Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

1. Kuiva ja viileä kausi
Kun Thaimaassa puhutaan viileästä kaudesta, ei kyseessä varsinaisesti ole viileä kausi. Suunnilleen marraskuusta helmikuulle ulottuva jakso on suomalaisten suosituin lomasesonki Thaimaassa. Tällöin maassa on kuivaa ja kuumaa – olematta kuitenkaan tukalan kuumaa. Etelässä tyypillinen lämpötila on noin 27–32 astetta. Pohjoisessa illat ovat viileitä.
Ilmastonmuutoksen myötä säät ovat olleet välillä sekaisin myös Thaimaassa. Esimerkiksi alkuvuodesta 2017 Thaimaassa kärvisteltiin kaatosateissa ja tulvissa, kun lomasäiden olisi pitänyt olla parhaimmillaan.
2. Kuuma kausi – ei herkille
Thaimaan kuuma kausi ajoittuu maaliskuusta toukokuulle. Lämpötilat kohoavat suomalaisille jopa sietämättömän kuumiksi – joka päivä voi odottaa reilusti yli 30 astetta. Koska sadekausi ei vielä ole alkanut, ei helteisiin ole tarjolla minkäänlaista viilennystä. Ehkä juuri siksi thaimaalaiset ovat niin kovia juhlimaan huhtikuista songkrania vesisotineen.
Kuuman ja kuivan kauden aikaan pakettimatkat vähenevät hiljalleen Suomesta Thaimaahan. Jos nautit korkeista lämpötiloista, voi tähän aikaan vuodesta löytää helpommin edullisia äkkilähtöjä.
3. Sadekausi iskee kesällä
Thaimaan sadekausi ajoittuu suurimmassa osassa maata kesäkuukausille. Sateiden voi odottaa kestävän suunnilleen toukokuusta loka-marraskuuhun. Ilmiön taustalla on monsuunituuli, joka puhaltaa kesällä mereltä mantereelle synnyttäen voimakkaita rankkasateita.

Sadekausi itsessään ei estä matkustamista Thaimaahan, vaikka sää onkin epävakaisempi ja mahdollisesti pilvisempi. Sateet iskevät yleensä nopeissa ja rajuissa kuuroissa, jotka katkaisevat lomapäivän aktiviteetit vain hetkellisesti. Pahimmillaan rankkasateet voivat toki aiheuttaa esimerkiksi tulvia.
Thaimaassa sadekauden poikkeusalueen muodostavat Siaminlahden eteläiset saaret kuten Koh Samui, Koh Tao ja Koh Phangan. Tällä alueella sateet ajoittuvat yleensä syyskuusta joulukuulle.
4. Taifuunit ja syklonit
Thaimaassa voi esiintyä taifuuneja ja sykloneja, vaikkakaan maa ei sijaitse trooppisten myrskyjen pahimmassa silmässä. Trooppiset myrskyt voivat tarkoittaa Thaimaassa esimerkiksi rankkoja monsuunisateita, voimakasta tuulta, tulvia, rajuja ukkoskuuroja ja maanvyöryjä.
Trooppisilla merialueilla trooppisesta matalapaineesta syntyvät myrskyt kestävät tyypillisesti alle viikon. Poikkeuksellisesti taifuunit saattavat riehua jopa useamman viikon ajan.
Thaimaan kaikkien aikojen pahin myrsky koettiin marraskuussa 1989, jolloin taifuuni Gay vaati yli 800 kuolonuhria. Viimeisimmät merkittävät trooppiset myrskyt ovat olleet vuoden 2019 ensimmäisinä päivinä iskenyt Pabuk sekä elokuussa 2019 Thaimaata riepotellut Podul.
5. Burning season – savukausi
Sääilmiö, jota monet eivät tule Thaimaassa ajatelleeksi, on jokakeväinen savukausi. Burning season -nimellä kutsuttu ajanjakso koettelee maan pohjoisosaa Chiang Main alueella helmikuun loppupuolelta aina huhtikuuhun saakka.
Kitkerän savuisen ilman takana on paikallisten maanviljelijöiden tapa polttaa peltoja ennen seuraavan kylvökauden alkua. Peltojen valmisteluun liittyy ikäviä lieveilmiöitä: ilma muuttuu savusta myrkylliseksi ja metsäpalot leviävät helposti. Hallitsemattomina räiskyvät palot pahentavat tilannetta entisestään.
Savukauden aikana ilmanlaatu on erittäin huono, ja monet Chiang Maissa asuvat lähtevät jopa pakoon muualle Thaimaahan. Savuinen ilma polttaa silmiä ja kirvelee kurkkua. Matkustusta Pohjois-Thaimaahan kannattaa välttää savukauden aikana.
6. Kaupunkien savusumu
Aasian suurkaupungeissa paikalliset voi usein nähdä kasvot peitettyinä hengityssuojan taakse. Bangkokin ei ole aiemmin katsottu kuuluvan todellisten ongelmakohteiden joukkoon, mutta viime aikoina asiaan on tullut muutos. Vuonna 2019 Bangkokissa on koettu useamman kerran vaaralliseksi luokiteltua savusumua.
Esimerkiksi tammikuussa ja syyskuussa 2019 Bangkokissa on jouduttu jakamaan varoituksia ulkona liikkumisesta ja jopa sulkemaan kouluja ilmansaasteiden takia. Kaupunkia on jo ehditty verrata Kiinan saastuneisiin suurkaupunkeihin.
Ilmansaasteisiin vaikuttavat Bangkokissa teollisuus, maaston polttaminen sekä liikenteestä aiheutuvat päästöt.
Lue myös: Viisi kysymystä, joihin jokainen haluaa vastauksen ennen kuin matkustaa Thaimaahan
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







