Pari tarkennusta: Ero italialaisen gelaton ja suomalaisen jäätelön välillä on huima, kun vertailee käsintehtyjen, aidoista raaka-aineista valmistettujen artigianale-gelatojen ainesosalistaa suomalaiseen ”jäätelöön”. Valiot ja ingmanit ovat kuorrutettu lisäaineilla, rasvojen muunnoksilla ja kaikella sellaisella teollisella, mitä aidossa gelatossa ei tunneta. Ero maussa muodostuu pääosin tästä. Italiassa gelatoa pidetään terveellisenä herkkuna.

Italialaiset eivät pääsääntöisesti syö gelatoa päivällä auringossa, kuten turistit, vana nauttivat gelatonsa auringon laskettua illan passegiatan yhteydessä tai vaihtoehtoisesti päivän päätteeksi vaikkapa ruokailun jälkeen, ystävien kanssa.

Vinkkinä vielä: Italiassa myydään myös keinotekoisia ja tehdasvalmisteisa ”jäätelöitä”. Kannattaa olla varuillaan niiden suhteen. Katso, että ostat jäätelön gelateriasta, jossa on mielellään mainittu sana artigianale ja lisäksi yleensä jotain paikan historiasta, tai lueteltu gelaton ainesosia. Älä siis osta jostain kadunvarren tiskistä, pistaasi on kirkkaan vihreää, vaan paikasta, jossa se on vain aavistuksen vihreää. Yleensä jonot paljastavat hyvän paikan.