Hyppää sisältöön

Jäätelökesä Italiassa – herkkusuun gelato-opas

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.06.2022
Moni matkaaja on löytänyt makean syyn rakastua Italiaan: Colosseumkin tuntuu kutistuvan, kun kädessä on iso tötterö gelatoa.

Gelato on pakollinen herkku Italiassa

Vaikka Suomi on puolet vuodesta lumen ja jään maa, ovat suomalaiset siitä huolimatta jäätelönkulutuksen kärkikansoja Euroopassa. Italia onkin erinomainen lomakohde jäätelörakkaille suomalaisille. Italialaiset ovat erityisen ylpeitä gelatosta, jäätelön italialaisesta versiosta.

Erot italialaisen gelaton ja suomalaisittain tavallisen jäätelön välillä ovat pieniä, mutta ne voi huomata herkkujen maussa ja rakenteessa. Toisin kuin kermajäätelöt, gelato valmistetaan maidosta. Pienempi rasvapitoisuus antaa makuaineille mahdollisuuden todella erottua. Gelatoa ei myöskään vatkata yhtä paljon kuin tavallista jäätelöä, jolloin koostumuksesta tulee tiiviimpi ja pehmeämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gelatoa on saatavilla lähes kaikista italialaisista kahviloista, mutta monen mielestä parhaimmillaan italialainen jäätelö on gelateriasta ostettuna. Gelateriat ovat yksinomaan jäätelönvalmistukseen ja myymiseen erikoistuneita kojuja ja kauppoja.

Tomaattia vai kanelia?

Makuvaihtoehdot ovat italialaisissa jäätelöbaareissa loputtomat. Tarjolla on yksinkertaisia perusmakuja kuten suklaata, vaniljaa ja mansikkaa, mutta myös monia muunnoksia tutuista mauista sekä niiden yllättäviä yhdistelmiä. Jäätelöbaarista ja sesongista riippuen tarjolla voi olla kanelin, aniksen, pippurin tai vaikkapa tomaatin makuista gelatoa.

ShutterstockItalialainen jäätelö
Paikalliset gelateriat tarjoilevat toinen toistaan herkullisempia makuja. Oma suosikki löytyy helpoiten maistelemalla useita!

Monet gelateriat varjelevat jäätelöreseptejään kuin valtionsalaisuuksia ja joillakin on omat salaiset reseptinsä myös vohveleille. Loma Italiassa kuluu helposti jäätelöbaarien kiertelyyn ja oman suosikkimaun etsimiseen.

Jäätelöbaarit eivät useinkaan tarjoa istumapaikkoja asiakkailleen, sillä gelato on tarkoitettu ulkona syömiseen. Oman annoksensa voi viedä ulos aurinkoon ja nauttia sen suunnatessaan seuraavalle nähtävyydelle – tai seuraavaan jäätelöbaariin.

>> Lue lisää vinkkejä Italiaan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Italia, Vatikaani ja San Marino

Kun matkustat Italiaan, löydät kolme maata yhden sisältä – joko ehdit käydä kaikissa?

Yllättävät asiat Roomassa

Mikä on Rooman räikein miinus? 6 asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen ikuisessa kaupungissa

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja