Hyppää sisältöön

Varaudu taksimafiaan Phuketissa – näin liikut lomasaarella helpoiten ja halvimmin

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 26.01.2024
Phuketin lomasaarella liikkuminen on helppoa, mutta ei aina niin halpaa kuin ehkä kuvittelit.

Lentokentältä hotellille

Loma Phuketissa vietetään usein yhdessä kohteessa, jonka sisällä liikkuminen saattaa onnistua jalkaisin. Kyseessä on kuitenkin Thaimaan suurin saari: jos haluat nähdä muita paikkoja, joudut turvautumaan jonkinlaiseen kulkuneuvoon.

Liikkumista on mietittävä jo lentokentällä, joka ei sijaitse lähellä saaren suosituimpia lomakohteita. Välimatkat saattavat tuntua kilometreissä vähäisiltä, mutta liikenteeseen tulee varata aikaa. Esimerkiksi Phuket Towniin on vain reilut 30 kilometriä, mutta matkaa taitetaan helposti 1,5 tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pakettimatkan yhteydessä monet lomailijat varaavat kuljetuksen matkanjärjestäjän kautta. Jos matkaasi ei kuulu lentokenttäkuljetusta, ovat vaihtoehdot taksi, minibussi tai paikallisbussi. Lentokentällä toimii kaksi erilaista taksivaihtoehtoa: niin kutsutut limusiinitaksit sekä mittaria käyttävät taksit. Hinnastot ovat esillä matkailijoita varten.

ShutterstockPhuketin liikenne
Phuketissa etäisyydet ovat pitkiä moniin muihin Thaimaan saariin verrattuna.

Ilmastoidut minibussit lähtevät rantakohteisiin heti, kun kyydissä on tarpeeksi matkustajia. Osta lippu lentokentän ulkopuolella olevasta kojusta ja jää odottamaan auton täyttymistä. Minibussi lentokentältä Karon Beachille maksaa 180 bahtia eli reilut viisi euroa.

Halvimmat paikallisbussit lentokentältä Phuket Towniin lähtevät kotimaanlentojen terminaalin ulkopuolelta, eikä tätä vaihtoehtoa mainosteta kansainvälisessä terminaalissa. Lippu Phuket Townin bussiasemalle maksaa 100 bahtia eli noin kolme euroa. Bussin tunnistaa keltaisesta väristä.

Rantakohteisiin liikennöi puolestaan uudempi tulokas Phuket Smart Bus. Sinivalkoiset bussit veloittavat matkustajilta 50–170 bahtia määränpäästä riippuen.

Mobiilisovelluksen kautta tilattavia kyytejä tarjoavilta kuljettajilta on pitkään evätty pääsy Phuketin lentokentälle. Syyskuussa 2023 Phuketissa ilmoitettiin, että GrabTaxi-sovelluksen kyyteihin pääsee nyt suoraan lentokentältä tarvitsematta siirtyä ensin alueen ulkopuolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Phuketin taksimafia

Helpointa ja mukavinta Phuketissa on liikkua ilmastoidulla taksilla. Moni matkailija saattaa napata automaattisesti taksin hintoja kyselemättä – ollaanhan edullisen hintatason Thaimaassa. Phuketin taksit ovat kuitenkin reilusti Thaimaan yleistä hintatasoa kalliimpia.

Saarella puhutaan taksimafiasta, joka asettaa hinnat täysin mielivaltaisesti. Kun kukaan kuljettajista ei hyväksy tinkimisyrityksiä, ei matkailijalla ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa ylihinnoiteltu summa tai jäädä ilman kyytiä.

ShutterstockMiten Phuketissa kannattaa liikkua?
Phuketin saarelle johtaa silta Thaimaan mantereelta.

Taksikuskit odottelevat asiakkaita taksitolpilla, joilta löytyy valmis hinnasto suosituimmille reiteille. Näistä hinnoista voi toki yrittää neuvotella, mutta usein se on turhaa. Pahimmillaan kuskit jopa nostavat hintoja ylemmäs ja väittävät hinnaston olevan vanha.

Etäisyys Karon Beachin ja Phuket Townin välillä on noin 15 kilometriä. Taksimatkan hintojen voi odottaa alkavan noin 25 eurosta per suunta.

Phuketissa taksin voi tilata edullisemmin GrabTaxi- tai Bolt-sovelluksen avulla. Tällöin matkan hinta on etukäteen nähtävillä. Sovellusten kautta saa kyytejä sekä autolla että mopolla.

Perinteisten taksien ja kyytipalveluiden välillä on toisinaan nähty yhteenottoja Phuketissa. Taksinkuljettajat eivät suhtaudu suopeasti kyytipalveluiden tuomaan hintakilpailuun ja ovat yrittäneet rajoittaa näiden toimintaa tietyillä alueilla.

Mopotaksi vie hetkessä perille

Jos matkustat yksin ja ilman kantamuksia, on mopotaksi usein helpoin ja nopein tapa siirtyä paikasta toiseen. Heikkohermoisen kannattaa kuitenkin varautua siihen, että kuljettajat ajavat paikalliseen tyyliin eli varsin lennokkaasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mopotaksien kuljettajat päivystävät yleensä vilkkaiden katujen varressa, mutta kyyti on mahdollista saada myös lennosta viittilöimällä. Mopotaksit tunnistaa kuljettajan kirkkaan värisestä liivistä.

ShutterstockMopotaksit Phuketissa
Mopotaksilla liikkuminen on nopeaa ja edullista.

Mopotaksien hinnat ovat neuvoteltavissa kuljettajan kanssa, ja usein ensimmäistä tarjousta saa hilattua alaspäin tinkimällä. Huolehdi aina siitä, että saat matkaa varten kypärän. Kyyti maksetaan käteisellä määränpäähän saavuttaessa.

Tuktuk-taksit osaavat hinnoittelun

Phuketin tuktuk-takseilla on tavallisten taksien tapaan hieman kyseenalainen maine. Hinnat ovat korkeat, ja saarella tehdään paljon valituksia rahastuksesta, huijauksista ja kuljettajien tylystä asenteesta. Sovi aina hinnasta etukäteen kuljettajan kanssa, niin vältyt riidoilta.

Aikoinaan tuktukit olivat halvin tapa liikkua saarella, mutta ne ovat alkaneet muistuttaa yhä enemmän takseja. Tuktukit eivät liikennöi pitkiä välimatkoja, ja aivan pikkurahalla menopeliä ei viitsitä edes käynnistää.

Esimerkiksi Karon Beachin ja Patong Beachin välisestä noin seitsemän kilometrin matkasta saatetaan veloittaa jopa 500 bahtia eli noin 15 euroa.

Halvat paikallisbussit

Halvin tapa liikkua Phuketissa on ehdottomasti songthaew eli avolavabussit, jotka liikennöivät pääkaupunki Phuket Townin ja rantakohteiden välillä. Esimerkiksi matka Phuket Townin ja Karon Beachin välillä maksaa 40 bahtia eli vain reilun euron.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toisin kuin Thaimaan pienemmillä saarilla, Phuketissa songthaewit muistuttavat kokonsa puolesta varsinaisia busseja. Bussin takaosa on kuitenkin avoin, samoin kuin ikkunattomat kyljet. Joillain reiteillä – kuten Phuket Townin ja Patongin välillä – liikennöivät tavalliset bussit. Songthaewit tunnistaa sinisestä väristä.

Shutterstock / Pakpoom PhummeeSongthaew Phuketissa
Songthaew vie paikasta toiseen edullisesti, mutta aikatauluja joutuu suunnittelemaan etukäteen.

Avolavabussit eivät ole kaikkein miellyttävimpiä kulkuneuvoja: matkustajat istuvat kovilla puupenkeillä ja kyyti on välillä heittelevää. Penkeillä voi olla ahdasta. Sateella vesi valuu sisään. Budjettimatkailijalle hinta-laatusuhde on kuitenkin kohdallaan.

Lavabusseilla on virallisia pysäkkejä, mutta niiden kyytiin voi hypätä missä tahansa reitin varrella heiluttamalla kättä. Maksua ei suoriteta kyytiin noustessa, sillä kuljettaja kerää rahat kaikilta matkustajilta jossain vaiheessa reittiä. Jos matkustat lava-auton kyydissä lyhyen välin, maksat poistuessasi kyydistä.

Kannattaa huomioida, että avolavabussit liikennöivät Phuketissa yleensä kello 7–18 välisenä aikana. Tarkista aina etukäteen, koska päivän viimeinen songthaew lähtee. Jos myöhästyt kyydistä, olet taksien armoilla.

Auton tai mopon vuokraaminen Phuketissa

Kannattaako Phuketissa vuokrata auto tai mopo? Jokainen voi omalla kohdallaan miettiä, onko se välttämätöntä. Saaren liikenne on paikoin kaoottista ja tiettyihin aikoihin aina ruuhkaista. Liikennesääntöihin suhtaudutaan usein välinpitämättömästi. Kaiken lisäksi Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Kokeneet kuljettajat tai Thaimaan-kävijät saattavat haluta vuokrata auton ja kierrellä saarta laajemmin. Kaikki isot toimijat löytyvät Phuketin lentokentältä. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että liikenteessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

ShutterstockKuinka liikkua Phuketissa?
Julkinen liikenne ei vie kaikkiin Phuketin kauneimpiin paikkoihin. Mieti kaksi kertaa, haluatko ajaa itse vai kannattaisiko palkata mieluummin kuljettaja.

Thaimaassa tulee jatkuvasti vastaan turisteja, jotka ovat loukkaantuneet skootterilla ajaessaan tai joutuneet kolariin. Kannattaa huomioida, että onnettomuustilanteessa poliisi asettuu lähes poikkeuksetta paikallisten puolelle. Kuljettajalla on oltava kansainvälinen ajokortti.

Jos päätät vuokrata Thaimaassa auton tai mopon, pidä huolta siitä, että ainakin omat matkavakuutuksesi ovat kunnossa. Erityisesti mopoihin ja skoottereihin kuuluviin vakuutuksiin ei usein ole luottamista. Älä aja skootteria ilman kypärää.

Omaa vuokra-autoa miellyttävämpi tapa nähdä saarta on usein paikallisen kuljettajan palkkaaminen. Sovi hinnasta etukäteen, niin pääset nauttimaan maisemista kuskin huolehtiessa liikenteessä navigoinnista. Vinkkejä kuskeista voi kysyä esimerkiksi hotellin vastaanotosta.

Lue myös: Phuketin kiinnostavimmat nähtävyydet – 18 paikkaa, jotka haluat nähdä lomalla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viisumivapaa loma Thaimaassa

Thaimaa teki muutoksia viisumivapauteen – suomalaiset voivat nyt oleskella maassa pidempään

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja