Hyppää sisältöön

Nautiskelijan kaupunkiloma Sisiliassa – katso tärpit Palermoon ja Cefaluun

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.05.2022
Loma Sisilian auringossa pitää sisällään tietenkin lempeitä hellepäiviä, mutta myös ostoksia, kulttuuria ja aitoja italialaisherkkuja.

1. Historialliset must-kohteet

Sisilian suositulla saarella loman ei tarvitse pyöriä pelkästään rannan tai uima-altaan ympärillä. Sekä pääkaupunki Palermo että noin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Cefalu ovat erinomaisia kohteita kaupunki- ja rantaloman yhdistämiseen. Matkan kaupunkien välillä voi taittaa vuokra-autolla tai junalla.

Molemmista kaupungeista löytyy mielenkiintoisia nähtävyyksiä, jotka ilahduttavat historiasta ja kulttuurista kiinnostuneita matkailijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockPalermo, Italia
Palazzo dei Normanni on näyttävä rakennus, joka kannattaa nähdä lomalla.

Palermon kruununjalokivi on jo 800-luvulla alkunsa saanut kuninkaallinen palatsi Palazzo dei Normanni, joka toimii nykyään Sisilian parlamentin toimipaikkana. Palatsin kupeesta löytyy myös kappeli Capella Palatina. Palermon katedraali on toinen upea rakennus, jota kannattaa käydä ihailemassa paikan päällä.

Hieman synkempää historiaa on tarjolla Cappuccinin katakombeissa, joka on makaaberia lähentelevä nähtävyys muumioituneine ruumiineen.

Cefalussa pakollinen käyntikohde on kaupungin komea katedraali Duomo, jossa näkyvät normandialaiset vaikutteet. Katedraalissa ihastuttavat erityisesti mosaiikkiyksityiskohdat. Duomon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1131.

2. Ihaile Cefalua lintuperspektiivistä

Sisilian pohjoisrannikolla sijaitseva Cefalu on vähemmän tunnettu helmi, joka tarjoaa hyvän vaihtoehdon esimerkiksi turistien kansoittamalle Taorminalle. Kiistämättömän viehättävässä kaupungissa on historiallinen keskusta, mukava satama-alue ja sievä rannikko.

Leffafaneja ilahduttaa tieto siitä, että Cefalussa kuvattiin osia vuoden 1988 italialaisesta klassikkoelokuvasta Cinema Paradiso, joka on palkittu parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockCefalu, Italia
Kuvankaunis Cefalun kaupunki avautuu näyttävänä myös yläilmoista.

Komeimmat maisemat kaupungin ylle aukeavat La Rocca -kukkulan huipulta, jonne on varsin helppo patikoida – kuumimpina kesäkuukausina muutamat jyrkät nousut saattavat tosin tuntua raskailta. Varaudu tukevilla kengillä ja vesipullolla.

3. Kaupunkirannoille lekottelemaan

Rannikolla sijaitsevissa Palermossa ja Cefalussa on mainiot puitteet rantalomailuun.

Palermon kaupungin hulinaa voi paeta esimerkiksi Mondellon rannalle, joka on yksi alueen kauneimpia. Noin tunnin matkan päässä Palermosta löytyy San Vito Lo Capon ranta, joka on valkeine hiekkoineen ja kirkkaine vesineen visiitin arvoinen.

ShutterstockCefalu, Italia
San Vito lo Capon ranta on erinomainen esimerkki alueen pitkistä hiekkarannoista.

Viehättävässä Cefalussa on yksi koko Sisilian parhaista rannoista. Kesän lomasesongin myötä rannat ruuhkautuvat helposti, mutta keväällä ja syksyllä matkustava lomailija pääsee kokemaan kaupunkien parhaat puolet.

4. Museokierros Sisiliassa

Kulttuurin ystäville on tarjolla yllättävän hyvä museovalikoima Sisiliassa. Palermossa vierailun arvoisia museoita ovat esimerkiksi nykytaiteen museo Galleria d’Arte Moderna, paikallinen arkeologinen museo sekä marionettimuseo. Cefalussa voi poiketa taidemuseo Mandraliscassa.

Lomalla kannattaa tutustua myös paikalliseen teatteri-, ooppera-, baletti- ja konserttitarjontaan.

5. Ateriat ovat yhtä juhlaa

Kuten missä tahansa Italiassa, myös Sisiliassa ruoan ja paikallisten erikoisuuksien roolia ei sovi vähätellä. Lounaat ja illalliset ovat päivän kohokohtia, jolloin maistellaan saaren tarjontaa. Sisiliassa käytetään paljon paikallista lähiruokaa kuten munakoisoja, tomaatteja, oliiveja ja pistaasipähkinöitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tyypillinen paikallinen herkku on arancini eli friteerattu riisipallo, joka voidaan täyttää esimerkiksi liha-, juusto- tai kasvistäytteellä. Näitä palleroita voi nauttia helposti vaikka välipalaksi katukojuista kaikkialla Sisiliassa.

ShutterstockPalermo, Italia
Paikalliset ravintolat tarjoavat tutkimusmatkoja alueen ruokaperinteisiin.

Tuoreet kala-ateriat ja äyriäiset ovat Sisiliassa suosittuja, ja mereneläviä tarjoillaan usein myös pastan kera. Sardiinipasta on Sisiliassa perusruokaa, joka löytyy lähes jokaisen ravintolan ruokalistalta.

Jälkiruoaksi kannattaa tilata esimerkiksi annos cannolia, joka on klassinen sisilialainen makea herkku. Taikinaputkilon täytteenä on makeutettua ricottajuustoa, ja koristeina käytetään usein hedelmiä tai suklaarouhetta.

6. Shoppailu kuuluu Italiassa asiaan

Italian-lomalla shoppailu kuuluu asiaan. Parhaat ostosmahdollisuudet löytyvät pääkaupunki Palermosta, jossa on ketjuliikkeiden ja merkkimyymälöiden lisäksi myös loistava valikoima paikallisia markkinoita. Juuri markkinoilta löytyvätkin autenttisimmat sisilialaiset ostoselämykset.

Matkailijan kannalta mielenkiintoisia markkinoita Palermossa ovat esimerkiksi Vucciria, Il Capo ja Ballarò. Markkinoilta voi ostaa esimerkiksi ruokatuotteita, vaatteita, matkamuistoja ja käsitöitä.

Markkinat pysyvät suljettuna sunnuntaisin, ja keskiviikkoisin aukioloajat ovat lyhyemmät. Tinkiminen ja eteläitalialainen kaaos ovat markkinoilla osa pelin henkeä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Koe mystinen Etna

Matka Sisiliaan jäisi auttamatta vajaaksi ilman retkeä tulivuori Etnalle, joka on Euroopan korkein aktiivinen tulivuori. Noin 3 350 metriin kohoava Etna on myös Italian korkein huippu Alppien eteläpuolella.

ShutterstockEtna, Italia
Mahtipontinen Etna luo oman säväyksensä Sisilian maisemaan.

Etnalle järjestetään päiväretkiä kaikkialta Sisiliasta – Palermosta vuorelle on matkaa noin 250 kilometriä ja Cefalusta matka taittuu hieman nopeammin. Etnalle suunnatessa kannattaa pukeutua lämpimästi myös kesäkuukausina jos suunnitelmissa on osallistua vuoristovaelluksille.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Cinque Terre, Italia

Italian kolme kauneinta paikkaa ovat saaneet matkailijat pauloihinsa – voitko sinä vastustaa näitä maisemia?

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Venetsian tärkeimmät nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

Milano

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja