Hyppää sisältöön

Jäätelökesä Italiassa – herkkusuun gelato-opas

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.06.2022
Moni matkaaja on löytänyt makean syyn rakastua Italiaan: Colosseumkin tuntuu kutistuvan, kun kädessä on iso tötterö gelatoa.

Gelato on pakollinen herkku Italiassa

Vaikka Suomi on puolet vuodesta lumen ja jään maa, ovat suomalaiset siitä huolimatta jäätelönkulutuksen kärkikansoja Euroopassa. Italia onkin erinomainen lomakohde jäätelörakkaille suomalaisille. Italialaiset ovat erityisen ylpeitä gelatosta, jäätelön italialaisesta versiosta.

Erot italialaisen gelaton ja suomalaisittain tavallisen jäätelön välillä ovat pieniä, mutta ne voi huomata herkkujen maussa ja rakenteessa. Toisin kuin kermajäätelöt, gelato valmistetaan maidosta. Pienempi rasvapitoisuus antaa makuaineille mahdollisuuden todella erottua. Gelatoa ei myöskään vatkata yhtä paljon kuin tavallista jäätelöä, jolloin koostumuksesta tulee tiiviimpi ja pehmeämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gelatoa on saatavilla lähes kaikista italialaisista kahviloista, mutta monen mielestä parhaimmillaan italialainen jäätelö on gelateriasta ostettuna. Gelateriat ovat yksinomaan jäätelönvalmistukseen ja myymiseen erikoistuneita kojuja ja kauppoja.

Tomaattia vai kanelia?

Makuvaihtoehdot ovat italialaisissa jäätelöbaareissa loputtomat. Tarjolla on yksinkertaisia perusmakuja kuten suklaata, vaniljaa ja mansikkaa, mutta myös monia muunnoksia tutuista mauista sekä niiden yllättäviä yhdistelmiä. Jäätelöbaarista ja sesongista riippuen tarjolla voi olla kanelin, aniksen, pippurin tai vaikkapa tomaatin makuista gelatoa.

ShutterstockItalialainen jäätelö
Paikalliset gelateriat tarjoilevat toinen toistaan herkullisempia makuja. Oma suosikki löytyy helpoiten maistelemalla useita!

Monet gelateriat varjelevat jäätelöreseptejään kuin valtionsalaisuuksia ja joillakin on omat salaiset reseptinsä myös vohveleille. Loma Italiassa kuluu helposti jäätelöbaarien kiertelyyn ja oman suosikkimaun etsimiseen.

Jäätelöbaarit eivät useinkaan tarjoa istumapaikkoja asiakkailleen, sillä gelato on tarkoitettu ulkona syömiseen. Oman annoksensa voi viedä ulos aurinkoon ja nauttia sen suunnatessaan seuraavalle nähtävyydelle – tai seuraavaan jäätelöbaariin.

>> Lue lisää vinkkejä Italiaan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Venetsian tärkeimmät nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

Milano

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Rooma, Italia

Rooman parhaat nähtävyydet – 18 kiinnostavaa paikkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja