Hyppää sisältöön

Pitääkö Thaimaassa jättää tippiä? Näillä ohjeilla pärjäät lomalla

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 05.12.2023
Thaimaassa ei ole vakiintunutta tippikulttuuria. Usein juomaraha on kuitenkin paikallaan.

Tippiä ei odoteta automaattisesti

Ensimmäistä kertaa Thaimaahan matkustava saattaa huomata vasta ravintolassa, ettei tiedä paikallisesta tippikulttuurista mitään. Odottavatko tarjoilijat tippiä – ja mikä olisi sopiva summa?

Asiaan ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä Thaimaassa ei varsinaisesti ole tippikulttuuria. Ero on suuri esimerkiksi toiseen suosittuun talvikohteeseen Meksikoon, jossa amerikkalainen juomarahakulttuuri on levinnyt kaikkiin arjen tilanteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaan lomakohteissa tippaus on kuitenkin yleistynyt. Paikalliset eivät odota tippiä käsi ojossa tai huomauta asiasta, mutta ilahtuvat eleestä. Edullisen hintatason maassa se on suomalaiselle helppo tapa kiittää hyvästä palvelusta.

ShutterstockTippaus Thaimaassa
Thaimaa tunnetaan ystävällisestä palvelusta. Hyvästä asiakaskokemuksesta on mukava jättää tippiä.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että tippi ja sen suuruus on Thaimaassa matkailijan päätettävissä. Huonosta palvelusta ei tarvitse tuntea velvollisuutta antaa tippiä.

Kannattaa muistaa, että paikallisten palkat ovat pienet. Jos koet saaneesi erityisen hyvää palvelua tai korvaamatonta apua, ei reissubudjettisi todennäköisesti kaadu tipin jättämiseen.

Thaimaassa tippi jätetään käteisenä. Jos haluat jättää juomarahaa, pidä siis mukanasi käteistä, vaikka maksaisitkin kortilla. Vältä tipin keräämistä kasaan pienimmistä kolikoista, ellei kyseessä ole pienestä ostoksesta jätettävä juomaraha.

Juomaraha on yleinen ravintoloissa

Suuri osa matkailijoista jättää ravintolassa jonkinlaisen juomarahan ollessaan tyytyväisiä ruokaan ja palveluun. Hienommissa ravintoloissa laskuun saatetaan lisätä palvelumaksu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos laskussasi ei ole lisämaksuja ja olet tyytyväinen ravintolakokemukseen, voi sopiva tippi olla esimerkiksi 10 prosenttia loppusummasta tai sopiva kukkarosta löytyvä käteissumma.

Inka KhanjiAnnetaanko Thaimaan ravintoloissa tippiä?
Ravintoloissa juomarahalla voi halutessaan kiittää hyvästä palvelusta.

Katukeittiöissä ei tarvitse jättää tippiä, eikä sitä myöskään odoteta. Kiireisissä katukeittiöissä palvelu ei ole yhtä muodollista kuin ravintoloissa.

Markkinoilla ruoat ostetaan joko mukaan tai ne syödään pöydissä, joissa väki vaihtuu ennen kuin edelliset lautaset on ehditty siivota pois. Pöytään ei siis kannata jättää rahaa.

Kuuluuko taksikuskille tai hierojalle tippi?

Jos sovit kyydin hinnasta esimerkiksi taksin tai tuk tuk -kuljettajan kanssa, ei tippiä tarvitse jättää. Monissa lomakohteissa, kuten Phuketissa, taksikyydit on jo hinnoiteltu yläkanttiin. Kun taksamittari määrittää matkan hinnan, voit pyöristää summan ylöspäin.

IstockphotoPitääkö taksikuskille jättää tippiä Thaimaassa?
Tuktukit eivät odota tippiä Thaimaassa.

Monet matkailijat palkkaavat lomalla päiväksi kuljettajan, jonka kanssa käydään etukäteen valituissa kohteissa. Tällöinkin on hyväksyttävää maksaa kuljettajalle vain yhdessä sovittu summa. Jos tunnet saaneesi hyvää vastinetta rahalle, ilahtuu kuski varmasti juomarahasta.

Hieronta on Thaimaassa edullista, ja monet matkailijat haluavat hoitaa niskan ja selän lomakuntoon. Hierojille suositellaan annettavan tippiä noin 100 bahtia eli vajaat kolme euroa, sillä vain osa varsinaisesta hinnasta päätyy tekijälle. Monien hierojien päivästä hurahtaa iso osa asiakkaita odotellessa. Korkeatasoisissa hierontapaikoissa tipin suuruuden voi suhteuttaa palvelun hintaan.

Miten huomioida hotellin henkilökunta?

Hotellissa tulee vastaan tilanteita, joissa tippaus voi mietityttää. Matkatavarat saatetaan toimittaa huoneeseen, ja tällöin on kohteliasta kiittää laukunkantajaa pienellä tipillä. Sopiva summa voi olla noin 20–100 bahtia laukkujen määrästä ja palvelun laadusta riippuen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos majapaikassasi on päivittäinen siivous, on kohteliasta muistaa siivoojaa tipillä. Monilla matkailijoilla on tapana jättää juomaraha loman päätteeksi, mutta henkilökunnan vaihtuessa riskinä voi olla rahan päätyminen väärälle henkilölle.

Inka KhanjiTipin jättäminen siivoojille Thaimaassa
Hotellien työntekijöille voi jättää tippiä oman harkinnan mukaan.

Siivoojan tipin suuruuden voit määrittää itse loman keston ja saamasi palvelun mukaan. Ei ole olemassa mitään ohjenuoraa, jota tulee seurata. Pidemmän loman aikana siivoojan kanssa voi tulla jopa tutuksi.

Päiväretkelle osallistuessasi pakettiin saattavat kuulua myös paikallisoppaan palvelut. Tippiä ei pidetä automaattisena, vaan voit itse määrittää sen tarpeellisuuden. Oliko oppaasta paljon apua tai saitko asiantuntevia vinkkejä ja yllättäviä tietoiskuja? Jos vastaat kyllä, miksi et osoittaisi sitä tipillä?

Lue myös: Huomioi thaimaalainen tapakulttuuri lomallasi – näiden vinkkien avulla et mokaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja