Hyppää sisältöön

Phuketin kiinnostavimmat nähtävyydet – 18 paikkaa, jotka haluat nähdä lomalla

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 15.12.2023
Mitä Phuketissa voi tehdä rantalomailun lisäksi? Tutustu saaren tärkeimpiin nähtävyyksiin.

1. Big Buddha

Kuuluisin nähtävyys Phuketin saarella on 45 metriä korkea Big Buddha -patsas. Valkoinen patsas on rakennettu Nakkerd Hills -kukkulan huipulle siten, että sieltä aukeaa näkymät koko saarelle. Patsaan voi myös hyvin nähdä Phuketin lomakohteista maan kamaralta.

ShutterstockBig Buddha -patsas Thaimaassa
Valtava Big Buddha -patsas on Phuketin saaren tunnetuin nähtävyys.

Patsaalle ei ole pääsymaksua, mutta kävijät voivat jättää pienen lahjoituksen. Muista pukeutua kunnioittavasti: peitä ainakin polvet ja olkapäät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näköalapaikalle pääsee taksilla, bussilla, tuktukilla sekä omalla vuokra-autolla tai mopolla. Jos vuokraat päiväksi kuljettajan tai osallistut opastetulle nähtävyyskierrokselle, kuuluu Big Buddha todennäköisesti ohjelmaan.

2. Saaren paras näköalapaikka

Rantojen ja Big Buddha -patsaan lisäksi Phuketin paras paikka seurata auringonlaskua on Promthepin niemi. Phuketin eteläisimmältä paikalta avautuu hieno maisema merelle, ja palmut sattuvat kasvamaan kuvauksellisesti juuri näköalan edessä.

ShutterstockPromthep Thaimaan Phuketissa
Promthepin niemi on suosittu paikka ihailla auringonlaskua, mutta turkoosi meri ja korkeat palmut ovat hieno näky päiväsaikaankin.

Promthepin niemi kuuluu usein Phuketin nähtävyyskierroksiin, mutta sinne voi myös hyvin matkustaa omatoimisesti. Mikään salainen helmi ei ole kyseessä: varaudu siihen, että paikalla on runsaasti väkeä.

3. Phuketin vanhakaupunki

Phuketin rantakohteista pääsee bussilla tai taksilla helposti pääkaupunki Phuket Towniin, jonne kannattaa tehdä ainakin yksi retki loman aikana.

Hyvin säilyneisiin kiinalais-portugalilaisiin taloihin on avattu kiinnostavia ravintoloita, putiikkeja ja kahviloita. Karkinväriset talot ovat herkullinen näky, ja kaupungin vanha keskusta on nähtävyys itsessään. Täällä näet Phuketin erilaisen, trendikkään puolen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockPhuketin vanhakaupunki
Thalang Roadin värikkäät talot ja vilkas tunnelma houkuttelevat paikalle paitsi turisteja myös paikallisia.

Sunnuntaisin Thalang Roadilla järjestetään vilkkaat iltamarkkinat. Kaupungin laitamilta löytyy isoja ostoskeskuksia ja tavarataloja kuten Central Festival, Tesco Lotus ja Big C.

4. Gibboniapinoiden kuntoutuskeskus

Phuketissa ei tarvitse mennä eläintarhaan – saarelta löytyy muita tapoja seurata kiinnostavia villieläimiä. Gibboniapinoiden kuntoutuskeskuksen tarkoituksena on hoitaa apinat siihen kuntoon, että ne voidaan palauttaa turvallisesti takaisin luontoon.

The Gibbon Rehabilitation Project ottaa vastaan sekä vieraita että vapaaehtoistyöntekijöitä. Täällä viimeistään opit myös miksi villieläimiä ei tulisi pitää lemmikkeinä tai rekvisiittana, jonka kanssa valokuvauttaa itsensä kadulla.

ShutterstockGibbonit Phuketissa
Gibbonien kuntoutuskeskuksessa kävijöitä ei päästetä lähikontaktiin apinoiden kanssa.

Kuntoutuskeskuksessa ei pääse koskemaan gibboneita tai poseeraamaan niiden kanssa valokuvissa, vaan tarkoituksena on lisätä kävijöiden tietoisuutta lajista. Eläinten touhuja seurataan kauempaa kunnioittavan välimatkan päästä.

Gibboneita pääsee näkemään Bang Paen vesiputouksen alueella. Pääsylippujen hinnat alkavat 2 500 bahtista eli noin 65 eurosta 1–3 hengelle.

5. Chalong Bayn rommitislaamo

Thaimaan juomista tulee ehkä ensimmäisenä mieleen olut ja halpa viski, mutta ruoasta ja juomasta kiinnostuneiden kannattaa painaa mieleensä Chalong Bayn rommitislaamon nimi. Tuottaja kertoo valmistavansa juoman luonnonmukaisesti kasvatetusta sokeriruo’osta.

Shutterstock / Gina SmithRommitislaamo Phuketissa
Chalong Bayn rommitislaamon tuotteet on pakattu tyylikkäästi.

Paikallisessa rommitislaamossa voi vierailla juomassa cocktaileja, tutustumassa rommin valmistukseen tai osallistumassa ohjattuun maisteluun. Täältä voi ostaa mukaan myös tuliaiset, sillä pullojen ulkoasu on poikkeuksellisen tyylikäs.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Opastettu kierros maisteluineen on varattava etukäteen. Vierailun hinta on 550 bahtia eli noin 14 euroa.

6. Perinteinen phuketilainen kartano

Jos ihastuit Phuket Townissa vanhankaupungin kiinalais-portugalilaisiin rakennuksiin, voit vierailla myös perinteisessä paikallisessa kartanossa.

Chinpracha House sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä vanhankaupungin keskustasta. Talo on muutettu museoksi näyttämään kävijöille, miten Phuketin yläluokka aikoinaan asui.

Shutterstock / AznanKartano Phuketissa
Arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneiden ei kannata jättää väliin vierailua Chinprachan kartanossa.

Museo on avoinna päivittäin. Aikaa vierailuun kannattaa varata noin tunnin verran. Liput maksavat 150 bahtia eli vajaat neljä euroa.

Kartanon vieressä on tasokas ravintola Blue Elephant, joka toimii niin ikään upeassa vanhassa rakennuksessa. Ravintolalla on myös oma kokkikoulu.

7. Wat Chalong -temppeli

Phuketin kuuluisin temppeli Wat Chalong rakennettiin tiettävästi 1830-luvulla. Temppelialueella on useita hienoja rakennuksia, joista korkein on jopa 60-metrinen. Thaimaalaisille temppeli on tärkeä vierailukohde, sillä tornissa sanotaan olevan pala Buddhan luuta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockWat Chalong -temppeli Thaimaassa
Wat Chalongia ympäröi kaunis puutarha, joten alueelta löytyy temppelien lisäksi muutakin ihasteltavaa.

Temppelille on noin kymmenen kilometrin matka sekä Karon Beachilta että Phuket Townista. Temppelissä vierailun voi yhdistää lähellä sijaitsevaan Big Buddha -patsaaseen. Huomioi, että uskonnollisessa paikassa vaatteet eivät voi olla liian paljastavat. Kengät riisutaan sisälle mennessä.

8. Bangla Road

Vihasit tai rakastit sitä, Patong Beachin yöelämän keskus Bangla Road on yksi Phuketin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kadulla on paljon yökerhoja ja baareja, osa näistä go go -tanssijoilla varustettuja. Hieman nuhruisella alueella rehottaa myös Phuketin seksiturismi.

Shutterstock / Ruslan KokarevPatong Beach
Bangla Roadilla on bileet joka ilta.

Moni matkailija haluaa kiertää Bangla Roadin kaukaa, kun taas osa saapuu saarelle varta vasten bilettämään. Saaren kauneimpia paikkoja katu ei missään nimessä ole.

9. Phuket Elephant Sanctuary

Moni haluaa nähdä Thaimaassa elefantteja, mutta ei tiedä missä lempeisiin jättiläisiin voisi tutustua eettisesti. Phuket Elephant Sanctuary on paikka, jossa työeläiminä käytetyt elefantit ovat vihdoin päässeet viettämään rauhallisia eläkepäiviä.

ShutterstockPhuket Elephant Sanctuary
Phuketin saarelta löytyy erilaisia eläinten kuntoutuskeskuksia. Phuket Elephant Sanctuary tarjoaa mahdollisuuden elefanttien näkemiseen.

Matkailijat voivat vierailla elefanttileirillä puolen päivän ajan tai jäädä pidemmäksi aikaa vapaaehtoistyöhön. Täällä ei tarvitse pelätä näkevänsä elefanttiesityksiä tai -ratsastuksia.

Pääsymaksu eettiseen elefanttipuistoon voi tuntua korkealta, mutta teet samalla lahjoituksen tärkeän työn tueksi. Vierailun tyypistä ja aktiviteeteista riippuen hinnat alkavat noin 50 eurosta.

10. Kolmen rannan näköalapaikka

Karon Viewpoint -nimellä tunnettu näköalapaikka on yksi Phuketin kuuluisimpia. Kata Noin ja Nai Harnin rantojen välissä sijaitsevalta maisemapaikalta avautuu niin kutsuttu kolmen rannan näköala.

Kata Noi, Kata Beach ja Karon Beach levittäytyvät eteen peräkkäin muodostaen rantojen jonon. Kaikki kolme poukamaa on helposti nähtävissä ylhäältä päin.

ShutterstockKaron Viewpoint
Karonin näköalapaikalta eteen aukeaa ranta toisensa perään.

Nimi on hieman harhaanjohtava: maisemapaikka ei nimittäin sijaitse Karonin rannan kupeessa, vaan lähin ranta on Kata Noi. Näköalapaikalle ei ole pääsymaksua.

Näköalaa voi matkustaa katsomaan taksilla, bussilla, tuktukilla tai omalla vuokra-autolla. Karon Viewpoint kuuluu myös monen nähtävyyskierroksen ohjelmaan. Kannattaa varautua siihen, että paikalla on runsaasti ihmisiä.

11. Karonin temppeli

Karonin temppeli on Karon Beachin alueella sijaitseva kaunis pieni temppeli, jossa huomion herättävät näyttävät lohikäärmepatsaat sisäänkäynnin molemmin puolin.

Temppeli ei kuulu Phuketin suosituimpiin nähtävyyksiin, mutta Karonin alueella majoittuvien kannattaa vierailla siellä.

ShutterstockKaron Beachin nähtävyydet
Temppeliin ei voi olla kiinnittämättä huomiota ohi kulkiessa.

Viralliselta nimeltään Karonin temppeli on Wat Suwan Khirikhet. Temppelialueella järjestetään tiistaisin ja perjantaisin suositut markkinat, joilla myydään vaatteita, matkamuistoja ja katuruokaa.

12. Phuketin rannat

Phuketilla saattaa olla turistirysän maine, mutta näin isolla saarella riittää rantoja ja hiljaisempia sopukoita. Phuketin rantojen kiertely on lomalla hauska ohjelmanumero. Mikäpä olisi trooppisella saarella tärkeämpi nähtävyys kuin rannat?

Kuvauksellisimpia rantoja voi etsiä välttämällä suosituimpia rantakohteita kuten Karon, Kata, Kamala ja Patong. Monien mielestä Phuketin parhaita rantoja ovat esimerkiksi Nai Harn, Freedom Beach ja Banana Beach. Rauhallisia vaihtoehtoja ovat muun muassa Surin Beach, Nai Yang ja Naithon.

ShutterstockPhuketin rannat
Rantapäivän jälkeen kannattaa jäädä katsomaan auringonlaskua. Kuvassa Nai Harnin ranta.

Tai entä jos kokisitkin jotain aivan erilaista ja suuntaisit Mao Khaon rannalle lähelle Phuketin lentokenttää? Rannalla voi nähdä lentokoneiden nousevan ja laskeutuvan huiman läheltä rantahiekkaa. Alueella tulee noudattaa voimassa olevia rajoituksia ja varoituskylttien ohjeita.

Jos tarkoituksena on kiertää useampia rantoja yhden päivän aikana, onnistuu se helpoiten vuokraamalla auto tai mopo tai kuljettaja päiväksi. Julkinen liikenne rantojen välillä on hidasta.

13. Phuketin markkinat

Phuketissa lomaillessa kannattaa poiketa ainakin yksillä markkinoilla, joiden parasta antia ovat paikalliset käsityöt ja katuruoka. Parhaat markkinat löytyvät pääkaupunki Phuket Townista.

Sunnuntai-iltojen Walking Street Market on Phuketin klassikko, jonne matkustetaan usein varta vasten rantakohteista. Tunnelmallisille markkinoille kannattaa suunnata nälkäisenä, sillä tarjolla on kaikkea mitä voit ikinä haluta lämpimistä ruoista herkkuihin ja hedelmiin.

Yhdelle Phuketin kauneimmista kaduista kokoonnutaan syömään, juomaan, tekemään ostoksia ja laulamaan karaokea.

Shutterstock / kitzcornerPhuketin markkinat
Phuket Townin sunnuntaimarkkinoilla on liikkeellä turistien lisäksi runsaasti paikallisia.

Phuket Townin keskustan ulkopuolella lähellä isoja supermarketteja ja ostoskeskuksia toimii uudempi markkinapaikka Chillva Market. Konteista koostuva iso markkina-alue on avoinna päivittäin, mutta eniten kojuja pystytetään torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Chillva on erityisesti paikallisten suosiossa.

14. Khao Rang -temppeli ja näköalapaikka

Phuket Townin ulkopuolella sijaitseva Khao Rang on maksuton näköalapaikka, jonka yhteydessä toimii myös samanniminen temppeli. Parhaiten temppeli tunnetaan kultaisesta istuvasta Buddha-patsaasta.

ShutterstockPhuket Townin temppelit
Khao Rangin kukkulalle tullaan katsomaan temppeliä, maisemaa ja kultaista Buddha-patsasta.

Khao Rangilta avautuu maisema pääkaupunkiin, mutta se ei ole saaren idyllisimpiä näköalapaikkoja. Paikan päällä vierailevatkin lähinnä paikalliset sekä Phuket Townissa majoittuvat matkailijat. Rantakohteista sinne ei kannata erikseen lähteä.

Paikan päälle pääsee Phuket Townista helposti taksilla tai vaikka jalkaisin, jos kaipaa pientä liikuntaa. Kävely ylös näköalapaikalle kestää noin 45 minuuttia.

15. Phuketin vesiputoukset

Phuketissa ei ehkä ole massiivisia, kaikkien tuntemia vesiputouksia, mutta jos haluat vetäytyä rannoilta luonnon rauhaan, on saarella useampia pieniä putouksia. Kuohkeimmillaan ne ovat sadekauden aikaan.

Phuketin korkein vesiputous on 18-metrinen Bang Pae, joka sijaitsee kansallispuiston alueella. Vaikka itse vesiputous on ilmainen, peritään kansallispuistoihin 200 bahtin eli noin viiden euron pääsymaksu.

ShutterstockPhuketin vesiputoukset
Bang Pae on Phuketin korkein vesiputous noin puolen tunnin ajomatkan päässä Phuket Townista.

Myös toisella puolella samaa Khao Phra Thaeon kansallispuistoa sijaitsevalle Ton Sain vesiputoukselle maksetaan kansallispuistomaksu. Halutessaan molemmilla putouksilla voi vierailla samalla kertaa.

Kathun vesiputoukset kuuluvat Phuketin tunnetuimpiin ja ne ovat suosittuja erityisesti paikallisten keskuudessa. Ilmaisille putouksille tullaan uimaan ja viettämään päivää perheen kesken.

16. Thai Hua -museo

On selvää, että Phuketiin ei matkusteta museoiden perässä, eikä saarella olekaan varsinaisia hittimuseoita. Jos kuitenkin haluaa yhdistää rantalomaan myös paikalliseen kulttuuriin tutustumista, voi pääkaupungissa vierailla esimerkiksi Thai Hua -museossa.

Shutterstock / Sarynyu LPhuketin museot
Thai Hua -museo sijaitsee Phuket Townin vanhassa keskustassa.

Aiemmin kiinalaisena kouluna toiminut tila esittelee Phuketin historiaa ja kiinalaisten siirtolaisten muuttoa saarelle. Rakennus, jossa museo toimii, on komea esimerkki Phuket Townin kiinalais-portugalilaisesta arkkitehtuurista. Jos ihastuit pääkaupungin upeisiin rakennuksiin, voit oppia täällä niistä lisää.

Pääsyliput museoon maksavat 200 bahtia eli noin viisi euroa. Museo on melko pieni, eikä sinne tarvitse varata paljon aikaa.

17. Phuketin vesipuistot

Lasten kanssa matkustavat saattavat haluta vaihtaa rantapäivän välillä vesiliukumäkiin. Phuketissa on useita vesipuistoja, joita on ripoteltu ympäri saarta.

Uusin ja isoin vesipuisto on keväällä 2022 avattu Andamanda, joka sijaitsee Kathussa lähellä Phuket Townia. Viiteen eri alueeseen jaetussa puistossa on kaikenikäisille sopivia altaita ja laskuja. Kovin halpaa huvia puisto ei ole: liput maksavat 1500 bahtia eli noin 39 euroa.

Shutterstock / CherePhuketin vesipuistot
Andamandan vesipuisto on Phuketin suosituin.

Muita vesipuistoja ovat muun muassa Splash Jungle Water Park saaren pohjoisosassa sekä Blue Tree Phuket, jossa on ison altaan lisäksi muutamia vesiliukumäkiä.

18. Teemapuistot ja show’t

Yksi Phuketin kuuluisimmista nähtävyyksistä on vuosikausia ollut FantaSea, eräänlainen thaimaalaisen kulttuurin teemapuisto. Paikan käyttämien villieläinten takia kohde on kuitenkin saanut myös runsaasti kritiikkiä ja vierailua kannattaa miettiä kaksi kertaa. Haluatko tukea toimintaa, jonka takana on lähes aina eläinten kaltoinkohtelua?

Saman yhtiön perustama uudempi teemapuisto Carnival Magic on 150 miljoonan euron investointi, joka avattiin Kamala Beachille syksyllä 2022. Karnevaaliteemaisella alueella on värikkään show’n lisäksi muun muassa ostoskatu ja jättimäinen buffet-ravintola. Paikan värikkäitä

Jos haluat nähdä näyttävän show’n, on ladyboy-vetoinen Simon Cabaret Show vaihtoehto, jossa esiintyy eläinten sijaan ainoastaan ihmisiä. Esitys sisältää musiikkia, tanssia ja näyttäviä asuja. Show’ta voi mennä katsomaan vaikka koko perheen kesken.

Lue myös: Seitsemän parasta päiväretkeä Phuketista – mikä näistä sopii sinulle?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja