Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Thaimaa

Khanomin paratiisirannat hurmaavat matkailijan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.09.2018
Postikorttimaisemat tarjoavat lomalla juuri sitä, mitä useimmat matkailijat toivovat Thaimaasta löytävänsä: lähes koskematonta paratiisia.

Upeita rantoja ja kiehtovia kulttuurikohteita

Etelä-Thaimaassa mantereella sijaitseva Khanom on osa Nakhon Si Thammaratin provinssia ja tarjoaa erinomaiset puitteet onnistuneelle lomalle. Rauhallinen alue on toistaiseksi melko tuntematon, mistä syystä se on parhaimmillaan juuri nyt. Matkailijamassojen puute, hyvä hotellitarjonta, tunnelmalliset paikallisravintolat sekä upeat rannat kiinnostavat matkailijoita, minkä vuoksi Khanomin suosio nousee vuosi vuodelta.

Kylämäinen kaupunki tarjoaa monia kulttuurikohteita kuten temppeleitä, varjoteatteria ja pyhättöjä, mutta rannat ovat ehdottomasti Khanomin tärkein valtti. Alueelle suunnataankin perinteiselle rantalomalle, johon se tarjoaa erinomaiset puitteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiKhanom, Thaimaa
Khanomissa pääsee kokemaan koskemattoman Thaimaan.

Lempeä sää jatkuu läpi vuoden

Muun Thaimaan tavoin myös Khanomissa on mainio sää ympäri vuoden. Suosituin matkailusesonki sijoittuu talvikuukausille ja kestää tammikuusta huhtikuulle, jolloin sademäärä on vähäisimmillään. Eniten sateita on loppuvuodesta, syys–joulukuussa, jolloin matkailijoita on huomattavasti suosituinta sesonkia vähemmän. Sateet ovat lyhytaikaisia ja voimakkaita, eivätkä siis kestä koko päivää.

Lämpötila pysyttelee 30 asteen tuntumassa vuoden ympäri, joten Khanomiin on helppo matkustaa milloin vain.

Unohtumaton rantaloma Khanomissa

Khanomiin matkustetaan tyypillisesti rantalomalle. Alueen valtteja ovat pitkät vaaleat hiekkarannat ja kirkas turkoosi merivesi, josta pääsee nauttimaan lähes kaikkialla Khanomissa. Pisin ranta on yhdeksän kilometrin mittainen Nadan Beach, mutta sen lisäksi Khanomissa on lukuisia pienempiä rantoja. Rannoilla voi tarjoutua mahdollisuus nähdä pimeän tullen bioluminesoivaa planktonia, joka hohtaa merivedessä.

Alueen matkailupalvelut ovat vasta kehittymässä, mutta siitä huolimatta Khanom tarjoaa muutakin kuin pelkkää rantalöhöilyä. Päivät kuluvat aktiviteettien parissa alueen tiheissä metsissä, kauniilla vesiputouksilla tai muissa luontokohteissa. Khanomissa voi kokea luonnonkalojen kylpylän tai veneretken, jonka aikana on mahdollisuus bongata harvinaisia vaaleanpunaisia delfiinejä.

Kulttuurimatkailijalle Khanom tarjoaa monia kohteita. Kaunis Phra Mahathat Woramahawihan -temppeli on kiehtova kulttuurikokemus, joka vie buddhalaisuuden ytimeen. Ban Nang Talung Suchart Subsin -varjoteatterissa taas voi tutustua Thaimaan varjoteatteriperinteeseen ja seurata varjonukkejen valmistusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Khanomin hintataso on edullinen, sillä massaturismi ei ole vielä nostanut palvelujen hintoja. Hyvin edullisia majapaikkoja on saatavilla mukavasti, mutta vastaavasti luksustason hotellien hinnat ovat kilpailun puuttuessa melko korkeita. Ravintoloissa hinnat ovat edulliset, sillä yksinkertaisissa kalaravintoloissa ruokailee niin paikallisia kuin matkailijoitakin.

Matkailija viihtyy Khanomissa helposti

Khanomiin suuntaavan matkailijan ei kannata vielä odottaa Koh Samuin tai Pattayan kaltaisia matkailupalveluja, sillä palvelut ovat vasta kehittymässä. Vastaavasti lomakohteessa pääsee nauttimaan kaivatuista paratiisirannoista ja aidosta thaimaalaisesta tunnelmasta.

Alueen valtaväestö on muun Thaimaan tavoin buddhalaisia, mikä näkyy matkailijalle selvästi. Pieniä pyhättöjä ja temppeleitä on katujen varsilla useita, ja myös matkailijoilta odotetaan kunnioittavaa suhtautumista pyhiin paikkoihin. Erityisesti temppeleissä vieraillessa on tärkeää peittää polvet ja olkapäät, eikä buddhalle annettuihin lahjoihin tule koskea.

Matkailija pärjää Khanomissa englannin kielellä, mutta muutaman thainkielisen fraasin osaaminen helpottaa lomaa huomattavasti. Opettele ainakin tervehdys sekä kiitos, ja käytä niitä mahdollisuuksien mukaan niin usein kuin mahdollista.

Khanom on matkailijan näkökulmasta turvallinen kohde. Vaaleat länsimaalaiset herättävät vain hieman huomiota paikallisten keskuudessa, ja huomioi on pääosin positiivista. Arvokasta omaisuutta on kuitenkin syytä pitää silmällä erityisesti suurissa ihmisjoukoissa, kuten kiireisillä toreilla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KHANOMISSA

Inka KhanjiKhanom, Thaimaa
Rannat ja kulttuurikohteet sijaitsevat yhden koneenvaihdon päässä Helsingistä.

Perille yhdellä koneenvaihdolla

Suomesta ei ole suoria lentoja Khanomiin, ja kohteeseen on matkustettava vähintään yhden koneenvaihdon kautta. Alueella on kaksi lentoasemaa, Nakhon Si Thammaratin ja Surat Thanin lentoasemat. Kohteisiin pääsee esimerkiksi Bangkokin kautta lentäessä.

Halvimmillaan lennot Surat Thanin lentoasemalle maksavat Helsingistä noin 800 euroa. Lentoaika on noin 15 tuntia koneenvaihdon pituudesta riippuen. Finnair tarjoaa suoria lentoja Helsingistä Bangkokiin, mistä esimerkiksi Thai Smile liikennöi Surat Thanin lentoasemalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sekä Surat Thanin että Nakhon Si Thammaratin lentoasemat sijaitsevat pitkän välimatkan päässä Khanomista: Surath Thanista matkaa tulee noin sata kilometriä, Nakhon Si Thammaratista niin ikään hieman alle sata kilometriä. Matkat taittuvat parhaiten taksilla tai minibussilla.

Majoitu mukavasti hotellissa tai bungalowissa

Khanomin majoitustarjonta ei ole valtavan runsas, mutta tarjoaa monipuolisesti vaihtoehtoja. Saatavilla on niin hyvin edullisia ja vaatimattomia majapaikkoja kuin luksushotellejakin. Kalliimmat majapaikat maksavat noin sata euroa yö, kun taas halvimman bungalow-mökin voi saada alle kymmenellä eurolla matkailukaudesta riippuen.

Suosituimmat lomakeskukset sijaitsevat aivan rannan edustalla, ja budjetin niin salliessa omalla rannalla varustettu majapaikka on paras valinta. Se helpottaa rannasta nauttimista ja tuo runsaasti mahdollisuuksia lomapäivään. Suosituimmat lomakylät sijaitsevat kaupungin ulkopuolella, mikä takaa oman rannan rauhan.

Perille lava-autolla tai taksilla

Liikkuminen Khanomissa on melko haastavaa, sillä julkista liikennettä ei käytännössä ole. Tiet ovat paikoin hyvin huonokuntoisia, eikä auton vuokraamista voi lyhyen loman ajaksi suositella – kuten ei muuallakaan Thaimaassa.

Paras tapa liikkua Khanomissa paikasta toiseen on taksilla tai lava-autolla. Skootterin vuokraaminen on hyvin suosittuja, mutta kaoottinen liikenne tuo omat riskinsä.

KHANOMIN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiKhanom, Thaimaa
Rannat ja luonto ovat jo itsessään kokemisen arvoinen elämys.

Vaaleanpunaiset delfiinit

Khanomin alueen kiehtovin luonnonnähtävyys ovat ehdottomasti vaaleanpunaiset delfiinit, joita on mahdollisuus nähdä alueella. Vaaleanpunaisia delfiinejä tavataan Thaimaassa vain Nakhon Si Thammaratin provinssissa, joten Khanomissa mahdollisuudet nähdä erikoisen värisiä delfiinejä ovat hyvät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Delfiiniretkiä järjestetään useita, mutta siitä huolimatta vaaleanpunaisten delfiinien näkeminen ei ole varmaa – veneilijät liikkuvat eläinten ehdoilla, ja jos delfiinit eivät halua näyttäytyä, jäävät ne matkailijoilta näkemättä.

Delfiinin väri muuttuu iän mukaan, mistä syystä vaaleanpunaisten emojen kyljessä uiskentelee harmaita poikasia.

Phra Mahathat Woramahawihan -temppeli

Koko Thaimaan tärkeimpien ja vanhimpien buddhalaisten temppelien joukkoon lukeutuva Phra Mahathat Woramahawihan -temppeli on ehdoton vierailukohde Khanomissa. Temppeli oli buddhalaisuuden tärkein keskittymä Aasiassa 1300–1700-luvulla.

Alue on hyvin näyttävä valkoisine pagodoineen eli tornimaisine rakennuksineen, joita pihapiirissä on lähes 160. Sisällä temppelissä on lukuisia buddhan patsaita ja näyttävä kokoelma muitakin teoksia, esimerkiksi norsupatsaita ja buddhaa vartioivia koirapatsaita.

Temppeliin on vapaa pääsy, mutta kävijät voivat halutessaan jättää lahjoituksen buddhalle.

Khanomin vesiputoukset

Vaikka Khanomin kiehtovimmat luonnonpaikat ovat pitkiä ja lähes koskemattomia hiekkarantoja, pääsee alueella nauttimaan vehreistä sademetsistä ja upeista vesiputouksista. Rantapaikoista käsin suhteellisen helposti saavutettavissa olevat Hin Latin, Samet Chunin ja Tha Noin vesiputoukset sijaitsevat sisämaassa.

Vesiputoukset eivät ole jättimäisen korkeita, mutta tarjoavat mukavaa vaihtelua perinteiselle rantamaisemalle.

Inka KhanjiKhanom, Thaimaa
Vehreät palmut hallitsevat Khanomin maisemaa.

Khanomin parhaat rantahotellit

  1. Aava Resort
  2. Baan Thong Ching -lomakeskus
  3. Racha Kiri Resort & Spa
  4. Thipburee Resort
  5. Alongkot Beach Resort

Unohtumattomimmat elämykset

  1. Vaaleanpunaisten delfiinien bongausretki
  2. Vierailu Phra Mahathat Woramahawihan -temppelissä
  3. Varjoteatteriesitys
  4. Iltauinti bioluminesoivan planktonin keskellä
  5. Mangrovepuiden istuttaminen yhdessä paikallisten kanssa

Lisätietoja

Thaimaan valtion matkailun sivusto

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää