Hyppää sisältöön

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 18.03.2024
Thaimaan kamalin turistirysä vai suosionsa veroinen helmi? Varaudu näihin reaktioihin, kun matkustat ensimmäistä kertaa Phuketiin.

1. Kaikki on isoa ja vilkasta

Kaikki Phuketiin matkustavat todennäköisesti tietävät, että kyseessä on Thaimaan vilkkain ja suosituin saari. Saatat tietää myös Phuketin olevan pinta-alaltaan maan suurin saari. Se käykin selväksi viimeistään lentokoneen laskeuduttua.

Phuket ei ole niitä saaria, joilla unohdutaan viikoksi riippumattoon ilman kenkiä ja väistellään kylänraitilla muutamia mopoja ja tuk tukeja. Tämä on valtateiden, ostoskeskusten ja baarikatujen saari. Jo matka lentokentältä suosituimpiin lomakohteisiin kestää helposti yli tunnin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 2023 Phuketiin saapui yli 11 miljoonaa turistia. Itse saarella asuu arvioiden mukaan yli puoli miljoonaa asukasta, joista läheskään kaikki eivät ole siellä virallisesti kirjoilla. On siis selvää, ettei tänne lähdetä täysin koskemattoman tropiikin perässä.

Vilkkaan saaren hyviä puolia ovat helpot yhteydet muualle Thaimaahan, hyvä majoitusvalikoima sekä isot supermarketit, joista löytyy kaikkea mitä saatat lomalla tarvita. Esimerkiksi vauvanruokaa ei tarvitse välttämättä kuljettaa kotoa asti.

2. Tyylikäs Phuket Town on saaren coolein paikka

Patongin Bangla Roadilla rehottava seksiturismi ja ääriään myöten rakennetut rannat tuskin yllättävät ketään – ne ovat usein Phuketiin liitettyjä stereotypioita. Jos luulit, että Phuket ei voi olla cool, vieraile pääkaupunki Phuket Townissa.

Suurin osa turisteista saapuu saarelle rantojen perässä, ja se näkyy sisämaassa sijaitsevan Phuket Townin kaduilla. Kaupungissa on aito thaimaalainen tunnelma, eivätkä länsimaalaiset matkailijat määritä katukuvaa.

ShutterstockPhuket Town on yllättävän viihtyisä
Phuket Townin viihtyisät vanhat korttelit ovat kuin eri maailmasta vilkkaimpien rantakohteiden kanssa.

Vanhankaupungin kaduilta löytyvät ne trendikkään alueen ainesosat, jotka ovat tuttuja muuallakin maailmassa: kuvaukselliset kahvilat, pienpanimoiden tuotteita tarjoilevat olutbaarit, pikkuputiikit ja persoonalliset hotellit. Kaupungin laidalta löytyy konttiliikkeiden ja -ravintoloiden Chillva Market.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat tyylikästä majoitusta edulliseen hintaan, vietä muutama yö Phuket Townissa. Kaupungissa on kauniita boutique-hotelleja, jotka on perustettu kiinalais-portugalilaisiin kauppataloihin. Yön tasokkaassa hotellissa voi saada jo 30–50 eurolla. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Phuketin vanhin hotelli The Memory at On On sekä Casa Blanca.

Lue myös: Jos luulit Phuketin olevan pelkkiä rantoja, varaudu yllättymään – 5 vinkkiä saaren värikkääseen pääkaupunkiin

3. Phuketissa on liikenneruuhkia

Yksi Phuketin ikävistä kääntöpuolista on liikenne. Se on monin paikoin taukoamaton, ruuhkainen ja meluisa. Autot, mopot ja tuk tukit kaahaavat sellaista vauhtia, että jalankulkijaa hirvittää. Liikennevaloja löytyy usein vain autoilijoille, joten ylitä katu silloin, kun autot pysähtyvät punaisiin valoihin.

Phuketin vilkkaimmissa osissa käveleminen ei ole kovin mielekästä liikenteen takia. Bussilla tai autolla liikkuminen toiselle puolelle saarta voi olla hidasta. Taksikuskit saattavat jopa kieltäytyä ajamasta liian kauas pelätessään juuttuvansa ruuhkiin.

Jos ajatus vilkkaasta liikenteestä ahdistaa, kannattaa valita majoitus saaren rauhallisemmista osista ja unohtaa kokonaan Patongin ja Karonin kaltaiset kohteet.

Auton vuokraaminen onnistuu Phuketissa helposti myös turistilta, mutta kokemattomille tai hermostuneille kuskeille liikenteessä suhaamista ei voi suositella. Thaimaassa on käytössä vasemmanpuoleinen liikenne, ja autonvuokrausta varten tarvitset kansainvälisen ajokortin.

4. Ison saaren edut: piilopaikkoja löytyy, kun etsit

Olisi epäreilua leimata Phuket paikaksi, joka on yhtä kuin turismin tuomien epäkohtien summa. Kyseessä on kuitenkin saari, jossa on yli 30 rantaa. Kannattaa muistaa, että suurin osa matkailijoista majoittuu Patongin, Karonin ja Katan rannoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat nähdä erilaisen puolen Phuketista, lähde etsimään salarantaa palkkaamalla kuski päiväksi. Tai varaa majoitus rauhallisemmasta osasta saarta. Pakettimatkankin voi ostaa vähemmän tunnettuun kohteeseen kuten Cape Panwaan tai Mai Khaoon.

ShutterstockPhuketin vähemmän tunnetut rannat
Banana Beachille löytävät matkailijat palkitaan ihanan rauhallisilla puitteilla.

Rauhallisempia rantoja ovat muun muassa Ao Sane, Ao Yon, Banana Beach, Panwa Beach sekä Sai Kaew. Saaren pisimmältä rannalta Nai Yangilta löytyy todennäköisesti autioita osia.

Jos haluat nähdä samalla lomalla vastakohdan Phuketille, vieraile pienellä naapurisaarella Koh Yao Noilla. Saari on vasta kehittymässä matkailupalveluiden suhteen.

>> Lue myös: Phuketin parhaat rannat – 12 vinkkiä

5. Phuketin taksimafialla on karu maine

Phuketissa ei turhaan puhuta taksimafiasta. Saarella taksien hinnat on hilattu thaimaalaisittain korkealle, eikä niissä juuri ole neuvotteluvaraa. Tinkimistä voi kuitenkin aina kokeilla.

Phuketin turistikeskuksissa ei ole harvinaista törmätä taksikuskiin, joka saattaa ilmoittaa vielä hinnastojakin korkeamman hinnan. Parinkymmenen kilometrin taksimatkasta kannattaa tietyillä alueilla varautua maksamaan noin 20 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Phuketin taksikulttuuria mullistavat parhaillaan sovelluksilla toimivat kyytipalvelut kuten Bolt. Perinteiset taksiyrittäjät eivät ole tästä mielissään, sillä hintakilpailu on sotkenut heidän korkeita hintoja repivän toimintansa. Sovelluksen kautta varatessa hinta on etukäteen tiedossa ja se on tavallisia takseja edullisempi.

Yleiset bussit ja lava-autot (songthaew) ovat halpoja, mutta eivät liikennöi kovin tiuhaan tahtiin tai kaikkialle saarella. Kohteesta riippuen julkinen liikenne saattaa loppua jo iltapäivällä. Liikkumiseen tulee myös varata aikaa. Ruuhka-aikaan parinkymmenen kilometrin matka saattaa kestää 1,5 tuntia.

6. Kannabis on laillista – ainakin toistaiseksi

Monille Thaimaahan matkustaville tulee yllätyksenä, että kannabis on maassa nykyään laillista. Tiukoista huumelaeistaan tunnettu Thaimaa teki täyskäännöksen kannabiksen suhteen vuonna 2022.

Muutos todella näkyy Phuketissa, jossa erityisesti vilkkaimmissa kohteissa kannabiskauppoja on joka kadunkulmassa. Monet toteavat niitä olevan saarella jo enemmän kuin 7 Eleven -kioskeja. Maahan on syntynyt lyhyessä ajassa miljardibisnes.

Kannabiskauppojen yhteydessä toimii usein myös poltteluhuoneita, joissa liikkeiden tuotteita voi käyttää. Kaikki eivät olekaan tyytyväisiä pössyttelyturismiin, jota lakimuutos on tuonut.

Thaimaa onkin jo pyörtämässä päätöstään muun kuin lääkekäyttöön tarkoitetun kannabiksen osalta. Muutoksia on siis luvassa mahdollisesti nopeallakin aikataululla.

7. Tekeminen ei Phuketissa lopu kesken

Jos ajattelit, että aika saattaa jossain vaiheessa lomaa käydä pitkäksi thaimaalaisella saarella, ei tästä tarvitse huolehtia Phuketissa. Isolla saarella on paljon nähtävää, eikä koko saarta ehdi koluta yhdellä tai kahdellakaan reissulla.

Phuketin suosituimpien nähtävyyksien joukossa on rantojen lisäksi temppeleitä, näköalapaikkoja, markkinoita ja monumentteja. Lapsiperheille on teemapuistoja. Villieläimiin kannattaa Phuketissa tutustua eettisesti vain lajien suojeluun keskittyvissä paikoissa, jotka hoitavat kaltoinkohdeltuja eläimiä.

Jos lomalle osuu sateisia päiviä, voi niitä paeta esimerkiksi isoon ostoskeskuksiin tai viimeisen päälle moderneihin elokuvateattereihin. Phuket Townissa on myös museoita.

Jos olet kiinnostunut Phuketin lähialueista, on saarelta helppo tehdä päiväretkiä esimerkiksi naapurisaarille.

>> Lue myös: Rantapallon matkaopas Phuketiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Thaimaan käytännön vinkit

Viisi kysymystä, joihin sinäkin haluat vastauksen ennen kuin matkustat Thaimaahan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja