Hyppää sisältöön

Rakennusmoka nosti maailmankuuluksi nähtävyydeksi – tällainen on Pisan kalteva torni

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.04.2018
Pisan kalteva torni on tuonut Italian Pisaan matkailijoita jo keskiajalta lähtien. Kallellaan olevaan torniin liittyy monia myyttejä ja tarinoita, ja lähes jokaisen tornilla vierailleen turistin valokuva-albumista löytyy samanlainen kuva itsestä nojaamassa torniin.

Nolo virhe tuntemattomalta arkkitehdiltä

Piazza dei Miracol, Ihmeiden aukio, on tunnettu Pisan kaltevasta tornista. Aukiolla sijaitsee myös Pisan tuomikirkko, jota varten torni alun perin pystytettiin. Kun tuomiokirkon seinää vasten painaa korvansa, voi kuulla kummaa ääntä. Tuomikirkon suunnittelijan, Buscheto di Giovannin, sanotaan kääntyilevän haudassaan Pisan tornin nolon rakennusvirheen vuoksi. Tämän rakennusvirheen ansiosta Pisan tornin tuntevat kaikki, tuomikirkon ollessa useille täysin tuntematon.

Pisan kaltevan tornin suunnittelijasta ei ole tietoa ja epäilläänkin, että kaupunginisät ovat hävittäneet kaikki merkit kyseisestä arkkitehdistä. Pisan väki oli nolostuksissaan vinon torninsa vuoksi, kunnes siitä tuli maailmankuulu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maaperän pehmeys syynä kallistumiseen

Tornin tarkkaa valmistumisvuotta ei tiedetä. Rakennustyöt keskeytettiin useaan otteeseen, sillä jo rakennusvaiheessa tornin kallistuminen huomattiin. Kellotornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1173, ja valmistusajankohdan on arveltu ajoittuvan vuoden 1370 tienoille.

ShutterstockPisa, Italia
Pisan tornilla otetaan perinteisesti hauskoja valokuvia kallistuvan tornin kanssa.

Vaikka tornin kaltevuuden ympärille syntyi vuosisatojen kuluessa jos minkälaisia taruja ja kertomuksia totuus on, että Pisan marmorisen kellotornin vinous johtuu maaperän vajoamisesta. Suurin osa Pisan kaupungista onkin rakennettu entiselle suomaalle.

Vaikka tornin vinous ei olekaan tarujen mukaisesti torniin nojannut jättiläinen tai mikään muukaan fantastisen ihmeellinen tapaus, tornilla on kuitenkin paikkansa tieteen historiassa. Tieteilijä Galileo Galilei nimittäin teki aikoinaan maan vetovoimasta todistavia kokeita tiputtelemalla painavia esineitä tornin huipulta.

Kallistuminen on saatu pysähtymään

Vuonna 1550 Pisan tornin perustan ja huipun välinen kallistuma oli 3,8 metriä ja vuonna 2000 4,4 metriä. 2000-luvulla tornin kallistumisen ehkäisemiseksi on tehty korjaustöitä kansainvälisten asiantuntijoiden johdolla ja kallistuminen onkin saatu pysähtymään.

Nykyään Pisan tornissa vierailevia matkailijoita koskevat tiukat säännöt. Sisäänpääsy kannattaa varata etukäteen, sillä torniin päästetään kerralla rajoitettu määrä ihmisiä. Alle 8-vuotiaat eivät pääse torniin, ja alle 12-vuotiaiden tulee olla vanhempien seurassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tornin ylimpään kerrokseen pääsee kipuamalla 300 porrasaskelmaa, minkä jälkeen alapuolelle levittäytyvät hienot maisemat, kaunis katedraali ja Camposato-hautakammio.

>> Lue lisää vinkkejä Italiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Venetsian tärkeimmät nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

Milano

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Rooma, Italia

Rooman parhaat nähtävyydet – 18 kiinnostavaa paikkaa

Scaligeron linna Italiassa

Italialainen linna näyttää siltä, kuin se vajoaisi Gardajärven syvyyksiin – katso kuvat Scaligeron uppoavasta linnasta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja