Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Thaimaa

Rentoa thaitunnelmaa Cha-amissa

Elina Venttola Päivitetty: 31.10.2018
Cha-am on paikallisten suosima kohde, joka vilkastuu viikonloppuisin.

Paikallisten suosima Cha-am

Cha-am muistuttaa melkoisesti muita Thaimaan rantakohteita, mutta yhdellä mittapuulla se erottuu selkeästi: kaupunkiin suuntaavat matkailijat ovat vielä pääosin paikallisia. Cha-amin rannat vilkastuvat erityisesti viikonloppuisin, kun paikalliset saapuvat rentoutumaan rannoille.

Myös länsimaalaiset ja etenkin pohjoismaalaiset matkailijat ovat löytäneet rauhallisen rantakohteen lumon, mutta maan muihin matkakohteisiin verrattuna jäljellä on vielä rutkasti aitoa kalastajakylächarmia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Miellyttävän tunnelman lisäksi paikallisten virta Cha-amiin on pitänyt myös hintatason alhaisena. Vaikka muuallakin Thaimaassa pärjää varsin pienellä budjetilla, on se Cha-amissa huomattavasti todennäköisempää kuin vaikkapa turistimassojen kansoittamassa Phuketissa.

Cha-am, Thaimaa
Cha-amin kaupunki on rakennettu lähelle Siaminlahden rantaviivaa.

Paras aika matkustaa on talvella

Sään puolesta Cha-am on monien muiden Thaimaan rantakohteiden tapaan parhaimmillaan marraskuun ja helmikuun välillä, jolloin lämpötilat ovat matalimmillaan ja sadetta vähiten. Lämpötila nousee tyypillisesti 30 asteen tuntumaan.

Maaliskuussa alkaa tulla jo tukahduttavan kuumaa, ja ilma muuttuu huomattavasti kosteammaksi. Vaikka matalan sesongin aikaan ei tarvitse kärvistellä turistipaljoudessa, kannattaa heinäkuun ja lokakuun väliin sijoittuvaa sadekautta välttää.

Täysipäivästä rentoutumista

Varsin pienikokoisen Cha-amin suostuin nähtävyys on sen ranta. Vaikkei hietikko Thaimaan paratiisisaarille aivan vedäkään vertoja, viihtyy eurooppalaisiin rantoihin tottunut auringonpalvoja paisteessa varmasti.

Turkoosissa vedessä viihtyvät niin perheen nuorimmat kuin varttuneemmatkin matkailijat, ja Cha-am sopii myös pariskuntien romanttiseksi rantalomakohteeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihtoehtoisesti jäseniään voi vilvoitella myös uima-altaissa, joita on monien hotellien pihamailla.

Rauhallinen tukikohta päiväretkille

Keskiviikkoiltaisin Cha-amissa järjestetään iltatori, joka on tunnelmallinen tapa tehdä tuliaisostoksia tai vain nauttia thaimaalaisesta torielämästä.

Suuremmille ostoksille sopii vain noin 25 kilometrin päässä sijaitseva Hua Hin, joka on Cha-amin tapaan täysiverinen rantakohde, mutta vain suuremmassa mittakaavassa. Taksilla tai tuk-tukilla voi hurauttaa esimerkiksi illalliselle suurempaan kaupunkiin.

Cha-am in ja Hua Hinin läheisyydestä löytyy myös tasokkaita golfkenttiä. Lisäksi Cha-amista pääsee vaivattomasti päiväretkille esimerkiksi Maruekhathayawanin palatsiin ja Phetchaburin historialliseen kaupunkiin.

Myös pääkaupunkiin Bangkokiin pääsee Cha-amista noin parissa tunnissa. Suurin osa Cha-amiin suuntaavista turisteista saapuu Bangkokista.

Muista nämä asiat Thaimaasta

Suurin uskonto Thaimaassa on buddhalaisuus. Matkailijan kannalta huomioitavaa on se, että uskonnollisina juhlapäivinä ei myydä alkoholia. Tällainen on esimerkiksi helmi–maaliskuulle ajoittuva juhlapäivä Makha Bucha.

Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne, ja liikennekulttuuri on erilainen kuin Suomessa. Muutoin riittää, että Cha-amissa lomaillessaan on huolellinen ja käyttää tervettä maalaisjärkeä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen matkaa kannattaa tarkistaa tuorein rokotus- ja malariatilanne lääkäriltä sekä varmistaa se, että matkustusluvat ovat kunnossa. Yleensä Thaimaan matkalle riittää perusrokotteiden lisäksi rokotus A-hepatiittia vastaan. Lyhyelle lomamatkalle ei tarvita viisumia.

Thaimaassa viranomaiset kehottavat matkailijoita noudattamaan varovaisuutta uidessa ja vesiurheilua harrastaessa erityisesti kohteissa, joissa meduusoista on tehty aiemmin havaintoja. Meduusoja on tavattu muun muassa Cha-amin vesialueilla.

Matkailijan on syytä muistaa, että thaimaalaiset arvostavat ja kunnioittavat suuresti Thaimaan kuningasta. Maassa on voimassa majesteettirikoslaki, jonka mukaan kuningasta tai kuningasperheen jäseniä koskevat kriittiset tai halventavat kommentit tai esimerkiksi kuningasperheen kuvien turmeleminen ovat erittäin vakavia rikoksia Thaimaassa.

Sähkötupakan maahantuonti Thaimaahan on kielletty. Hallussapito, käyttö tai myynti voi johtaa suuriin sakkoihin tai jopa vankeustuomioon.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CHA-AMISSA

Cha-am, Thaimaa
Yksi Cha-amin näkemisen arvoisista temppeleistä on veneen muotoon rakennettu Wat Tanot Luang -temppeli.

Bangkokin kautta perille

Helpoimmin Cha-amiin pääsee valmismatkoilla, joita tarjoaa muun muassa Aurinkomatkat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Omatoimiselle reittimatkalle kannattaa suunnata Bangkokin kautta. Bangkokiin pääsee kätevästi edestakaisilla suorilla lennoilla halvimmillaan noin 600 eurolla. Välilaskullisilla lennoilla matkan voi taittaa halvimmillaan 400–500 eurolla.

Bangkokista Cha-amiin on matkaa vielä vajaat 200 kilometriä, joiden taittamiseen on kolme varteenotettavaa vaihtoehtoa.

Taksilla perille pääsee nopeimmin, mutta hinta on korkein. Taksit ovat suomalaisittain silti melko edullisia, sillä hinta lähtee 40 eurosta. Sekä junalla että bussilla matkan taittaa edullisemmin muutamassa tunnissa.

Huokeahintaista majoitusta

Kiitos kohtuullisen matkailijamäärän, Cha-amin hintataso on halpa. Vaatimattoman yöpymispaikan saa noin viidellä eurolla, ja kympillä löytää jo melko hyvän majapaikan.

Hienommista, uima-altain ja ravintoloin varustetuista hotelleista joutuu maksamaan enemmän, mutta suomalaisen kukkarolle hotellitkin ovat huokeita. Hotellin tai huoneiston saa kahdelle helposti 40–50 eurolla.

Viikonloput ovat vilkkaampia paikallisten lomailijoiden vuoksi, joten edullisemman majoituksen löytää pääsääntöisesti viikolla.

Taksi vie ja tuo

Kaupunkina Cha-am on hyvin pieni, eikä julkista liikennettä ole yhtä paljon kuin suuremmissa kohteissa. Matkailijalle kätevimpiä kulkuvälineitä ovat tuk-tukit ja taksit, joista ensin mainitut soveltuvat hyvin lyhyemmille matkoille, jälkimmäiset taas pidemmille taipaleille.

Kaupunkien välillä liikennöivät myös bussit, pikkubussit ja junat.

CHA-AMIN NÄHTÄVYYDET

Khao Nang Phanturat, Thaimaa
Kallioinen Khao Nang Phanturatin kansallispuisto on päiväretken päässä Cha-amista.

Rentoudu rannalla

Valkohiekkaista rantaa riittää Cha-amissa silmänkantamattomiin. Suurimman osan vuodesta rantapaikkoja on tarjolla runsaasti – vain bangkokilaisten loma-aikoina saattaa syntyä pienimuotoisia ruuhkia.

Siaminlahden vesi ei ole Cha-amissa aivan Kaakkois-Aasian kirkkaimmasta päästä, mutta Itämeren laineisiin verrattuna se on lähestulkoon kristallista.

Myös rannan palvelut ovat varsin hyvät, sillä monet kaupungin ravintoloista sijaitsevat aivan rannan tuntumassa.

Kansallispuiston kauneuteen

Päiväretken päässä Cha-amista sijaitsee kaksi kansallispuistoa, ja kallioisia maisemia löytyy yllättävän läheltä Cha-amin rantoja. Khao Nang Phanthuratin kansallispuisto ja Cha-amin kansallispuisto tarjoavat sopivaa vastapainoa hiekkarannalla löhöilyyn.

Kalkkikivikallioiden ja lukemattomien luolastojen keskellä viihtyvät niin perheen pienimmät kuin vähän vanhemmatkin. Huipulle kiipeäminen kannattaa, sillä maisemat ovat jokaisen hikikarpalon arvoisia.

Sisäistä rauhaa temppelistä

Cha-amissa on useita buddhalaistemppeileitä, jotka ovat mielenkiintoisia käyntikohteita matkailijalle.

Esimerkiksi Wat Neranchararamin temppeli on kiinnostava nähtävyys. Temppeli on tunnettu erityisesti buddha-patsaasta, joka peittää silmät ja korvat käsillään.

Noin 20 kilometrin päässä Cha-amin rannoilta sijaitsee Maruekhathayawanin palatsi, joka tunnetaan myös Mrigadayavan-palatsina. Palatsi on kuvauksellinen matkakohde lyhyen matkan päässä.

Cha-amin lähistöllä sijaitsee myös Phetchaburin historiallinen kaupunki.

Kreikkalaistunnelmaa Santorini-puistossa

Valkoisista kreikkalaisista rakennuksista koostuva Santorini-puisto on melko uusi osa Cha-amin nähtävyyksiä. Puistossa on runsaasti kauppoja ja ravintoloita.

Perheloman kohokohta on erityisesti Santorini-keskuksen huvipuisto, jossa sijaitsevat muun muassa maailmanpyörä ja vesipuisto.

CHA-AMIN PARHAAT

Santorini-puistossa pääsee muun muassa maailmanpyörään tai vesiliukumäkeen.

Parhaat nähtävyydet

  1. Ranta
  2. Santorini-puisto
  3. Kansallispuistot
  4. Maruekhathayawanin palatsi
  5. Jokakeskiviikkoinen yötori

Teksti: Kalle Jokinen ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja