Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Thaimaa

Koh Phangan on legendaarinen reppureissukohde

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Koh Phanganin saari Thaimaassa on Siaminlahden suosittu reppureissukohde, joka nykyisin kutsuu monenlaisia matkaajia.

Nuorekas lomakohde on täynnä toimintaa

Sisarsaariensa Koh Samuin ja Koh Taon välissä sijaitseva Koh Phangan on Siaminlahden klassikkokohde. Nuorten reppureissaajien lisäksi Koh Phangan on suosittu saari pariskuntien keskuudessa. Kohde sopii iloista rantalomaa etsiville matkaajille, jotka nauttivat myös luonnon rauhasta. Rannalla loikoilun ja harrasteet yhdistävä turisti ilahtuu huomatessaan Phanganin aktiviteettitarjonnan.

Monet Koh Phanganille saapuvista vieraista ovat entisiä reppureissaajia, jotka palaavat muistojensa saarelle viikon tai kahden lomalle. Tällä kertaa myös rahaa on käytettävissä enemmän – Koh Phanganilla onkin havaittavissa samanlainen trendi kuin naapurisaari Koh Samuilla, joka on siirtynyt reppureissusuosikista pakettimatkakohteeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koh Phanganilla ei ole varsinaisia aktiviteetteja lapsiperheille, mutta rauhallinen rantaloma perheen pienimpien kanssa onnistuu suuntaamalla pois vilkkaimman juhlinnan tieltä.

Majapaikka rannalla Thaimaassa

Kesä ympäri vuoden

Paras aika matkustaa trooppisen ilmaston Koh Phanganille on talvella marraskuusta maaliskuun loppuun. Kesäistä sadekauttakaan ei kuitenkaan tarvitse säikähtää – silloin hinnat tippuvat ja isot turistimassat kaikkoavat. Silloinkin kun vettä tulee, selvitään sateesta yleensä muutamalla kuurolla päivässä.

Full Moon Party, Koh Phanganin suurimmat bileet

Koh Phanganin Full Moon Party eli täydenkuunjuhla järjestettiin ensimmäisen kerran 80-luvun puolivälissä. Räjähdysmäisesti kasvanut tapahtuma kerää kuukausittain kymmeniätuhansia juhlijoita tanssimaan Hat Rinin rannalle. Hauskanpitoon kuuluvat oleellisena osana paikallisten vaikuttavat tulishowt.

Rantabileistään tunnetulla Koh Phanganilla järjestetään Full Moon Partyn lisäksi myös muita kuujuhlia, kuten kaksi kertaa kuussa juhlittava Half Moon Festival.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koh Phanganin alueet

Saaren pääkaupunki on nimeltään Thong Sala. Monille kävijöille Thong Sala näyttäytyy vain sataman muodossa, sillä se toimii lähinnä porttina Phanganin kauniimmille rannoille. Thong Salasta löytyy jonkin verran kauppoja ja ravintoloita sekä erinomaiset ruokamarkkinat. Sekä majoitus että ruokailu on hintatasoltaan edullista.

Suurin osa Koh Phanganin majoituksesta on keskittynyt Hat Rinin rannalle saaren eteläkärkeen. Hat Rin Nok eli Sunrise Beach on Full Moon Partyn keskus, kun taas sen rauhallisempi puoli on nimeltään Hat Rin Nai eli Sunset Beach. Hat Rinin kaupungissa on reppureissaajien makuun suunnattuja ravintoloita, baareja ja putiikkeja.

Edullisempaa majoitusta löytyy esimerkiksi Ban Tain ja Ban Khain rannoilta, jotka sijaitsevat Thong Salan ja Hat Rinin välimaastossa.

Lepolomailijat voivat suunnata mahdollisimman kauas Hat Rinin vilskeestä saaren toiselle puolelle.

Sukellusta, surffausta ja joogaa

Railakkaat rantabileet tuovat Koh Phanganille kävijöitä tasaisena virtana. Joskus vilkkaan paikan maine kuitenkin kääntyy lomasaarta vastaan – paikalliset ovatkin halukkaita vakuuttamaan matkailijat siitä, että Phangan on paljon muutakin kuin Full Moon Party.

Sukelluksen lisäksi vesipedot voivat harrastaa muun muassa leijasurffausta. Rauhaa kaipaavat lomailijat puolestaan rentoutuvat joogan ja meditaation parissa. Vuorille ja viidakkoon pääsee patikoimaan, ja tyylikkäissä kylpylöissä voi nauttia hemmotteluhoidoista.

Yksi saaren suosituimmista lajeista on muay thai, thainyrkkeily. Thong Salan kaupungissa käydään nyrkkeilyotteluita lähes joka ilta, ja lajista innostuneet voivat itsekin suorittaa muay thai –kurssin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KOH PHANGANILLA

Näin pääset Koh Phanganin saarelle

Lennon ja lautan kautta paratiisisaarelle

Koh Phanganilla ei ole lentokenttää, vaan lähimmät lentoyhteydet kulkevat Koh Samuin saarelle. Koh Samuilta on Phanganille edelleen lauttayhteys.

Omatoimimatka Koh Phanganille sujuu parhaiten lentämällä Finnairin suoralla lennolla Helsingistä Bangkokiin. Bangkokista matka voi jatkua joko lentäen Koh Samuille tai vaihtoehtoisesti junalla tai bussilla Surat Thaniin, josta on lauttayhteys Koh Phanganille. Useat matkatoimistot Bangkokissa myyvät edullisia bussi- ja lauttapaketteja.

Bungaloweja ja boutique-hotelleja

Varttuneemmat reppumatkaajat muistelevat aikoja, jolloin Koh Phanganin majoitus koostui puoli-ilmaisista rantabungaloweista. Ne ajat ovat takanapäin. Nykyisin Hat Rin on saaren majoituskeskus, ja edullisimpien huoneiden keskihinta hipoo tuhatta bahtia eli noin 25 euroa.

Yksinkertaisten bungalowien lisäksi Koh Phanganilta löytyy moderneja hotelleja ja hulppeita villoja. Nykypäivänä mieleistä majoitusta on tarjolla kaikenlaisille matkalaisille reppureissaajista häämatkaajiin.

Mielenkiintoinen majoitusmuoto Koh Phanganilla on Sanctuary-hyvänolonkeskus, jossa voi joogata tai vaikka osallistua viikon mittaiselle detox-retriitille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Täydenkuunjuhlien aikaan hotellit ja majatalot täyttyvät nopeasti, joten huoneet kannattaa varata hyvissä ajoin.

Liikkuminen Koh Phanganilla

Leppoisassa rantakohteessa on mukavaa ja helppoa kulkea jalkaisin. Taksit, tuk-tukit sekä songthaew-kimppataksit eivät nekään ole kalliita kulkupelejä.

Polkupyörällä pääsee tutkimaan lähiseutuja, ja moottoripyörällä onnistuu vaikka saarikierros. Mopedia vuokratessa kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta. Koh Phanganilla tapahtuu vuosittain ennätysmäärä moottoripyöräonnettomuuksia, ja etenkin sateiden jälkeen hiekkatiet ovat huonossa kunnossa.

KOH PHANGANIN NÄHTÄVYYDET

Thaimaassa riittää kauniita temppeleitä

Saaren monet temppelit

Koh Phanganilla on yli 20 temppeliä, joissa turistit voivat vierailla normaalia kohteliaisuutta noudattaen. Olkapäät ja polvet tulee olla temppeleissä peitettynä.

Phanganin kuuluisin temppeli lienee vuonna 1992 valmistunut kiinalainen temppeli, joka rakennettiin yhden naisen unelman seurauksena. Kiinalaisesta Buddhasta unta nähnyt nainen keräsi varat temppeliin, jonka uskotaan tuovan kävijöilleen onnea.

Saaren vanhin temppeli Wat Phu Khao Noi sijaitsee Thong Salassa. Vierailemalla temppelissä heti aamusta on matkailijoilla mahdollisuus tavata munkkeja. Ban Tain kupeesta löytyvä Wat Pho puolestaan houkuttelee kävijöitä yrttisaunalla.

Vesiputoukset ovat upeita luonnonpaikkoja

Nam Thok Phaengin vesiputous sijaitsee saaren keskiosassa kansallispuiston ympäröimänä. Vesiputoukselle päästäkseen täytyy valmistautua patikoimaan hieman. Samalla reissulla kannattaa kiivetä saaren korkeimman vuoren Khao Ran huipulle tähyilemään maisemia. Pientä maksua vastaan paikallisista saa osaavia vaellusoppaita.

Toinen vierailun arvoinen vesiputous on nimeltään Na Tok Than Sadet saaren itäosassa. Vesiputoukset ovat näyttävimmilllään sadekauden aikaan. Paikan päälle johtavat tiet ovat ajoittain huonossa kunnossa, joten kokeneen kuljettajan vuokraaminen on hyvä idea.

Biitsikierros vie parhaille rannoille

Full Moon Partyn kotipaikka Hat Rin on Phanganin suosituin ranta, mutta omaa rauhaa kaipaavien kannattaa suunnistaa muualle. Hat Khuat, toiselta nimeltään Bottle Beach, on toinen suosikkiranta saaren pohjoispuolella. Se on hyvä päiväretkikohde, josta löytyy myös majoitusta.

Koh Phanganin salaisimmat rannat löytyvät saaren itäpuolelta. Hat Thian, Hat Than Sadet ja Hat Yuan ovat rantoja, jotka vievät lomailijan luonnon rauhaan.

Päiväretki Ang Thong Marine National Parkiin

Yhteensä 42 saaresta koostuva Ang Thongin kansallispuisto on ainutlaatuinen saariryhmä, jossa vierailijaa odottavat salaiset luolat, hulppeat kalliot ja turkoosi meri. Saaristo on erinomainen paikka myös sukellukselle ja snorklaukselle, sillä Ang Thongin korallit ja meren eläinlajit ovat huikea näky.

Lauttamatka Samuin kautta Ang Thongiin kestää yli kaksi tuntia, mutta trooppista paratiisia etsivälle reissu on vaivan arvoinen.

KOH PHANGANIN PARHAAT

Täydenkuunbileet Thaimaassa

Koe tämä Koh Phanganilla

  1. Tanssi läpi yön täydenkuunbileissä.
  2. Lähde saarikierrokselle ja näe Phanganin temppelit ja vesiputoukset.
  3. Vietä rantaelämää valkoisella hiekalla ja rentoudu hieronnassa.
  4. Kokeile sukellusta Phanganin kirkkaissa vesissä.
  5. Tee päiväretki Ang Thong Marine Nature Parkin upeisiin maisemiin.

Lisätietoa

Thaimaan viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / Dave_B_, Flickr / Robert Nyman, Flickr / Bertd, SXC, Flickr / Dave_B_