Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän Venetsiasta – 10 hauskaa faktaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.02.2019
Värikkäiden talojen ja kapeiden kanaalien Venetsia on monille tuttu matkakohde. Mutta tiesitkö nämä faktat kaupungista?

1. Gondoleja vain harvoille ja valituille

Venetsiassa on noin 400 tavoitellun gondoliluvan ansainnutta virallista gondolieeria. Lupa on varsin haluttu, ja niitä myönnetään vuosittain vain kolme tai neljä kappaletta.

Gondolinkuljettajaksi haluavien tulee suorittaa vaativa, 400 tuntia kestävä koulutus sekä haastava testi, jossa mitataan muun muassa kokelaiden ohjaustaitoja, tietämystä Venetsian historiasta ja nähtävyyksistä sekä kielitaitoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gondolieerin ammatti pysyy usein samojen perheiden sisällä, sillä ura periytyy tavallisesti sukupolvelta toiselle.

2. Miehet ohjaavat gondoleja

Venetsian 400 gondolieerista vain harva on nainen, sillä ensimmäinen nainen sai luvan tähän varsin miesvaltaiseen ammattiin vasta vuonna 2010. Tuolloin 24-vuotias Giorgia Boscolo sai ensimmäisenä naisena gondolieerin luvan. Kuten tapana on, myös Boscolon perheessä on muitakin gondolinkuljettajia, esimerkiksi hänen isänsä.

3. Kapeiden katujen kaupunki

Venetsia tunnetaan pahamaineisen kapeista sekä mutkikkaista kaduistaan, ja kaupungin kapein katu onkin vain 53 senttimetriä leveä. Calletta tai Ramo Varisco -niminen katu sijaitsee lähellä hieman leveämpää Capo San Cancianon katua.

ShutterstockVenetsia, Italia
Venetsian kapeat kadut sekoittavat matkailijan pään nopeasti, mutta suunnistamisesta ei kannata stressata liikoja.

4. Tiesitkö tätä gondoleista?

Kanaalien täyttämässä kaupungissa on noin 350 gondolia, joilla liikkuvat paitsi turistit myös paikalliset. Gondolit ovat keskimäärin noin 11 metriä pitkiä ja painavat noin 600 kiloa.

Gondolin kuljettaja seisoo tavallisesti gondolin oikealla puolella, mistä johtuen kapeassa veneessä tasapainoilu voi tuottaa haasteita. Gondolin vasen puoli on kuitenkin tavallisesti noin 25 senttimetriä oikeaa leveämpi, mikä helpottaa tasapainon löytämisessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Gondolien väri on säädelty

Venetsiassa ei näe riemunkirjavia gondoleita, sillä kaupungin kaikki gondolit ovat mustia ja usealla kiiltävää maalikerroksella kuorrutettuja. Musta väri saattaa kuulostaa varsin tylsältä, mutta se on seurausta paikallisten suuruudenhulluudesta.

ShutterstockVenetsia, Italia
Gondolit ovat tuttu näky Venetsiassa, mutta harva kiinnittää huomiota niiden väritykseen.

Jo muinaiset venetsialaiset osasivat kilpavarustelun jalon taidon, sillä 1500-luvulla kaupungissa oli jopa kymmenentuhatta gondolia, joiden omistajat halusivat kukin tietysti omansa olevan kaupungin komein. Se johti järjettömään koristeluvimmaan, ja gondolit olivat toinen toistaan hullunkurisempia häntineen ja erikoisine muotoineen. Lopulta kaupunki määräsi, että kaikkien gondolien oli oltava mustia.

6. Venetsia on kanaalien kaupunki

Kanaalit halkovat Venetsian pieneen saariin. Kaupungissa on yhteensä 177 kanaalia, joista Canal Grande, paikallisittain Canalozzo, on kaikkein suurin ja tunnetuin. S-kirjaimen muotoinen leveä kanaali jakaa kaupungin kahteen osaan, ja sitä reunustaa 170 värikästä rakennusta.

Venetsian ensikertalainen saattaa ihmetellä, kuinka talojen ulko-ovet ovat kanaalille päin. Kanaalit olivat muinoin pääasiallinen kulkuväylä Venetsiassa, mistä johtuen talojen pääportit sijaitsevat kanaalin reunalla. Näin taloista pääsi kätevästi astumaan suoraan veneeseen.

7. Matkalaukuista voi saada sakon

Venetsiassa vierailee vuosittain noin 18 miljoonaa turistia, mikä tarkoittaa noin 50 000 matkailijaa joka ikinen päivä. Paikalliset ovat kyllästyneet moniin matkailijoiden aiheuttamiin häiriötekijöihin, joista yksi on matkalaukkujen aiheuttama melu. Nykyisin Venetsiassa voikin saada liian äänekkäästä matkalaukusta jopa 500 euron suuruisen sakon.

Kaupunki toivoo matkailijoiden käyttävän Venetsiassa vetolaukkuja, joissa on vaimennetut pyörät. Vilkkailla turistialueilla äänekkäät matkalaukut ovat todellinen ongelma, sillä ne aiheuttavat runsaasti melua kaupungissa, jonka taloissa ei ole äänieristystä.

8. Yli sadan saaren kaupunki

Venetsia koostuu yhteensä 118 saaresta, joten nähtävää kaupungissa riittää. Saaria yhdistää 416 siltaa, mutta kanaalien yli pääsee myös esimerkiksi vesitakseilla ja gondoleilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockVenetsia, Italia
Venetsiassa riittää saaria, joten gondolit ovat varsin näppärä kulkuväline, vaikkakin hyvin kallis.

9. Nousuvesi kerran vuodessa

Venetsiassa kärsitään marras-joulukuussa ikävästä vaivasta, sillä Acqua Alta eli nousuvesi tulvii kaupungin kaduille. Pahimmillaan vettä voi tulla jopa kaksi metriä, mikä vaikeuttaa kaupungissa liikkumista merkittävästi.

Acqua Alta valtaa myös tunnettuja kohteita, sillä vesi nousee tavallisesti muun muassa Pyhän Markuksen aukiolle saakka. Nousuveden vaikutukset näkyvät erityisesti matalissa paikoissa, eikä kaupungin vajoaminen helpota tilannetta. Venetsia vajoaa noin 1-2 millimetriä joka vuosi, mikä tekee tulvista vuosi vuodelta pahempia.

10. Asukaspako lomakaupungissa

Toisin kuin monet muut suositut matkakohteet, Venetsia kärsii asukaspulasta. Nyt Venetsiassa asuu noin 60 000 asukasta, kun 1960-luvulla luku oli vielä kaksinkertainen. Tutkijat epäilevätkin kaupungin voivan jopa autioitua vuoteen 2030 mennessä.

>> Lue lisää vinkkejä Venetsiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja