Hyppää sisältöön

Viisi vinkkiä autolomalle Italiaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 19.06.2017
Kapeat kadut ja kaupunkien kaoottiselta tuntuva vilinä hämmentävät helposti ensikertalaista. Italian liikenteessä on kuitenkin oma erikoinen logiikkansa ja matkasta on täysin mahdollista selvitä huoletta ja lommoitta! Tässä viisi vinkkiä autolomailijan Italiaan.

Autoloma on rento loma

Oma kulkuneuvo tuo lomaan aivan erilaista vapautta kuin junalla tai bussilla liikkuminen. Mikäli suunnitelmissasi on Italiaan tutustuminen useammassa eri kohteessa kierrellen, on auton vuokraaminen mitä erinomaisin ratkaisu. Oma kulkuneuvo vapauttaa lomalaisen minuuttiaikatauluista ja juna-asemien tungoksista. Italian liikenne on mainettaan helpompaa, joten ainakaan sen vuoksi ei kannata jättää autonvuokrausta väliin!

1. Pidä kieli keskellä suuta kapeilla kaduilla

Italiassa kannattaa varautua erilaisiin kanssakulkijoihin kuin Suomessa. Samoilla mutkaisilla teillä autojen seassa puikkivat mopot, kolmipyöräiset ja traktorit siinä, missä vauhdikkaat polkupyöräilijätkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkien keskustat ovat vanhoja ja kadut kapeita. Viitoitus tai osoitemerkinnät eivät aina ole kovin täsmällisiä. Opasteiden kanssa saa olla tarkkana. Pienempiin kohteisiin suunnatessa kannattaakin selvittää tarkat ohjeet etukäteen. Navigaattori on korvaamaton apu vilkkaassa liikenteessä sukkuloidessa, mutta aina sekään ei auta. Katunumeroinnin suurpiirteisyyden vuoksi mukaan on fiksua pakata myös paperikartta.

2. Varaa auto jo Suomesta käsin

Vuokra-auto on helpointa varata jo Suomesta käsin ennen lähtöä. Kaikki suurimmat kansainväliset autonvuokrausketjut toimivat myös Italiassa ja auton voi noutaa helposti suoraan lentoasemalta. Viikkohinnat ovat edulliset: pienen auton voi saada viikoksi halvimmillaan noin 50 eurolla.

Ole huolellinen autoa noutaessasi ja palauttaessasi. Tarkista kaikki paperit, sovittu hinta ja vakuutusten kattavuus tarkkaan. Vuokra-autosta kannattaa ottaa noutohetkellä ja myös palauttaessa muutama kännykkäkuva, joiden avulla voit tarvittaessa todistaa palauttaneesi auton alkuperäisessä kunnossaan.

3. Italian liikenne vaatii pelisilmää

Pelisilmä on tarpeen Italian liikenteessä. Esimerkiksi nopeus valitaan usein luovasti tilanteen mukaan, ei kyltissä kerrotun rajoituksen. Liian hitaasti ajaminen on yhtä paha asia kuin liian nopeasti ajaminen.

Italian moottoritiet ovat maksullisia. Tietullit maksetaan säännöllisin välein maksuasemilla joko käteisellä tai kortilla. Jos oleskelet maassa pidempään, voit hankkia myös elektronisen maksulaitteen, jonka avulla voit käyttää maksuasemilla nopeampaa kaistaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Italian moottoritiet ovat mutkaisempia kuin monissa muissa maissa on totuttu, mutta vauhtia se ei hiljennä lainkaan. Reittivalinnoissa kannattaa huomioida, että usein moottoriteitä myötäilee samaa reittiä kulkeva vanhempi tie, joten maksullista autostradaa ei ole pakko käyttää. Rinnakkaisreitti pikkupaikkakuntineen saattaa olla myös maisemiltaan paljon kiinnostavampi kun moottoritie, mutta matkan pituudesta riippuen se saattaa olla jopa tuntikausia hitaampi.

4. Tööttää takaisin!

Jokainen Italiassa autoileva saa varmasti jossain vaiheessa matkaa osakseen tööttäilyä tai muita välimerellisiä mielipiteenilmauksia. Se on temperamentistaan tunnetussa maassa aivan normaalia, toimitpa itse kuinka oikein tahansa. Jos olet suomalaisautolla liikenteessä, saattavat ulkomaalaiset kilvet yhtä hyvin aiheuttaa kuin estää näitä kanssa-autoilijoiden reaktioita.

Temperamenttisuudestaan huolimatta italialaiset ovat tarvittaessa erittäin joustavia liikenteessä. Tietä annetaan kyllä ja kanssa-autoilijat kuuluu huomioida kohteliaasti tilanteen mukaan, varsinaisesta aggressiosta tässä ei ole kyse. Tyyliin kuitenkin kuuluu, että tilaa on rohkeasti ja aloitteellisesti myös uskallettava itse ottaa.

5. Varo varkaita

Älä jätä mitään arvotavaraa näkyvällä paikalle. Edes takakonttiin ei ole suositeltavaa jättää mitään varastamisen arvoista. Varsinkin turistialueilla varkaudet ovat yleisiä ja niitä sattuu myös päiväsaikaan.

Autolta ei tarvitse olla poissa puoltakaan tuntia, kun varkaat saavat riittävän tilaisuuden rötöksilleen. Tekijöitä ei yleensä tavoiteta. Ota siis esimerkiksi navigaattori aina mukaan autosta poistuessasi. Jo merkkiaurinkolasit ikkunalla tai istuimen alta pilkottava käsilaukun hihna saattavat houkuttaa rikkomaan ikkunan.

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Cinque Terre, Italia

Italian kolme kauneinta paikkaa ovat saaneet matkailijat pauloihinsa – voitko sinä vastustaa näitä maisemia?

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Venetsian tärkeimmät nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

Milano

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja