Chiang Mai tunnetaan thaikulttuurista ja vaelluslomista

Kohdeopas: Chiang Mai

Kuva:
Pohjois-Thaimaan parhaat lomakohteet

Pohjois-Thaimaan suosituimmassa lomakohteessa Chiang Maissa matkaaja lumoutuu upeista temppeleistä, vaeltaa vuoristoheimojen parissa ja oppii uusia taitoja.

Erilainen Thaimaan-loma pohjoisessa

Reilun 700 kilometrin päässä Bangkokista sijaitseva Chiang Mai on Pohjois-Thaimaan helmi, jossa yhdistyvät ikiaikainen kulttuuriperintö sekä ympäröivän luonnon liikunta-aktiviteetit.

Thaimaa mielletään lähinnä auringonpalvojien matkakohteeksi, mutta pohjoiseen suuntaava lomailija kaipaa matkaltaan jotain muuta. Chiang Mai on thaikulttuurin kehto, jossa sijaitsee myös yksi maan arvostetuimmista yliopistoista. Chiang Maista voi löytää joko eläväisen opiskelijakaupungin tai rauhallisen kulttuurikohteen vuorten kupeesta.

Vaikka Chiang Mai onkin lomailijoiden suosiossa, ei turismi ole yhtä räikeää kuin Etelä-Thaimaan vilkkailla lomasaarilla. Tämä näkyy myös hinnoissa: majoitus, ruoka ja palvelut löytyvät pohjoisesta etelää huokeampaan hintaan.

Pohjois-Thaimaa tunnetaan temppeleistään

Chiang Mai sopii sekä nuorille että varttuneemmille

Monipuolinen Chiang Mai on erinomainen lomakohde kaikenikäisille matkailijoille. Kaupungissa voit joko viettää rauhallista kulttuurilomaa tai täyttää päiväsi erilaisilla aktiviteeteilla ja retkillä. Kulinaristit puolestaan ihastuvat Pohjois-Thaimaan rikkaaseen ruokakulttuuriin, jossa on huomioitu myös kasvissyöjät. Lapsiperheillekin riittää mukavaa yhteistä tekemistä.

Chiang Mai ei ole rantalomakohde, vaikka toki Thaimaan hehkuva aurinko hellii lomailijaa myös pohjoisessa. Rentoa lekottelulomaa voi Chiang Maissa viettää vaikka poikkeamalla kaupungin lukuisissa kirjakaupoissa ja parkkeeraamalla sitten itsensä riippukeinuun.

Myös golfaajat ovat ottaneet Chiang Main omakseen leudon sään ja korkealuokkaisten viheriöiden vuoksi.

Pohjois-Thaimaan miellyttävä ilmasto

Pohjoisessa sää on lempeämpi ja tarjoaa otolliset olosuhteet erilaisille harrastuksille ja aktiviteeteille. Vaikka Chiang Main ilmasto onkin trooppinen, on sää silti aina etelää viileämpi ja kuivempi. Parhaana aikana matkustaa Pohjois-Thaimaahan pidetään yleisesti marraskuusta maaliskuun loppuun saakka kestävää kuivaa kautta.

Pohjois-Thaimaan talvi-illat saattavat yllättää viileydellään. Erityisesti vuoristovaellukselle suuntaavien matkailijoiden kannattaa pakata lämpimiä vaatteita mukaan.

Kursseja, retkiä ja aktiviteetteja

Chiang Maissa matkaaja harvoin heittäytyy lepäämään laakereilleen hotellin uima-altaalle – kaupungista nimittäin löytyy valtava määrä aktiviteetteja, retkiä ja kursseja. Lomailun ohessa voi hankkia itselleen mielenkiintoisen uuden taidon. Chiang Maissa on laaja valikoima kursseja muun muassa kokkausta, thainyrkkeilyä ja meditaatiota varten. Myös hierontakurssit ovat suosittuja.

Huimapäille löytyy myös kasapäin aktiviteetteja benjihypystä zorbipalloiluun. Hauska päiväretki Chiang Maista on Flight of the Gibbon -viidakkosafari, jossa reissaaja pääsee leijailemaan puusta puuhun gibboniapinan tavoin. Korkealle puihin rakennetulla radalla liikutaan vaijerin varassa asemalta toiselle. Päivä päättyy maan pinnalle pienen patikkaretken merkeissä.

Suosittu vaelluskohde saa lomailijan liikkeelle

Vaellukset ovat Pohjois-Thaimaan suosituin aktiviteetti. Tyypilliset vaellukset kestävät kolmesta viiteen päivään. Patikoinnin ja vuoristoheimoihin tutustumisen ohessa ohjelmaan saattaa kuulua vaikkapa koskenlaskua. Ateriat sekä vaatimaton majoitus kuuluvat hintaan. Vaeltajan tulee huomioida, että etenkin talvella Pohjois-Thaimaan yöt voivat olla kylmiä.

Vuoristoheimoihin tutustuvat matkailijat joutuvat joskus pettymään huomatessaan pienten paikalliskylien muuttuneen turismin myötä teemapuistoiksi. Sopivaa vaellusta valitessa kannattaakin vertailla eri järjestäjiä ja ottaa selvää ryhmästä. Mukavalla porukalla viisikin päivää vierähtää nopeasti, ja matkan varrelta löytyy taatusti uusia ystäviä.

Chiang Mai tunnetaan festivaaleistaan

Chiang Main vuoteen kuuluu useita erilaisia tapahtumia ja festivaaleja, joista tunnetuimpiin kuuluvat kukkaisfestivaalit sekä sateenvarjofestivaalit.

Huhtikuussa Chiang Maihin matkustavien kannattaa huomioida, että kuun puolivälissä kaupungissa vietetään thaimaalaista uutta vuotta juhlistavaa Songkram-vesifestivaalia. Tällöin matkaaja ei voi odottaa pysyvänsä kuivana – asiaan kuuluu vesisaavien kaataminen toisten niskaan tai vähintäänkin vesipyssyllä ammuskelu.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CHIANG MAISSA

Tuk tukit Pohjois-Thaimaassa

Bangkokin kautta Pohjois-Thaimaahan

Matkapaketteja Chiang Maihin voi varata useiden matkatoimistojen kautta.

Omatoimisesti Suomesta Pohjois-Thaimaahan pääsee helpoiten Bangkokin kautta. Finnairilla on päivittäisiä suoria lentoja Helsingistä Bangkokiin, ja meno-paluulipun hintahaitari liikkuu tuhannen euron molemmin puolin. Bangkokista on helppo jatkaa edelleen yhteyslennolla Chiang Maihin. Lentoyhtiöiden välinen kilpailu on kovaa, joten toisinaan reilun tunnin mittainen lento saattaa irrota vain muutamalla kympillä.

Jos hitaampi matkustaminen houkuttelee, on kaupunkien välillä myös säännöllisiä juna- ja bussiyhteyksiä. Suosittu tapa taittaa reilun kymmenen tunnin matka on matkustaa makuuvaunussa yöjunassa.

Majoitusmahdollisuuksia laidasta laitaan

Chiang Maista löytyy majoitusvaihtoehtoja sekä vaativammalle matkailijalle että budjettireissaajalle. Vanha kaupunki on täynnä viihtyisiä ja edullisia majataloja, kun taas ylelliset boutique-hotellit ja bisnesmatkailijoiden suosimat kansainväliset ketjut edustavat toista ääripäätä. Myös kylpylähotellit hemmotteluhoitoineen ovat kaupungissa suosittuja.

Chiang Mai on Pohjois-Thaimaan suosikkikohde, joten tiettyyn hotelliin tai majataloon haluavan matkaajan kannattaa varata majoituksensa hyvissä ajoin.

Helpot liikenneyhteydet

Rauhallisessa Chiang Maissa on helppo liikkua jalkaisin. Majoittumalla keskeiselle paikalle voi matkaaja taata pystyvänsä kävelemään tärkeimmille nähtävyyksille.

Polkupyörällä seikkaileminen on mainio tapa nähdä Chiang Mai. Myös moottoripyöräily normaalia varovaisuutta noudattaen on Chiang Maissa turvallista. Molempien ajokkien vuokraus sujuu helposti ja edullisesti.

Pidemmät etäisyydet voi taittaa vaikkapa tuk-tukin tai taksin kyydissä. Songthaew-kimppataksit ovat myös edullisia kulkupelejä. Autonkin voi toki halutessaan vuokrata – päiväkohtaiset hinnat liikkuvat 1000-2000 bahtin (noin 25-50 euroa) välimaastossa.

CHIANG MAIN NÄHTÄVYYDET

Tuhansien temppelien Pohjois-Thaimaa

Temppelit häikäisevät ympäri kaupunkia

Chiang Mai on tunnettu upeista temppeleistään. Ympäri kaupunkia rakennetut loistokkaat temppelit eli watit ovat alueen suosituimpia nähtävyyksiä.

Yhtenä vaikuttavimmista temppeleistä pidetään hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa Wat Phra That Doi Suthepia, joka on rakennettu korkealle vuorenhuipulle. Temppelille voi joko kiivetä reilut 300 askelmaa tai valita hissikuljetuksen.

Wat Suan Dok -temppelissä puolestaan järjestetään juttutuokioita buddhistimunkkien kanssa. Munkit harjoittavat mielellään englannin kieltä, ja matkalainen puolestaan saa ainutlaatuisen kurkistuksen heidän elämäntyyliinsä. Munkkeja tulee muistaa kunnioittaa peittämällä olkapäät ja polvet.

Muita huomionarvoisia temppeleitä ovat muun muassa Wat Chiang Man, kaupungin vanhin temppeli, sekä Wat Phra Singh, joka tunnetaan upeasta Buddha-patsaasta.

Yömarkkinat kutsuvat ostoksille

Chiang Main yömarkkinat kuuluvat jokaisen matkaajan pakollisiin pysähdyspaikkoihin. Ilta vierähtää nopeasti basaarin kujilla kulkiessa ja ostoksia tehdessä. Markkinoilla myydään tavaraa matkamuistoista vaatteisiin, koruihin ja sisustustavaroihin. Käsityöläiskaupunkina tunnetussa Chiang Maissa on luonnollisesti myös paikallisten käden taidot edustettuina. Asiallinen tinkiminen kuuluu markkinoiden luonteeseen.

Nälän yllättäessä apu löytyy läheltä. Yömarkkinat ovat täynnä ruokakojuja herkullisine curryineen, nuudeleineen sekä tuoreine hedelmineen.

Thaikulttuuria kansallismuseossa

Kulttuurinnälkäisen matkaajan kannattaa piipahtaa Chiang Main kansallismuseossa, jossa on esillä laaja valikoima lanna-taidetta ja -käsitöitä. Lanna-sanaa käytetään tyypillisesti viittaamaan Pohjois-Thaimaan kulttuuriin, taiteeseen ja perinteisiin.

Pienellä pääsymaksulla matkaaja pääsee kokemaan täysin erilaisen palan Thaimaata.

Elephant Nature Park pitää norsuista huolta

Noin tunnin ajomatkan päässä Chiang Maista sijaitseva Elephant Nature Park on arvostettu elefanttien suojakoti, jossa ei tarvitse pelätä joutuvansa todistamaan sirkustemppuja. Päiväretkeläiset pääsevät auttamaan hoitajia elefanttien pesemisessä ja ruokkimisessa. Myös pidempiaikainen vapaaehtoistyö onnistuu.

Eläintarha sopii lapsiperheille

Chiang Maissa on hyvin hoidettu eläintarha, jonka laaja valikoima eläimiä miellyttää erityisesti perheen pienimpiä. Puistosta voi bongata muun muassa leijonia, tiikereitä ja kirahveja. Eläintarhan tähtiä ovat Kiinasta saapuneet pandat, joiden näkemisestä maksetaan erillinen pieni maksu.

Chiang Mai Zoossa pääsee liikkumaan jalkaisinkin, mutta jos patikointi alkaa väsyttää, voi puistossa hypätä bussin tai raitiovaunun kyytiin. Sekä liput puistoon että paikan päällä liikkuminen on edullista. Eläintarhassa järjestetään myös yösafareita.

Yliopisto on mielenkiintoinen vierailukohde

Chiang Main yliopisto on Thaimaan arvostetuin yliopisto Bangkokin alueen ulkopuolella. Turistit voivat vierailla kampusalueella vilkuilemassa thaimaalaista opiskelijaelämää. Yliopisto pyörittää myös pientä taidemuseota.

CHIANG MAIN PARHAAT

Hoida elefantteja Chiang Maissa

Chiang Main parhaat temppelit

  1. Wat Phra That Doi Suthep korkealla vuorenhuipulla.
  2. Wat Phra Singh, jossa sijaitsee kaupungin tunnetuin Buddha-patsas.
  3. Wat Chiang Man, Chiang Main vanhin temppeli.
  4. Wat U Mong vaikuttavine tunneliverkostoineen.
  5. Wat Suan Dok, jonne voi poiketa juttutuokiolle munkkien kanssa.

Chiang Main parhaat elämykset

  1. Koe vuoristovaellus ryhmässä.
  2. Vietä päivä elefantinhoitajana Elephant Nature Parkissa.
  3. Osallistu kokkaus-, meditaatio- tai hierontakurssille.
  4. Flight of the Gibbon –retki sopii vauhdin huumasta nauttiville.
  5. Tee ostoksia ja maistele herkullisia thairuokia yömarkkinoilla.

Lisätietoa

Thaimaan virallinen matkailusivusto

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / garycycles2, SXC, Flickr / OxOx

Päivitetty: 31.10.2018

Thaimaa: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Tulin Thaimaasta kaksi päivää sitten ja parasta matkassa oli Chiang mai, vaikka kiersin ympäri maata. Ilmasto mukava, hintataso etelää edullisempi, ystävällisiä ja avuliaita ihmisisä, sopivan pieni paikka, jonka ottaa helpommin haltuun ja reippailija kävelee esim. vanhassa kaupungissa matkat. Tuktukilla mennään, jos väsyttää ja hinta pitää sopia etukäteen. Kaikki lähellä ja retkitarjonta monipuolinen. Retkien myyjät matkatoimistoissa eivät joko tiedä retkistä tarpeeksi tai eivät kerro, sillä esim. Kansallispuiston retki myytiin meille kävelynä ja tosiasiassa se oli patikointia laaksoista vuorille vaikeakulkuista maastoa ja korkeanpaikankammoinen ta huonokuntoinne ihminen ei siellä pärjää. Kapeita kinttupolkuja rotkojen reunoilla ja kiipeileminen vaati kuntoa. Krabilla kajakkimelontaretki vaatii myös jonkinlaista melontataitoa, koska melot itse, eikä siitä puhuttu mitään retkeä ostettaessa ja opas oli nuori poika, joka ei juuri osannut englantia. Siellähän olet mangrovemetsässä melomassa ja joudut kyllä pärjäämään melomisen kanssa ihan itse ja jos jotain sattuu esim. kajakki kaatuu, jos kääntyy liian nopeasti tms., niin en tajua, miten siitä maallikko enää pääsee takaisin kajakkiin, kun ei ole mitään paikkaa, mistä nousta keskellä vettä. Aina sanovat, että we take good care of you, mutta oli vaikea kuvitella, miten se tapahtuu monellakin retkellä. Haluan siis sanoa, että selvittäkää tarkkaan retken vaativuus, ettei tule yllätyksiä. Samalla melontaretkellä piti kiivetä korkealle luolaan jyrkkää rinnettä ja pitää köydestä kiinni, että ylipäätään pääsi kiipeämään. Tästäkään ei ollut mitään puhetta. Haasteita siis riitti ja monet jutut olisivat jääneet tekemättä, jos olisi tiennyt, mutta oma hyvä puolensa siinäkin, kun ei tiennyt, niin joutui haastamaan ja voittamaan itsensä ja se oli kyllä hienoa.