Hyppää sisältöön

Calabrian ruoka on tulista ja täyttävää

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 15.02.2012
Tutustu eteläitalaiseen Calabrian keittiöön ja nappaa talteen aito italialaisresepti kotona kokeiltavaksi!

Tulisuutta ja mereneläviä

Italian saappaankärjessä sijaitsevan Calabrian alueen ruoalle tyypillistä on tulinen maku ja runsas merenantimien käyttö.

Calabrian ruoka on usein raskasta ja täyttävää. Nämä joko ihastusta tai inhoa herättävät calabrialaiset perinneruoat eivät jätä ketään kylmäksi!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

‘Nduja
Makkaraa muistuttava tulinen, levitettävä salami joka tehdään sianlihasta, rasvasta, suolasta ja tulisesta peperoncino-pippurista. Jotkut pitävät ‘ndujaa jopa intohimoa lisäävänä ruokana, kenties sen verenkiertoa lisäävän vaikutuksen takia. Levitettävää salamia voi käyttää leivän päällä tai sitä voi lisätä esimerkiksi pastakastikkeeseen tai pizzaan tulisuutta antamaan. ‘Nduja on peräisin Spilingan kunnasta, jossa yhä nykyäänkin järjestetään joka elokuussa kolmipäiväiset ‘nduja-juhlat.

Butirro
Lehmänmaidosta valmistettua caciocavallo-juustoa, jonka sisällä on voisydän. Ei suositella laihduttajille. Butirro tai “putiro” syntyi aikoinaan tarpeesta säilyttää voi käyttökelpoisena mahdollisimman pitkään.

Mozzarella alla panna
Mozzarellajuustoa kermavaahdossa. Silan vuoristoalueen erikoisuus, jota nauttiessa ei kannata laskea kaloreita.

Makkara
Calabrialaiset salsicciat eli makkarat muistuttavat suomalaisiin makkaroihin tottuneen mielestä enemmänkin salamia, sillä tasaisen seoksen sijaan makkaran liha- ja läskipalat ovat hyvin näkyvissä. Maukkaat salsicciat saavat punertavan värinä ja tulisen makunsa peperoncinosta, ja niitä voi nauttia joko grillattuina tai esimerkiksi pastakastikkeen seassa pekonin tapaan.

Calabrialaista salamia ja leipää

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sardella
Vastasyntyneistä sardiininpoikasista, suolasta, mausteista ja peperoncino-pippurista tehtävä tahna. Tätä “calabrialaista kaviaaria” sekoitetaan oliiviöljyyn ja levitetään leivän päälle.

Frittelle di sarde neonate eli sardiiniletut
Vastasyntyneistä sardiininpoikasista, jauhoista ja kananmunasta tehtäviä lettuja, jotka maustetaan persiljalla, mustapippurilla, juustolla ja suolalla ja paistetaan pannulla runsaassa oliiviöljyssä.

Brasilena
Coca Colaa muistuttava kahvipohjainen juoma, jota kutsutaan myös hiilihapolliseksi kahviksi. Erinomaista iltapäiväsiestan jälkeen.

Soppressata
Sianlihasta valmistettava salami, joka maustetaan joko pippurilla tai peperoncinolla. Soppressataa syödään usein antipastona ennen ateriaa.

Pitta con risimug`ne
Pizzamaista leipää, johon on sekoitettu sianrasvapalleroita.

Roteddruzzi
Kanelipullan näköinen taikinakierukka, johon on kanelin ja sokerin sijaan levitetty tulista sardellaa.

Viiniköynnös ja rypäleitä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Calabrian viinit ovat kuivan ja kuuman maan viinejä

Calabria on perinteistä viininviljelyaluetta. Monilla paikallisilla on pieni maapläntti, josta saadaan viiniä oman perheen tarpeisiin.

Calabrialainen viini on kuin calabrialainen ruoka: sitä joko inhoaa tai rakastaa. Kuumuus ja kuivuus kypsyttävät paikallisista viineistä hyvin voimakasmakuisia ja alkoholipitoisia.

Calabrian alueella tyypillisesti käytettäviä rypälelajikkeita ovat Gaglioppo ja Greco di Bianco. Gaglioppo-rypäleistä valmistuu muun muassa DOC-laatumerkinnän saanut Cirò-punaviini ja Cirò-roseeviini. Greco di Bianco-rypäleistä sen sijaan tehdään valkoviiniä, jota pidetään yhtenä Italian vanhimmista. Rypälelajikkeen uskotaan saapuneen Calabriaan Kreikasta jo 700 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Kokeile kotona: Paprikoita ja perunoita calabrialaiseen tapaan

Calabrialainen ruoka saa voimakkaan makunsa tuoreista, paikallisista raaka-aineista kuten aivan erityisen herkullisesta tomaatista, paprikasta ja basilikasta. Tyypillinen ruoka on esimerkiksi “pipi e pruppi” joka yhdistää mustekalaa, punaisia ja vihreitä paprikoita, tomaattia, valkosipulia, oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria pannussa paistettuna.

Pelkistä paprikoista tehty seos on nimeltään “i pipi”, perunoiden kanssa kyseessä puolestaan on “pipi e patate”, jota on helppo kokeilla myös suomalaiskeittiössä!

Resepti

500 g perunoita
250 g paprikoita
1,5 tomaattia
suolaa
noin 200 ml oliiviöljyä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Kuori ja pilko perunat pitkiksi lohkoiksi.
2. Pese paprikat, poista siemenet ja pilko yhtä suuriksi paloiksi kuin perunat.
3. Laita suureen paistinpannuun oliiviöljyä ja lisää perunat ja paprikat. Ripottele päälle suolaa.
4. Anna paistua keskilämmöllä välillä käännelleen niin, että seos on melkein kypsää.
5. Pilko tomaatit ja lisää ne pannuun, kypsennä loppuun asti ja tarjoile joko kuumana tai kylmänä.

Buon appetito!

Jenni Meronen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Venetsian tärkeimmät nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

Milano

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Rooma, Italia

Rooman parhaat nähtävyydet – 18 kiinnostavaa paikkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja