Hyppää sisältöön

Oulun parhaat nähtävyydet: 10 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.06.2023
Oulun-lomalla riittää tekemistä, sillä kaupunki on täynnä kiinnostavia nähtävyyksiä. Koe ainakin nämä paikat!

1. Kauppatori, kauppahalli ja torinranta

Oulun keskustan suosituin ajanviettopaikka kesäkuukausina on vesistön edustalla sijaitseva torialue laitureineen. Kauppatori täyttyy erityisesti kesäisin torikojuista ja lomalaisista, mutta elämää torilla on vuoden ympäri. Siitä pitävät huolen tunnelmalliset aittarakennukset sekä näyttävä kauppahalli.

Inka KhanjiOulu
Kauppatorin aittojen terassit täyttyvät vauhdilla aurinkoisella säällä. Taustalla näyttävä kauppahalli.

Torin laiturialue, torinranta, on suosittu ajanviettopaikka erityisesti kesäisin ja juhla-aikoina. Yöttömän yön ilta-aurinko paistaa torinrantaan pitkälle yöhön, ja torin ravintolat terasseineen täyttyvät hyvällä säällä nopeasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kävelykatu Rotuaari

Kävelykatu Rotuaarilla riittää vilinää, ja Rotuaarin pallo on yleinen kohtaamispaikka. Kävelykadun varrella sijaitsevat kaupungin parhaat shoppailupaikat: pienet kiviljakaliikkeet sekä ostoskeskus Valkean kaupat. Rotuaarilla on myös lukuisia ravintoloita ja kahviloita.

Inka KhanjiOulu
Rotuaarilta löytyvät Oulun parhaat palvelut, ja siellä järjestetään myös runsaasti tapahtumia.

Rotuaari on myös suosittu tapahtumapaikka, missä järjestetään muun muassa ilmakitaransoiton mm-kilpailujen finaali. Kansainvälisten tapahtumien lisäksi Rotuaarin lava on myös pienempien tapahtumien käytössä. Joulunaikaan Rotuaarin aukiolle kohoaa joulutori.

3. Nallikarin uimaranta

Kilometri mittainen hiekkaranta, matalat vedet ja sympaattinen pieni majakka ovat Nallikarin uimarannan valtteja. Neljän kilometrin kävelymatkan päässä keskustasta sijaitseva uimaranta on paikallisten olohuone kesäkuukausina, ja se houkuttaa aamuvarhaisesta iltamyöhään. Nallikarin auringonlaskut ovat suosittu kuvauskohde.

Inka KhanjiOulu
Nallikarin uimarannan kuvaukselliset uimanvalvojan kopit tuovat tunnelmaa rannalle ja ovat suosittuja kuvauskohteita.

Uimarannan palvelut ovat hyvät, ja pukuhuoneiden ja wc-tilojen lisäksi rannalla on useita ravintoloita.

4. Vauhtipuisto

Hietasaaressa lähellä Nallikarin uimarantaa sijaitseva Vauhtipuisto on pienille lapsille suunnattu huvipuisto, jossa voi nautiskella esimerkiksi vauhdikkaiden teekuppien, rauhallisen junan ja korkeuksiin kohoavien helikoptereiden kyydissä. Lyhyt sijainti Oulun keskustasta ja parikymmentä lapsille sopivaa laitetta takaavat unohtumattoman päivän perheen pienimmille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiOulu
Perheen pienimmät ihastuvat Vauhtipuistoon, missä tulee helposti vietettyä kesän riemukkain lomapäivä.

Vauhtipuistossa muutamia pituusrajoittamattomia laitteita, mutta valtaosa laitteista soveltuu joko yli 90-senttisille tai yli 110-senttisille lapsille. Muutamiin laitteisiin pääsevät myös aikuiset.

5. Toripolliisi-patsas

Oulun kauppatorilla vartioiva poliisipatsas, Toripolliisi, on kaupungin ikonisin nähtävyys. Vakavakatseinen poliisi on taiteilija Kaarlo Mikkosen käsialaa ja se valmistui vuonna 1987. Siitä lähtien patsas on ihastuttanut niin kaupunkilaisia kuin Oulussa vieraileviakin.

Inka KhanjiOulu
Toripolliisi on Oulun tunnetuimpia nähtävyyksiä, ja halutessaan tuliaisiksi voi ostaa pienen version ikonisesta patsaasta.

Patsas on saanut inspiraation torilla aikoinaan järjestystä vartioineista poliiseista, ja nykyisin patsas on suosittu kuvauskohde.

6. Paska kaupunni -teos

Oululaisen muusikko Kauko Röyhkän vuoden 1986 Paska Kaupunki -kappaleesta inspiroitunut, Uudenkadun ja Hallituskadun risteyksen läheisyydessä sijaitseva Paska Kaupunni -graffiti on oululaisten rakastama teos. Se maalataan aika ajoin peittoon, mutta uusi teos ilmaantuu yleensä melko nopeastikin takaisin seinälle.

Varsinainen graffiti on nopeasti nähty, mutta kiinnostavan teoksesta tekee se, että se muuttuu jatkuvasti. Jokaisella Oulun-matkalla voikin käydä katsomassa, miltä tunnettu teos näyttää sillä kertaa.

7. Pikisaari

Torinrannan edustalla sijaitseva Pikisaari tunnetaan taiteiljoiden ja käsityölaisten kaupunginosana, ja vanhojen puu- ja tiilitalojen täyttämällä pienellä saarella on hyvin omanlainen tunnelmansa.

Inka KhanjiPikisaari, Oulu
Pikisaari on Oulun tunnelmallisimpia kaupunginosia.

Paras tapa tutustua saareen on kiertää Pikisaaren 1,3 kilometrin mittainen kävelyreitti ja nautiskella niin merimaisemista kuin tunnelmallisista puutaloistakin. Saaren tunnetuin kohde on heti siltojen vieressä sijaitseva Sokeri-Jussin kievari -ravintola, joka tarjoilee perinteikkäitä oululaisia herkkuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Linnasaaren tähtitorni

Torin vieressä Linnasaarella kohoava suloinen vaaleanpunainen puutorni kiinnittää ohikulkijoiden huomion Tuiran silloilla. Kuvankauniissa Tähtitornissa toimii kesäisin kahvila, ja sieltä avautuu hyvät näkymät lähialueille.

Inka KhanjiOulun nähtävyydet
Tähtitornin kahvila erottuu maisemasta kuin karkki.

Torni sijaitsee Oulun linnan vuonna 1793 tapahtuneen ruutivaraston räjähdyksen jälkeen jättämien raunioiden päällä, ja se rakennettiin vuonna 1975. Kesäkahvila tornissa on toiminut vuodesta 1912 lähtien. Ennen sitä se toimi merenkulun opiskelijoiden kouluna ja havaintotornina.

9. Ainolan puisto

Oulun vehreä sydän on aivan keskustan kupeessa sijaitseva Ainolan puisto, joka on osa Hupisaarten kaupunginpuistoa. Hyvin hoidettu puisto kukkii läpi kesän, ja on suosittu ulkoilupaikka erityisesti kesäkuukausina. Puistossa sijaitsee muun muassa näyttävä kesäteatteri, tunnelmallinen kahvila sekä suuri leikkipuisto.

Inka KhanjiOulu
Vehreä puistoalue aivan keskustan vieressä on Oulun parhaita kesäkohteita.

Hupisaarten kaupunginpuisto ulottuu torinrannasta aina Merikosken patosillalle saakka, ja se on ehdoton ulkoilukohde kesällä.

10. Oulujoki

Vesi on tuttu elementti Oulussa, sillä meren ja jokien läheisyys tuo oman luonteenpiirteensä kaupunkiin. Kaupunkia halkova Oulujoki on tuo runsaasti uintimahdollisuuksia kaupunkilaisille, ja esimerkiksi Tuiran ja Värtön uimarannat ovat suosittuja.

Inka KhanjiOulun nähtävyydet
Oulu avautuu uudesta näkökulmasta, kun alle ottaa kajakin tai kanootin ja meloo pitkin Oulujokea tai rantoja.

Oulujokeen voi tutustua myös melomalla, jolloin keskusta-alueen pääsee näkemään uudella tavalla. Monipuoliset vesireitit vievät niin merelle kuin jokisuistoa pitkin Turkansaaren ulkomuseoon asti riippuen lähtöpaikasta. Kanootteja ja kajakkeja vuokraavat esimerkiksi Oulu Safaris ja Oulun Melontakeskus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää vinkkejä Ouluun Rantapallon matkaoppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oulun parhaat ravintolat

Oulun parhaat ravintolat: 20 vinkkiä kotimaanmatkailijalle

Sokos Hotel Arina

Tyylikkäät huoneet ja Oulun paras sijainti: tällainen on uudistettu Sokos Hotel Arina

Kotimaan syyslomavinkit 2022

Kotimaan syyslomavinkit – viisi kaupunkia, joissa vietät onnistuneen loman

Koivurannan saunalautta

Koe kesän parhaat löylyt keskellä jokea! Oulun tunnelmallinen saunalautta on todellinen Suomi-kesän elämys

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja