hero taustakuva

Jäätelökesä Italiassa – herkkusuun gelato-opas

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Moni matkaaja on löytänyt makean syyn rakastua Italiaan: Colosseumkin tuntuu kutistuvan, kun kädessä on iso tötterö gelatoa.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 29.07.2019
facebook   whatsapp

Gelato on pakollinen herkku Italiassa

Vaikka Suomi on puolet vuodesta lumen ja jään maa, ovat suomalaiset siitä huolimatta jäätelönkulutuksen kärkikansoja Euroopassa. Italia onkin erinomainen lomakohde jäätelörakkaille suomalaisille. Italialaiset ovat erityisen ylpeitä gelatosta, jäätelön italialaisesta versiosta.

Erot italialaisen gelaton ja suomalaisittain tavallisen jäätelön välillä ovat pieniä, mutta ne voi huomata herkkujen maussa ja rakenteessa. Toisin kuin kermajäätelöt, gelato valmistetaan maidosta. Pienempi rasvapitoisuus antaa makuaineille mahdollisuuden todella erottua. Gelatoa ei myöskään vatkata yhtä paljon kuin tavallista jäätelöä, jolloin koostumuksesta tulee tiiviimpi ja pehmeämpi.

Gelatoa on saatavilla lähes kaikista italialaisista kahviloista, mutta monen mielestä parhaimmillaan italialainen jäätelö on gelateriasta ostettuna. Gelateriat ovat yksinomaan jäätelönvalmistukseen ja myymiseen erikoistuneita kojuja ja kauppoja.

Tomaattia vai kanelia?

Makuvaihtoehdot ovat italialaisissa jäätelöbaareissa loputtomat. Tarjolla on yksinkertaisia perusmakuja kuten suklaata, vaniljaa ja mansikkaa, mutta myös monia muunnoksia tutuista mauista sekä niiden yllättäviä yhdistelmiä. Jäätelöbaarista ja sesongista riippuen tarjolla voi olla kanelin, aniksen, pippurin tai vaikkapa tomaatin makuista gelatoa.

ShutterstockItalialainen jäätelö
Paikalliset gelateriat tarjoilevat toinen toistaan herkullisempia makuja. Oma suosikki löytyy helpoiten maistelemalla useita!

Monet gelateriat varjelevat jäätelöreseptejään kuin valtionsalaisuuksia ja joillakin on omat salaiset reseptinsä myös vohveleille. Loma Italiassa kuluu helposti jäätelöbaarien kiertelyyn ja oman suosikkimaun etsimiseen.

Jäätelöbaarit eivät useinkaan tarjoa istumapaikkoja asiakkailleen, sillä gelato on tarkoitettu ulkona syömiseen. Oman annoksensa voi viedä ulos aurinkoon ja nauttia sen suunnatessaan seuraavalle nähtävyydelle – tai seuraavaan jäätelöbaariin.

Italian parhaat jäätelöt

Aurinkoisena päivä niin matkailijat kuin paikallisetkin hakeutuvat lähimpään gelateriaan – onneksi jäätelöbaareja sijaitsee lähes joka kadunkulmassa. Jokainen jäätelöbaari on erilainen, sillä niissä myytävä gelato voi olla joko kotitekoista tai tehdasvalmisteista. Parhaimmissa gelaterioissa jäätelö valmistetaan itse tuoreista raaka-aineista.

San Crispino mainitaan usein yhdeksi parhaista jäätelöpaikoista Roomassa. Kaupan omistajat uskovat jäätelönautinnon yksinkertaisuuteen, joten tarjolla ei ole monimutkaisia kastikkeita tai tötteröitä. Gelato tarjoillaan ilman lisukkeita yksinkertaisista kupeista muovisen lusikan kera. San Crispinosta löytyy monia eri makuvaihtoehtoja, mutta jäätelöbaari on erityisen kuuluisa pistaasijäätelöstään.

Toinen kokemisen arvoinen jäätelöbaari Roomassa on Gelateria Giolitti. Jäätelöpuodilla on jo ikää, sillä se perustettiin vuonna 1800. Pitkän historiansa ansiosta Giolitti on vakiinnuttanut paikkansa Rooman keskeisimpänä jäätelöbaarina. Mikäli lomailee Roomassa tarpeeksi pitkään, voi ottaa tavoitteekseen kokeilla jokaista jäätelöbaarin kymmenistä makuelämyksistä.

Toinen toistaan maineikkaimpia jäätelöpaikkoja löytyy ympäri Italiaa, ei pelkästään Roomasta. Gelateria Creperia Ghignoni on Palmero Bruschin omistama jäätelökauppa Toscanassa. Bruschi voitti arvostetun italialaisen jäätelökilpailun, mikä teki hänen perheyrityksestään kuuluisan. Sansepolcrossa sijaitsevalle jäätelöbaarille ovat ominaista toinen toistaan erikoisemmat ja kekseliäämmät maut ja makuyhdistelmät.

>> Lue lisää vinkkejä Italiaan!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Pari tarkennusta: Ero italialaisen gelaton ja suomalaisen jäätelön välillä on huima, kun vertailee käsintehtyjen, aidoista raaka-aineista valmistettujen artigianale-gelatojen ainesosalistaa suomalaiseen ”jäätelöön”. Valiot ja ingmanit ovat kuorrutettu lisäaineilla, rasvojen muunnoksilla ja kaikella sellaisella teollisella, mitä aidossa gelatossa ei tunneta. Ero maussa muodostuu pääosin tästä. Italiassa gelatoa pidetään terveellisenä herkkuna.

    Italialaiset eivät pääsääntöisesti syö gelatoa päivällä auringossa, kuten turistit, vana nauttivat gelatonsa auringon laskettua illan passegiatan yhteydessä tai vaihtoehtoisesti päivän päätteeksi vaikkapa ruokailun jälkeen, ystävien kanssa.

    Vinkkinä vielä: Italiassa myydään myös keinotekoisia ja tehdasvalmisteisa ”jäätelöitä”. Kannattaa olla varuillaan niiden suhteen. Katso, että ostat jäätelön gelateriasta, jossa on mielellään mainittu sana artigianale ja lisäksi yleensä jotain paikan historiasta, tai lueteltu gelaton ainesosia. Älä siis osta jostain kadunvarren tiskistä, pistaasi on kirkkaan vihreää, vaan paikasta, jossa se on vain aavistuksen vihreää. Yleensä jonot paljastavat hyvän paikan.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.