Hyppää sisältöön

Huomioi Thaimaan tapakulttuuri lomalla – näiden vinkkien avulla et mokaa

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.12.2023
Thaimaan eksoottinen kulttuuri voi aiheuttaa noloja tilanteita erityisesti ensikertalaisille. Lue vinkit paikallisiin tapoihin!

Hymy osoittaa arvostusta

Thaimaalaiset hymyilevät toisen ihmisen tavatessaan, vaikka tämä olisi tuntematon. Ele on myös tapa sanoa kiitos, sillä Thaimaassa kiitetään harvoin sanoilla.

Thaimaalaiset jakavat mielellään kohteliaisuuksia. Kehut eivät välttämättä vastaa totuutta, mutta se on tapa antaa toiselle arvoa. Ota kohteliaisuudet vastaan kiittäen ja latele niitä takaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Malttinsa menettävä menettää kasvonsa

Toisin kuin Suomessa, Thaimaassa rehellisyys ei ole hyve. Ihmistä, joka kertoo avoimesti elämästään ja vastoinkäymisistään pidetään heikkona. Älä pura thaimaalaisille sydäntäsi. Paikallisilla ei ole tapana itkeä tai osoittaa tunnekuohuja julkisesti.

Tarjoilija saattaa hymyillä kaadettuaan keiton polvillesi, sillä hän on hämillään tai nolona. Sinunkin kannattaa pysyä rauhallisena ja hymyillä takaisin. Maltin menettäminen tai huutaminen ovat pahinta, mitä voit tilanteessa tehdä.

Inka KhanjiThaimaa
Lomalla tulee kiinnittää huomiota paikallisen tapakulttuurin peruspilareihin.

Thaimaalaisten mielestä ihminen menettää raivostuessaan kasvonsa. Ulkomaalainen matkailija saattaakin hämmentyä tai suuttua entistä enemmän, kun thaimaalainen reagoi malttinsa menettävään turistiin nauramalla. Näin he yrittävät pelastaa vieraan kasvot.

Opettele wai-tervehdys

Thaimaalaiset tervehtivät wai-eleellä, jossa kädet liitetään yhteen ja kumarretaan. Tervehdykseen on aina vastattava, sillä sen huomiotta jättäminen on suuri loukkaus. Jos wai-tervehdyksen tekeminen tuntuu vieraalta, nyökkää tai hymyile.

Ulkomaalainen tekee wai-tervehdyksen harvoin täysin oikein, mutta paikalliset arvostavat yritystä. Wai-tervehdys vaihtelee sen mukaan kenelle tervehdys osoitetaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turvallisin tapa on asettaa sormet leuan alapuolelle niin, että kämmenet koskevat toisiinsa ja kyynärpäät osoittavat ulospäin. Mitä korkeammalle nostat kätesi, sitä enemmän osoitat kunnioitusta. Esimerkiksi munkkeja ja kuningasperhettä tervehditään wai-liikkeellä, jossa sormet nousevat hiusrajaan saakka.

ShutterstockKiitä oikein Thaimaassa
Ensikertalainen saattaa yllättyä thaimaalaiseen kiitokseen kuuluvista eleistä.

Lapselle tai kaupan myyjälle ei tarvitse tehdä wai-tervehdystä takaisin, mutta ystävällinen nyökkäys ja hymy ovat tässäkin tilanteessa paikallaan. Vastaavasti kuninkaallisen perheen jäsenet ja munkit eivät vastaa tervehdykseen, koska ovat ylempiarvoisia kuin muut.

Tervehtimisjärjestyksellä on omat sääntönsä, mutta varminta on antaa thaimaalaisen tervehtiä ensin. Jos teet wai-tervehdyksen ensimmäisenä esimerkiksi siivoojalle, aiheutat hämmennystä.

Waita käytetään myös, kun halutaan kiittää tai osoittaa kunnioitusta.

Kuninkaallisten arvo on Thaimaassa loukkaamaton

Muista kunnioittaa kaikkea, mikä liittyy kuninkaallisen perheeseen. Et esimerkiksi saa astua setelin tai kolikon päälle, koska siinä on kuninkaan kuva. Samoin seteleiden rypistäminen tai niiden pudottaminen maahan on epäkunnioittavaa.

ShutterstockThaimaan tapakulttuuri
Myös thaimaalaisia seteleitä tulee käsitellä varovasti, sillä niissä on kuninkaan kuva.

Thaimaassa on kiellettyä arvostella kuningasperhettä, joten vältä sitä erityisesti keskustellessasi paikallisten kanssa. Vakavasta loukkauksesta voi Thaimaassa saada jopa syytteen majesteettirikoksesta.

Pää on kaikkein pyhin

Thaimaassa ei ole tapana kosketella toisia ihmisiä julkisesti, joten esimerkiksi julkinen suukottelu katsotaan epäsopivaksi. Asenne ei ole yhtä tiukka suurissa lomakohteissa, mutta thaimaalaiset antavat arvoa sille, ettet koskettele ihmisiä tarpeettomasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Munkit ovat erityisen pyhiä, mistä syystä naiset eivät voi missään nimessä olla fyysisessä kontaktissa munkkiin.

Päätä pidetään ihmisruumiin pyhimpänä osana, eikä siihen tule koskea. Jos vahingossa kosket jonkun päätä, pyydä heti anteeksi. Esimerkiksi länsimaista tuttu lasten taputtaminen päähän ei siis ole Thaimaassa suotavaa.

Kädet ja jalat kuriin – osoittelu ei ole sopivaa

Älä osoittele ihmisiä etusormellasi, sillä se merkitsee syyttämistä. Thaimaalaiset käyttävät esineidenkin tai suunnan näyttämiseen koko kämmentä tai nyökkäystä.

Jos ojennat tai otat vastaan jotakin, tee se oikealla kädellä. Oikeaa kättä pidetään puhtaampana, koska vasenta käytetään vessassa asioidessa.

Inka KhanjiSäännöt ja tavat Thaimaassa
Vältä turhaa osoittelua esimerkiksi asiakaspalvelutilanteissa.

Jalkoja pidetään saastaisina ja ne on tarkoitettu vain kävelemiseen. Toisen ihmisen osoittaminen jalalla on suuri loukkaus. Myöskään esineiden osoittelu tai niiden siirtely jaloilla ei ole sopivaa. Pidä siis jalat maassa myös istuessasi, ja varo niiden nostamista tuolille tai pöydälle.

Asiallinen pukeutuminen on toisten kunnioittamista

Buddhalaisuus on Thaimaan virallinen uskonto, ja siitä ovat merkkinä lukuisat temppelit. Kun vierailet temppeleissä, pukeudu asiallisesti. Hihattomat paidat ja etenkään lyhyet housut eivät ole sallittuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaassa arvostetaan tyylikkyyttä ja paheksutaan epäsiisteyttä. Pääset tyylikkääseen ravintolaan lomavaatteissakin, mutta kovin hyvää palvelua ei kannata odottaa. Busseissa ja uimarannoilla voi näyttäytyä rennoissa vaatteissa, kunhan ne ovat ehjät ja puhtaat. Paita tulee pitää päällä muualla kuin rannalla liikkuessa.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja