Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Thaimaa

Chiang Mai tunnetaan thaikulttuurista ja vaelluslomista

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 02.01.2020
Pohjois-Thaimaan suosituimmassa lomakohteessa Chiang Maissa matkaaja lumoutuu temppeleistä, vaeltaa vuoristossa ja oppii uusia taitoja.

Erilainen Thaimaan-loma pohjoisessa

Reilun 700 kilometrin päässä Bangkokista sijaitseva Chiang Mai on Pohjois-Thaimaan helmi, jossa yhdistyvät vanha kulttuuriperintö sekä ympäröivän luonnon mahdollistamat aktiviteetit.

Thaimaa mielletään lähinnä auringonpalvojien matkakohteeksi, mutta pohjoiseen suuntaava lomailija kaipaa matkaltaan jotain muuta. Chiang Mai on thaikulttuurin keskus, jossa sijaitsee myös yksi maan arvostetuimmista yliopistoista. Chiang Maista voi löytää joko eläväisen opiskelijakaupungin tai rauhallisen kulttuurikohteen vuorten kupeesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka Chiang Mai onkin lomailijoiden suosiossa, ei turismi ole yhtä räikeää kuin Etelä-Thaimaan vilkkailla lomasaarilla. Tämä näkyy myös hinnoissa: majoitus, ruoka ja palvelut löytyvät pohjoisesta etelää huokeampaan hintaan.

IstockphotoKohdeopas Chiang Maihin
Pohjoisen Chiang Mai edustaa perinteisempää Thaimaata.

Chiang Mai sopii sekä nuorille että varttuneemmille

Monipuolinen Chiang Mai on erinomainen lomakohde kaikenikäisille matkailijoille. Kaupungissa asuu myös paljon eläkeläisiä sekä kansainvälinen diginomadien yhteisö, joka tekee paikkariippumatonta työtä Thaimaasta käsin.

Kaupungissa voit joko viettää rauhallista kulttuurilomaa tai täyttää päiväsi erilaisilla aktiviteeteilla ja retkillä. Myös golfaajat ovat ottaneet Chiang Main omakseen leudon sään ja korkealuokkaisten viheriöiden vuoksi.

Kulinaristit puolestaan ihastuvat Pohjois-Thaimaan rikkaaseen ruokakulttuuriin, jossa on huomioitu myös kasvissyöjät. Lapsiperheillekin riittää mukavaa yhteistä tekemistä.

Chiang Mai ei ole rantalomakohde, vaikka toki Thaimaan hehkuva aurinko hellii lomailijaa myös pohjoisessa. Rentoa lekottelulomaa voi Chiang Maissa viettää vaikka poikkeamalla kaupungin lukuisissa kirjakaupoissa ja parkkeeraamalla sitten itsensä riippukeinuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjois-Thaimaan miellyttävä ilmasto

Pohjoisessa sää on lempeämpi ja tarjoaa otolliset olosuhteet erilaisille harrastuksille ja aktiviteeteille. Vaikka Chiang Main ilmasto onkin trooppinen, on sää silti aina etelää viileämpi ja kuivempi. Parhaana aikana matkustaa Pohjois-Thaimaahan pidetään yleisesti marraskuusta maaliskuuhun saakka kestävää kuivaa kautta.

Kannattaa huomioida, että maalis-huhtikuussa Chiang Maissa on niin kutsuttu burning season. Paikalliset maanviljelijät polttavat peltoja valmistellessaan niitä seuraavaa satoa varten. Ilmanlaatu on tällöin erittäin huono ja jopa vaarallinen.

Pohjois-Thaimaan talvi-illat saattavat yllättää viileydellään. Erityisesti vuoristovaellukselle suuntaavien matkailijoiden kannattaa pakata lämpimiä vaatteita mukaan.

Kursseja, retkiä ja aktiviteetteja

Chiang Maissa matkaaja harvoin heittäytyy lepäämään laakereilleen hotellin uima-altaalle – kaupungista nimittäin löytyy valtava määrä aktiviteetteja, retkiä ja kursseja. Lomailun ohessa voi hankkia itselleen mielenkiintoisen uuden taidon.

Chiang Maissa on laaja valikoima kursseja muun muassa kokkausta, joogaa, thainyrkkeilyä ja meditaatiota varten. Myös hierontakurssit ja kielikurssit ovat suosittuja.

Huimapäille löytyy myös kasapäin aktiviteetteja benjihypystä zorbipalloiluun. Hauska päiväretki Chiang Maista on Flight of the Gibbon -viidakkosafari, jossa reissaaja pääsee leijailemaan puusta puuhun gibboniapinan tavoin. Korkealle puihin rakennetulla radalla liikutaan vaijerin varassa asemalta toiselle. Päivä päättyy maan pinnalle pienen patikkaretken merkeissä.

Suosittu vaelluskohde saa lomailijan liikkeelle

Vaellukset ovat Pohjois-Thaimaan suosituin aktiviteetti. Tyypilliset vaellukset kestävät kolmesta viiteen päivään. Patikoinnin ja vuoristoheimoihin tutustumisen ohessa ohjelmaan saattaa kuulua vaikkapa koskenlaskua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ateriat sekä vaatimaton majoitus kuuluvat vaelluspakettien hintaan. Vaeltajan tulee huomioida, että etenkin talvella Pohjois-Thaimaan yöt voivat olla kylmiä.

Vuoristoheimoihin tutustuvat matkailijat joutuvat joskus pettymään huomatessaan pienten paikalliskylien muuttuneen turismin myötä teemapuistoiksi. Sopivaa vaellusta valitessa kannattaakin vertailla eri järjestäjiä ja ottaa selvää ryhmästä. Mukavalla porukalla viisikin päivää vierähtää nopeasti, ja matkan varrelta löytyy taatusti uusia ystäviä.

Chiang Mai tunnetaan festivaaleistaan

Chiang Main vuoteen kuuluu useita erilaisia tapahtumia ja festivaaleja, joista tunnetuimpiin kuuluvat kukkaisfestivaalit sekä sateenvarjofestivaalit.

Huhtikuussa Chiang Maihin matkustavien kannattaa huomioida, että kuun puolivälissä kaupungissa vietetään thaimaalaista uutta vuotta juhlistavaa Songkram-vesifestivaalia. Tällöin matkaaja ei voi odottaa pysyvänsä kuivana – asiaan kuuluu vesisaavien kaataminen toisten niskaan tai vähintäänkin vesipyssyllä ammuskelu.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CHIANG MAISSA

ShutterstockMajoitus Chiang Maissa
Chiang Maissa voi majoittua vaikka joogaretriitissä.

Bangkokin kautta Pohjois-Thaimaahan

Suomalaiset matkatoimistot myyvät jonkin verran matkapaketteja Chiang Maihin. Kyseessä ei kuitenkaan ole tyypillinen valmismatkakohde oppaineen ja palveluineen.

Omatoimisesti Suomesta Pohjois-Thaimaahan pääsee helpoiten Bangkokin kautta. Finnairilla on päivittäisiä suoria lentoja Helsingistä Bangkokiin, ja vaihdollisia yhteyksiä löytyy esimerkiksi Norwegianilta ja Qatar Airwaysilta. Edestakaiset lennot Bangkokiin maksavat yleensä noin 500–800 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bangkokista on helppo jatkaa edelleen yhteyslennolla Chiang Maihin. Lentoyhtiöiden välinen kilpailu on kovaa, joten toisinaan reilun tunnin mittainen lento saattaa irrota vain muutamalla kympillä.

Jos hitaampi ja ekologisempi matkustaminen houkuttelee, on kaupunkien välillä myös säännöllisiä juna- ja bussiyhteyksiä. Suosittu tapa taittaa reilun kymmenen tunnin matka on matkustaa makuuvaunussa yöjunassa.

Majoitusmahdollisuuksia laidasta laitaan

Chiang Maista löytyy majoitusvaihtoehtoja sekä vaativammalle matkailijalle että budjettireissaajalle. Vanha kaupunki on täynnä viihtyisiä ja edullisia majataloja, kun taas ylelliset boutique-hotellit ja bisnesmatkailijoiden suosimat kansainväliset ketjut edustavat toista ääripäätä. Myös kylpylähotellit hemmotteluhoitoineen ovat kaupungissa suosittuja.

Chiang Mai on Pohjois-Thaimaan suosikkikohde, joten tiettyyn hotelliin tai majataloon haluavan matkaajan kannattaa varata majoituksensa hyvissä ajoin. Reppureissaajille on lisäksi tarjolla paljon hostelleja, joissa on helppo tavata muita matkailijoita.

Helpot liikenneyhteydet

Rauhallisessa Chiang Maissa on helppo liikkua jalkaisin. Majoittumalla keskeiselle paikalle voi matkaaja taata pystyvänsä kävelemään tärkeimmille nähtävyyksille.

Polkupyörällä seikkaileminen on mainio tapa nähdä Chiang Mai. Myös moottoripyöräily normaalia varovaisuutta noudattaen on Chiang Maissa turvallista. Molempien ajokkien vuokraus sujuu helposti ja edullisesti.

Pidemmät etäisyydet voi taittaa vaikkapa tuk-tukin tai taksin kyydissä. Songthaew-kimppataksit ovat myös edullisia kulkupelejä. Autonkin voi toki halutessaan vuokrata – päiväkohtaiset hinnat liikkuvat 1000-2000 bahtin (noin 25-50 euroa) välimaastossa.

CHIANG MAIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockChiang Main nähtävyydet
Chiang Maissa on valtava määrä upeita temppeleitä.

Temppelit häikäisevät ympäri kaupunkia

Chiang Mai on tunnettu upeista temppeleistään. Ympäri kaupunkia rakennetut loistokkaat temppelit eli watit ovat alueen suosituimpia nähtävyyksiä.

Yhtenä vaikuttavimmista temppeleistä pidetään hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa Wat Phra That Doi Suthepia, joka on rakennettu korkealle vuorenhuipulle. Temppelille voi joko kiivetä reilut 300 askelmaa tai valita hissikuljetuksen.

Wat Suan Dok -temppelissä puolestaan järjestetään juttutuokioita buddhistimunkkien kanssa. Munkit harjoittavat mielellään englannin kieltä, ja matkalainen puolestaan saa ainutlaatuisen kurkistuksen heidän elämäntyyliinsä. Munkkeja tulee muistaa kunnioittaa peittämällä olkapäät ja polvet.

Muita huomionarvoisia temppeleitä ovat muun muassa Wat Chiang Man, kaupungin vanhin temppeli, sekä Wat Phra Singh, joka tunnetaan upeasta Buddha-patsaasta.

Yömarkkinat kutsuvat ostoksille

Chiang Main yömarkkinat kuuluvat jokaisen matkaajan pakollisiin pysähdyspaikkoihin. Ilta vierähtää nopeasti basaarin kujilla kulkiessa ja ostoksia tehdessä. Markkinoilla myydään tavaraa matkamuistoista vaatteisiin, koruihin ja sisustustavaroihin. Käsityöläiskaupunkina tunnetussa Chiang Maissa on luonnollisesti myös paikallisten käden taidot edustettuina. Asiallinen tinkiminen kuuluu markkinoiden luonteeseen.

Nälän yllättäessä apu löytyy läheltä. Yömarkkinat ovat täynnä ruokakojuja herkullisine curryineen, nuudeleineen sekä tuoreine hedelmineen.

Thaikulttuuria kansallismuseossa

Kulttuurinnälkäisen matkaajan kannattaa piipahtaa Chiang Main kansallismuseossa, jossa on esillä laaja valikoima lanna-taidetta ja -käsitöitä. Lanna-sanaa käytetään tyypillisesti viittaamaan Pohjois-Thaimaan kulttuuriin, taiteeseen ja perinteisiin.

Pienellä pääsymaksulla matkaaja pääsee kokemaan täysin erilaisen palan Thaimaata.

Elephant Nature Park pitää norsuista huolta

Noin tunnin ajomatkan päässä Chiang Maista sijaitseva Elephant Nature Park on arvostettu elefanttien suojakoti, jossa ei tarvitse pelätä joutuvansa todistamaan sirkustemppuja. Päiväretkeläiset pääsevät auttamaan hoitajia elefanttien pesemisessä ja ruokkimisessa. Myös pidempiaikainen vapaaehtoistyö onnistuu.

Yliopisto on mielenkiintoinen vierailukohde

Chiang Main yliopisto on Thaimaan arvostetuin yliopisto Bangkokin alueen ulkopuolella. Turistit voivat vierailla kampusalueella vilkuilemassa thaimaalaista opiskelijaelämää. Yliopisto pyörittää myös pientä taidemuseota.

CHIANG MAIN PARHAAT

IstockphotoNorsut Thaimaassa
Elephant Nature Parkissa voit päästä lähikontaktiin norsujen kanssa eettisesti.

Chiang Main parhaat temppelit

  1. Wat Phra That Doi Suthep korkealla vuorenhuipulla
  2. Wat Phra Singh, jossa sijaitsee kaupungin tunnetuin Buddha-patsas
  3. Wat Chiang Man, Chiang Main vanhin temppeli
  4. Wat U Mong vaikuttavine tunneliverkostoineen
  5. Wat Suan Dok, jonne voi poiketa juttutuokiolle munkkien kanssa

Chiang Main parhaat elämykset

  1. Koe vuoristovaellus ryhmässä
  2. Vietä päivä elefantinhoitajana Elephant Nature Parkissa
  3. Osallistu kokkaus-, meditaatio- tai hierontakurssille
  4. Flight of the Gibbon -retki sopii vauhdin huumasta nauttiville
  5. Tee ostoksia ja maistele herkullisia thairuokia yömarkkinoilla

Lisätietoa

Thaimaan virallinen matkailusivusto

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto