Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Thaimaa

Koh Lantan hyvä palvelutarjonta ja kauniit rannat saavat lomailijat viihtymään

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 02.01.2020
Vehreä Koh Lantan saari tarjoaa matkailijalle runsaasti tekemistä: loman aikana voi paitsi makoilla rannalla myös seikkailla viidakossa ja herkutella paikallisella ruoalla.

Kaksi saarta samalla lomalla

Koh Lantan saari sijaitsee Thaimaassa Andamaninmerellä. Koh Lanta muodostuu isommasta saariryhmästä, jonka kaksi pääsaarta ovat nimeltään Koh Lanta Yai ja Koh Lanta Noi. Turismi on keskittynyt Koh Lanta Yaille, johon saariryhmän nimellä yleisesti viitataan.

Saariryhmä tarjoaa runsaasti perinteisiä rantakohteita, ja Koh Lantan pitkät hiekkarannat ovatkin saarten matkailuvaltti. Rantojen ja niiden tarjoamien vesiurheilumahdollisuuksien lisäksi matkailijoita kiinnostaa Koh Lantalla myös saaren sisämaassa oleva vehreys sekä kulttuuri- ja ruokamatkailutarjonta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiKoh Lanta, Thaimaa
Koh Lanta sopii ensisijaisesti rantalomailijalle.

Tropiikkiloma keskellä talvea

Koh Lanta on parhaimmillaan kuivan kauden aikaan eli talvikaudella joulukuusta maaliskuuhun. Tällöin lämpötila on 30 asteen tuntumassa ja sateita on huomattavasti vähemmän kuin muun vuoden aikana sään ollessa ihanteellisen lämmin ja aurinkoinen.

Trooppisen sadekauden aikana, huhtikuusta marraskuuhun, Koh Lantalla sataa runsaasti. Eniten sateita tulee syyskuussa. Lämpötila on edelleen hyvin lämmin, noin 30 asteen tuntumassa, joten Koh Lanta tarjoaa lämpöä läpi vuoden.

Ensisijaisesti rantalomakohde

Koh Lantalle matkustetaan tyypillisesti juuri rantalomalle, ja se onkin saarten paras aktiviteetti. Rannat harvoin jättävät kylmäksi, sillä pitkät hiekkarannat, turkoosi vesi ja lämmin ilmasto takaavat onnistuneen loman. Saaret tarjoavat kuitenkin runsaasti myös muuta puuhaa, eikä Koh Lantan -lomaa tarvitse käyttää kokonaan rannalla makoiluun.

Aktiviteettitarjontaa on runsaasti. Koh Lantalta järjestetään runsaasti sukellusretkiä alueen kirkkaaseen vesistöön. Sukellusoppia voi saada suomeksikin, sillä sukelluskeskus Raya Diversilla on Lantalla toimipiste. Jos sukellus tuntuu liian jännittävältä, on snorklaus hyvä vaihtoehto. Saarella onnistuu myös vaellus näyttävien luonnonmaisemien keskellä. Kalastus tai kanoottiajelu ovat niin ikään mukavia tapoja viettää lomapäivä.

Koh Lantalta löytyvät kaikki klassiset thaimaalaisaktiviteetit – saarella voi osallistua kokkauskurssille, katsoa thainyrkkeilymatsia tai nauttia edullisista kauneushoidoista ja hieronnoista. Koh Lantan yöelämä on suhteellisen hiljainen. Long Beachin rantabaareissa on leppoisa tunnelma, ja huvituksia voi etsiä myös Saladanin kylästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koh Lantan parhaat rannat

Rauhaa ja rantalomaa kaipaavat matkailijat ihastuvat Etelä-Thaimaan Koh Lantaan. Saarella on lukuisia hienohiekkaisia rantoja, joilla kelpaa levätä ja ladata akkuja arkea varten. Yhtenä Koh Lantan parhaimmista rannoista pidetään Phra Aeta, joka tunnetaan myös nimellä Long Beach. Lempinimensä ranta on saanut tietysti noin nelikilometrisen pituutensa mukaan.

Lantan parhaat rannat sijaitsevat saaren länsipuolella. Toinen mainitsemisen arvoinen biitsi on nimeltään Klong Dao, joka hurmaa matkailijat valkoisella hiekallaan ja matalilla, kirkkailla vesillään. Klong Dao on turvallinen valinta myös lapsiperheille.

Lähellä eteläkärjen kansallispuistoa sijaitsee pikkuinen ranta Ao Nui, jossa voi tuntea olevansa eristyksissä turismista. Rannalle kuljettaessa kannattaa noudattaa varovaisuutta, sillä tiet ovat usein huonossa kunnossa.

Hintataso Koh Lantalla on melko edullinen, sillä saari on kytköksissä mantereeseen sillan avulla, mikä alentaa tavaroiden kuljetuskustannuksia. Myös paikallisten suuri määrä pitää hinnat kurissa. Koska Koh Lanta on hyvin suosittu juuri matkailijoiden joukossa, ovat hinnat kuitenkin selvästi esimerkiksi Bangkokia kalliimmat.

Thaimaalainen kulttuuri Koh Lantalla

Matkailija huomaa monia kulttuurieroja Koh Lantalla, ja selvin ero näkyy jo katukuvassa. Saarella asuu runsaasti muslimeja, ja lähes kaikki paikalliset naiset ovatkin sonnustautuneet hiukset peittävään hijab-huiviin. Moskeijojen rukouskutsut kiirivät pitkin saarta viisi kertaa vuorokaudessa, ja pääosassa saaren ravintoloista ei tarjoilla lainkaan sianlihaa. Muutoin islam ei vaikuta matkailijaan.

Kuten muualla Thaimaassa, myös Koh Lantalla on syytä suhtautua kunnioituksella pyhiin paikkoihin. Thaimaalaisissa temppeleissä vieraillessa tulee peittää polvet ja olkapäät, eli bikineissä tai lyhyissä napapaidoissa temppeleihin ei sovi mennä.

Koh Lantalla puhutaan thaita, mutta matkailijoiden valtavan määrän vuoksi myös englantia osataan melko yleisesti. Kohteliaisuussyistä kannattaa opetella ainakin perusfraasit thaiksi, muistaa hymyillä ja kiittää usein. Paikalliset pitävät konfliktitilanteita tabuna, joten matkailijan on hyvä pysyä rauhallisena tilanteessa kuin tilanteessa ja muistaa hymyillä riippumatta reissuväsymyksestä ja tilanteen kaoottisuudesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KOH LANTALLA

Inka KhanjiKoh Lanta, Thaimaa
Liikkuminen saarella onnistuu kätevästi skootterilla tai avolavataksilla.

Lentäen ja lautalla perille

Useat suomalaiset matkanjärjestäjät tarjoavat pakettimatkoja Koh Lantalle. Saarella ei ole lentokenttää, joten lennot laskeutuvat Krabille, josta siirrytään edelleen lautalla Koh Lantalle. Krabin ja Koh Lantan etäisyys on noin 70 kilometriä. Kätevin tapa taittaa matka on hypätä taksin tai minibussin kyytiin.

Omatoimimatkaajat voivat tiedustella lentoja Krabille matkanjärjestäjien kautta. Toinen vaihtoehto on Finnairin suora lento Helsingistä Bangkokiin – edestakaisten lippujen hinnat alkavat noin 400 eurosta. Bangkokista pääsee Krabille lentokoneen lisäksi myös junalla tai bussilla.

Runsaasti majoitustarjontaa

Valmismatkan varanneiden matkailijoiden pakettiin kuuluu myös majoitus. Matkanjärjestäjillä on laaja valikoima erilaisia majapaikkoja.

Koh Lantan saarelta löytyy majoitusvaihtoehtoja kaikenlaisille matkailijoille. Mukavien perhehotellien lisäksi Koh Lantalle on kohonnut myös viiden tähden luksuslomakeskuksia. Reppureissaajat viihtyvät edelleen yksinkertaisissa rantabungaloweissa, joita on tarjolla runsaasti edulliseen hintaan.

Liikkuminen onnistuu jalkaisin tai pyörällä

Koh Lantalla voi mainiosti liikkua jalkaisin tai polkupyörällä. Pidemmillä matkoilla kannattaa hypätä tuk tukin tai avolavataksin kyytiin – paikallisten ohjastamat kulkupelit ovat edullinen tapa nähdä saarta.

Moottoripyörän vuokraus on suosittua Koh Lantalla. Vaikka saari on rauhallinen, kannattaa ajamista kuitenkin harkita kahteen kertaan – Thaimaan liikenne eroaa suomalaisesta radikaalisti, ja vieraassa liikenteessä huristelevat matkailijat ovat alttiita onnettomuuksille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

KOH LANTAN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiKoh Lanta, Thaimaa
Koh Lantan luontokohteet tarjoavat vaihtoehtoista tekemistä rantalöhöilylle.

Lanta Old Town

Saaren itärannikolla sijaitseva Old Town eli Koh Lantan vanhakaupunki on hieman eristyksissä länsipuolen turistikohteista. Alue onkin ihailtavasti onnistunut säilyttämään paikallisvärinsä.

Oman viehättävän erityispiirteensä vanhallekaupungille luovat meren päälle rakennetut puiset kodit ja kaupat. Tsunamista selvinneessä Old Townissa järjestetään sunnuntaimarkkinoita, joille kannattaa poiketa tekemään ostoksia ja nuuhkimaan tunnelmaa.

Mu Ko -kansallispuisto

Koh Lantan eteläkärjessä matkailijaa odottaa Mu Kon koskematon kansallispuisto. Alueella on pari rantaa sekä komealle paikalle rakennettu majakka. Kansallispuistossa ei ole palveluja ja tiet voivat olla paikoin huonossa kunnossa. Myös rannoilla kannattaa noudattaa varovaisuutta.

Khao Mai Kaewin luolat

Keskeltä Koh Lantan saarta löytyvät Khao Mai Kaewin tippukiviluolat, joihin voi tutustua paikallisoppaan johdolla. Retkeen on varauduttava hyvillä ja tukevilla kengillä, sillä reitti on ajoittain raskas. Luolien sisällä on myös luonnonaltaita, joissa vaeltaja voi virkistäytyä.

Saaren keskus Saladan

Lantan pohjoisosassa sijaitseva Saladanin kylä on saaren vilkas keskus. Sataman sijainti takaa myös tuoreet kala- ja äyriäisateriat, joita kannattaa Saladanissa pysähtyä nauttimaan. Shoppailukin onnistuu Saladanissa – tarjolla on edullisia vaatteita, matkamuistoja ja koruja.

KOH LANTAN PARHAAT

Inka KhanjiKoh Lanta, Thaimaa
Shoppailumahdollisuudet rajoittuvat pääasiassa turistikauppojen tarjontaan.

Koh Lantan parhaat elämykset

  1. Näe Koh Lantan kaunis kansallispuisto ja majakka.
  2. Nauti rantaelämästä valkoisilla hiekkarannoilla ja kokeile kajakkiajelua.
  3. Lähde mukaan sukellusretkelle kirkkaille vesille.
  4. Tee ostoksia Old Townin sunnuntaimarkkinoilla.
  5. Herkuttele thairuoalla ja osallistu kokkauskurssille.

Koh Lantan parhaat rannat

  1. Klong Nin
  2. Klong Dao
  3. Long Beach

Lisätietoa

Thaimaan viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji