Hyppää sisältöön

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.03.2024
Millaisia sääilmiöitä Thaimaassa voi tulla vastaan? Lue mihin varautua lomalla.

1. Kuiva ja viileä kausi

Kun Thaimaassa puhutaan viileästä kaudesta, ei kyseessä varsinaisesti ole viileä kausi. Suunnilleen marraskuusta helmikuulle ulottuva jakso on suomalaisten suosituin lomasesonki Thaimaassa. Tällöin maassa on kuivaa ja kuumaa – olematta kuitenkaan tukalan kuumaa.

Etelässä tyypillinen lämpötila on noin 27–32 astetta. Pohjoisessa illat ovat viileitä, ja mukaan saa pakata myös lämmintä vaatetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmastonmuutoksen myötä säät ovat olleet välillä sekaisin myös Thaimaassa. Esimerkiksi alkuvuodesta 2017 Thaimaassa kärvisteltiin kaatosateissa ja tulvissa, kun lomasäiden olisi pitänyt olla parhaimmillaan.

2. Kuuma kausi – ei herkille

Thaimaan kuuma kausi ajoittuu maaliskuusta toukokuulle. Lämpötilat kohoavat joidenkin mielestä jopa liian kuumiksi – joka päivä voi odottaa reilusti yli 30 astetta.

Koska sadekausi ei vielä ole alkanut, ei helteisiin ole tarjolla minkäänlaista viilennystä. Ehkä juuri siksi thaimaalaiset ovat niin kovia juhlimaan huhtikuista songkrania vesisotineen.

Kuuman ja kuivan kauden aikaan pakettimatkat vähenevät hiljalleen Suomesta Thaimaahan. Jos nautit korkeista lämpötiloista, voi tähän aikaan vuodesta löytää helpommin edullisia äkkilähtöjä.

3. Sadekausi iskee kesällä

Thaimaan sadekausi ajoittuu suurimmassa osassa maata kesäkuukausille. Sateiden voi odottaa kestävän suunnilleen toukokuusta loka–marraskuuhun. Ilmiön taustalla on monsuunituuli, joka puhaltaa kesällä mereltä mantereelle synnyttäen voimakkaita rankkasateita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockThaimaan sääilmiöt
Kesä on sadekauden aikaa lähes kaikkialla Thaimaassa.

Sadekausi itsessään ei estä matkustamista Thaimaahan, vaikka sää onkin epävakaisempi ja mahdollisesti pilvisempi. Sateet iskevät yleensä nopeissa ja rajuissa kuuroissa, jotka katkaisevat lomapäivän aktiviteetit vain hetkellisesti.

Thaimaassa sadekauden poikkeusalueen muodostavat Siaminlahden eteläiset saaret kuten Koh Samui, Koh Tao ja Koh Phangan. Tällä alueella sateet ajoittuvat yleensä syyskuusta joulukuulle.

4. Taifuunit ja syklonit

Thaimaassa voi esiintyä taifuuneja ja sykloneja, vaikka maa ei sijaitsekaan trooppisten myrskyjen pahimmassa silmässä. Trooppiset myrskyt voivat tarkoittaa Thaimaassa esimerkiksi rankkoja monsuunisateita, voimakasta tuulta, tulvia, rajuja ukkoskuuroja ja maanvyöryjä.

Trooppisilla merialueilla trooppisesta matalapaineesta syntyvät myrskyt kestävät tyypillisesti alle viikon. Poikkeuksellisesti taifuunit saattavat riehua jopa useamman viikon ajan.

Paha myrsky on koettu Thaimaassa esimerkiksi marraskuussa 1989, jolloin taifuuni Gay vaati yli 800 kuolonuhria. Alkuvuodesta 2019 Thaimaan itärannikolle iski trooppinen myrsky Pabuk.

5. Burning season: savukausi

Sääilmiö, jota monet eivät tule Thaimaassa ajatelleeksi, on jokakeväinen savukausi. Burning season -nimellä kutsuttu ajanjakso koettelee maan pohjoisosaa Chiang Main alueella helmikuun loppupuolelta aina huhtikuuhun saakka.

Kitkerän savuisen ilman takana on paikallisten maanviljelijöiden tapa polttaa peltoja ennen seuraavan kylvökauden alkua. Peltojen valmisteluun liittyy ikäviä lieveilmiöitä: ilma muuttuu savusta myrkylliseksi ja metsäpalot leviävät helposti. Hallitsemattomina räiskyvät palot pahentavat tilannetta entisestään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Savukauden aikana ilmanlaatu on erittäin huono, ja monet Chiang Maissa asuvat lähtevät jopa pakoon muualle Thaimaahan. Savuinen ilma polttaa silmiä ja kirvelee kurkkua. Matkustusta Pohjois-Thaimaahan kannattaa välttää savukauden aikana.

6. Kaupunkien savusumu

Aasian suurkaupungeissa paikalliset voi usein nähdä kasvot peitettyinä hengityssuojan taakse. Bangkokin ei ole aiemmin katsottu kuuluvan todellisten ongelmakohteiden joukkoon, mutta viime aikoina asiaan on tullut muutos. Vuonna 2019 Bangkokissa on koettu useamman kerran vaaralliseksi luokiteltua savusumua.

Bangkokissa joudutaan toisinaan jakamaan varoituksia ulkona liikkumisesta ja jopa sulkemaan kouluja ilmansaasteiden takia. Viimeksi helmikuussa 2024 toimistotyöläisille suositeltiin etätöitä huonon ilmanlaadun takia.

Ilmansaasteisiin vaikuttavat Bangkokissa teollisuus, maaston polttaminen sekä liikenteestä aiheutuvat päästöt.

Lue myös: Viisi kysymystä, joihin jokainen haluaa vastauksen ennen kuin matkustaa Thaimaahan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan käytännön vinkit

Viisi kysymystä, joihin sinäkin haluat vastauksen ennen kuin matkustat Thaimaahan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja