Hyppää sisältöön

Huomioi thaimaalainen kulttuuri matkallasi – näiden vinkkien avulla et mokaa

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 08.02.2017
Matkakohteen eksoottinen kulttuuri voi aiheuttaa noloja tilanteita erityisesti ensikertalaisille. Katso vinkit Thaimaan tapoihin!

Hymy osoittaa arvostusta

Thaimaalaiset hymyilevät toisen ihmisen tavatessaan, vaikka tämä olisi tuntematon. Ele on myös tapa sanoa kiitos, sillä Thaimaassa kiitetään harvoin sanoilla.

Thaimaalaiset jakavat mielellään kohteliaisuuksia. Kehut eivät välttämättä vastaa totuutta, mutta se on tapa antaa toiselle kasvoja eli arvoa. Ota kohteliaisuudet vastaan kiittäen ja latele niitä takaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Malttinsa menettävä menettää kasvonsa

Toisin kuin Suomessa, Thaimaassa rehellisyys ei ole hyve. Ihmistä, joka kertoo avoimesti elämästään ja vastoinkäymisistään pidetään heikkona. Älä pura thaimaalaisille sydäntäsi. Älä ainakaan itke julkisesti, sillä se on todellisen heikkouden merkki.

Tarjoilija saattaa hymyillä kaadettuaan keiton polvillesi, sillä hän on hämillään tai nolona. Sinunkin kannattaa pysyä rauhallisena ja hymyillä takaisin. Malttisi menettäminen tai huutaminen olisivat pahinta, mitä voit tilanteessa tehdä. Se on thaimaalaisten mielestä hyvin sopimatonta, sillä raivostuessaan ihminen menettää kasvonsa. Thaimaalaiset reagoivat raivoamiseen nauramalla. Näin he yrittävät pelastaa vieraan kasvot.

Opettele wai-tervehdys

Thaimaalaiset tervehtivät wai-eleellä, jossa kädet liitetään yhteen ja kumarretaan. Tervehdykseen on aina vastattava, sillä sen huomiotta jättäminen on suuri loukkaus. Jos wai-tervehdyksen tekeminen tuntuu vieraalta, nyökkää tai hymyile.

Ulkomaalainen tekee wai-tervehdyksen harvoin täysin oikein, mutta paikalliset arvostavat yritystä. Wai-tervehdys vaihtelee sen mukaan kenelle tervehdys osoitetaan.

Turvallisin tapa on asettaa sormet leuan alapuolelle niin, että kämmenet koskevat toisiinsa ja kyynärpäät osoittavat ulospäin. Mitä korkeammalle nostat kätesi, sitä enemmän osoitat kunnioitusta. Esimerkiksi munkkeja ja kuningasperhettä tervehditään wai-liikkeellä, jossa sormet nousevat hiusrajaan saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiThaimaa
Asiakaspalveluammateissa olevia ihmisiä voi tervehtiä ystävällisellä hymyllä ja nyökkäyksellä.

Lapselle tai kaupan myyjälle ei tarvitse tehdä wai-tervehdystä takaisin, mutta ystävällinen nyökkäys ja hymy ovat tässäkin tilanteessa paikallaan. Vastaavasti kuninkaallisen perheen jäsenet ja munkit eivät vastaa tervehdykseen, koska ovat ylempiarvoisia kuin muut.

Tervehtimisjärjestyksellä on omat sääntönsä, mutta varminta on antaa thaimaalaisen tervehtiä ensin. Jos teet wai-tervehdyksen ensimmäisenä esimerkiksi siivoojalle, aiheutat hämmennystä. Alempiarvoinen tervehtii aina ensin. Waita käytetään myös, kun halutaan kiittää tai osoittaa kunnioitusta.

Kuninkaallisten arvo on Thaimaassa loukkaamaton

Muista kunnioittaa kaikkea sitä, mikä liittyy kuninkaallisen perheeseen. Et esimerkiksi saa astua setelin tai kolikon päälle, koska siinä on kuninkaan kuva. Samoin seteleiden rypistäminen tai niiden pudottaminen maahan on epäkunnioittavaa.

Thaimaassa on lisäksi kiellettyä arvostella kuningasperhettä, joten vältä sitä erityisesti keskustellessasi paikallisten kanssa. Vakavasta loukkauksesta voi Thaimaassa saada syytteen majesteettirikoksesta.

Pää on kaikkein pyhin

Thaimaassa ei ole tapana kosketella toisia ihmisiä julkisesti, mistä syystä esimerkiksi julkinen suukottelu katsotaan epäsopivaksi. Asenne ei ole yhtä tiukka suurissa lomakohteissa, mutta thaimaalaiset antavat arvoa sille, ettet koskettele ihmisiä tarpeettomasti. Munkit ovat erityisen pyhiä, mistä syystä naiset eivät voi missään nimessä olla fyysisessä kontaktissa munkkiin.

Päätä pidetään ihmisruumiin pyhimpänä osana, eikä siihen tule koskea. Jos vahingossa kosket jonkun päätä, pyydä heti anteeksi. Esimerkiksi länsimaista tuttu lasten taputtaminen päähän ei siis ole Thaimaassa suotavaa.

Kädet ja jalat kuriin – osoittelu ei ole sopivaa

Älä osoittele ihmisiä etusormellasi, sillä se merkitsee syyttämistä. Thaimaalaiset käyttävät esineidenkin tai suunnan näyttämiseen koko kämmentä tai nyökkäystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ojennat tai otat vastaan jotakin, tee se oikealla kädellä. Oikeaa kättä pidetään puhtaampana, koska vasenta käytetään vessassa asioidessa.

Jalkoja pidetään saastaisina ja ne on tarkoitettu vain kävelemiseen. Toisen ihmisen osoittaminen jalalla on suuri loukkaus. Myöskään esineiden osoittelu tai niiden siirtely jaloilla ei ole sopivaa. Pidä siis jalat maassa myös istuessasi, ja varo niiden nostamista tuolille tai pöydälle.

Asiallinen pukeutuminen on toisten kunnioittamista

Buddhalaisuus on Thaimaan suurin uskonto ja siitä ovat merkkinä lukuisat temppelit. Kun vierailet temppeleissä, pukeudu asiallisesti. Hihattomat paidat ja etenkään lyhyet housut eivät ole sallittuja.

Thaimaassa arvostetaan tyylikkyyttä ja paheksutaan epäsiisteyttä. Pääset viehättävään ravintolaan lomavaatteissakin, mutta kovin hyvää palvelua ei kannata odottaa. Busseissa ja uimarannoilla voi näyttäytyä rennoissa vaatteissa, kunhan ne ovat ehjät ja puhtaat. Miestenkin kannattaa pitää paita päällä muualla kuin rannalla liikkuessa.

Teksti: Anette Lehmusruusu ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto

Löydä halpa loma Thaimaassa Äkkilähtöhaun avulla! >>

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Thaimaan rantojen vaarat

Mitä Thaimaan rannoilla kannattaa varoa? 6 faktaa, jotka on hyvä tietää

Näe Thaimaan parhaat saaret – seitsemän paratiisisaarta, jotka tulee kokea

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja