmoinnin jo syyslomalla, Rovaniemi sopii siihen loistavasti. Napapiirillä sijaitsevassa Joulupukin pajakylässä voi vierailla itse Joulupukin luona. Joulupukki on tavattavissa joka päivä ilman sisäänpääsymaksua.

Syysloman aikana voi tutustua Lapin luontokohteisiin, sillä lyhyen matkan päässä Rovaniemen keskustasta on lukuisia luontopolkuja ja makkaranpaistopaikkoja. Esimerkiksi Ounasvaaran kävelyreitit ja luontopolut sekä vaikkapa Korkalovaaran luontopolku ovat hyviä ulkoilukohteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rovaniemen illat ovat pimeitä jo syysloman aikaan, mikä yhdessä pikkupakkasten kanssa luo hyvät edellytykset revontulille. Iltaisin kannattaa tehdä kävelyretkiä keskustan valojen ulottumattomiin komeiden revontulien varalta.

>> Lue lisää vinkkejä Rovaniemelle Rantapallon matkaoppaasta!

4. Tampereella erikoisohjelma syyslomalle

Tamperelaiset viettävät syyslomaa viikolla 42, jolloin kaupungin museoissa sekä huvipuisto Särkänniemessä järjestetään runsaasti erikoistapahtumia. Muun muassa Vapriikissa ja Lastenkulttuurikeskus Rullassa on syyslomaviikon erikoisohjelmansa. Särkänniemi järjestää 13.–22.10. Karmiva karnevaali -tapahtuman, jolloin huvipuiston laitteet ovat auki iltamyöhään ja puiston valtaa karnevaalitunnelma.

Vastapainoa museoille tarjoavat Tampereen lukuisat ulkoilualueet, joista esimerkiksi Tiitiäisen Satupuisto ja Pikku Kakkosen puisto sopivat mainiosti perheen pienimmille. Pyynikin näyttävä ulkoilualue taas sopii koko perheelle, ja siellä kohoavassa näkötornissa voi nauttia kuuluisat munkkikahvit.

Huonolla säällä energiaa voi purkaa muun muassa Irti Maasta -keskuksessa, trampoliinipuistossa tai sisäleikkipuistoissa. Room Escape -pakopelien parissa viihtyvät kaikki perheenjäsenet ja kaikki pakohuoneet sopivat myös pienemmille lapsille. Hurjapäät pääsevät vauhtiin Varalan urheiluopistossa sijaitsevassa Flowpark Varala -seikkailupuistossa.

>> Lue lisää vinkkejä Tampereelle Rantapallon matkaoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Ulkoile syyslomalla Oulussa

Syysloma sujuu Oulussa ulkoillen. Kaupungissa pääsee luistelemaan jo lokakuussa, kun Raksilan tekojääkenttä jäädytetään lomalaisia varten. Hyviä syksyisiä ulkoilukohteita ovat esimerkiksi keskustan tuntumassa sijaitsevat Ainolan puisto ja Hietasaari.

Oulun ympäristössä on monia hyviä päiväretkikohteita, joiden luonto ja hyvät ulkoilumahdollisuudet sopivat syyslomalaiselle. Esimerkiksi Kiimingissä sijaitseva Koiteli, lintujen pesimäpaikkana tunnettu Liminganlahden luontokeskus ja lauttamatkan päässä oleva Hailuoto ovat komeita vielä lokakuussakin. Lisäksi Oulun omat ulkoilualueet Pilpasuo, Sankivaara, Virpiniemi ja Sanginjoen ulkometsä sopivat mainiosti syysloman retkelle.

Inka KhanjiKotimaan syyslomavinkit
Koitelin koskialue on kiinnostava luontokohde kätevän matkan päässä Oulusta.

Huonon sään sattuessa Oulussa on tekemistä sisätiloissa, sillä esimerkiksi Tietomaa ja Kierikkikeskus kiinnostavat perheen pienimpiä. Hieman vanhemmille lapsille hyviä aktiviteetteja löytyy muun muassa Oulun kiipeilykeskuksesta ja Exit-pakopeleistä.

>> Lue lisää vinkkejä Ouluun Rantapallon matkaoppaasta!

Teksti: Inka Khanji ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hotelli U14, Helsinki

U14 on leikkisä design-hotelli keskellä Helsinkiä: perheomisteinen, mutta osa jättiketjua

Aamiaisannos lautasella

Helsingin herkullisimmat hotelliaamiaiset – 10 vaihtoehtoa

Tampereen parhaat ravintolat

Ravintolavinkit Tampereelle – 26 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Helsingin iltapäiväteet

Iltapäivätee Helsingissä – katso neljä erilaista vaihtoehtoa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja