hero taustakuva

Viisi asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa – huomasitko saman?

Istockphoto artikkelin kuva
Rantalomat
Thaimaan kamalin turistirysä vai suosionsa veroinen helmi? Varaudu näihin reaktioihin, kun matkustat ensimmäistä kertaa Phuketiin.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 21.01.2019
facebook   whatsapp

1. Kaikki on isoa ja vilkasta

Kaikki Phuketiin matkustavat todennäköisesti tietävät, että kyseessä on Thaimaan vilkkain ja suosituin saari. Saatat tietää myös Phuketin olevan pinta-alaltaan maan suurin saari. Se käykin selväksi viimeistään lentokoneen laskeuduttua.

Phuket ei ole niitä saaria, joilla unohdutaan viikoksi riippumattoon ilman kenkiä ja väistellään kylänraitilla muutamia mopoja ja tuk tukeja. Tämä on valtateiden, ostoskeskusten ja baarikatujen saari. Jo matka lentokentältä suosituimpiin lomakohteisiin kestää helposti yli tunnin.

Vuonna 2017 Phuketiin saapui lentäen yli kahdeksan miljoonaa turistia. Itse saarella asuu arvioiden mukaan yli puoli miljoonaa asukasta, joista läheskään kaikki eivät ole siellä virallisesti kirjoilla. On siis selvää, ettei tänne lähdetä täysin koskemattoman tropiikin perässä.

Vilkkaan saaren hyviä puolia ovat helpot yhteydet muualle Thaimaahan, hyvä majoitusvalikoima sekä isot supermarketit, joista löytyy kaikkea mitä saatat lomalla tarvita. Esimerkiksi vauvanruokaa ei tarvitse välttämättä kuljettaa kotoa asti.

2. Tyylikäs Phuket Town on saaren coolein paikka

Patongin Bangla Roadilla rehottava seksiturismi ja ääriään myöten rakennetut rannat tuskin yllättävät ketään – ne ovat usein Phuketiin liitettyjä stereotypioita. Jos luulit, että Phuket ei voi olla cool, vieraile pääkaupunki Phuket Townissa.

Suurin osa turisteista saapuu saarelle rantojen takia, ja se näkyy sisämaassa sijaitsevan Phuket Townin kaduilla. Kaupungissa on aito thaimaalainen tunnelma, eivätkä länsimaalaiset matkailijat määritä katukuvaa.

ShutterstockPhuket Town on yllättävän viihtyisä
Phuket Townin viihtyisät vanhat korttelit ovat kuin eri maailmasta vilkkaimpien rantakohteiden kanssa.

Vanhankaupungin kaduilta löytyvät ne trendikkään alueen ainesosat, jotka ovat tuttuja lähes kaikkialla maailmassa: kuvaukselliset kahvilat, pienpanimoiden tuotteita tarjoilevat olutbaarit, pikkuputiikit ja persoonalliset hotellit. Kaupungin laidalta löytyy konttiliikkeiden ja -ravintoloiden Chillva Market.

Jos haluat tyylikästä majoitusta edulliseen hintaan, vietä muutama yö Phuket Townissa. Kaupungissa on kauniita boutique-hotelleja, jotka on perustettu kiinalais-portugalilaisiin kauppataloihin. Yön tasokkaassa hotellissa voi saada jo 30–50 eurolla. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi The Memory at On On sekä Casa Blanca.

Lue myös: Jos luulit Phuketin olevan pelkkiä rantoja, varaudu yllättymään – 5 vinkkiä saaren värikkääseen pääkaupunkiin

3. Millainen Phuket olisi ilman liikenneruuhkia?

Yksi Phuketin ikävistä kääntöpuolista on liikenne. Se on taukoamaton, ruuhkainen ja meluisa. Autot, mopot ja tuk tukit kaahaavat sellaista vauhtia, että jalankulkijaa hirvittää. Liikennevaloja löytyy vain autoilijoille – ylitä katu siis silloin, kun autot pysähtyvät punaisiin valoihin.

Phuketin vilkkaimmissa osissa käveleminen ei ole kovin mielekästä liikenteen takia. Bussilla tai autolla liikkuminen toiselle puolelle saarta voi olla hidasta. Taksikuskit saattavat jopa kieltäytyä ajamasta liian kauas pelätessään juuttuvansa ruuhkiin.

Jos ajatus vilkkaasta liikenteestä ahdistaa, kannattaa valita majoitus saaren rauhallisemmista osista ja unohtaa kokonaan Patongin ja Karonin kaltaiset kohteet.

Auton vuokraaminen onnistuu Phuketissa helposti myös turistilta, mutta kokemattomille tai hermostuneille kuskeille liikenteessä suhaamista ei voi suositella. Thaimaassa on käytössä vasemmanpuoleinen liikenne, ja autonvuokrausta varten tarvitset kansainvälisen ajokortin.

4. Ison saaren edut – piilopaikkoja löytyy, kun etsit

Olisi epäreilua leimata Phuket paikaksi, joka on yhtä kuin turismin tuomien epäkohtien summa. Kyseessä on kuitenkin saari, jossa on yli 30 rantaa. Kannattaa muistaa, että suurin osa matkailijoista majoittuu Patongin, Karonin ja Katan rannoilla.

Jos haluat nähdä erilaisen puolen Phuketista, lähde etsimään salarantaa palkkaamalla kuski päiväksi. Rauhallisempia rantoja ovat muun muassa Ao Sane, Ao Yon, Banana Beach, Panwa Beach sekä Sai Kaew. Saaren pisimmältä rannalta Nai Yangilta löytyy todennäköisesti autioita osia.

ShutterstockPhuketissa on yli 30 rantaa
Monet Phuketin rannoista näyttävät tältä. Syrjemmälle siirtyvä voi kuitenkin yhä löytää unelmiensa autiorannan.

Saaren iso pinta-ala tarkoittaa myös sitä, että tekeminen ei todellakaan lopu kesken. Pelkästään rantojen, näköalapaikkojen, markkinoiden ja temppelien kiertämiseen saa helposti kulumaan parinkin viikon loman. Phuketissa voi myös esimerkiksi vierailla rommitislaamossa tai hoitaa elefantteja eettisesti.

Jos haluat nähdä samalla lomalla vastakohdan Phuketille, vieraile pienellä naapurisaarella Koh Yao Noilla. Saari on vasta kehittymässä matkailupalveluiden suhteen.

5. Turhauttavat taksit ja bussit

Phuketissa ei turhaan puhuta taksimafiasta. Saarella taksien hinnat on hilattu thaimaalaisittain korkealle, eikä niissä juuri ole neuvotteluvaraa. Tinkimistä voi kuitenkin aina kokeilla.

Phuketin turistikeskuksissa ei ole harvinaista törmätä taksikuskiin, joka tuntuu jopa haluttomalta ottamaan vastaan asiakkaita. Saatat joutua tilanteeseen, jossa hinnaston vieressä päivystävä kuski ilmoittaa korkeamman hinnan ja ilmoittaa kylmänviileästi hinnaston olevan kymmenen vuoden takaa.

Parinkymmenen kilometrin taksimatkasta kannattaa varautua maksamaan noin 20 euroa. Reilusti alle viiden kilometrin matkoissa on helposti 8 euron taksa. Ihan pikkurahalla Phuketissakaan ei siis enää pelata.

Yleiset bussit ovat halpoja, mutta eivät liikennöi kovinkaan tiuhaan tahtiin. Kohteesta riippuen päivän bussi saattaa ajaa viimeisen reittinsä jo iltapäivällä. Bussilla liikkumiseen tulee myös varata aikaa. Ruuhka-aikaan parinkymmenen kilometrin matka saattaa kestää 1,5 tuntia.

Lue myös: Luulitko tietäväsi kaiken Thaimaan suosituimmasta saaresta? 10 faktaa Phuketista

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Phuketissa pari vuotta viettäneenä en ole vielä nähnyt täällä tuktukia. Jos kirjoittaja tarkoittaa tuktuk taksia niin ne eivät ole tuktukeja. Wikipediasta löytyy tietoa mikä on tuktuk. T. Pekka


  2. Karambitsin pohjoisosassa kiinalaisravintolassa maksoin syömiseni 1000:en batin setelillä. Väittivät, että olin maksanut vain 500:n batin setelillä ja kusettivat samalla. Yritin oikaista asiaa mutta ei onnistanut. Joten varokaa kyseistä ravintolaa. Patong, Karam, Katabitseistä, Karanbiitsi on pisin ja rauhallisin paikka. Jos huvituksia etsii niin patonki on vilkkain paikka.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.