hero taustakuva

Huomioi thaimaalainen kulttuuri matkallasi – näiden vinkkien avulla et mokaa

Istockphoto artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Matkakohteen eksoottinen kulttuuri voi aiheuttaa noloja tilanteita erityisesti ensikertalaisille. Katso vinkit Thaimaan tapoihin!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 08.02.2017
facebook   whatsapp

Hymy osoittaa arvostusta

Thaimaalaiset hymyilevät toisen ihmisen tavatessaan, vaikka tämä olisi tuntematon. Ele on myös tapa sanoa kiitos, sillä Thaimaassa kiitetään harvoin sanoilla.

Thaimaalaiset jakavat mielellään kohteliaisuuksia. Kehut eivät välttämättä vastaa totuutta, mutta se on tapa antaa toiselle kasvoja eli arvoa. Ota kohteliaisuudet vastaan kiittäen ja latele niitä takaisin.

Malttinsa menettävä menettää kasvonsa

Toisin kuin Suomessa, Thaimaassa rehellisyys ei ole hyve. Ihmistä, joka kertoo avoimesti elämästään ja vastoinkäymisistään pidetään heikkona. Älä pura thaimaalaisille sydäntäsi. Älä ainakaan itke julkisesti, sillä se on todellisen heikkouden merkki.

Tarjoilija saattaa hymyillä kaadettuaan keiton polvillesi, sillä hän on hämillään tai nolona. Sinunkin kannattaa pysyä rauhallisena ja hymyillä takaisin. Malttisi menettäminen tai huutaminen olisivat pahinta, mitä voit tilanteessa tehdä. Se on thaimaalaisten mielestä hyvin sopimatonta, sillä raivostuessaan ihminen menettää kasvonsa. Thaimaalaiset reagoivat raivoamiseen nauramalla. Näin he yrittävät pelastaa vieraan kasvot.

Opettele wai-tervehdys

Thaimaalaiset tervehtivät wai-eleellä, jossa kädet liitetään yhteen ja kumarretaan. Tervehdykseen on aina vastattava, sillä sen huomiotta jättäminen on suuri loukkaus. Jos wai-tervehdyksen tekeminen tuntuu vieraalta, nyökkää tai hymyile.

Ulkomaalainen tekee wai-tervehdyksen harvoin täysin oikein, mutta paikalliset arvostavat yritystä. Wai-tervehdys vaihtelee sen mukaan kenelle tervehdys osoitetaan.

Turvallisin tapa on asettaa sormet leuan alapuolelle niin, että kämmenet koskevat toisiinsa ja kyynärpäät osoittavat ulospäin. Mitä korkeammalle nostat kätesi, sitä enemmän osoitat kunnioitusta. Esimerkiksi munkkeja ja kuningasperhettä tervehditään wai-liikkeellä, jossa sormet nousevat hiusrajaan saakka.

Inka KhanjiThaimaa
Asiakaspalveluammateissa olevia ihmisiä voi tervehtiä ystävällisellä hymyllä ja nyökkäyksellä.

Lapselle tai kaupan myyjälle ei tarvitse tehdä wai-tervehdystä takaisin, mutta ystävällinen nyökkäys ja hymy ovat tässäkin tilanteessa paikallaan. Vastaavasti kuninkaallisen perheen jäsenet ja munkit eivät vastaa tervehdykseen, koska ovat ylempiarvoisia kuin muut.

Tervehtimisjärjestyksellä on omat sääntönsä, mutta varminta on antaa thaimaalaisen tervehtiä ensin. Jos teet wai-tervehdyksen ensimmäisenä esimerkiksi siivoojalle, aiheutat hämmennystä. Alempiarvoinen tervehtii aina ensin. Waita käytetään myös, kun halutaan kiittää tai osoittaa kunnioitusta.

Kuninkaallisten arvo on Thaimaassa loukkaamaton

Muista kunnioittaa kaikkea sitä, mikä liittyy kuninkaallisen perheeseen. Et esimerkiksi saa astua setelin tai kolikon päälle, koska siinä on kuninkaan kuva. Samoin seteleiden rypistäminen tai niiden pudottaminen maahan on epäkunnioittavaa.

Thaimaassa on lisäksi kiellettyä arvostella kuningasperhettä, joten vältä sitä erityisesti keskustellessasi paikallisten kanssa. Vakavasta loukkauksesta voi Thaimaassa saada syytteen majesteettirikoksesta.

Pää on kaikkein pyhin

Thaimaassa ei ole tapana kosketella toisia ihmisiä julkisesti, mistä syystä esimerkiksi julkinen suukottelu katsotaan epäsopivaksi. Asenne ei ole yhtä tiukka suurissa lomakohteissa, mutta thaimaalaiset antavat arvoa sille, ettet koskettele ihmisiä tarpeettomasti. Munkit ovat erityisen pyhiä, mistä syystä naiset eivät voi missään nimessä olla fyysisessä kontaktissa munkkiin.

Päätä pidetään ihmisruumiin pyhimpänä osana, eikä siihen tule koskea. Jos vahingossa kosket jonkun päätä, pyydä heti anteeksi. Esimerkiksi länsimaista tuttu lasten taputtaminen päähän ei siis ole Thaimaassa suotavaa.

Kädet ja jalat kuriin – osoittelu ei ole sopivaa

Älä osoittele ihmisiä etusormellasi, sillä se merkitsee syyttämistä. Thaimaalaiset käyttävät esineidenkin tai suunnan näyttämiseen koko kämmentä tai nyökkäystä.

Jos ojennat tai otat vastaan jotakin, tee se oikealla kädellä. Oikeaa kättä pidetään puhtaampana, koska vasenta käytetään vessassa asioidessa.

Jalkoja pidetään saastaisina ja ne on tarkoitettu vain kävelemiseen. Toisen ihmisen osoittaminen jalalla on suuri loukkaus. Myöskään esineiden osoittelu tai niiden siirtely jaloilla ei ole sopivaa. Pidä siis jalat maassa myös istuessasi, ja varo niiden nostamista tuolille tai pöydälle.

Asiallinen pukeutuminen on toisten kunnioittamista

Buddhalaisuus on Thaimaan suurin uskonto ja siitä ovat merkkinä lukuisat temppelit. Kun vierailet temppeleissä, pukeudu asiallisesti. Hihattomat paidat ja etenkään lyhyet housut eivät ole sallittuja.

Thaimaassa arvostetaan tyylikkyyttä ja paheksutaan epäsiisteyttä. Pääset viehättävään ravintolaan lomavaatteissakin, mutta kovin hyvää palvelua ei kannata odottaa. Busseissa ja uimarannoilla voi näyttäytyä rennoissa vaatteissa, kunhan ne ovat ehjät ja puhtaat. Miestenkin kannattaa pitää paita päällä muualla kuin rannalla liikkuessa.

Teksti: Anette Lehmusruusu ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto

Löydä halpa loma Thaimaassa Äkkilähtöhaun avulla! >>

Lue kommentit (10) Jätä kommentti

 1. Kirjoittaja toistaa lukemaansa tai kääntää muiden artikkeleja, mutta ei koskaan ole itse asunut tai oleskellut Thaimaassa pidempiä aikoja.

  Kuningas perhettä en loukkaa, muuten olen monesta eri mieltä. Ihme pelottelua. Ilmari Vihkon kanssa samaa mieltä. Täällä saa käyttäytyä lähes miten haluaa. Ei kukaan välitä falangin käytöksestä tippakaan.

  En latele kohteliaisuuksia mitä en tarkota. En hymyile jos ei siltä tunnu. Se on kyllä totta että jos sinulle hymyillään, niin se ei tarkota että sinusta pidetään.
  Temppeleissä käyn hihattomissa ja aina shortseissa. Silti aina munkit tulee jutuille kun sinne menee. Eikä niitä haittaa sekään kun kertoo etten usko mihinkään jumalaan jne, käyn vain koska ne on hienoja ja rauhoittavia paikkoja ja siellä on yleensä eläimiä. Oikeat munkit hyväksyvät ja suvaitsevat kaiken, eikös buddhalaisuus nimenomaan perustu kaiken elävän kunnioittamiseen ja anteeksi antamiseen ja siihen että karmanlaki hoitaa ja paha saa aina palkkansa
  Varmaan nämä turistipaikkojen rahankeruu temppelit erikseen, ehkä se on jotain teatteria teille, en tiiä.

  Lenkillä käyn aina ilman paitaa, ei haittaa mitään.
  Ulkomaalainen ei voi koskaan tehdä Waita väärin, aina riittää että edes yrittää. Vaikka yhdellä kädellä ja jokin esine, esim vesipullo kädessä, ei haittaa sekään mitään. Arki elämässä waita käytetään thaimaalaistenkin kesken todella vähän. Ja Lasten pään taputtelu ei haittaa sekään mitään, olen nähnyt thaimaalaisten tekevän myös niin. Ja monet tulevat koskettelemaan myös minua, kun pitää tietää miltä vaalea iho tuntuu tms, aikuisetkin. Ollaan halailtu vaimon myös temppelialueella ja kadulla, ei mitään paniikkia ole siitäkään syntynyt.
  Kyllä thait pyytää anteeksi jos tekevät väärin. Ja aina kiittävät myös sanoilla.

  Raha merkitsee Thaimaassa tämän artikkelin neuvoja enemmän, mutta arvostusta saa parhaiten jos osaa kieltä.

  Räyhäämällä olen selvinnyt maksamatta 200b sakosta kun on kypärä jäänyt kotiin. Kai poliisi menettää kasvonsa minua helpommin. Ei siitäkään putkaan ole joutunut.

  Ei turhaan kannata jännittää. Kaikkea ei pidä uskoa mitä lehdessä lukee. Kannattaa vain käydä muuallakin kuin Bangkokissa, Phuketissa ja Pattayalla, siellä ei vielä koko totuus ole.
  Ehkä täällä maalla sallitaankin enemmän kuin turistipaikoissa. Tai ehkä ihmiset ovat täällä vain rehellisempiä.


 2. Jälleen kerran esitetään se harhaluulo, että Thaimaassa tai Kaukoidässä yleensä länsimainen turisti syystä tai toisesta voi menettää kasvonsa. Totuus on kuitenkin, että farangilla ei Thaimaassa ole kasvoja, jotka menettää. Farangi voi siis riehua tai rähjätä tai olla kiltisti ilman, että sillä on mitään vaikutusta siihen, mitä paikalliset hänestä ajattelevat.


 3. Hyvä artikkeli. Hymy todella auttaa monessa tilanteessa ja sen avulla selvitettiin monet väärinkäsitykset ja jopa uhkaavat tilanteet thaimaalaisten kanssa. Tunteiden kätkeminen hymyyn hämmensi silti vielä pitkän aikaa. Kerran lääkärissä käydessä purskahdin itkuun, jonka seurauksena lääkäri nauroi minulle…


 4. Kyllä nää taikut on aivan hirveetä kusettajia ihan kaikessa. Meillä fallulla on ihan oikesti KOIRAN arvo thaimaassa ,en ymmärrä miksi me haluamme matkustaan thaimaaseen, Lapsi perheitä kyllä hoidetaan hyvin ja ”hymyllään” koska vakuutuksert yleensä 100% kunnossa, mutta jos heille vakavaa sattuu on 105% vaikeuksia. Jos olet yksinäinen matkustaja ja joudut onnettumukseen tai rikoksen kohteeks on poliisin/oikeuslaitoksen tuomio aina ” mitäs tulit tänne”. Kaikki poliisi/oikeuslaitos 110% korruptioitunun, kaikki valehtelee. On ihan saman jos otat esim. asijanajan hoitamaan oikeusjuttua. Tämä tuomari sopii oikeuden/ vastaajan tuomarin kansssa rahallisesti miten ME SAADAN enemmän ITSE ja THAI voittaa.

  MINÄ EN YMMÄRRÄ MIKSI ME NÄITÄ LOISIA TÄNNE HYYSSÄTÄÄN JA MIKSI LAPSI PERHEET SINNE MATKUSTAA.

  Nim. Mulla on thai vaimo/lapsi.


  • Matkusta Philippiineille siellä ei ole yhtä raskasta tuo huijaaminen. Ymmärtävät Englantia sentään.


  • Sain juuri syövän kommenttisi kieli oppi virheistä, Jami.


  • Keskiverto Thaikkua voisi parhaiten luonnehtia Koiran ja Apinan risteytykseksi.

   – Tamäkin on vähintään 100 kertaa tullut todistettua ihan käytännössä.
   ”Toisin kuin Suomessa, Thaimaassa rehellisyys ei ole hyve.”


 5. Erinomaisen asiantunteva artikkeli kaikin puolin. Liikaa ei voi painottaa, että kannattaa tosiaan välttää Thaimaassa oman rakkaansa lääppimistä julkisesti (vaikka oltaisiin kuinka matkalla vastarakastuneina) tai auringon ottamista yläosattomissa – molemmat koetaan hyvin säädyttömänä käyttäytymisenä.
  Jos thaimaalainen kulttuuri kiinnostaa enemmänkin, sen oudoista piirteistä voi lukea täältä:
  http://www.minnethaimaassa.com/blogikirja/oi-mahtava-kotihenki/
  Henkimaailma on Thaimaassa alituiseen läsnä – ja hengiltä ja vastoinkäymisiltä suojaava amuletti riippuu monen thaimaalaisen kaulassa:
  http://www.minnethaimaassa.com/blogikirja/riisu-amuletti-vessassa/


 6. Lisätään vielä, että bussissa nainen ei saa istua munkin vieressä.


 7. Hyvä artikkeli. Kerrankin puhutaan totta. Thaimaalaiset käyttää todellakin hymyä muuhun kuin ilon ilmaisuun. 4 v täällä asunut


 8. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.