Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Thaimaa

Pattayan kahdet kasvot

Elina Venttola Päivitetty: 03.10.2019
Thaimaan itärannikkoa elävöittävä Pattaya on yksi Thaimaan suosituimmista ja samalla huonomaineisimmista lomakohteista – seksiturismista tunnetun kohteen imagoa on yritetty kohentaa perheille sopivaksi.

Uima-altaalla löhöämisen lisäksi Pattayalla voi harrastaa esimerkiksi vesihiihtoa, risteillä lähisaarille tai viettää iloista iltaa lukuisissa yökerhoissa.

Pitkäaikainen lomakeskus Siaminlahdella

Pattaya sijaitsee Siaminlahden rannalla noin 150 kilometrin päässä Thaimaan pääkaupungista Bangkokista. Pattaya on yksi Thaimaan tunnetuimmista lomakohteista ja myös yksi maan pitkäikäisimmistä lomakeskuksista. Ensimmäiset matkailijat löysivät tiensä Pattayalle jo 1960- ja 1970-luvuilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pattayan suosio turistikohteena on vankka, sillä matkailijoita on riittänyt vuosikymmeniä ja osa on muuttanut eläkepäivinään jopa asumaan kaupunkiin. Pattaya on tunnettu monipuolisena lomakohteena, jossa voi nauttia niin ranta- kuin yöelämästäkin. Tekemistä löytyy myös lapsiperheille.

Pattaya Beach ja Jomtien Beach ovat Pattayan tunnetuimmat rannat, vaikka kaupunki ei olekaan tunnettu kristallinkirkkaista paratiisirannoista. Jos haluaa rantamaisemiin, ei Rayongin edustalla sijaitsevalle Koh Sametin saarelle ole pitkä matka.

Pattayassa on monipuoliset harrastusmahdollisuudet, ja lomakohteessa voi esimerkiksi golfata tai harrastaa monenlaisia vesiurheilulajeja. Pattayalta on lisäksi helppo tehdä retkiä lähialueille.

Pattaya tuli aikoinaan tunnetuksi seksiturismikohteena, mutta viime vuosina kaupunki on pyrkinyt muuttamaan imagoaan suosimalla perhematkailua. Kohteen vilkas ja monipuolinen iltaelämä on kuitenkin yhä jäljellä, eikä prostituutiokaan ole kaikilla kaduilla täysin näkymättömissä. Samaan aikaan kaupungin muut osat tarjoavat hyviä mahdollisuuksia onnistuneeseen perhelomaan.

Totuuden temppeli kuuluu kaikkien Pattayan-kävijöiden pakollisiin nähtävyyksiin.

Lämmintä ympäri vuoden

Pattayan ilmasto on kuuma ja kostea. Päivälämpötila pysyttelee Pattayalla samoissa lukemissa eli 25–30 asteessa ympäri vuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pattayalla on kolme vuodenaikaa: viileä, kuuma ja sateinen kausi. Viileästä ja kuivasta kaudesta voi lomakohteessa nauttia lokakuusta helmikuulle, ja tämä onkin suosituinta matkustusaikaa. Kuuma ja kostea kausi kestää maaliskuusta toukokuulle. Sateinen kausi puolestaan kestää kesäkuusta lokakuulle.

Keskimääräisesti kuuminta Pattayalla on huhti-toukokuussa, jolloin päivän ylin lämpötila on 35 astetta. Sateisimpia kuukausia ovat syys- ja lokakuu.

Rantaelämää kaikenikäisille

Usein rantalomailijan ensimmäinen tuttavuus on kaupungin keskustan kupeesta löytyvä Pattaya Beach, jota reunustaa toiselta laidalta meri ja toiselta kävelykatu. Kävelykadun varrelta löytyy paljon ravintoloita, kauppoja ja illanviettopaikkoja.

Pattaya Beachia puhtaampi ranta löytyy muutaman kilometrin päässä keskusta-alueen eteläpuolelta. Jomtien on varsinkin perhematkailijoiden ja vanhempien matkailijoiden suosiossa, sillä alueella on paljon hotelleja ja myös bungalow-majoitusta. Jomtien on helppo tunnistaa 56-kerroksisesta Pattaya Park Towerista, joka on osa elämyspuistoa.

Ostoksia ja yöelämää

Pattaya on hyvä kohde ostosmatkailijalle, sillä lomakohteesta löytyy lukuisia ostoskeskuksia ja ostoskatuja. Illan pimeneminen ei haittaa ostosten tekoa, sillä monet kauppapaikat ovat avoinna aina puolille öin asti. Thaimaa on hyvin edullinen ostosmaa, joten matkalaukkujen täytteeksi löytyy helposti esimerkiksi kauniita silkkikankaita, käsitöitä, kelloja ja matkamuistoja. Tinkimistä ei pidä kaupanteossa unohtaa, sillä se kuuluu olennaisesti asiaan.

Pattayalta löytyy niin länsimaalaisittain tuttuja ketjuliikkeitä kuin pieniä paikallisia putiikkeja, ja kaupungissa järjestetään myös perinteisiä markkinoita. Parhaita ostospaikkoja Pattayalla ovat keskusta ja kävelykatu Walking Street. Rantakadun varrelta löytyviä suuria ostosparatiiseja ovat esimerkiksi Festival Center ja Royal Garden Plaza.

Edullisten ostosten ohella Pattaya on tunnettu runsaasta ja pahamaineisesta yöelämästään. Kaupunki on viime vuosina pyrkinyt pesemään kasvojaan ja pääsemään eroon seksiturismin tuomasta leimasta, ja tässä onkin osittain onnistuttu. Pattaya tarjoaa kuitenkin edelleen villiä ja ujostelematonta iltaelämää, ja laiton seksikauppa voi ajoittain olla varsin näkyvääkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Retkiä kaupungin ulkopuolelle

Pattaya on hyvä kohde retkeilyä harrastaville lomailijoille, jotka pääsevät helposti hektisestä kaupungista ympäristön retkikohteisiin. Pattayan lähistöllä on esimerkiksi monia idyllisiä kalastajakyliä, joissa voi tutustua perinteiseen kalastajan elämään ja nauttia taatusti tuoreista merenelävistä valmistetuista aterioista.

Vesi voi Pattayan rannoilla olla likaista, joten puhtaamman meriveden perässä moni matkailija suuntaa noin seitsemän kilometrin päässä Pattayasta sijaitsevalle Koh Larnin saarelle. Koh Larnilla on useita hiekkarantoja ja saari tarjoaa hyvät mahdollisuudet myös sukellukselle. Myös lähialueiden pikkukylistä löytyy monia matkan arvoisia rantoja.

Kulttuurin ystävä lähtee Pattaysta retkelle Wat Yansangwararamin temppeliin, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Pattayasta. Toinen hyvä retkikohde ja luonnonystävien suosikki on Nong Noochin trooppinen puutarha upeine orkideoineen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PATTAYALLA

Jomthien Beach noin neljän kilometrin päässä kaupungista.

Lennot Pattayalle

Pattayan lähin merkittävä lentokenttä on 120 kilometrin päässä sijaitseva Bangkokin Suvarnabhumin lentokenttä. Bangkokin lentokentälle on Suomesta hyvät lentoyhteydet ja lomalentoja kaupunkiin operoi esimerkiksi Finnair. Yhden vaihdon kanssa lennot Bangkokiin maksavat halvimmillaan alle 400 euroa, mutta myös suorat lennot saa 600–800 eurolla. Suora lento kestää noin kymmenen tuntia.

Bangkokista pääsee Pattayaan esimerkiksi bussilla, ja Bangkokin pohjoiselta bussiasemalta Morchitilta ja itäiseltä bussiasemalta Ekhamailta on säännölliset yhteydet Pattayaan. Pattayaan voi saapua myös taksilla, sillä suomalaisittain hinta on halpa: parhaimmillaan taksimatka maksaa alle 50 euroa.

Pattaya on suosittu pakettimatkakohde, ja se kuuluu monen matkatoimiston valikoimiin talvisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotelleja ja majoitusta moneen makuun

Pattaya on jo vuosikymmeniä ollut suosittu turistikohde, mikä näkyy hotellitarjonnassa. Pattayan majoituspalveluissa on valinnanvaraa: lomalainen voi makunsa mukaan valita joko luksusluokan kylpylähotellin, keskitasoisen lomahotellin tai vaatimattoman hostellin. Viime aikoina lomakohteeseen on ilmestynyt entistä enemmän myös perheystävällisiä lomahotelleja.

Haluttu taso vaikuttaa suuresti hotellin hintaan, mutta Pattaylla on useita verrattain edullisia luksustason hotelleja. Keskimäärin hotelliyö Pattayalla maksaa noin 40–50 euroa. Edullisimmillaan lomakaupungissa asustaa noin 10 eurolla, mutta majoituksen taso on tuolloin todella vaatimaton.

Liikkuminen on helppoa

Pattaylla liikkuminen sujuu näppärästi esimerkiksi paikallisella lavataksilla eli songthaewilla tai moottoripyörätaksilla. Etenkin lavataksit ovat Pattaylla suosittuja ja myös edullisia kulkupelejä: matka kuin matka kaupunkialueella maksaa alle euron ja lavatakseja on aina saatavilla vuorokaudenajasta riippumatta.

Pattayalla voi liikkua myös tavallisilla takseilla, jotka ovat Thaimaassa edullisia. Pääsääntöisesti mittarittomat taksimatkat keskusta-alueella maksavat parista muutamaan euroon.

Pidemmillä matkoilla liikuttaessa bussit ovat hyvä vaihtoehto. Pattayalta on hyvät bussiyhteydet esimerkiksi Bangkokiin ja bussimatkustus on edullista: Pattayalta Bangkokiin pääsee parilla eurolla.

PATTAYAN NÄHTÄVYYDET

Totuuden temppeli häikäisee yksityiskohtaisilla koristeluillaan.

Jomtien Beach

Noin kahdeksan kilometrin mittainen Jomtien Beach sijaitsee hieman yli neljän kilometrin päässä Pattayan keskustan eteläpuolella, Khao Pratamnak -kukkulan toisella puolella.

Jomtien on tunnettu vesiurheilumahdollisuuksistaan, ja rannalla voi harrastaa esimerkiksi vesihiihtoa ja liitovarjoilua. Jomtienilla on myös paljon palveluita, ja ranta sopii myös lapsille.

Totuuden temppeli

Sanctuary of Truth eli Totuuden temppeli on yksi Pattayan ikonisimmista nähtävyyksistä.

Huimat 150 metriä korkea tiikkipuurakennus ei varsinaisesti ole temppeli: sen rakennutti paikallinen liikemies, joka halusi kunnioittaa elämän katoavaisuutta ja thaimaalaisia käsityöperinteitä, eikä sitoa rakennusta johonkin tiettyyn uskontoon.

Nong Noochin trooppinen puutarha

Nong Noochin trooppinen puutarha on kuin teemapuisto, jossa järjestetään ohjelmaa ja jossa voi sekä syödä että majoittua. Puiston vetonaula ovat teemapuutarhat, joissa voi tutustua esimerkiksi 1600-luvun ranskalaiseen puutarhaan, Stonehengeen tai eurooppalaiseen renessanssipuutarhaan.

Parhaat sukelluskohteet

Pattayan edustalla kelluvat Korallisaaret ovat suosittu retkikohde, joka tarjoaa puhtaita, pehmeähiekkaisia rantoja ja mielenkiintoisia sukelluskohteita. Saaristoon pääsee säännöllisillä laivayhteyksillä Bali Hai -laiturilta. Matka saarille maksaa pari euroa.

Pattayan vedet ovat hyvä sukelluskohde, vaikka vesi voikin olla sameaa. Sukelluskursseja ja retkiä Pattayan alueella järjestää esimerkiksi suomalainen Mask and Finns -sukelluskeskus. Keskus järjestää kursseja aloittelijoille ja retkiä kokeneemmille sukeltajille. Retkiä tehdään esimerkiksi hylyille ja riutoille.

PATTAYAN PARHAAT

Pattayalla voi vierailla Nong Noochin trooppisessa puutarhassa.

Pattayan parhaat aktiviteetit

  1. Golf
  2. Auringonpalvonta
  3. Shoppailu
  4. Sukellus
  5. Yöelämä

Lisätietoa

Thaimaan virallinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen, Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock