Hyppää sisältöön

Mitkä ovat Thaimaan yleisimmät vaarat? 6 asiaa, jotka jokaisen kannattaa huomioida

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 29.02.2024
Thaimaa on turvallinen matkakohde, mutta paratiisissakin on käärmeitä. Lomalla moni uhka on vältettävissä omalla käytöksellä – paahtavan auringon lisäksi kannattaa varoa ainakin näitä.

1. Thaimaan liikenteellä on huono maine

Thaimaan liikenne on erityisesti isoimmissa kaupungeissa ja valtaväylillä kaoottista. Samoilla teillä kaahailevat niin autot, mopot, tuk-tukit, bussit kuin eläimetkin, eikä liikennesääntöjä aina noudateta. Korkeat liikennekuolleisuusluvut ovatkin maan häpeäpilkku – erityisesti vuodenvaihteen juhlapyhien sekä keväisen Songkranin aikaan vilkas liikenne vaatii paljon uhreja.

Aina liikenneturvallisuuteen ei voi vaikuttaa itse. Monet riskit liittyvät kuitenkin kokemattomien kuskien haluun vuokrata skootteri. Jos päätät vuokrata Thaimaassa skootterin, käytä aina kypärää sekä asianmukaista vaatetusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiThaimaan liikenne
Thaimaan liikenteen keskellä tulee noudattaa varovaisuutta.

Thaimaassa vasemmanpuoleinen liikenne lisää haasteita autoilevalle tai mopoilevalle suomalaismatkailijalle. Kuljettajalta vaaditaan myös kansainvälinen ajokortti.

Thaimaassa tapahtuu myös jonkin verran veneonnettomuuksia, vaikka ne ovatkin harvinaisempia kuin onnettomuudet maanteillä.

2. Varo turistihuijauksia Thaimaassa

Turisteihin kohdistuva väkivaltainen rikollisuus, ryöstöt tai varkaudet ovat Thaimaassa harvinaisia. Turistihuijauksilta maassa ei kuitenkaan olla vältytty. Klassisiin vedätyksiin voi tutustua jo ennen matkaa, jotta osaat olla varuillasi huijareiden iskiessä.

Joskus kyse on vain muutamasta menetetystä eurosta, kun matkailijoilta peritään korkeampia hintoja, mutta pahimmillaan voidaan puhua tuntuvista menetyksistä. Taksien ja tuk-tukien vedätykset ovat yleisiä.

Inka KhanjiYleiset riskit Thaimaassa
Turistihuijauksiin voi törmätä kaikissa paikoissa, joissa on on turismia.

Erityisen röyhkeästi turisteilta kiskotaan rahaa punaisten lyhtyjen alueilla, jossa varsinkin miehiä houkutellaan show-baarien asiakkaiksi. Vähäpukeiset naiset liittyvät seuraan ja juomia alkaa ilmestyä pöytään. Lopuksi matkailijalle tuodaan kuitenkin kallis lasku.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Varo näitä turistihuijauksia Bangkokissa – viisi tyypillisintä ansaa

3. Suojaudu sukupuolitaudeilta

Thaimaan suosituimmissa lomakohteissa matkustettaessa ei voi olla huomaamatta prostituutiota, joka on turismin räikeä lieveilmiö. Seksiturismi rehottaa erityisesti Bangkokissa, Pattayalla ja Phuketissa.

Suojaamaton seksi uuden kumppanin kanssa on aina riski. Hivpointin mukaan noin puolet suomalaisten hiv-tartunnoista saadaan matkailleissa, ja merkittävä osa näistä Thaimaassa.

Käytä aina kondomia satunnaisen seksikumppanin kanssa. Jos ehkäisy pettää tai et ole varma oletko harrastanut suojaamatonta seksiä, hakeudu klinikalle lomakohteessa. Altistumisen jälkeen tartunnan riskiä voidaan pienentää PEP-lääkityksellä. Myös kondomia käyttäneiden kannattaa käydä sukupuolitautitesteissä loman jälkeen.

4. Luonto voi yllättää

Thaimaan luonto tarjoaa verrattain vähän riskejä eksoottiseksi kaukokohteeksi. Myrkyllisiin eläimiin törmääminen on harvinaista, eikä malariaa esiinny maassa kuin raja-alueilla.

Tietysti trooppinen luonto on aina arvaamaton: kaikki muistavat vuoden 2004 tsunamin, joka iski rajusti myös Thaimaan lomakohteisiin kuten Khao Lakiin. Lomalla kannattaa aina seurata säähän liittyviä varoituksia.

ShutterstockThaimaan meduusat
Kyltit saattavat varoittaa meduusoista rannalla.

Toisinaan Thaimaan vesistöissä on tavattu vaarallisia kuutiomeduusoja, joiden pisto voi pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan. Rannoilla tulee pitää silmällä mahdollisia varoituskylttejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Thaimaassa lait koskevat myös sinua

Lomalla on elettävä maassa maan tavalla, ja se koskee myös paikallista lainsäädäntöä. Thaimaassa monia erikoiselta kuulostavia lakeja sovelletaan turisteihin aivan kuten paikallisiinkin.

Tärkeintä on pysyä poissa vaikeuksista kunnioittamalla aina paikallista kulttuuria sekä hankkimalla tietoa ennen lomaa. Muista, että kuninkaan arvostelemista tai halventamista ei hyväksytä Thaimaassa.

IstockphotoMatkailijan turvallisuusriskit
Thaimaa on turvallinen matkakohde, mutta tietyissä asioissa matkailijan tulee noudattaa varovaisuutta.

Tiesitkö, että tupakoinnista kiinni jääminen monilla Thaimaan rannoilla saattaa tarkoittaa jättisakkoja tai jopa vankeutta? Lisäksi Suomessa sallittu sähkötupakka on Thaimaassa laiton aine. Sähkötupakan käyttämiseen, maahantuomiseen ja myymiseen liittyvistä rikkeistä rangaistaan ankarasti – pahimmillaan jopa vankeustuomiolla.

Kaikkiin huumausaineisiin liittyvä lainsäädäntö on perinteisesti ollut Thaimaassa äärimmäisen tiukka. Moni yllättyi, kun Thaimaa laillisti kannabiksen vuonna 2022. Uuden lain kumoamisesta on jo alettu keskustella, joten muutokset ovat mahdollisia.

Lue myös: Thaimaan hulluimmat lait – näitä olet saattanut rikkoa tietämättäsi

6. Älä koskaan unohda matkavakuutusta

Usein suurin virhe, jonka matkailija voi lomalla tehdä, on matkavakuutuksen unohtaminen. Selvitä aina ovatko vakuutuksesi kunnossa, äläkä ikinä jätä vakuutusta ottamatta säästösyistä. Vakavien onnettomuuksien vaatiman hoidon tai mahdollisten ambulanssilentojen maksaminen omasta pussista on tavalliselle matkailijalle lähes mahdotonta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yllättävä sairastuminen tai monia matkailijoita riivaavat vatsaongelmat saattavat vaatia hoitoa. Jo tavallinen lääkärikäyntikin voi rokottaa lompakkoa ikävästi ilman matkavakuutusta.

Vakuutus suojaa myös silloin, kun matkatavarasi rikkoutuvat, katoavat tai joutuvat varkauden uhriksi. Jos matkustat arvotavaroiden kuten kalliin kamerakaluston kanssa, on matkatavaroiden vakuuttaminen erityisen tärkeää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viisumivapaa loma Thaimaassa

Thaimaa teki muutoksia viisumivapauteen – suomalaiset voivat nyt oleskella maassa pidempään

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja