Hyppää sisältöön

Autoloma Sisiliassa – viisi selviytymisvinkkiä ensikertalaiselle

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 12.08.2017
Välimeren suurimpaan saareen tutustuminen onnistuu helpoimmin, kun alla on vuokra-auto. Tässä viisi vinkkiä, kuinka selviät kaoottisesta liikenteestä hermostumatta ja ilman lommoja.

Uskaltaako Sisiliassa autoilla?

Adjektiivit kaoottinen, kahjo ja sekava ovat vain muutamia niistä sanoista, joilla suomalaismatkailijat tyypillisesti kuvaavat Sisilian liikennettä. On totta, että ajokulttuuri eteläisessä Italiassa poikkeaa merkittävästi meillä totutusta ja etenkin ensikertalaiselle sisilialainen ajotapa saattaa näyttäytyä haastavana. Sen ei kuitenkaan kannata estää lomasta nauttimista, sillä kaikkeen tottuu, ja niin Sisiliankin liikenne tuntuu jo parin päivän jälkeen paljon helpommalta. Autolla liikkuminen on ehdottomasti paras tapa päästä liikkumaan omaan tahtiin ja juuri niihin kohteisiin, jotka sinua itseäsi eniten kiinnostavat.

Tässä viisi selviytymisvinkkiä autolomailijan Sisiliaan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Varaa auto hyvissä ajoin

Voit noutaa vuokra-auton suoraan lentoasemalta tai vasta oman lomakohteesi noutopisteestä. Varmin tapa on hoitaa hintavertailu hyvissä ajoin ennen matkaa ja tehdä varaus ennakkoon. Tarkista auton kunto huolellisesti ennen vuokraamosta poistumista ja varmista, että sen varustus vastaa varaustasi. Dokumentoi auton kunto valokuvin sekä noutaessa että palauttaessa. Etenkin pienemmissä vuokraamoissa on syytä tutkia kaikki paperit ja laskut tarkkaan, jotta maksat varmasti siitä mitä tilasit – ja vain siitä mitä tilasit. Sisiliassa autoillessa kannattaa suosia täysvakuutusta, sillä lommoja ja kolhuja voi syntyä yllättäen ja pyytämättä vaikka et itse olisi niiden aiheuttamiseen millään tavoin osallinen.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto lomallesi

2. Varaudu teiden vaihtelevaan kuntoon

Sisilia on Välimeren suurin saari, mutta kaupunkien väliset matkat silti varsin lyhyitä. Teiden kunto vaihtelee, mutta olosuhteet ovat pääosin hyvät. Suurimpien kaupunkien välillä kulkevat hyvät moottoritiet. Paras tukikohta autolomailijalle on joko Taorminan tai Cefalún alue. Kummastakin näistä pääsee helposti tekemään retkiä eri puolille saarta. Sisiliassa lomaillessa ei välttämättä tarvitse tehdä suurta reittisuunnitelmaa etukäteen, vaan kohteet voi suunnitella päivä kerrallaan ja illaksi on helppo palata samaan majapaikkaan.

3. Sopeudu joustavan liikenteen käsitteeseen

Jos yrität pitää kynsin ja hampain kiinni suomalaisista ajotavoista, voit olla varma, että stressaannut ja hermostut Sisilian liikenteessä. Kokeile tätä: käännä ajatus kaoottisuudesta positiivisempaan muotoon “joustava”, ja tulet varmasti toimeen paljon paremmin. Liikennesäännöt ovat täällä vain raami, jonka puitteissa kukin luovii parhaksi katsomallaan tavalla. Valoja, vilkkuja ja äänimerkkiä käytetään luovasti ja estottomasti. Parkkipaikka voi olla mikä tahansa sopiva rakonen tien varrella tai joskus myös tien keskellä. Nopeusrajoitukset tunnutaan välillä ymmärrettävän miniminopeuksiksi.

Sääntöjen väljä tulkinta ei tarkoita, että turisti selviäisi vahinkoihin johtavista töppäilyistä rangaistuksetta, joten liian huolettomaksi ei kannata ryhtyä. Kyse on ennen kaikkea pelisilmästä ja siitä, että et oleta muilta autoilijoilta samaa ennakoitavuutta kuin suomalaisessa liikennekulttuurissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Hanki kunnon kartta

Navigaattori vuokra-auton lisävarusteena ei ole lainkaan huono ajatus Sisiliassa autoillessa. Lisäksi on fiksua hankkia mukaan vanha kunnon paperikartta siltä varalta, että tekniikka pettää. Epäselvät osoitemerkinnät tai suurpiirteinen numerointi saattavat tehdä navigaattorista hyödyttömän. Niissä tilanteissa paperikartta on korvaamaton apu.

5. Älä jätä autoon mitään arvokasta

Autoihin kohdistuvia varkauksia raportoidaan säännöllisesti. Rikoksen sattuminen omalle kohdalle on toki hyvin epätodennäköistä, mutta silti kannattaa pyrkiä käyttämään valvottuja parkkipaikkoja. Ota arvoesineet mukaan aina autosta poistuessasi. Näkyville ei kannata jättää yhtään mitään, ei edes harmitonta pikkutavaraa. Poimi mukaan myös takakontista kaikki, millä on rahallista arvoa. Varkaat eivät tarvitse montaakaan minuuttia ehtiäkseen napata haluamansa. Tavaraa katoaa autoista ajoittain myös päiväsaikaan.

>> Lue lisää autoilusta Italiassa

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Cinque Terre, Italia

Italian kolme kauneinta paikkaa ovat saaneet matkailijat pauloihinsa – voitko sinä vastustaa näitä maisemia?

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Venetsian tärkeimmät nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

Milano

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja