Hyppää sisältöön

Italian parhaat viinifestivaalit

Kirjoittajan oletuskuva
Kalle Päivitetty: 19.06.2012
Näin pääset Italian viinimaailman ytimeen - Rantapallon esittelyssä kuusi kuuluisaa viinitapahtumaa.

Maistele aitoja Italian makuja

Italia on yksi maailman tärkeimmistä viinintuottajamaista, ja sen seurauksena maassa järjestetään vuosittain lukuisia alan messuja ja tapahtumia. Useimmat niistä on tarkoitettu viinialan ammattilaisille, mutta joukossa on myös kaikille avoimia tapahtumia joissa turistikin pääsee maistelemaan viinejä.

Italian ulkomaankauppainstituutin viiniosastolla vuosikausia työskennellyt Luigi Ceraudo valitsi vuoden 2012 parhaimmiston – poimi listalta ohjelma omalle viinimatkallesi!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

VinItaly, Verona 25.-28.3.

Italian suurin ja tärkein viinifestivaali VinItaly järjestetään tänä vuonna 46. kertaa. Paikalla on yli 4 000 näytteilleasettajaa, yli 150 000 messuvierasta ja yli 2 000 toimittajaa lähes 95 000 neliömetrin alueella. Tänä vuonna uutuutena on muun muassa biodynaamisesti viljellyille viineille omistettu messualue.VinItalyn yhteydessä järjestetään myös ekstraneitsytoliiviöljyille omistetut Sol-messut.

– VinItaly on yksi maailman tärkeimmistä viinifestivaaleista, jonne saapuvat kaikki merkittävimmät viinintuottajat, Luigi Ceraudo kertoo. Parhaat viinit palkitaan festivaalin aikana mitaleilla.

Aiemmin kaikille avoin VinItaly on tänä vuonna varattu vain alan ammattilaisille, mutta ei hätää: 24.- 27. maaliskuuta järjestetään Veronan keskustassa VinItaly For You -tapahtuma, joka on avoin kaikille viinin ystäville. Tapahtumapaikkana on Piazza Bran aukiolla sijaitseva Palazzo della Gran Guardia ja ohjelmassa on musiikkia ja viinin- ja oliiviöljyn maistelua joka ilta kello kuudesta keskiyöhön.

Mostra Nazionale dei vini Passiti e da meditazione, Volta Mantovana 28.4.-1.5.

Mostra Nazionale dei vini Passiti e da meditazione -festivaali on keskittynyt makeisiin jälkiruokaviineihin, joita kutsutaan Italiassa myös “pohdiskeluviineiksi”.

Garda-järven lähellä sijaitsevassa reilun 7 000 asukkaan Volta Mantovanassa järjestettävän festivaalin tapahtumapaikkana on Gonzaga-ylimystöperheelle aikoinaan kuulunut kaunis Palazzo Gonzaga puutarhoineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Festivaali on melko pienimuotoinen ja kaikki viinit ovat italialaisia. Joka vuosi festivaalin kunniavieraana on kuitenkin jonkun toisen maan joku tietty viinialue, Ceraudo kertoo.

Festivaalin aikana Passito-jälkiruokaviinejä pääsee maistelemaan viinien tuntijoiden eli sommelierien avustuksella muun muassa suklaan ja juustojen kanssa. Palazzo Gonzagaan ja muihin nähtävyyksiin voi tutustua ohjatulla kierroksella ja kun nälkä yllättää, tarjoavat paikalliset ravintolat 25 eurolla erityistä festivaalimenuta.

Roma Wine Festival, toukokuussa

Myös pääkaupungissa Roomassa järjestetään viinifestivaaleja. Viinivuoden 2012 avasi tammikuussa järjestetty Sense of wine, ja toukokuussa luvassa on Roma Wine Festival. Kaksipäiväisen festivaalin tapahtumapaikkana on Tiber-joen varrella sijaitseva Cittá del Gusto.

Tänä vuonna viidettä kertaa järjestettävän festivaalin aikana jaetaan palkinnot muun muassa parhaiten kestävän kehityksen periaatteita soveltavalle viinintuottajalle ja viinintuottajalle, jonka tuotteissa on paras hinta-laatusuhde.

Festivaali järjestetään toukokuussa, mutta tarkkaa päivämäärää ei ole vielä lyöty lukkoon.

VitignoItalia, Napoli 20.-22.5.

Etelä-Italian suurin viinifestivaali Vitigno Italia on omistettu kokonaan Italian omille, alkuperäisille rypälelajikkeille, joita on useita satoja. VitignoItaliaan osallistuu vuosittain yli 250 viinintuottajaa ja 12 000 messuvierasta.Vuonna 2005 aloitetusta VitignoItaliasta on Ceraudon mukaan tullut vuosi vuodelta tärkeämpi.

– Festivaalin tapahtumapaikkana on Napolinlahden rannalla sijaitseva Castel dell’Ovon linna, mahtava paikka josta kaikki muut ovat kateellisia, Ceraudo kertoo. Linnan lisäksi VitignoItalia levittäytyy alueen merenrantahotelleihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos mieluisan viinin valitseminen on vaikeaa, voi avukseen palkata personal wine trainerin. Palvelu pitää varata etukäteen ja se on mahdollista saada myös englanniksi. Yksi henkilökohtainen sommelier voi johdatella viinin saloihin enintään kuutta ihmistä kerrallaan.

VitignoItalia on suunnattu viinialan ammattilaisille, mutta sisään pääsevät halutessaan muutkin kiinnostuneet. Festivaalipäivistä sunnuntai on virallisesti kaikille avoin. Sisäänpääsy maksaa 20 euroa, minkä lisäksi viininmaistelua varten voi ostaa 5 euroa maksavan viinilasin pussukoineen.

Ennen varsinaisen festivaalin alkamista, 16.-19. toukokuuta järjestetään kaikille avoin Wine & the City -tapahtuma. Tapahtuman aikana viini rantautuu toden teolla Napolin katukuvaan, sillä sitä pääsee maistelemaan muun muassa sisustusliikkeissä, vaatekaupoissa, kauneushoitoloissa ja taidegallerioissa.

Vini nel mondo, Spoleto, 1.-3.6.

Viehättävässä Spoleton pikkukaupungissa, noin tunnin junamatkan päässä Roomasta, järjestetään kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Vini nel mondo -festivaali. Pääsymaksua vastaan saa lasin, jonka kanssa voi lähteä vaeltamaan Spoleton pikkukatuja ylös alas eri viininmaistelupisteiden perässä. Tapahtuman aikana järjestettäviin ohjattuihin viininmaisteluihin kannattaa varata paikka etukäteen.

Spoletoon on helppo lähteä päiväretkelle, mutta enemmän tapahtumasta saa irti jos kaupunkiin jää yöksi. Suomen Taiteiden yötä muistuttavan Notte biancan eli “valkoisen yön” aikana kaupunki täyttyy konserteista ja muista tapahtumista, ja viininmaistelu jatkuu pitkälle yöhön.

Merano Wine Festival, 9.-12.11.

Italian pohjoisrajalla Trentino-Alto Adigessa sijaitsevassa Meranossa järjestetään marraskuussa elitistinen Merano Wine Festival. Festivaalin erikoisuus löytyy messuille osallistuvien viinien valintaprosessista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Festivaalin järjestäjät valitsevat, mitkä viinintuottajat pääsevät osallistumaan. Messuille osallistuu vähän tuottajia, mutta sitäkin laadukkaampia. He eivät myöskään tuo kaikkia tuotteitaan, vaan vain kaikkein parhaat. Mukana on sekä italialaisia että ulkomaisia viinejä, Luigi Ceraudo kertoo.

Tiukat valintakriteerit ulottuvat yleisöön asti: festivaalin hinta on 70-85 euroa per päivä, eli paikalle saapuvat vain aidosti viineistä kiinnostuneet. Korvauksena kovasta hinnasta Merano on erittäin hyvin järjestetty.

– Festivaalin puitteet ovat mahtavat. Lähettyvillä on myös paljon hyviä hotelleja ja kylpylöitä, Ceraudo sanoo. Marraskuu on myös hyvä aika tutustua paikallisiin viiniviljelmiin.

Viinijuhlia järjestetään kaikkialla Italiassa

Suurten festivaalien lisäksi Italiassa järjestetään lukuisia pienempiä tapahtumia, joissa pääsee esimerkiksi tutustumaan paikalliseen viinitarhaan. Internetin kautta kyseisiä tapahtumia on vaikea löytää, mutta Italiassa lomaillessa kannattaa pitää silmät ja korvat auki.

Jenni Meronen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Venetsian tärkeimmät nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

Milano

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Rooma, Italia

Rooman parhaat nähtävyydet – 18 kiinnostavaa paikkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja